Игра на мозъци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Игра на мозъци

Игра на мозъци

Методът неврофийдбек представя функцията на мозъка в реално време и чрез поредица от упражнения търси трансформация към позитивни модели на мислене и поведение

26506 прочитания

Психоложката Билен Алилова несъмнено предразполага с красивото си име. На турски Билен означава знаеща. Тя самата изглежда привлекателна, уверена, надеждна. Оставям се спокойно в ръцете й, които деликатно, почти гальовно залепват за скалпа и ушите ми няколко електрода. За две-три минути съм окабелена и свързана с лаптопа на бюрото й и на монитора му започва да се изписва изображението на всяко мое трепване, на всяка мисъл, усещане, чувство. За да започне изследването, трябва да съм съвсем отпусната. Това личи от енцефалограмите, които се разполагат хармонично във всяко от полетата. Само ако стисна зъби обаче, рисунъкът им заприличва на запис на земетресение от девета степен по Рихтер.

Намирам се в кабинет по биофийдбек, където апаратурата регистрира и изобразява дейността на мозъка. Графиката е разделена на шест честотни обхвата и това са всъщност шест мозъчни вълни, всяка от които има отношение към определени наши емоции, състояния, способности. Те показват нагледно нивата на стрес и напрежение при човека, способностите му за внимание, концентрация, учене, организацията на съня му, мотивацията му. Има и едни "щастливи" вълни, от които става ясно доколко той е в мир и хармония със себе си, доколко се приема и обича, какво е самочувствието му.

 Във втория рунд на екрана се появяват разноцветни рибки, които плуват в синя вода. Колкото по-отпуснат и спокоен си, толкова повече са рибките. Колкото по-негативни са мислите и нагласите ти, толкова по-мътна и непрогледна започва да става водата

И докато психоложката диагностицира записите и сякаш "бърка" в мозъка ми, за да установи какви са достойнствата и дефицитите му, аз се вглеждам в един втори монитор, на който същите вълни чрез специален софтуер се преобразуват в компютърни анимации с различни сюжети.

В първата игра например трябва да наблюдавам едно разцъфтяло дръвче. Във всеки миг настроението ми, усещанията ми, мислите ми променят рисунката и дръвчето мени короната си, разширява или стеснява ствола си – белег за уравновесеност и психическа стабилност, умножава или намалява белите си цветове.

Във втория рунд на екрана се появяват разноцветни рибки, които плуват в синя вода. Колкото по-отпуснат и спокоен си, толкова повече са рибките. Колкото по-негативни са мислите и нагласите ти, толкова по-мътна и непрогледна започва да става водата. Друга игра, наречена "Африкански барабани", подлага на изпитание способността ми да се концентрирам – под звуците на течаща вода трябва да съзерцавам нарисувани там-тами. Ако вниманието ми избяга от ромона или ако някаква мисъл прекоси ума ми, барабаните започват да избледняват и да губят очертанията си. Осъзнавам, че и най-финото усещане в мен влияе пряко върху картината. Изумително е, но постепенно с времето и с помощта на терапевта човек се научава там, където е нужно, да коригира функцията на мозъка.

В това се състои методът био- или неврофийдбек. Той е използван най-напред в НАСА за тренировки на космонавтите. Днес с него бързо се поставят диагнози, вижда се какви са нуждите на човека и пак с негова помощ се прилага терапия.

Всъщност методът представлява своеобразно огледало на мозъчната дейност, защото чрез всяка от компютърните игри можеш да наблюдаваш в реално време как функционира мозъкът ти. Основните елементи в анимациите изобразяват всяка от измерваните шест мозъчни вълни.

"Неврофийдбек е истински фитнес за ума, тъй като стимулира изграждането на невронни мрежи, обяснява Билен. Посредством игрите човек, първо, се наблюдава и вижда това, което се случва в него; второ, самоанализира се и, трето, се саморегулира. Силата на метода е, че той стъпва изцяло върху саморегулацията, т.е. върху собствения потенциал и ресурс на човека. Така чрез поредица от упражнения целенасочено може да се търси трансформация към едни позитивни модели на мислене и поведение."

След като Билен оглежда диаграмите от моя сеанс, вече знам как работи главата ми. Научавам, че лявото и дясното ми полукълбо са много добре синхронизирани. Че имам добра организация на съня, че нивата на стрес при мен са относително високи, но мозъкът е намерил начин да се справя с тях. А също и че дефицитът е основно при вълната Алфа, свързана с отпускането, почиването и щастието. Ако реша да започна мозъчните тренировки, този недостатък вероятно ще може да бъде компенсиран донякъде. Ще са ми нужни поне 15 - 20 посещения. При биофийдбек има оптимален брой невротренинги. Пет-шест няма да дадат ефект. Също както и при спорта с пет-шест посещения в залата никой няма да може да моделира фигурата си. Освен това всичко зависи от пластичността – както на тялото, така и на мозъка. При някои хора са нужни съвсем малко на брой тренинги, за да успеят да свържат усещанията си с онова, което виждат на монитора. "Необходимото време за всеки е различно, но крайният резултат няма как да не се случи", уверява Билен.

 Силата на метода е, че той стъпва изцяло върху саморегулацията, т.е. върху собствения потенциал и ресурс на човека. Така чрез поредица от упражнения целенасочено може да се търси трансформация към едни позитивни модели на мислене и поведение

Все още неосмислила докрай чутото, се поддавам на едно съмнение. А няма ли опасност терапевтът да злоупотреби, да формира по свое виждане определени представи, поведенчески модели, състояния или нагласи? "Няма как, категорична е психоложката. Човекът стои пред "огледалото" и се гледа. Ако иска, се усмихва, ако иска, се мръщи. Ролята на терапевта е само в това да подава правилно обратната информация. Да му казва например - ето, водата потъмня, това значи, че твърде много се напрегна, мислиш и анализираш. Когато си отпуснат и позитивен, имаш повече рибки в аквариума. Терапевтът не може нищо да променя."

Вълните, с които биофийдбек работи, си имат норми, референтни граници. Сборът от техните стойности е 100%. И ако някъде една вълна е много над нормата, това означава, че тя е откраднала от другаде. "Те са като скачени съдове, обяснява Билен. И за съжаление, когато има високи нива на стрес и тревожност, това винаги е за сметка на соматичните процеси. Получават се занижен имунитет, неспособност за спане, хронична умора." В такива случаи психоложката показва на човека какви са нивата на стрес при него, обяснява му как функционира той, помага му за 30-40 минути – времето на тренинга – той да влезе изцяло в режим на релакс. Оказва се обаче, че при твърде много от съвременните хора ни това състояние на мозъка е непознато.

"Хората днес с лекота споделят, че работят по 15-16 часа, но такъв начин на живот води до много напрежение и тревожност. И понякога, когато установя това, им казвам: ще ми счупите апаратурата! Те всъщност не умеят да почиват, разказва Билен. Дори да отидат на екзотичен остров, пренасят там всичките си мисли. Тоест мозъкът наистина се привързва към своите модели на функциониране. И ако той е свикнал да е в един депресивен регистър, възпроизвежда същото отново и отново."

Неврофийдбек, уверява Билен, е изключително ефективен тъкмо за хора с депресивност и тревожност, с хронична умора и панически атаки – оплаквания, които според нея се срещат едва ли не при всеки втори човек.

Често в кабинета й идват и клиенти (тя предпочита да ги нарича тъкмо така, а не пациенти), които се оплакват, че не могат да учат, да помнят. С тях тя работи, за да развиват вниманието си. Някои са тийнейджъри, отнесени в поредно бягство от действителността, но има и възрастни, които са натрупали хронична умора и в резултат от нея способността им да се концентрират е започнала да страда. Добри резултати психоложката получава и при деца с дислексия. Тренира невроните и на болни, прекарали инсулт.

Всички, които пристигат в кабинета й, заявяват: искам да променя живота си. Но тази промяна няма как да се случи, ако вътрешно човек си остане същият. Затова тренингите по метода на биофийдбек се съчетават и с разговори между психолог и клиент. "Хората имат нужда да изговорят нещата. И ние ставаме партньори, оформяме тандем. Идеята е в хода на консултациите те да стигнат до онова вътрешно преподреждане и намиране на себе си, към което се стремят. Защото истината е, че промяната винаги започва отвътре навън." Билен се чувства привилегирована от това, че общува с интелигентни, мислещи личности. Защото при нея идват да търсят подкрепа само онези, които вече са силно израснали вътрешно. "Никой не идва при мен, защото трябва. Идва защото иска", отбелязва тя.

Хората днес с лекота споделят, че работят по 15-16 часа, но такъв начин на живот води до много напрежение и тревожност. И понякога, когато установя това, им казвам: ще ми счупите апаратурата! Те всъщност не умеят да почиват. Дори да отидат на екзотичен остров, пренасят там всичките си мисли...

И въпреки че за нея всеки случай от практиката й е еднакво важен и специален, решава да разкаже историята на един съвсем млад мъж с тежко паническо разстройство. След пореден пристъп той е прекъснал следването си и се е върнал в родния си град. Не излиза от вкъщи сам. Навсякъде го придружават родителите му. Заедно обикалят различни терапевти, които му предписват шепи лекарства. Когато идва за пръв път при Билен, тя вижда едно празно лице, без тъга, но и без радост. В процеса на работата си с него установява как се променя след всеки сеанс. Правят тренингите два пъти в седмицата, така че между тях да има по 24 до 48 часа разстояние, за да остане време невроните да изградят своите мрежи. Постепенно младият мъж стига до момента, когато е готов да започне да идва сам, без придружители. "Ние работехме и вербално. Това беше неговото време, в което той си намираше някакво островче, кътче спокойствие. И постепенно разбра, че тази територия може да се разширява."

По правило хората с паническо разстройство не се интересуват от нищо освен от себе си и болестта си, те са сковани, обсебени, очакващи поредната паническа атака, вкопчени в страха от страха. Но ето че около младия мъж се появява момиче, което започва да го вълнува. То не отвръща на чувствата му, но самото пробудено желание говори на терапевтката, че клиентът й излиза от сивата зона. Накрая идва и денят, в който той за пръв път пропуска часа си. Заради купон. Някъде по същото време и психиатърът, който го лекува, спира лекарствата му, заинтересуван от метода биофийдбек. А няколко седмици по-късно и самата Билен му съобщава, че той вече няма нужда от нея. Сега й се обажда понякога, за да й сподели, че никога не е бил толкова щастлив, че има много приятели, участва във веселби и че чака с нетърпение да започне отново следването си.

Преди няколко месеца Билен работи за едно телевизионно предаване за хора с наднормено тегло. Известно е, че трупането на килограми често е в резултат от емоционална липса, която човек запълва с храна. Но този проблем, оказва се, също се влияе от мозъчната гимнастика. Доказателство е една от участничките в предаването – млада, симпатична, артистична и фина, която разказва как две години не е излизала от дома си, защото единствено в широките дрехи се е чувствала добре, и как биофийдбек й е помогнал да се пребори с проблема си. "Това ми е огромна награда", признава Билен.

Периодично тя самата моли своята колежка да закрепи електродите на главата й и се заема с мозъчния фитнес. Почиства и моделира своя вътрешен свят редовно, за да бъде още по-сензитивна, по-щастлива, по-цялостна.

www.peace-of-mind.info

Психоложката Билен Алилова несъмнено предразполага с красивото си име. На турски Билен означава знаеща. Тя самата изглежда привлекателна, уверена, надеждна. Оставям се спокойно в ръцете й, които деликатно, почти гальовно залепват за скалпа и ушите ми няколко електрода. За две-три минути съм окабелена и свързана с лаптопа на бюрото й и на монитора му започва да се изписва изображението на всяко мое трепване, на всяка мисъл, усещане, чувство. За да започне изследването, трябва да съм съвсем отпусната. Това личи от енцефалограмите, които се разполагат хармонично във всяко от полетата. Само ако стисна зъби обаче, рисунъкът им заприличва на запис на земетресение от девета степен по Рихтер.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq

    чета и си мисля за науки като социологията. където претенцията за наличие на "обективни данни" служи като було, скриващо силата на интерпретацията и се предполага да избегне неизбежно възникващите въпроси. по подобен начин и био-основанията на науки като "психология" се предполага, че ще вплътнят подхода им и ще предоставят липсващото "обективно" основание. след като обаче разумната дейност на човека се свежда до набор от биологически характеристики, възниква въпросът кое в крайна сметка санкционира морално дейността му. отговорът е ужасяващ: биологията.

    да влезе еволюционният морал, който ще ни вкара в ада.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK