Топло и мокро
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Топло и мокро

Топло и мокро

Някои от проверените варианти за разпускане в открити басейни през зимата

64374 прочитания

Удоволствието от "кисненето" на въздух и на открито в басейни, заобиколени от снежни преспи и споделено с приятели, е несравнимо, но все още и не толкова непопулярно. Тенденцията за обособяване на открити зимни басейни в селища с минерални води е възходяща, като интересното е, че най-популярните съществуващи места не са в най-известните ни СПА дестинации.

Много от работещите през зимата басейни са създадени като допълващ елемент на по-широк спектър от туристически услуги, свързани с културен, исторически и спортен туризъм, но и все по-често се превръщат и в основен фактор при избор на дестинация за почивка.

Представяме ви някои от съществуващите и проверени варианти за разпускане в открити басейни през зимата. Повечето са в хотели, но са отворени за дневни посещения. При всички тях водата е достатъчно топла, за да можете да се отпуснете и да не мислите за студа навън. Ако начинанието ви изглежда като екстремно преживяване, просто влезте със зимната шапка и не си мокрете косата.

Огняново

Огняново е първият ни курорт, наблегнал на строежи на открити басейни. Чистият въздух и меките климатични условия го правят отлично място за СПА и активна почивка. В района има 24 извора с температура 39-40°С. Водите им са бистри, безцветни, със слаб дъх на сяра. Всеки хотел в селото е с басейн, повечето със свободен достъп, и може да избирате в зависимост от личните предпочитания. Външни басейни с най-различни размери има около хотел "Виктория", в комплекс "Делта", хотел "Бохема", вила "Рай" и др. В района се намира и "Мирото". Водата му е гореща и на всеки няколко минути се излиза, за да се охладиш. Басейнчето се захранва се директно от извора и лекува ортопедични и множество вътрешни заболявания. В района има и обществена баня с мъжко и женско отделение.

Сапарева баня

Сапарева баня е известна най-вече с единствения на Балканите активен геотермален гейзер, който е и най-горещият минерален извор в Европа (103°C).

Най-популярното място в града е комплекс "Котвата", обхващащ два големи басейна за възрастни, детски и контрастни басейни със студена и гореща вода. В повечето има хидромасажни дюзи. Изградени са множество водни атракциони, две джакузита с хидромасаж, водопади, гейзер, пещери, хидромасажни лежанки. Използваната вода тук е благоприятна за нервната система и за засилване на кръвообращението. В съседство се намира и реновираната минерална баня, разполагаща със закрити басейни и СПА център. Работното време е всеки ден от 9:00 ч. до 20:00 ч. Цените са в две категории: от понеделник до петък за възрастни е 8 лв., а за деца до 12 г. – 6 лв. В събота, неделя и празнични дни за възрастни е 12 лв., а за деца – 7 лв. Недостатък на "Котвата" е, че е все по-популярна и много често в почивни дни е прекалено препълнена.

Варвара

Село Варвара е разположено по пътя от магистрала "Хемус" към Велинград. Комплексът със същото име разполага със 7 плувни басейна с дълбочина от 50 см в детския до 1.70 м, с топла минерална вода. През зимата са покрити с леки конструкции, които запазват температурата на водата (от 30 до 35°С), но и осигуряват възможност за проветрение и циркулация на свеж въздух от река Елидере, която минава в близост. С водата в района се лекуват основно заболявания на опорно-двигателния апарат. Работното време е от 9.00 – 20:30 ч., а цената за посещение – 5 лв.

София

Непосредствено до Панчарево се намира комплекс "Корали", който включва малък и голям топъл басейн с лечебна вода (30°C), водна пещера и контрастни студени басейни. Те имат благоприятно въздействие върху нервната система и се използват като ефикасен метод за засилване на кръвообращението. Има детски кът. Минералната водa от извора e с температура 47°C, а в басейна е охладена до около 30°C, която го прави ползваем през зимата, с изключение на дните с много ниски температури. Цената за посещение е 10 лв., а работното време – от 9:00 до 19:00 ч.

Долна баня

В комплекс "Долна баня" през зимата може да използвате три външни басейна (плувен, детски и джакузи), пълни с топла минерална вода от 28° до 43°С. Температурата при извора е 67.8°С и се използва за лечение на ревматични и кожни заболявания, заболявания на сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната, двигателната, нервната и половата система. Работното време на басейна е от 7:30 до 18:00 ч., а цената за свободно посещение – 6 лв. за възрастни и 4 лв. за деца.

Пчелински бани

Старият рехабилитационния център в курорта е преустроен в СПА хотел "Виталис" с два минерални басейна, които се захранват от извор с температура 72.8°С - една от най-горещите в България. Водата е подходяща за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични и кожни заболявания и др. Разположени в живописна планинска местност на 9 км от гр. Костенец и на 70 км от София и Пловдив, откритите басейни на хотела работят с отворен прием от 9:00 до 18:00 ч. с цена от 8 лв. 

Добринище

В града се намира развлекателният комплекс с най-големия плаж в региона на Банско и Добринище – "Алфа СПА и пул". В него може да възстановите силите си след физическо натоварване по ски пистите в района на топлия минерален басейн. Водата тук намалява нивото на стреса, помага при травми и разтягания, а релаксиращата й сила прави потапянето в горещия басейн, обграден със снежни преспи, невероятно преживяване. Центърът е захранен с минерална вода от собствен водоизточник, а водата в басейна се филтрира постоянно с модерни съоръжения. 7 лв. на посещение от 9:00 до 22:00 ч.

Троян

В района на Троян има две места с извори на минерална вода със значителен дебит и висока температура – с. Шипково и с. Чифлик. Минералната вода в района се слави като хипотермална и слабо минерализирана и е благоприятна при функционални заболявания на нервната система, на опорно-двигателната система, хипертонична болест и др.

В Чифлик вариантите за ползване на открити басейни са два. Първият е в хотел "Дива", разположен по горното поречие на река Бели Осъм, на около 19 км югозападно от Троян. Хотелът разполага с джакузи, парна баня, сауна, външен минерален басейн с температура на водата над 30°С през цялата година, където можете да се отпуснете и да се наслаждавате на заобикалящата ви природа.

Хотелски комплекс "Балкан" разполага с минерален плаж, който се намира в парка на хотела и включва ефектен минерален басейн с отделение за деца, джакузи и "топило", или шоков басейн, с три температурни секции: 15°C, 35°C и 42°C. Площта около басейна е отоплена, което го прави удобен и приятен за ползване дори и в най-студените зимни дни. Работното време на басейна е от 8:00 до 22:00 ч., а цената за свободно посещение е 8 лв.

В с. Шипково можете да посетите минералната баня с работно време 8:00 – 19:00 ч.

Белчин баня

Въпреки богатството си от минерални изводи в с. Белчин баня зимата работи само малкият външен басейн на хотел "Белчин гарден", включен в пакетните цени на СПА центъра - 25 лв. през седмицата и 40 лв. през почивните дни.

Рупите

Цялата местност Рупите е пълна с минерални извори и басейни. Разположена в подножието на хълма "Кожух", тя е богата на магмени скали, от които минералните води извират с температура 75°С. Водата тук помага при заболявания на храносмилателната система, ендокринно-обменни заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, гинекологични и кожни заболявания. В района има отделни женски и мъжки басейни, като единият от басейните в отделенията е с естествени имуностимулиращи водорасли хлорела, както и кът за отдих с по-голям смесен басейн. Препоръчителният престой в басейните без водорасли е до 30 минути, а за басейна с водорасли до 15 минути. За общия басейн времетраенето е до 50 минути поради високата температура и минерализация на водата.

Костенец

В този балнеоложки курорт зимни водни удоволствия на открито предлага хотел "България", в който от 8:00 до 21:00 ч. може да се използват вътрешен и външен (относително малък) басейн, фитнес, сауна и парна баня срещу обща цена от 12 лв. Вариант е хотел "Езерото" с отворен достъп през седмицата (за уикендите е нужно да се проверява заетостта). Работи от 9:00 до 19:00 ч., а цената е 5 лв.

Велинград

Най-големият ни курорт предлага няколко възможности за открити басейни през зимата в по-високия ценови клас за ползване на подобни услуги и ограничени при пълна заетост на хотелите. Такива са басейнът в комплекс "Роялс" с размери 4 на 5 м и хотел "Акватоник" с малък външен басейн и единствения акватоничен в страната вътрешен басейн, с комплексна цена за двата от 12 лв.

В хотел "Роял СПА Велинград" изборът от външни и вътрешни басейни и минерални джакузита е по-голям. Температурите на басейните варират от 10 градуса в шоковите басейни до 39 в минералните термобасейни. Комплексната дневна цена е 35 лв. и включва ползване на услугите на открития и закрития СПА център. Работното време е от 8:00 до 20:00 ч.

Хотел "Двореца" във Велинград предлага зимни открити джакузита и топила с 40-градусова вода. Работи със свободен прием от неделя до четвъртък, като цената е 25 лв. и включва ползване на СПА зоната с всички джакузита, топила, външен и вътрешен басейн.

Сандански

Удачен външен вариант за басейн в града е в Интерхотел "Сандански", където срещу 15 лв. можете да използвате вътрешния голям басейн, съчетавайки го с топлия термален външен и сауна. Работното време е от 8:00 до 20:00 ч.

Други популярни места с открити басейни са:

Откритият минерален басейн в Стряма;

Хасковските минерални бани с целогодишен открит басейн с температура 30°C, подходящ за плуване дори когато вали сняг;

Хотел "Детелина" в Хисаря, където срещу 5 лв. можете да ползвате външно джакузи;

Остъкленият басейн на хотел "Аква терми" в Красновски минерални бани, който се ползва заедно с парна баня и сауна срещу 12 лв./5 лв. за дете.

  Ако имате заболяване, е добре, преди да се отдадете на киснещо удоволствие в откритите минерални басейни, да проверите дали водата на избраното от вас място няма да ви навреди. В зависимост от района водите са подходящи за лечение на определени заболявания, както и противопоказни при други. Прекалено горещите басейни, каквито са повечето от откритите зимни, не са подходящи за прекаралите инфаркт, инсулт, за хипертоници, както и за хора със съдови заболявания на мозъка и сърцето.

  Удоволствието от "кисненето" на въздух и на открито в басейни, заобиколени от снежни преспи и споделено с приятели, е несравнимо, но все още и не толкова непопулярно. Тенденцията за обособяване на открити зимни басейни в селища с минерални води е възходяща, като интересното е, че най-популярните съществуващи места не са в най-известните ни СПА дестинации.

  Много от работещите през зимата басейни са създадени като допълващ елемент на по-широк спектър от туристически услуги, свързани с културен, исторически и спортен туризъм, но и все по-често се превръщат и в основен фактор при избор на дестинация за почивка.


  Благодарим ви, че четете Капитал!

  Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
  Влезте в профила си
  Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
  Вижте абонаментните планове

  4 коментара
  • 2
   chiefwhitecloud avatar :-|
   chiefwhitecloud

   с. Варвара е в близост до магистрала Тракия, а не до Хемус, разбира се.

  • 3
   miaomiao avatar :-|
   Iva Yosifova-Takeva

   Не разбирам защо в Чифлик пропускате най-хубавия хотел - Чифлика палас /бивш веника/? Разкошния "Хисар" в Хисаря? А Двореца във Велинград далеч няма само топила, и е с най-големия топъл външен басейн? Невярна е и информацията за Белчин Гардън - там нищо външно не работи през зимата.

  • Emiliya Emiliya

   Моля да не се съобразявате с тази платена информация. Относно Акватерми-Краснево: там е най-мръсния басейн, който бях виждала и най-мръсното и неуредено място, с цени за нощувка и закуска 84-88лв на вечер. Наблизо е Старосел, там и спа то е на ниво и хотелската част. Разликата в цените е около 10-15% и изобщо не си струва за някакви 10-15 лв да си съсипвате почивката.


  Нов коментар

  За да публикувате коментари,
  трябва да сте регистриран потребител.


  Вход

  Още от Капитал

  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.