От извора

От извора

Лековити извори в България – кои как и какво лекуват

81761 прочитания

На територията на България разработените извори на минерална вода са малко над 220. По-голямата част от тях се намират в южната част на страната и представляват естествени находища. В Северна България изворите са близо 80, като по-голяма част от тях са образувани от сондажи. Уникалността на българското минерално водно богатство обаче не е в броя на изворите, а най-вече в разнообразието на съдържанието им и на лечебните качества.

На сравнително малката ни територия има както студени води – например Вонеща вода – 12 градуса по Целзий, така и много горещи като този в Сапарева баня с температура над 100 градуса. Според съдържанието специалистите отчитат присъствие на почти всички видове – по-слабо и по-силно минерализирани, хидрокарбонатни, сулфатни, хлоридни, натриеви, калциеви, магнезиеви, въглекисели, радонови, сулфидни. Всички те активно помагат при лечението на различни заболявания. Помагат, ако знаем как да ги използваме и разполагаме с условията за това.

Един бърз панорамен поглед над здравната карта на България показва обаче, че далеч не всички разработени находища на минерална вода се използват пълноценно и по предназначение. На много места водите буквално изтичат в канавките. Чешмите, ако има такива, се използват най-вече за пералня, а много от сондажите са задръстени от боклуци и тинята на последните дъждове. А как ли да разберем какво е съдържанието и приложението на минералната вода и дали въобще е годна за пиене? На този въпрос все още трудно ще намирате достоверен отговор, защото на много от изворите липсват каквито и да било информационни табели със съдържанието и препоръчителния начин на приложение на водата.

Коя вода за какво е полезна

Минералната вода не бива да се използва безразборно, съветват балнеолозите. Към нея трябва да се отнасяме като към профилактично, но и лечебно средство. Благотворното й въздействие зависи най-вече от точната дозировка и начина на приложение. При несъобразена употреба е напълно възможно не само да не се постигнат очакваните подобрения, но и да се активизират противопоказни реакции на организма, затова е задължително курсът да се започне след консултация с лекар балнеолог.

Използването на минералните води за лечение включва няколко възможности:

- Питейно балнеолечение, което означава приемане на минерална вода по рецептура.
- Външно балнеолечение – чрез потапяне в минерални басейни, вани, душ катедри, обливане с различни душове и т.н.

- Инхалации, иригации, гаргари, подводно-чревни вани, влагалищни промивки, които трябва да се правят от обучен терапевт.

Основни типове минерални води в България

Много от българските минерални води са богати на соли на метасилициевата киселина, на флуор и радон. Повечето от водите в Южна България и по Черноморието са с относително високо съдържание на натрий и калий за сметка на калция, което им придава мек и приятен вкус.

Силициевите минерални води са с висока температура и с минерални соли над 50 мг/л. Съдържат азот, който е 90% от газовия им състав. Лечебният ефект се дължи на метасилициевата киселина, която превръща водата в защитен слой, който обгръща възпалената стомашна лигавица при язва и хроничен гастрит, предпазва от дразнещото действие на храната и така съдейства за пълното лечение. Подходящи са при стомашно-чревни заболявания, зъбен кариес, подобряват смущенията в обмяната на пикочната киселина, забавят атеросклеротичните процеси. Такива са водите в Девня, Сандански, Марикостиново, Кортен, Ягода и др.

Флуорни води са тези, които съдържат флуор над 1.5 г/л. Биологично активният елемент флуор действа като стабилизатор на урината, възпрепятства утаяването на минерални соли и образуването на камъни и пясък в бъбреците. Флуорните води са високоефективни при профилактика на зъбен кариес. Имат значение за вкостяването и изграждането на нова костна тъкан, предпазват от остеопороза. Могат да се пият в малки дози за определен брой дни. Не трябва да се приемат като трапезна вода, защото водят до поява на хронична флуороза. Водите със съдържание на калций или сулфидни елементи лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, препоръчват се при интоксикации на работещи и живеещи в среда с аерозоли на тежки метали.

Сулфидните (серни) нискоминерализирани води съдържат сероводород. Такива са водите в Кюстендил, Сапарева баня, Благоевград и др. Прилагат се само по предписание на лекар балнеолог.

Радоновите води съдържат радон до 2 г/л и са с температура над 30 градуса. Те регулират мастната обмяна и редуцират телесното тегло. Такива са водите в Момин проход, Долна баня, Стрелча, Добринище, Велинград – Чепино, Павел баня и др.

Йодно-бромните води са ефективни при понижена функция на щитовидната жлеза. Въглекиселите води укрепват сърдечно-съдовата система. Магнезиевите води се прилагат при неврози и стресови състояния и са особено ефективни при процедури за регулиране на теглото.

Богатите на желязо и арсен води се препоръчват при анемии. Водите с метасилициева киселина имат силен антиейдж ефект.

Слабоминерализираните и хидрокарбонатно-сулфатните води нормализират дейността на храносмилателните и отделителните органи, полезни са и при заболявания на дихателната система.

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ЛЕЧЕБНИ ИЗВОРИ

Софийски минерален извор – Централна баня

Минералната вода е слабоминерализирана, хипотермална, с алкална реакция, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева. Съдържа флуор, метасилициева киселина и малко радон. Температура 47 градуса, бистра, без цвят и мирис. Препоръчва се при камъни в бъбреците, жлъчно-чернодробни, стомашно-чревни заболявания.

Минерална вода Горна баня

Водата е питейна и лечебна, подходяща за изкуствено газиране, с което се улесняват процесите на храносмилането. Слабоминерализирана, с алкална реакция, 19 микроелемента, приятна на вкус, без цвят и мирис. Подходяща е за бутилиране. Препоръчва се при хроничен гастрит, колит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и след хематични състояния.

Минерална вода Овча купел

Водата е слабоминерализирана, хипотермална, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, калциево-магнезиева, флуорна и със съдържание на метасилициева киселина, сероводород, въглероден диоксид и 43 микроелемента. Препоръчва се за лечение чрез пиене при бъбречни възпалителни заболявания, колити, диабет.

Минерална вода Панчарево

Водата е слабоминерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-калциево-магнезиева със съдържание на радон, метасилициева киселина и въглероден диоксид. Може да се ползва външно в басейн или вана за лечение на опорно-двигателната система – възпалителни, дегенеративни състояния, след оперативни интервенции.

Пие се при бъбречни, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни заболявания, диабет, подагра. Тя е една от малкото води в България, подходяща за пиене от бебета и малки деца, поради ниското си съдържание на натрий.

Минерална вода Банкя

Водата е силициева, флуорна, хидрокарбонатна, натриева и със съдържание на радон. Препоръчва са за пиене при ендокринни заболявания – диабет, нарушена мастна обмяна, затлъстяване, подагра, проблеми с пикочно-отделителната система – гастрити, колити, язва, възпалителни и алергични заболявания на дихателната система. Подходяща е за бутилиране.

Минерална вода Княжево

Минералната вода е най-слабоминерализираната, хидрокарбонатно-натриева, силициева, със съдържание на радон. По състав е близка до минералната вода в Банкя и също се препоръчва за лечение на хипертонична болест, състояние след мозъчен инсулт. Лечението трябва да се назначава от лекар.

Минерална вода Хисар, извор Момина баня

Водата е слабоминерализирана, радонова (радиоактивност 150 емана), температура 47 градуса и алкална реакция. Съдържа 21 микроелемента, бистра, без цвят и мирис, с високи питейни лечебни качества, подходяща при лечение на камъни в бъбреците и жлъчката, хронични гастрити, колити, язва на стомаха и дванадесетопръстника, чернодробно-жлъчни заболявания.

Минерална вода Хисар, извор Момина сълза

Водата е с по-високо съдържание на радон (28 емана) в сравнение с тази от Момина чешма. Температурата й е 41 градуса. Подходяща е за стомашно-чревни заболявания.

Минерална вода Девин

В курорта има четири минерални извора с близък физико-химичен състав, но с различна температура. Като цяло водата е слабоминерализирана и е с висока алкалност. Определя се като хидро-карбонатно-натриева, със съдържание на метасилициева киселина и радон. Препоръчва се при бъбречно-урологични, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни и някои професионални интоксикации. Подходяща е за бутилиране и като изворна и може да се употребява продължително време.

Минерална вода Наречен

Характеризира се с висока радиоактивност - 1200 емана. Използват се два извора, които са с висока минерализация и съдържат 14 елемента. Водата е бистра, без цвят и мирис, приятна на вкус. Прилага се само при лечение чрез пиене. Соленото изворче е с доказано лечебно действие при болести на обмяната на веществата като подагра, диабет, затлъстяване, при старчески заболявания и стомашно-чревни болести.

Минерална вода Меричлери

Това е силно минерализирана питейна лечебна вода със значително съдържание на свободен въглероден диоксид и температура 35.4 градуса. Съдържа 18 елемента и има приятен леко солен вкус, бистра, без мирис и цвят. Използва се изключително като лечебна питейна вода при стомашно-чревни заболявания, гастрити, язва, чернодробно-жлъчни проблеми, хронични хепатити, следхепатитни състояния, болести на обмяната на веществата, затлъстяване, подагра.

Минерална вода Михалково

Това е най-силно минерализираната въглекисела вода у нас. Използват се три извора. Те са с температура от 28 градуса (Сондажният извор) до 16 градуса (Малкият извор), с високо обща минерализация. Малкият извор е с най-силно въглекисела вода – 1940 мг/л. Водата е бистра, без цвят и мирис. Препоръчва се при стомашно-чревни заболявания, камъни в бъбреците, затлъстяване.

Кюстендил – водата е слабо минерализирана, сулфидно-сероводородна, силициева, флуорна, сулфатно-хидрокарбонатна-натриева с литий. Прилага се външно за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната, половата система, при стерилитет, заболявания на кожата и изгаряния. За пиене се препоръчва при професионални и обменно-ендокринни заболявания.

Сапарева баня

Минералната вода е най-горещата у нас – 101 градуса. Тя е и с най-високо съдържание на флуор, също е сулфидно-сероводородна, сулфатно-хидрокарбонатна-натриева, с литий. Прилага се при заболявания на опорно-двигателната и нервната система. С доказани характеристики за лечение на остеопороза и зъбен кариес.

Сандански

На територията на града извират 20 минерални извора, които се събират в две зони. Водата е слабоминерализирана, хипертермална, флуорна, силициева, сулфатно-хидрокарбонатна-натриева, със съдържание на сероводород и радон. Прилага се инхалационно при алергични бронхити, бронхиална астма. Външно - при заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, кожни и гинекологични заболявания. Профилактично при остеопороза и зъбен кариес.

Добринище

Водата е слабоминерализирана, хипертермална, флуорна, силициева, хидрокарбонатно-сулфатна. Прилага се външно при заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система и за лечение на половата система. Има ограничено питейно приложение при бъбречно-урологични и обменно-ендокринни заболявания.

Рупите

Водата е средноминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна-натриева, флуорна, силициева, със завишено количество сероводород, радон, калций и магнезий. В минералната вода се съдържа ценен биопланктон от микроводорасли с много добри лечебни качества. Прилага се питейно при стомашни заболявания, ако се дегазира, е подходяща и за заболявания с повишена киселинност. Подходяща при бъбречно-урологични, обменно-ендокринни и професионални заболявания. Високоефективна за външно приложение – при заболявания на опорно-двигателния апарат, гръбначния стълб, нервната система, половата система, стерилитет.

Минерална вода Марикостиново

Това е уникален балнеоклиматичен и калолебечен курорт с ценна минерална вода и гейзерна лечебна кал, образувана на мястото на самия извор. Препоръчва се за балнеолечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, на гръбначния стълб, нервната система, половата система и стерилитет.

Хасковски минерални бани

На територията на курорта извират 15 минерални извора с голям дебит и еднакъв минерален състав. Минералната вода е сулфатно-хидрокарбонатна-натриево-калциева, силициева, флуорна, със съдържание на радон и малко количество въглероден диоксид. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и периферните съдове, гинекологични заболявания. Не се прилага за пиене.

Павел баня

Водата е слабоминерализирана, с леко алкална реакция, висока температура и голям дебит. Характеризира се като хидрокарбонатна-натриева, флуорна, силициева, радонова, съдържа литий и сероводород.

Павел баня е национален център за рехабилитация на заболявания на опорно-двигателния апарат и следоперативно лечение на травми, имплантиране на изкуствени стави, заболявания на нервната система, гинекологични заболявания и стерилитет.

Сливенски минерални бани

Минералната вода е с неутрална реакция, с повишена температура, флуорна, сулфатно-хидрокарбонатна-хлоридна, натриево-калциево-магнезиева, със съдържание на радон, метасилициева киселина, литий и желязо. Прилага се за лечение на стомашно-чревни и ендокринни заболявания. Външно - при ставни заболявания, кожни болести, заболявания на периферната нервна система и гръбначния стълб.

Вършец

Водата е слабоминерализирана, хипертермална, с алкална реакция и голям дебит. Сулфатно-хидрокарбонатна-натриева, със съдържание на метасилициева киселина, сероводород и радон. Външно се прилага за лечение и профилактика на функционални нервни и сърдечносъдови заболявания. Подходяща е за пиене при заболявания на отделителната и храносмилателната система, както и при хронични интоксикации. Прилага се чрез инхалации при заболявания на дихателните пътища и при някои очни заболявания.

Бургаски минерални бани

Минералната вода е слабоминерализирана, със силна алкална реакция и голям дебит. Тя е сулфатно-хидрокарбонатна, със съдържание на флуор, силиций и радон. Прилага се съвместно с образуващата се в района уникална лечебна кал и морската луга, получена при добива на морска сол. Външно - при заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания и стерилитет. Питейно – при ендикринно-обменни заболявания, урологични и професионални интоксикации. Профилактично - при остеопороза и зъбен кариес, както и за спортна профилактика.

Минерална вода от Поморие

Водата има уникална характеристика – съдържа голямо количество магнезий. Тя е хипотермална, с малък дебит, с алкална реакция. Хидрокарбонатно-сулфатна, хлоридно-натриева, съдържа йод и флуор. Ползва се за пиене при затлъстяване, професионални интоксикации с тежки метали.

Минерална вода от Варна

На територията на града се намират 12 находища на минерални води с ниска минерализация и голяма температурна амплитуда. Водата е сулфатно-хидрокарбонатна-натриева, съдържа калций и магнезий. Прилага се при балнеолечение, калолечение, пясъколечение, луголечение. Подходяща за лечение на опорно-двигателния апарат и нервната система.

Балчишка Тузла

Минералната вода е хипотермална, с висок дебит, хидрокарбонатно-хлоридна, натриева, калциево-магнезиева, със съдържание на метасилициева киселина и сероводород. За лечение и профилактика на бъбречно-урологични заболявания и болести на храносмилателната система. Използва се за спортна и обща профилактика, укрепване и закаляване. Комбинира се с процедури с лечебната кал от района, която е изключително ефективна при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система и гръбначния стълб.

Минерална вода от Момин проход

Тя е слабоминерализирана, хипертермална, сулфатно-натриева, със съдържание на радон 0 550 емана и флуор. Съдържа 17 микроелемента. Тя е втората по радиоактивност минерална вода у нас и е на девето място в света. Главната й стойност като радонова вода се основава на трите показателя – висока радиоактивност, висока температура и голям дебит. Има приятен вкус, без мирис и цвят. Прилага се за питейно лечение при подагра, диабет, затлъстяване, включва се като питейно лечение и инхалации при алергични заболявания като бронхиална астма, ендогенна екзема.

Минерална вода от Костенец

Водата е слабоминерализирана, хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, флуорна, силициева, с радон, сероводород, литий. Прилага се външно за ставни и сърдечносъдови заболявания, кожни и заболявания на устната кухина. За питейно лечение се прилага при стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни и бъбречни болести, както и при диабет, подагра и професионални увреждания. Правят се инхалации при белодробни заболявания.

Минерална вода от Долна баня

Водата е слабоминерализирана, сулфатно-натриева, средно радиоактивна, флуорна. Може да се бутилира.

Сливенски минерални бани

Водата е хипертермална, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева- калциева. Съдържа 14 микроелемента. Има приятен леко метален вкус, без цвят и мирис. Препоръчва се за питейно лечение при стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни и при болести на обмяната на веществата.

Минерална вода от Кокалчето – Баня, Карловско

Водата е слабоминерализирана, хипертермална, флуорна, с преобладаващи сулфатни, хидрокарбонатни и натриеви йони. Съдържа 21 микроелемента.

Препоръчва се за питейно лечение при камъни в бъбреците и жлъчката, хронични възпаления на жлъчния мехур.

Как се пие минералната вода

Минералната вода се пие на празен стомах, от 10 до 60 минути преди хранене и на бавни глътки. Възможно е дозата да се пие веднъж на ден, когато водата се приема като слабително средство.

Дневната доза се определя от лекар балнеолог. Най-често обаче дневното количество трябва да е от 600 мл до 2 литра и да се раздели на три порции. Лечението започва с по-малки дози, които постепенно се увеличават до оптималния минимум.

В зависимост от заболяването и състава на минералната вода е възможно да се назначи лечение с прием вечер преди лягане, за да се използва качеството й на разредител на течностите в организма, или след хранене. Радоновите и богатите на желязо води например се пият след хранене – за по-добра резорбация.

Температурата на минералната вода при пиене трябва да е умерено топла (38-40 градуса) – за най-бърза резорбация от организма. Водата с висока температура има успокояващ ефект при стомашно-чревни и жлъчно-чернодробни заболявания. Водата с ниска температура е препоръчителна при запек.

Съхраняване на минералната вода - препоръчително е да се съхранява в бутилки и съдове, далеч от слънчева светлина. Наливането в чаша да става бавно и без разклащане.

На територията на България разработените извори на минерална вода са малко над 220. По-голямата част от тях се намират в южната част на страната и представляват естествени находища. В Северна България изворите са близо 80, като по-голяма част от тях са образувани от сондажи. Уникалността на българското минерално водно богатство обаче не е в броя на изворите, а най-вече в разнообразието на съдържанието им и на лечебните качества.

На сравнително малката ни територия има както студени води – например Вонеща вода – 12 градуса по Целзий, така и много горещи като този в Сапарева баня с температура над 100 градуса. Според съдържанието специалистите отчитат присъствие на почти всички видове – по-слабо и по-силно минерализирани, хидрокарбонатни, сулфатни, хлоридни, натриеви, калциеви, магнезиеви, въглекисели, радонови, сулфидни. Всички те активно помагат при лечението на различни заболявания. Помагат, ако знаем как да ги използваме и разполагаме с условията за това.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


5 коментара
 • 1
  jordani avatar :-|
  jordani

  По принцип не чета лайт приложението, че ми идва малко кифленско.
  Тази статия я прочетох, заради "минерални води".
  Обаче авторката не ме разочарова - тя показва явно неразбиране на темата, примесено с фешън детоксикации и столично отношение към здравословният и "домашен" начин на живот:
  Метасилициева вода е като дървено желязо. Това е просто начин за измерване на съдържанието на аспирин. Мани, ами освен че помагал за язва, то имало и антиейджинг ефект - какво ли е това ?
  Та, радоновата вода имала радон, а сулфатната сероводород.
  Вярно ли бе ? Аз си мислех, че в радоновата вода има магнезий, а в сулфатната има калций. Бах са в тъпия пич.
  Чат-пат има води, които са "universal cure" - според статията, имат от всичко по много.

  Обаче, щом го публикуват, то лайт приложението явно има своята клиентела. А, на бас, че тя не яде сланина ?!?

 • 2
  harald_blatand avatar :-|
  Harald Blåtand

  До коментар [#1] от "jordani":

  Това със сланината ми 'ареса! Нека да поживее в Дубай или Доха и ще сънува сланината.

 • 3
  harald_blatand avatar :-|
  Harald Blåtand

  Наистина статията е леко тъповата, може би поради софитицирания вокалбулар и журналистическата едукация на автора.

 • 4
  kornelia_18 avatar :-|
  kornelia_18

  минерална Девин не беше ли с високо съдържание на флуор и не се препоръчва за всеки ден и особено за бебета? Това не го прочех в статията. И разни други препоръки. Струва ми се рекламна, лековата. Като за Light. А много хора се интересуват сериозно от темата.

 • 5
  olo36372774 avatar :-|
  ралица


  До коментар [#3] от "She de Ville":

  О! Сега всичко е точно и най-вече интелектуално: "... поради софитицирания вокалбулар и журналистическата едукация на автора."!?!!!
  Другите да му мислят! Аз обаче разбрах! Само "едукация" нещо ми се губи ... Но аз ползвам речници, ще се справя! :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал