Новият брой:
Чудото на езика

От извора

Лековити извори в България – кои как и какво лекуват

На територията на България разработените извори на минерална вода са малко над 220. По-голямата част от тях се намират в южната част на страната и представляват естествени находища. В Северна България изворите са близо 80, като по-голяма част от тях са образувани от сондажи. Уникалността на българското минерално водно богатство обаче не е в броя на изворите, а най-вече в разнообразието на съдържанието им и на лечебните качества.

На сравнително малката ни територия има както студени води – например Вонеща вода – 12 градуса по Целзий, така и много горещи като този в Сапарева баня с температура над 100 градуса. Според съдържанието специалистите отчитат присъствие на почти всички видове – по-слабо и по-силно минерализирани, хидрокарбонатни, сулфатни, хлоридни, натриеви, калциеви, магнезиеви, въглекисели, радонови, сулфидни. Всички те активно помагат при лечението на различни заболявания. Помагат, ако знаем как да ги използваме и разполагаме с условията за това.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-|
    jordani
    • - 8
    • + 15

По принцип не чета лайт приложението, че ми идва малко кифленско.
    Тази статия я прочетох, заради "минерални води".
    Обаче авторката не ме разочарова - тя показва явно неразбиране на темата, примесено с фешън детоксикации и столично отношение към здравословният и "домашен" начин на живот:
    Метасилициева вода е като дървено желязо. Това е просто начин за измерване на съдържанието на аспирин. Мани, ами освен че помагал за язва, то имало и антиейджинг ефект - какво ли е това ?
    Та, радоновата вода имала радон, а сулфатната сероводород.
    Вярно ли бе ? Аз си мислех, че в радоновата вода има магнезий, а в сулфатната има калций. Бах са в тъпия пич.
    Чат-пат има води, които са "universal cure" - според статията, имат от всичко по много.

Обаче, щом го публикуват, то лайт приложението явно има своята клиентела. А, на бас, че тя не яде сланина ?!?

Нередност?
  • 2
    harald_blatand avatar :-|
    Harald Blåtand
    • - 5
    • + 1

До коментар [#1] от "jordani":

Това със сланината ми 'ареса! Нека да поживее в Дубай или Доха и ще сънува сланината.

Нередност?
  • 3
    harald_blatand avatar :-|
    Harald Blåtand
    • - 5
    • + 5

Наистина статията е леко тъповата, може би поради софитицирания вокалбулар и журналистическата едукация на автора.

Нередност?
  • 4
    kornelia_18 avatar :-|
    kornelia_18
    • + 2

минерална Девин не беше ли с високо съдържание на флуор и не се препоръчва за всеки ден и особено за бебета? Това не го прочех в статията. И разни други препоръки. Струва ми се рекламна, лековата. Като за Light. А много хора се интересуват сериозно от темата.

Нередност?
  • 5
    olo36372774 avatar :-|
    ралица
    • + 1

До коментар [#3] от "She de Ville":

О! Сега всичко е точно и най-вече интелектуално: "... поради софитицирания вокалбулар и журналистическата едукация на автора."!?!!!
    Другите да му мислят! Аз обаче разбрах! Само "едукация" нещо ми се губи ... Но аз ползвам речници, ще се справя! :)

Нередност?
Нов коментар