Намерен в рьокан
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Намерен в рьокан

Намерен в рьокан

Как върнах вътрешната си усмивка в традиционен японски хотел

6447 прочитания

Не бих се нарекъл японист. Моите познания за планетата Япония са по-скоро епизодични и се изчерпват с десетки филми и книги за тази екзотична страна и затова идеята да посетя японски традиционен хотел рьокан събуди спящия в мен самурай и винаги будното ми любопитство. С цените и услугите си престижните международните хотелски вериги са изтласкали автентичния рьокан далеч от големите градски центрове. Негова запазена територия са курортните селища и общините с минерални извори.

Собствениците на рьокан спазват ревностно традиция, създадена и утвърдена през XVII-XVIII век. Сградите на хотелите са далеч от геометричната стъклено- алуминиева красота на модерната архитектура. Те са по-скоро невисоки големи градски къщи. В дните около националните празници е изключително трудно да се направи резервация, тъй като въпреки високите цени хиляди японски семейства предпочитат да се събират именно в такива места.

Рьокан е място, в което тече купон, но не в традиционния витален екстравертно-балканско-български дух. Бих го окачествил с абсурдното понятие зен-купон, защото всичко тук насочва към самовглъбение и самоанализ. С атмосферата си рьокан създава пространство, в което властва забавената скорост (не отричам влиянието на СПА ефекта). Бих го нарекъл още и машина на времето, тъй като в пределите на сградата съвременната цивилизация не се допуска.

Съдбата и интернет ме насочиха към рьокан на около 40 километра от Осака. Рецепцията на хотела е последното място, в което зърнах обувките си. Те изчезнаха в момента, в който ме поканиха да използвам налъмите и да се регистрирам. Това не се оказа предпазна мярка срещу евентуално бягство на клиенти с нечестни намерения, а техническо преминаване на границата между реалния свят и този на рьокан. Куфарът ми беше старателно почистен от прах и кал. Както всички гости, получих два чифта къси бели чорапки с палец, халат "юката" и кошница. Няколко листовки с изключително ценна информация на японски език, която вероятно се отнасяше до наредбите в хотела, допълниха комплекта на новопристигналия. Тъй като съдържанието им остана тайна за мен, като верен последовател на Константин Станиславски и Индиана Джоунс реших да се слея с множеството, като зорко наблюдавам околните и внимавам да не извърша нищо варварско, с което да разруша институционалната хармония на рьокан. Всичко тук е насочено към материално стимулиране на петте сетива и започва с откъсването от смазващата динамика на всекидневието.

СЛУХ В рьокан е тихо. Тук няма интернет или телевизия. За 48-часовия ми престой не видях никой да си играе с мобилен телефон, да слуша музика със слушалки или да изпраща текстови съобщения. Имаше деца, но те очевидно бяха добре инструктирани и се придържаха към зомби-етикета на хотела. Никой не повиши глас, не чух викове, топуркане, гонене или крясъци. Подът е покрит с дебели постелки от оризова слама, познат на спортистите от някои силови дисциплини като татами. В рамките на хотелското пространство всички ходят обути с чорапи, а ако искат да се поразтъпчат из миниатюрните градинки, използват налъми.

ЗРЕНИЕ Халатът е униформата на посетителите, така че няма да видите шарени фланелки, анцузи, джинси или жилетки. Кошницата се оказа изключително полезен и единствено допустим аксесоар, предназначен главно за тоалетни принадлежности и ключове. Интериорът е решен в хармонично преливащи се нюанси на бежовата гама, определена от естествения цвят на подовата настилка. Приглушената светлина в коридорите ми припомни за кинематографичната възможност иззад някой ъгъл да се покаже наемен убиец със сабя в ръка, но такива в хотела не забелязах въпреки усилията ми. Но опитни нинджа имаше. Убеждението ми произтича от факта, че не открих в коридорите традиционната камериерска количка с десетки чаршафи и шампоани, придружавана от бучащи и виещи прахосмукачки. За мен остана загадка поддържането на безупречна хигиена и уставно оправени легла в стаята ми. С удивление и възхищение изследвах съвършенството и простотата на плъзгащите се врати. Всеки ъгъл в коридора има индивидуален дизайн, което за мен бе жизнено важен ориентир. А от такъв имах нужда, защото номерата на стаите не са обозначени с познатите арабски цифри.

Насред стаята си открих ниска масичка за чай, изпод която се подаваше одеяло. След подробен оглед на непознатата екзотична мебел установих, че единственият начин да се възползвам от всички екстри беше да седна на пода, да си протегна краката под масичката и включа слабото отопление. Здраво прикачено за масичката, одеялото задържа топлината. Прозорците са покрити с матов филм, който омекотява светлината и практически прави пердетата ненужни.

ВКУС Гвоздеите на програмата рьокан са два: закуската и СПА банята. За европейския турист традиционната японска закуска е фестивал на откривателя. Разбира се, нужен е интерес към непознатото и... внимание към това, което правят другите. На входа на ресторанта се предоставя ластична лента, която се поставя на ръката, над лакътя, подобно на капитан на футболен отбор. Нейната роля е да предпази широките ръкави на халата от зацапване, натопяване в чинии, разливане или други неприятности.

Гостите имат богат избор от специалитети, представен в миниатюрни чинийки. Този, който не умее да си служи с пръчици за хранене, рискува да прекара дълги и мъчителни минути пред екзотичните ястия в копнеж за вилица. Следвайки средностатистическото поведение, оставих след себе си над двайсетина празни съдинки. Различни видове риба, морски деликатеси, соя и бобени продукти, поне десетина вида сос и зеленчуци, които се приготвят във вряща на масата тенджера съставляват закуска стил "шведска маса" в японски ресторант. Добрият тон изисква да се изяде храната, която попадне на масата. Това е своеобразно признание за майсторлъка на готвача и неговите помощници.

ОСЕЗАНИЕ И ОБОНЯНИЕ Мнозинството от гостите посещават рьокан заради основната атракция – СПА банята. В нейната семейна версия тя представлява огромна вана в помещение с размери приблизително 5 на 5 метра. Преддверие с душ, служещо за съблекалня, въвежда гостите в полуосветено пространство, облицовано с мрамор, в което царят спокойствие и ухания от благовонни треви. Вода от горещ минерален извор щурти непрестанно от улей, чиято струя би могла да се използва и за масаж. Подвижен покрив позволява опростена вентилация и евентуален екстремен контакт с дъжд или сняг, според желанията на клиентите. Времетраенето на посещението е неограничено, но за наличните, денонощно отворени 8 самостоятелни, кабини почти нямаше опашка. Неколкократният ми престой в тях не превишаваше повече от половин час, тъй като цялата обстановка действа терапевтично отпускащо и изостря желанието за възстановителен сън или подкрепително похапване. Подобен ефект се постига и в другия вид СПА – мъжки и дамски. Тук освен различните по размери басейни има и столове с душ, парна баня и суха сауна (скандинавски тип). Предимството на този тип СПА е, че тук се влиза без чакане и има чудесни условия за бръснене.

Малцина могат да си позволят повече от две нощувки в рьокан. Ефикасността на терапевтичното бягство от ежедневието и повикът на стреса от XXI век са достатъчен повод за връщане към реалността. Това се отнася особено за турист, прясно презареден с енергия, който компенсира незнанието си с любопитство. Когато обувките ми се появиха на рецепцията по същия магически начин, по който изчезнаха два дена по-рано, установих, че времето прекарано в рьокан, не беше изгубено. Егоистично и без угризения, бях отделил време за себе си, бях си припомнил много забравени усещания и първостепенни стойности, превърнали се постепенно във второстепенни. А когато човек достигне до такава равносметка, не може да не се усмихне и външно, и вътрешно.

Цените на нощувка в рьокан започват от около 150 – 200 американски долара.В Япония има над 6000 такива хотела и експертите твърдят, че няма два, които да си приличат. Имам впечатления от три рьокана и това е достатъчно, за да не оспорвам това мнение. Читателят, който би задълбочил интереса си и достигне до практическа среща с японската екзотика, би трябвало да проучи внимателно условията. Отдалечеността от големите центрове не е гаранция за по-ниска цена. Повишената примитивност (наричана за по-силен маркетинг автентичност) е по-скоро обещание за обратното. Някои собственици дори достигат до парадоксалния отказ за плащане с кредитни карти. Легло или татами, закуска, обяд, вечеря и персонал, ползващ чужди езици, са част от ключовата информация за избор. Безспорно интернет е най-богатият източник на информация. В него рьокан се изписва като ryokan.

Не бих се нарекъл японист. Моите познания за планетата Япония са по-скоро епизодични и се изчерпват с десетки филми и книги за тази екзотична страна и затова идеята да посетя японски традиционен хотел рьокан събуди спящия в мен самурай и винаги будното ми любопитство. С цените и услугите си престижните международните хотелски вериги са изтласкали автентичния рьокан далеч от големите градски центрове. Негова запазена територия са курортните селища и общините с минерални извори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  kakao avatar :-|
  kakao

  Приятно и интересно четиво.

 • 2
  convince avatar :-|
  convince

  Култура на 3000 години, може да си позволи подобни инвенции днес, при размити съвремени стойности на традиционост.

 • 3
  fbr45306322 avatar :-|
  MyTwoCents

  Много интересно! Честно казано не знам дали бих издържал няколко дни, но звучи интересно.

 • 4
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Към рьокан може да се добави и онсен - сливане на душа, тяло и природа. Няма аналог.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.