Пълно потапяне

Изкуството да се изгради и поддържа басейн

Станка Попова и съпругът й изработват басейни и СПА комплекси от 20 години. Започват да се занимават с това неусетно, след като са имали опит във водни инсталации и пречистване на води. Чрез фирмата си разработват редица интересни проекти по цял свят, като се стремят винаги да са в крак с най-новите технологии, а понякога и да налагат тенденции – като така наречения "СПА куб", който е тяхна разработка заедно с техни германски партньори.

Как се поръчва басейн или СПА комплекс? Какви са клиентите ви?

Има голяма разлика дали един басейн или СПА комплекс се поръчва от инвеститор, който после ще го даде под аренда и няма да го експлоатира, или от фирмата, която после ще го направи. Обикновено инвеститорът гледа да му е най-изгодно и не държи толкова на качеството и на детайлите.

Преди петнадесет години имаше бум на строителството, търсенето беше по-голямо, съответно имаше и голямо разнообразие от обекти. Сега нещата са малко по-различни заради намаленото строителство.

Като цяло проектите се делят на частни и обществени. Нашата фирма консултира какви са най-удачните възможности за един басейн, съобразено с мястото, желанията и архитектурата на сградата. Формите са най-различни – от традиционната правоъгълна до заоблени, кръгли, инфинити, преливащи. Обикновени се стремим да убедим клиентите, че правоъгълната е най-удачна за външен басейн, защото в България дори през лятото времето нощем е по-хладно и водата изстива вечер, затова е добре и да се покрива, а и за да не се замърсява. Покривалата за басейна се изготвят най-лесно именно за правоъгълник, ако формата е неправилна, в някои  случаи това е доста сложно, а с ламелено покривало даже невъзможно.

Често идват хора впечатлени от някой басейн, който са видели, пътувайки по света, и искат същия, но климатичните особености на дадено място са много важни. В Испания ги правят масово с преливане, защото е много горещо и искат водата да се охлажда – за тях хем е практично, хем постигат красив и стилен ефект. Такива са басейните в Египет, Тайланд, Южна Африка. От основната площ водата се прелива естакадно надолу, докато за нашите температурни условия това въобще не е икономически съобразено – едно такова преливане означава водата да се подгрява повече. Обясняваме го на клиентите, за да си изградят реална представа и да преценят как ще поддържат впоследствие такова съоръжение. Но все пак сме правили красив инфинити басейн в къмпинг "Оазис" в Лозенец, който е във форма на кораб и създава илюзията, че водата се излива в Черно море.

Дори басейнът да е изграден перфектно, ако не се поддържа правилно, става неизползваем. Важно да имате чиста и дезинфекцирана вода, която се филтрира правилно. И басейнът, и парната баня, и сауната са неща, които не само доставят удоволствие, но са и много и важни за здравето, кондицията, енергията, настроението.

Какви са минималните необходими условия за разработването на басейн?

За разработването на един външен басейн е необходимо да се съобразят месторазположението му – дали е на слънчево, уютно и защитено от вятър място, дали е далеч от дървета, които биха могли да правят сянка и да го замърсяват с паднали листа. Като дойде клиент и каже "мечтая си басейнът да е под любимата ми череша или джанка", ми става лошо. Звучи много романтично, но тежко му на този, който трябва да чисти падналите листа и плодове, невъзможно е.

При вътрешните басейни е много важно архитектът и конструкторът на сградата да са съобразили всички необходими изисквания към това съоръжение и техническите помещения за него. Примерно в Сандански в хотел "Пирин" направихме съоръжение, което през лятото да превръща един от външните басейн в детски. А през зимата допълнителното дъно на този басейн се премахва и отново става дълбок, добре затоплен и уютен за ползване на открито, въпреки ниските температури.

При СПА центровете най-важното е да има необходимо пространство, възможност за връзка с вентилация и всички други необходими за правилната експлоатация комуникации.

Как изглежда един оптимален СПА център? Кои са водещите фактори за успех при проектирането и изграждането на един СПА център?

При проектирането на големите СПА центрове се съобразяват много фактори като колко души биха посещавали комплекса, как правилно да се разпредели човекопотокът, да се обособят при възможност две зони – сауна зона и такава със специални процедури. В сауна зоната в зависимост от мястото се изграждат различни кабини, като е желателно да има зони за охлаждане: контрастни душове, ледени фонтани, снежни кабини.

Трябва да има зони за затопляне със сухи топли кабини, с мокри бани, като сауни, инхалационни бани, хамам, парна баня с аромати, парна баня със соли, римска баня и др.

В зоната със специални процедури може да се изградят такива като кабина за флоутация, серайл кабина, кабина с вулканични камъни, солени пещери, стаи за масажи и др., които допълнително ще допринесат за уникалността на вашия СПА център.

В България има десетки, ако не и стотици хотели, които предлагат СПА процедури и водолечение. Как да се ориентираме кой от тях да изберем?

Има много хотели със СПА процедури, но малко от тях поддържат правилно съоръженията си. Важно е да се ходи на места, на които не се пести от ток и вода, за да се поддържа добре басейнът. Когато пускат разни ваучери пакети с големи намаления, за да привлекат клиенти, после например си спестяват от почистването на водата или от отопление на пейката за релакс.

В София добре поддържан е басейнът на Правителствена болница, който е и със свободен достъп, а през лятото басейн "Леда" - там никога не пускат повече хора, отколкото им е капацитетът, както и съоръженията в "Царско село".

В Сандански в хотел "Пирин" освен голям басейн има и терапевтичен такъв с масажни седалки и лежанки вътре в басейна, както и студена и топла кнайп пътека с масажни дюзи. Много е хубав и хамамът в Свиленград. В комплекс "Ривиера" до Варна, хотел "Оазис", направихме римска баня и флоут кабината. Това е "стая" с дебели стени от екструдиран полистирол, подът е вана с дълбочина 45 см, напълнена със солен разтвор, за предпочитане магнезиев сулфат. Концентрацията е аналогична на тази на Мъртво море. Разтворът е филтриран, дезинфекциран и отоплен до температура около 36°- 37°. Осигурено е специално осветление и озвучаване, което се избира по желание на клиента. Всяка процедура в началото и в края е съпроводена със съответна релаксираща музика и светлина, с подходяща сила за подготовка на процедурата.

Има нови места като центъра, който завършихме през 2014 г. в село Огняново. Старата станция там е напълно ремонтирана. Има миро с минерална вода с температура 42 градуса, полезна за стави и опорно-двигателната система. Хората се къпят в момента и през зимата. Направихме покривало да не изстива водата. В самия обект бяхме ограничени от това, че имаше помещения от едно време и трябваше да се съобразим с тях – парна баня, голям вътрешен басейн, сауна. До хотела, по който работихме, има и обществено миро, което е свободно за ползване денонощно, но е само с бетонно дъно. Водата там тече постоянно и директно се излива в реката, което е голямо разхищение на ресурси.

Но, разбира се, да не забравяме Велинград – те имат самочувствието за СПА столица на Балканите и имат право. Там не само сме изградили хубави комплекси, но се поддържат и добре.

Иначе и в Косово има страхотен хотел - "Емералд", в който ние правихме СПА център и който се поддържа много добре, а в Македония има изключителен аквапарк в Пробищип с австралийски инвеститор.

На какво се дължи голямата бройка на български СПА хотели?

Хората се научиха да търсят качествено обслужване, което освен вкусна храна включва и добро обслужване и СПА процедури. За да оцелеят в борбата за клиенти, собствениците на хотелите се съобразяват с това търсене и влагат съответните инвестиции. Добре е да се има предвид, че не всички "СПА хотели" предлагат повече от една функция, например сауна или парна баня, или басейн. Едно джакузи СПА не прави.

Може ли например тя да е в ущърб на качеството и индустрията?

Да, не може за 22 евро да даваш апартамент със закуска, където могат да спят трима души – кое от тази цена ще отиде за басейна, кое за тока? Цената и качеството на услугата се свалят и не е на ниво.

Но и като цяло в България все още няма въведена правилна система за категоризация на хотелите. Често наименованието СПА се дава за хотели, които са далеч от това определение или ако има съответните помещения, качеството им е незадоволително, или обслужването не е на ниво и клиентите остават разочаровани. Хубавото е, че клиентите пътуват много по цял свят и вече имат правилни критерии при търсенето и собствениците на СПА комплексите трябва да се съобразят с това.

Лукс ли е посещението на подобни комплекси?

Вече не. Разнообразието на хотели дава възможност за избор на потребителите, съобразено с техните възможности. Човек може да отиде на СПА процедури и без да се налага да влага много средства за това.

Откъде черпите опит – пътувате ли например в чужбина, за да видите какви са традициите и иновациите там?

Преди години за пръв път видяхме басейн с изкуствена вълна в Чаташ в Словения, а след това направихме такъв в Овощник в България, където има аквапарк с минерална вода. Не само че пътуваме много, но и изграждаме комплекси по цял свят. Скоро правихме парна баня на световноизвестния италиански дизайнер Алеси , както и парна баня в хотел "Бристол" в центъра на Париж.

Сега предлагаме така наречения СПА куб - отделни модули, които могат лесно да се сглобят и представляват сауна, парна баня, съблекални, топли връзки и други. Ако няма пространство в самия хотел, те могат да бъдат добавени в двора, стига да има такъв.

Какви са тенденциите при центровете напоследък, на какво се залага?

На уникалността – всеки един СПА или басейнски комплекс иска да изпъкне с нещо: дали с природните дадености на околността, като мирото в Огняново, дали с разнообразието в предлаганите услуги или на качеството на обслужване на клиентите. Все повече исторически замъци се превръщат в СПА центрове – в Германия, в град Фройденщат изградихме невероятен хамам и 300 кв.м. СПА център в кухнята на стар хотел строен 1878 година. Толкова са били огромни кухните едно време... Облицовката на хамама е с красиви ориенталски плочки, а пред него се предлага турски чай. В парната баня в облицовките е вградено дървото на живота. Сауната е със стари дъски от къщи и влакови релси.

Друга тенденция е да се комбинира винен туризъм със СПА процедури. Сега работим помещения за вино терапия комплекс "Ува Нестум" в Гоце Делчев. Инвеститорът там има шато и сам си произвежда виното. Там ще има и флоут кабина, която ще допринесе много за разнобразието от терапии в СПА центъра.

Къде бихте поставили България в общата карта на тези услуги е България?

С чисто сърце мога да кажа, че България е на едно от водещите места в света по предлагане на СПА услуги заради редица фактори: природа, климат, исторически забележителност и не на последно място по-ниските цени. Но в България липсват добре обучен персонал и сериозна поддръжка. Хотелът "Пирин" в Сандански спечели първа награда за СПА хотел на Балканския полуостров, но за да участва в конкурса въобще, трябваше да представи договор с изпълнителите на съораженията за ежемесечна профилактика.

Още от Капитал