На татко момичето

Проектът Iranian Fathers and Daughters разказва за бащите, дъщерите и истинския живот в Иран

от Ивайло Харалампиев
14171 прочитания

През 2013 г. бащата на живеещата в Малайзия иранска фотографка и журналистка Нафиз Мотлак се разболява тежко и изпада в кома. "Лекарите не даваха оптимистични прогнози. Той винаги е бил добър и грижовен към семейството си човек, но не бяхме особено близки. След няколкомесечно лечение за щастие се върна към живота, към нас и оттогава поддържаме много по-близки отношения. Вече проявява повече интерес към нещата, които ме вълнуват, когато говорим по телефона и по видеочат – нещо, което преди се случваше много рядко. Усещам, че двамата отваряме нова глава в отношенията си баща – дъщеря, което ме кара да се чувствам по-горда с него", казва Нафиз за Light.

Когато през 2014 г. след осемгодишно отсъствие тя се връща в родния Иран, забелязва, че е започнала да обръща повече внимание на отношенията между бащи и дъщери. Фотографката влиза в домовете на свои близки и роднини, принадлежащи към много широк спектър религиозни вярвания и социален статус, за да ги снима, и така стартира проекта си Iranian Fathers and Daughters. Скоро решава да разшири обхвата му, като включи и непознати, най-вече за да представи реалност за живота в Иран, на която западните медии не обръщат внимание.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 1
    • + 27

Моят баща нямаше висше образование, но когато кажех "оставете ме, имам да уча", беше единствено важната заповед за него.

Нередност?
  • 2
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • + 15

Веднага се вижда разликата между образованите бащи и дъщери и другите...

Нередност?
  • 3
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • + 13

малките истории на малки хора под голям опресивен режим.

нито те стават по-демонични заради режима, нито режимът става по-поносим.

Нередност?
  • 4
    ivan_radanov avatar :-|
    Иван Раданов
    • + 27

Красив генотип са иранците - правилни запомнящи се черти, одухотворени лица - поне тези от снимките, разбира се.

Нередност?
  • 5
    high_heels avatar :-|
    Cherrie
    • + 18

Много са красиви иранките,много.Гледала съм и други снимки на иранки, включително и случайно снимани по улиците.Има някаква гордост и достойнство в излъчването им,може би се дължи на факта, че са наследници на стара и горда империя с история и корени, може би така са възпитавани,знам ли.Смятам, че Иран бавно и полека ще въвежда по -светски порядки в крайно консервативното си общество.В такава огромна(74млн) и ядрена държава,революции за сваляне на режима са хазарт, с оглед на ядрения потенциал и огромния хаос,който ще предизвикат близо 80 млн хвърлени в неизвестност човека. Предполагам, че след две поколения Иран ще изглежда доста по - съвременен и различен от сега.
    Иран в превод от древноперсийски означава държава на арийците.

Нередност?
  • 6
    ivan_radanov avatar :-|
    Иван Раданов
    • + 12

Иранките са наистина красиви, но и иранците изглеждат много достойно, дори и тези от по-ниските социални прослойки, като например тези от снимка 3 и 6 например.
    Иран вече далеч не е радикалната ислямска държава от 80-те, може би затова САЩ вече се опитват да ги изкарат от международната изолация, дори и с цената на обтягане на американо-израелските отношения.
    С тези снимки е далеч по-лесно да се убеди американската, а най-вече европейската аудитория, че Иран може да бъде нормална държава, която да се включи в борбата на цивилизования свят с откачените ислямисти.

Нередност?
  • 7
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • + 5

[quote#6:"Иван Раданов"]Иран може да бъде нормална държава,[/quote]

това ще се убедим, когато сегашният режим си отиде. иначе дотогава тези снимки ще стоят като снимки на хубави българки и нормални семейства от времето на соца, публикувани на запада. т.е. разривът между "обикновените хора", каквото и да значи това, и "режимът", ще стои. затова да не бъркаме едното с другото.

Нередност?
  • 8
    pinoccio avatar :-|
    pinoccio
    • + 6

Много хубави снимки и кратки истории. Връзките между децата и родителите трябва да са силни. Но в това забързано време, често не е така, за съжаление.

Нередност?
  • 9
    2.5 avatar :-?
    2.5

Сн.8, композицията щеше да изглежда по-добре, ако пушката беше в ръцете на жената...

Нередност?
  • 10
    pourquoi avatar :-|
    pourquoi

И аз съм на татко момичето, лисичката, мушморока, фъстъка и т.н. Много ми харесаха снимките и ми стана адски тъжно виждайки последната.

Много са красиви иранците и мъже и жени и до голяма степен точно защото излъчват такова достойнство. Не мисля че е от възпитание, все повече се убеждавам, че така се раждаме, а възпитанието е само лустрото за пред общество, което е нужно за да можем да живеем заедно що-годе добре.

Нередност?
Нов коментар