Фалафелът на успеха
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фалафелът на успеха

Фалафелът на успеха

Верига за бързо хранене "Мимас"

28462 прочитания

© Цветелина Белутова


Верига за бързо хранене "Мимас"

От 23 години

Абу Камал

Разговорът със собственика на веригата за бързо хранене (състояща се от три заведения) преминава през филтъра на преводач, защото въпреки че ме разбира, Абу Камал - родом от сирийския град Хомс, не се чувства сигурен да говори на български. Не мога да скрия изненадата си, че за половината си живот, прекаран живот в България (сега е на 50 години), той все още не е усвоил езика. Обяснението му е, че не му се налага. Въпреки че има приятели българи, "те по-скоро проговарят на моя език, отколкото аз на техния", казва все пак на български Абу. "Истината е, че аз въобще не съм планирал да оставам тук цял живот, съпругата и децата ми бяха в Сирия и исках вече да се прибирам и да предам бизнеса на някой друг, но избухна войната и сега път назад няма. Кой знае, може и да си умра в България" Сега вече и семейството му не е в Сирия.

"Когато отворих първия "Мимас", софиянци не знаеха какво е това нещо фалафел или какво има в един дюнер - беше си голям риск, въобще не знаех дали ще им хареса.

Преди 23 години Абу Камал идва в София като на шега. Негов приятел следва в столицата и след като му гостува няколко пъти, младият мъж започва да разбира и харесва страната. "Когато отворих първия "Мимас", софиянци не знаеха какво е това нещо фалафел или какво има в един дюнер - беше си голям риск, въобще не знаех дали ще им хареса. Предполагах, че по-голямата част от клиентите ми ще са араби или турци, но всъщност на българите толкова много им допадна сирийската кухня, че 85% от постоянната клиентела и досега се съставлява от тях", споделя той. "Не че и на арабите не им харесва, но имаме изненадващо много клиенти българи, включително и различни министри през годините", смее се Абу. "Соломон Паси яде редовно при нас, Николай Младенов дори си е поръчвал да приготвяме храна за гостите му, когато бърза". Той е изненадан, че българските депутати не си придават излишна важност - "идва Младенов по дънки и си взима фалафелите в няколко торби, заговаряме се, държи се съвсем приятелски, това е невъзможно да се види в Сирия - дори шофьор на министър там се държи надменно".

Според Абу в София вече има цяло поколение, израснало с дюнерите и фалафелите му. Да, това бяха децa и тийнейджъри, които като традиция на път за "Mетрополис" партита минаваха да изядат по един дюнер. Сега те са родители и водят децата си в "Мимас". "Ние ги познаваме, знаем какво ядат, как обичат да са приготвени нещата и директно ги посрещаме от входа", обясна собственикът. Но една от причините за това е, че персоналът на веригата почти не се сменя - единствените нови служители са четирима сирийски бежанци, които Абу взима на работа, за да им помогне да се справят. При него има и българи, които някога са работили в Сирия. Работното време за заведението на "Попа" и малко по-надолу - на това на ул. "Любен Каравелов", е денонощнo в петък и събота, а в останалите дни до 00:00 часа.

Фотограф: Цветелина Белутова

Изразявам предположение, че една от причините за успеха на "Мимас" и задържането му през годините, е ключовото му разположение - на "Попа", ключово и култуво място за срещи през последните две десетилетия. Но според Абу не мястото е ключовият фактор, а храната. "Около мен за изминалите 20 години се отваряха и затваряха всякакви магазини и кафенета, но никой не оцеля толкова дълго", казва той. А преводачката Ази допълва, че тя и синът и са променяли маршрута си след часове плуване, като значително са се отклонявали на път към вкъщи, само и само да минат през "Мимас" и да хапнат сирийска храна.

Първите години са толкова натоварени, че понякога на собственика му се налага да спи в колата през заведението. "В началото на 90-те години нямаше хранителни борси както сега, нямаше продукти. Беше ми много трудно да намирам пресни плодове, зеленчуци, мляко и месо. Ставах в 4 сутринта и започвах да обикалям производители, където се надявах да намеря някакви стоки", разказва Абу. И до ден днешен той държи всичко да е прясно - в заведенията му не се използват замразени полуфабрикати. Картофите са пресни, белят се всяка сутрин и се пържат на място, същото се отнася и за месото. Менюто се разнообразява - "преди години по време на великденските пости осъзнахме, че все повече българи искат да ги спазват и трябва да им предоставим алтернатива, затова обогатихме предложенията със салати и супи". В начaлото започват да предлагат само "Табуле", но то веднага се разграбва, затова броят на салатите се увеличава и сега те вече са над петнадесет. Така "Мимас" се оказва атрактивно място и за вегетерианци - хумусът е правен на място (може да го откриете с етикет "хомос"), има и разновидност на кьопоoлуто, познато в Близкия изток като "Баба Гануш". Менюто се разширява, за да отговори на търсенето и очакванията на българите, но оригиналните сирийски рецепти не се променят. Години наред Абу внася подправките от родната си страна - "но сега, когато всичко е разрушено, вече не мога да го правя и купувам от Турция. А тайната на моити рецепти е именно в подправките".

Фотограф: Цветелина Белутова

Всеки път, когато споменем тежката ситуация в родината му, Абу помръква - очевидно не може да седи безучастен и застава на страната на опозицията срещу президента Башар ал Асад. Офисът му, който се намира над ресторанта на ул. "Любен Каравелов", е окичен в знамената на бунтовниците. Мястото вече се е превърнало в сборен пункт на всички граждански групи и доброволци, които искат да помогнат на сирийските бежанци в България, както и на съмишлениците му от "Асоциацията за свободна Сирия". Носят се храни и дрехи, които се разпространяват към нуждаещите се и служебното пространство е заприличало на мини кризисен щаб. "Именно защото за българите "Мимас" е като символ за Сирия, тук е като отправна точка - много често, когато не знаят как да помогнат, хората носят провизии и разчитат на мен да ги раздам." Самият Абу през последните години дава огромно количество храна на гладуващите и помага на бежанците, като ги свързва с институциите, превежда, изобщо прави каквото може. "Ама какво значи беженец, сега и аз съм бежанец, защото не мога да се върна вече в Сирия, разпалва се той. Всъщност откакто не мога да ходя в родината си и прекарвам почивките си в България, открих много красиви места, като Велинград например." Той все пак изразява надежда, че някой ден нещата в Сирия ще се оправят и семейството му ще могат да се върнат.

Фактът, че "Мимас" се асоциира с всичко сирийско и арабско, има и своята негативна страна. Абу си спомня футболния мач между отборите на Мексико и България, в който глaвният съдия - сириец, не отсъжда дузпа в полза на България. След края на двубоя родни фенове си отмъщават на неговите заведения като изпочупват витрините на "Мимас". Но освен спорадични случки на омраза според Камал по-голямата част от българите са много толерантни и гостоприемни и той не съжалява, че е избрал именно тук да изживее половината си живот.

Фотограф: Цветелина Белутова

Верига за бързо хранене "Мимас"

От 23 години


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
  • 1
    bono_vox avatar :-|
    bono_vox

    Ако щеше и от луната да са, менюто им е страхотно. Да правят по един обект във всеки мол и ще станат милионери :)

  • 2
    kireto avatar :-|
    Кирето

    И супата от леща е страхотна!
    За дюнерите и бургерите се знае...

  • 3
    mkl avatar :-|
    м

    Спрях дори да си помислям да ям оттам, когато видях двама от трима зад бара да пушат, докато приготвят сандвичите...

  • 4
    mila1235 avatar :-P
    mila1235

    До коментар [#3] от "м":

    в макдоналдс не пушат :)

  • 5
    princess_x avatar :-|
    princess_x

    Аман от вериги!

  • 6
    puhcho7 avatar :-|
    puhcho7

    ...отивам да хапна среден фалафел, добре го правят...

  • 7
    gezellig avatar :-|
    gezellig

    Техните дюнери и фалафели са най-вкусните, които съм яла. Винаги, като съм в България гледам да мина и през тях. Дали наистина, защото са спомен от 18-те ми, но са далеч по-вкусни от всеки фалфел/дюнер, който съм пробвала ( вече и не си помислям да пробвам) в Холандия.

  • 8
    puhcho7 avatar :-|
    puhcho7

    До коментар [#7] от "gezellig":
    ...и салатите им също са супер...

  • 9
    elektroe avatar :-P
    elektroe

    Супер са. Имат дори един служител, който прилича на Свен Вет.

  • 10
    todorus avatar :-|
    todorus

    Класика за бързо хапване в София.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK