17 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Моля, движение

"Социално такси" улеснява живота на хората с намалена мобилност в Литва

1641 прочитания

В по-развитите страни, когато хората със затруднена мобилност потърсят помощ от местната и държавната администрация, те получават съдействие за придвижване – предимно за посещение на болници и спешни случаи. Услугата Social Taxi в Литва дава възможност на инвалиди и хора с ограничаващи движението им здравословни проблеми да бъдат превозвани в специално оборудвано за техните нужди такси. Независимо дали отиват на работа, на изложба или дори на клуб. Шофьорът и наличният асистент-доброволец са подготвени да окажат допълнителна помощ на потребителите, чиито роднини и придружители могат да пътуват в същата кола.

Денонощно функциониращото такси може да бъде поръчано от всеки нуждаещ се, но предимство имат регистриралите се в интернет, които в своя профил са обяснили специфичните си нужди. Тези, които имат трудност да направят поръчка онлайн, най-вече възрастни хора, получават помощ по телефона. По имейл се приемат заявки и от фирми и хотели. При пазарни цени между 15 цента и 1 евро за килолетър, цял маршрут до 15 км със "социалното такси" струва 90 цента. Програмата се финансира с правителствени и европейски средства.

Започнала само с едно такси преди две години и половина, сега инициативата вече работи в пет града в Литва и един в съседната Латвия. "Проектът помага чисто технически, но в същото време повдига и самочувствието на участващите в него. Таксито позволява на инвалидите да бъдат по-независими и да планират личния си живот, и то не само за да отидат на лекар. Вярваме, че в дългосрочен план всички ще започнат да гледат на хората с различни нужди като на част от съвременното общество, не като на изключение", казва за Light Йонас Мулевичиус, директор на програмата "Социално такси" в неправителствената организация National Institute for Social Integration във Вилнюс. Те предлагат проекта и като възможност за бизнес. Тъй като цената не покрива дори стойността на бензина, за целта се налага външно финансиране.

Организацията ръководи и продължилия две години европейски проект Address of Human Rights-Journalism, също насочен към уязвими групи и малцинства и начина, по който медиите ги отразяват. В международния проект заедно с Литва участват още Великобритания, Италия, Испания, както и три организации от България. "От успешната интеграция на уязвимите групи печелим всички. Става въпрос за един дългосрочен, многопластов и динамичен процес, който неминуемо изисква взаимни усилия. В този смисъл медиите също играят ключова роля за формирането на активно гражданско съзнание в подкрепа на достойното съществуване и пълноценното участие на тези групи в обществото", казва Гергана Атанасова, президент на участващата в проекта испанско-българска асоциация Acceso.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK