Най-добре облеченото куче

Няма как да не завидим за човешкия гардероб на Bodhi (aka Menswear Dog), най-добре облеченото Шиба ину в Tumblr

Menswear Dog Presents: The New Classics by David Fung and Yena Kim (Artisan Books).
© David Fung and Yena Kim, 2015
Menswear Dog Presents: The New Classics by David Fung and Yena Kim (Artisan Books). © David Fung and Yena Kim, 2015    ©  David Fung and Yena Kim
Menswear Dog Presents: The New Classics by David Fung and Yena Kim (Artisan Books).
© David Fung and Yena Kim, 2015
Menswear Dog Presents: The New Classics by David Fung and Yena Kim (Artisan Books). © David Fung and Yena Kim, 2015    ©  David Fung and Yena Kim

Мъжките блогове за улична фотография и мода обикновено са еднотипна поредица от подобни кадри, които стават за разтоварване и копиране на някоя друга идея, но обикновено нямат никаква добавена стойност. Menswear Dog обаче е интернет феномен в Instagram и Tumblr, който бързо надскача онлайн популярността си и се прехвърля върху страниците на дузина списания (Bloomberg Businessweek, Details, Esquire, GQ и Time) и рекламните кампании на Bloomingdale’s, Coach, Kenneth Cole, Purina, Revlon и Victorinox, преди да се сдобие с първата си собствена книга The New Classics – наръчник за мъже, които искат да се обличат според съветите на най-добре облечения приятел на човека.

Успехът му се дължи на очевиднaта далновидност на прагматичните му стопани, съпрузите David Fung и Yena Kim, които работят като графичен и моден дизайнер респективно и започват проекта с домашния си любимец преди по-малко от три години, провокирани от харесванията и коментарите на една снимка на Bodhi с мъжка жилетка в Instagram. "Направихме набързо един Tumblr и пощата ни се препълни с въпроси от списания и телевизионни предавания за нула време. Bodhi винаги е бил много самоуверен и направо се прероди, като започнахме да го обличаме и да го снимаме. Позира по различен начин всеки път и има излъчването на професионален модел", споделят David и Yena, без да крият, че понякога трябва да поддържат интереса и концентрацията му по време на снимки с определени наградки под формата на фъстъчено масло.

The New Classics е наръчник за мъже с тематично подредени съвети как да се обличаме лесно и адекватно, как да пазаруване бързо и ефективно, да уцелваме правилния размер и да се вдъхновяваме от правилните места. Според двойката, книгата е създадена, за да ни научи и как да създадем различни униформи от няколко класически модела облекло, вместо да си пазаруваме стотици различни. Така или иначе пълният гардероб се отразява зле не само на пространството у дома, но и на джоба. "Целта е да имаме стегнат и подходящ гардероб без излишни неща, което ни позволява да се обличаме лесно." Книгата представя добри съчетания от дизайнерски лейбъли, традиционни марки и масови етикети заедно с полезен коментар защо най-доброто яке от деним е на Levi’s, защо трябва да инвестираме в сиви костюми, ризи и блейзъри и защо трябва да се научим да различаваме вечните класики от преходните тенденции и да ги използваме за създаване на гардероб за всяка ситуация и повод.

Според Дейвид мъжката мода винаги се е въртяла около правилната кройка и размер и интерпретирането на няколко основни класически модела. "Няма значение колко пари изхарчите, ако дрехата не ви стои добре. Кройката и платът са първите неща, които забелязвам. Пробвайте по-малки размери от очакваното, ако не са ви прекалено тесни, четете етикетите и пипайте материите. От какво са направени? Естествени или изкуствени? Дразнят ли? Изискват ли специални грижи като химическо чистене? Отговорите на тези въпроси спестяват доста пари. Напоследък все повече мъже експериментират с комбинацията между спортно и класическо мъжко облекло - varsity якета с панталони от туид и оксфорд обувки или страхотни костюми по поръчка с идеално почистени маратонки за бягане. Подобни неща винаги са били вдъхновение за снимките в Menswear Dog", обяснява той.

Жените също могат да се възползват от съветите в The New Classics, не само за да помогнат на мъжете си да подновят стила си, но и за да се възползват от много практични съвети и ежедневни визии, които могат да вземат назаем от мъжкия гардероб. "Все повече жени се вдъхновяват от мъжките колекции и интерпретират този стил, иначе нямаше да говорим за така наречения boyfriend fit и все по-нарастващото присъствие на мъжки класики в ежедневния женски гардероб – черни кожени якета, войнишки бомбъри, деним якета и класически мъжки шапки, ботуши и джинси като допълнение на техните поли и високи токове. Освен това има ли момиче, което да не харесва толкова сладко куче в човешки дрехи?"

The New Classics (Artisan Books) на David Fung и Yena Kim струва 17 евро и може да бъде онлайн в The Book Depository. Menswear Dog е в Instagram (@mensweardog), Tumblr (mensweardog.tumblr.com) и Facebook (TheMenswearDog).

Десетте кучи заповеди на Menswear Dog за добре облечени мъже.

1. Инвестирайте сега, за да спестите по-късно.

Хубавото връхно палто или бомбър ще издържат цял живот.

2. Класическите модели са вечни поради определена причина.

Замислете се за непреходния чар на бретон райето, летните костюми от раиран крепон или коженото мотоциклетистко яке.

3. Намерете добър шивач.

Този добре изглеждащ сив костюм от магазина никога няма да ви стои съвършено, но добрият шивач ще може да направи необходимите корекции, за да изглежда все едно е шит специално за вас.

4. Размерът има значение.

Уверете се, че вашите ризи, тишърти и джинси стоят добре там, където трябва. Добрата кройка и правилният размер ви правят да изглеждате добре.

5. Грижете се добре за дрехите си.

Научете какво е значението на всеки знак върху етикета, за да знаете как да се справите дори и с най-упоритите петна.

6. Дрехите трябва да изглеждат по вас, но никога тесни.

Дори и във фитнеса, ако не и най-вече там – спортното ви облекло никога не трябва да е плътно по вас, освен ако не сте професионален бегач или колоездач.

7. Няма проблем да заимствате идеи от своите идоли.

Оглеждайте се за снимки със специфичния стил на легендарни модни икони като Стив Макуин, Харисън Форд, Пол Нюман, Джон Ф. Кенеди и Ърнест Хемингуей.

8. Научете се да си връзвате вратовръзката по най-добрия начин.

Така нареченият four-in-hand, или обикновен възел, е единственият, от който някога ще имате нужда. Междувременно хвърлете едно око на тънките и плетените вратовръзки.

9. Обличайте се семпло, когато се колебаете.

Бялата риза е швейцарското ножче на джентълменския гардероб.

10. Не го носете, ако не ви кара да се чувствате добре.

Няма значение дали говорим за флорални щампи или прекалено ярки цветове. Модата трябва да е забавна.

Още от Капитал