Понякога 70-те се завръщат

Стилистиката от ерата на Никсън се качи отново на модната сцена и очевидно ще властва през топлите месеци

Всеки моден сезон маркира завръщането на дадено десетилетие и за топлите месеци на 2015 г. марки като Gucci, Chloe, Louis Vuitton, Pucci, Giambattista Valli, Prada, Valentino и много други представиха актуални интерпретации на модните тенденции от 70-те. Не очаквайте обаче завръщането на чарлстон панталоните с ниска талия. Подходът към десетилетието на диското е изтънчен, ненатрапчив и модерен – с дълги ревери, в ярки цветове, много деним и широки, разкроени панталони.

А модните икони от онова време са толкова много, че можеш да се вдъхновяваш на воля – от Бианка Джагър и Фара Фосет, през Жаклин Кенеди Онасис и Голди Хоун до Дейвид Бауи, Къртис Мейфийлд, Джеймс Браун и Мик Джагър – и всички те – хедонисти, които са живели на максимална скорост (което е и една от причините дизайнерите да се върнат към десетилетието на блясък, охолство и разврат като противоотрова срещу вече перманентната депресия, която владее света последните няколко години).

А какво на практика означава седемдесетарската тенденция този сезон? Едно от вдъхновенията идва от Маракеш и иконичния хипи-шик стил на актрисата Талита Гети, претворен днес в ярки цветове, калейдоскопични мотиви, дантела и плисета. Отдавайки почит на Бианка Джагър и нейните бели смокинги, този сезон дизайнерите експериментират с кодовете и правилата на женствеността, превърнати в черно-бели костюми. Седемдесетарски елементи откриваме и в клош панталоните; в малко по-дългите и по-минималистични дрехи, които обаче задължително вървят с пищен аксесоар; в бохемските постхипарски широки блузи, комбинирани със среднодълги поли и високи ботуши. Материята на сезона е велурът – спокойно можете да рискувате с велурена А-образна пола или рокля-шемизета.

Мъжката мода също подхвана тенденцията и този сезон можете да обогатите гардероба си с велурено сако на ресни, с тишърти и ризи (по възможност – с широки яки) с флорални или психеделични принтове, с двуредни костюми, като, общо взет,о цялостната идея е "от кръста нагоре – тясно, а надолу – широко".

Още от Капитал