На ръба на света
Архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, или защо хората обичат това странно място

Павел Господинов

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Яркото слънце на светлосиния небесен свод и пухестите облаци под самолета с нищо не подсказват, че се носим към Арктика. Числото 78 градуса северна ширина очевидно не притеснява хората в пълния самолет, някои от които са разсъблечени по тениски и сякаш отиват на плаж. Отпивам бавно от виното, което стюардесата ми предлага с усмихнатия си скандинавски акцент, а усещането за нещо непознато, невиждано и нечувано за мен ме кара да изпитвам удоволствие, което не може да се сравни с нищо друго.
Самолетът започва да се снижава постепенно, пробивайки плътната мъгла и облаци. Почти внезапно се открива гледка, която изтръгва сподавен изблик на възхита от розовите скандинавци в самолета. Всички започват да протягат шии към илюминаторите, от които все по-ясно започват да се виждат върхове на планини, покрити със сняг, стръмни долини и обширни плата, предизвиквайки усещането за почти лунен пейзаж.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
1 коментар
Според едно проучване например се оказало, че жителите на Неапол били многократно повече депресирани, отколкото жителите на град Тромсо в Северна Норвегия (на около 350 км от Полярния кръг). Студът и малкото светлина не се оказвали толкова решаващи за развитието на мрачни настроения, отколкото например икономическата несигурност, престъпността, мафията и всички подобни неща, които в топлия Неапол са ежедневие.
Прекрасен пътепис, благодарим. Но това изречение избягва всъщност отговора който търсите -- въпреки че са по-депресирани, дали Неаполитаните се самоубиват повече от Скандинавците?
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.