С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Тема

3 май 2015, 9:33, 22076 прочитания

Най-добрата улична храна

Откъси от книгата пътеводител с рецепти от цял свят на Том Паркър Боулс, изд. "Вакон"

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Книш, Ню Йорк, САЩ

Плътно кръгло хлебче, истинска въглехидратна бомба – книш е едно от нещата, които ви помагат да преживеете нюйоркските студове.


Какво представлява?
Книш са изключително засищащи хлебчета, които обикновено се ядат за обяд. Плънката им най-често е приготвена от намачкани варени картофи или елдена каша, кисело зеле, лук, месо или сирене.

Произход
В Ню Йорк книш са донесени от източноевропейските евреи ашкенази. Те са разновидност на пирожките, но в началото, когато се продавали по улиците като обяд за работниците, книш се приготвяли без месо. Когато имигрантите се позамогнали, месната плънка, приготвена например от късчета черен дроб, се завърнала триумфално.

Как се яде
Книш е непретенциозно ястие от намачкани варени картофи, кисело зеле, месо, лук, сирене и тесто. Тази солидна закуска е наистина въглехидратна бомба, при това много вкусна. Наричат я "скромен книш" или "паят на бедняците", но всъщност изобщо не е толкова скромна. Опитайте топлото хрупкаво хлебче и ще усетите плътните и пухкави картофи и лука (ако изберете най-простата разновидност). Съществуват най-различни видове – с кисело зеле, с черен дроб или говеждо. Потопете книш в горчица и го хапнете топъл. Едно хлебче е достатъчно, за да стопли душата и да ви попречи да усетите студа.



Къде да го намерите
На няколко места в Ню Йорк, едно от които е Knish Nosh във Форест хилс, се предлага огромно разнообразие от книшове по 3.50 долара парчето.

Разновидности
Има малки книш, квадратни книш, пържени книш и книш, печени на грил. Плънката също може да е най-разнообразна – от синьо сирене и спанак до сладки картофи и броколи. Традиционалистите обаче признават само кръглите книш с картофена плънка, изпечени на фурна.
Рецепта Книш

Предлагаме ви една много лесна традиционна рецепта за картофен книш. Някои хора го оформят като голямо руло, което после разрязват. Ние обаче предпочитаме малките хлебчета.

ПРОДУКТИ
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
2 яйца
2 с.л. вода
2 с.л. олио
2 ч.ч. лук, нарязан на дребни кубчета
сол и черен пипер на вкус
2 ч.ч. намачкани варени картофи
за намазване: 1 яйце, разбито с 1 ч.л. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Смесете брашното, бакпулвера и солта в голям съд. Направете кладенче в брашното и сипете в него яйцата, 2 с.л. вода и 1 с.л. олио. Размесете внимателно, така че да се получи тесто.
2. Поставете омесеното тесто в намазнен съд. Покрийте го и оставете "да почине" за един час.
3. Загрейте фурната до 180°С.
4. Запържете лука до омекване в останалото олио и поръсете със сол и черен пипер. Свалете от огъня и добавете лука към намачканите варени картофи.
5. Разточете тестото върху набрашнена повърхност. Книш може да са с най-различна форма, но класическата рецепта изисква тестото да се нареже на правоъгълници с големина на плик за писма.
6. Сложете една лъжица от плънката върху всеки правоъгълник, намажете ръбчетата му с яйце, разбито с вода, и загънете така, че да се получи кесийка. Отново намажете с яйце, разбито с вода, и печете в тавичка в продължение на 40 минути.
За 8 броя

Куайтяо, Тайланд
Куайтяо, Тайланд

Куайтяо, Тайланд



За тайландците тази супа със спагети е нещо като хамбургера за американците – проста, засищаща и евтина храна, която се продава навсякъде.

Какво представлява?
Куайтяо съществува в различни форми и видове. Най-разпространено обаче е простото съчетание от тънки оризови спагети, свински бульон и топчета свинско месо или риба, гарнирани с листа от кориандър, бобени кълнове и щипка бял пипер. Ястието има много разновидности; някои са приготвени от бульон с кокосово мляко, подобен на къри, други представляват спагети със задушено месо и силен, пикантен бульон.

Произход
Както подсказва името, куайтяо е поредният китайски принос към тайландската кухня. Донесено в страната от китайски работници в началото на XX век, днес това ястие е най-популярната бърза закуска в Тайланд. Разновидностите, приготвени със сушени подправки и бульон, подобен на къри, най-вероятно са изобретение на мюсюлманските търговци. През годините куайтяо се е сдобило с многобройни варианти.

Как се яде
За разлика от повечето тайландски ястия куайтяо не е така пикантно. Но въпреки че изглежда просто ястие, може да ви се наложи да научите няколко думи на тай, за да си го поръчате, тъй като продавачът ще ви попита какви спагети, месо и подправки предпочитате. Подобно на други тайландски ястия със спагети куайтяо се поднася неподправено, а клиентът трябва да го овкуси с подправки по избор като рибен сос, захар, едро смлян червен пипер и оцет. Куайтяо се продава на всевъзможни места – от улични сергии до прохладни ресторанти. Самото ястие пък е еднакво вкусно сутрин, през деня или като среднощна закуска.

Къде да го намерите
Около Паметника на победата в Банкок има няколко магазинчета, където можете да си поръчате порция куайтяо само за 15 бата.

Разновидности
Йен та фо са спагети с червен, сладникав бульон. Баме са спагети от яйца и брашно, често поднасяни с печено свинско и раци. Ако предпочитате спагетите "сухи", т.е. без бульон, трябва да кажете хаен. Ако пък помолите порцията да е као лао, ще ви поднесат ястието без спагети.
Рецепта Куайтяо

В добрите азиатски магазини се продава свински бульон на прах и готови топчета от свинско месо. Може обаче да използвате месо и бульон по избор – пилешкият например подхожда на вкуса на всички меса.

ПРОДУКТИ
300 мл бульон (свински или пилешки)
50 г пресни или 40 г сушени оризови спагети
5 малки топчета от свинско месо или 2 с.л. варено пилешко, накъсано "на конци"
1 ч.л. смлян бял пипер
шепа изчистени бобени кълнове
шепа нарязани листа от кориандър
запържен сушен чесън (или лук)
пресен лук, нарязан
червени люти чушлета, нарязани
резен зелен лимон за гарниране

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Възварете бульона в малък съд.
2. Добавете спагетите, месните топчета и белия пипер. Оставете да къкри в продължение на няколко минути, докато спагетите се сварят.
3. Изсипете супата в купичка и поръсете с бобени кълнове и листа от кориандър.
4. Гарнирайте със запържен сушен чесън, пресен лук и люти чушлета на вкус и поръсете със сок от зелен лимон. Поднесете веднага.
За 1 порция

Месен пай, Австралия


Той е също толкова австралийски, колкото и коалите, Кайли Миног и "Харбър бридж" в Сидни. Скромният наглед месен пай, приготвен от варено говеждо, завито в тесто и поднесено топло, е олицетворение на трезвото отношение към живота на един сериозен народ.

Какво представлява?
Месният пай е кулинарна икона. Годишно австралийците изяждат по 260 млн. пая, което прави по 12 на човек. Плънката на малките хлебчета традиционно се приготвя от мляно говеждо, лук и сос от печено. Месото трябва да е не по-малко от 25%, макар че тук често влизат уши или сухожилия... След като се изпекат до златисто, пайовете се поръсват с доматен сос.

Произход
Паят може да не е измислен в Австралия, но в никоя друга страна, освен може би в съседна Нова Зеландия, тестените закуски с месна плънка не се радват на такава популярност. Паят е национално ястие на Австралия, а от 1990 г. се организира Големият австралийски конкурс за месни пайове, където се награждават най-добрите произведения от цялата страна.
В Австралия паят е донесен от британските заселници, а за пръв път се споменава през 1850 г. в мелбърнския вестник "Аргус". Този тип закуски придобили огромна популярност, а улиците се напълнили с подвижни павилиони, първоначално теглени от коне, които продавали пайове за обед. Като изключим конете, малко неща са се променили оттогава.

Как се яде
В малките магазинчета, в кръчмите и денонощните павилиони можете да си купите фини домашни пайове, приготвени с изтънчени продукти – например скариди с чесън. Ако обаче искате да опитате истински, скромен австралийски пай с месо, трябва да отидете... на футболен мач. Там ще трябва да се преборите с няколко хиляди фенове на австралийския футбол, за да си купите горещ пай в леко влажна хартиена торбичка. Не забравяйте най-напред да махнете опаковката на златистия деликатес и да го полеете с доматен сос, след което го излапайте, докато аплодирате или освирквате играчите, обути в шорти.

Вкусът на пая е непретенциозен: сосът от печено е леко подправен и достатъчно гъст, за да стегне плънката; месото не е лошо, въпреки че не е от най-високо качество; тестото не изглежда кой знае колко апетитно, но изпълнява функцията си – да задържи плънката. Тук няма превземки и излишества. Това е вкусът на Австралия.

Къде да го намерите
Опитайте месен пай Four’N Twenty на стадион MCG в Мелбърн, докато гледате австралийски футбол. Порцията струва 4.40 австралийски долара.

Разновидности
Предпочитате пая с грах? Тогава посетете Южна Австралия, където т.нар. пай флоутър – каша със съмнителен вид, предпочитана като среднощна закуска – е любима храна, кулинарна икона и е официално признат за част от националното културно наследство. Ястието се състои от познатия месен пай, поднесен в чиния с гъста грахова супа.
Рецепта Месен пай
ПРОДУКТИ
1 с.л. зехтин
1 глава лук, нарязана
400 г говеждо, смляно или скълцано
1 с.л. царевично брашно
175 мл говежди бульон
1 с.л. сос "Уорчестър"
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. "Веджъмайт"
4 кори ронливо тесто (може да си го приготвите сами)
1 яйце, разбито
доматен сос

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Загрейте фурната до 220°С.
2. Пържете лука в зехтина до омекване.
3. Добавете говеждото и пържете, докато покафенее.
4. Смесете царевичното брашно с 1 с.л. говежди бульон и разбъркайте. Оставете настрани.
5. Добавете останалия бульон, соса "Уорчестър", доматеното пюре и "Веджъмайт" към месото и разбъркайте.
6. Добавете царевичното брашно и разбъркайте.
7. Възварете сместа и я оставете да къкри, докато се сгъсти. Свалете от огъня и охладете.
8. Изрежете осем кръгчета от тестото, като четири от тях трябва да са малко по-големи. Сложете по-големите кръгчета във формички за пай и напълнете с месната плънка.
9. Покрийте плънката с по-малките кръгчета и натиснете ръбчетата, за да запечатате. Намажете с яйце.
10. Печете в продължение на 20 минути или до златисто.
11. Поднесете с доматен сос.
За 4 порции

Кюртьошколач, Унгария
Кюртьошколач, Унгария

Кюртьошколач, Унгария



Кюртьошколач (букв. козунак с форма на комин) е сладкиш от печено захаросано тесто с форма на кух цилиндър, посипан с орехи, кокосови стърготини и всевъзможни други поръски. За да го изядете, трябва да го развиете като спирала – това прави яденето на кюртьошколач много забавно, особено ако сте в компанията на семейството или приятелите си.

Какво представлява?
Дългата лента от леко тесто с мая се увива около дървен цилиндър, леко изтънен от едната страна, намазва се с масло и се посипва със захар, след което бавно се върти над открит огън, докато захарта се карамелизира. Изпеченото тесто има хрупкава захаросана коричка, но отвътре е меко. Докато е топъл, козунакът се посипва с поръска по избор – канела, ядки, какао, ванилия и какво ли още не.

Произход
Родината на кюртьошколач е Трансилвания. Традиционно това лакомство се приготвяло по специални поводи като сватби и кръщенета. През XIX век, когато популярността на този вид козунак нараснала и започнали да го продават в градските пазари, селяните започнали да увиват тестото около дървени калъпи вместо около царевични кочани, както правели дотогава. Името на десерта идва от цилиндричната форма – парата излиза от топлия козунак като пушек от комин. Днес кюртьошколач може да се купи на пазарите из цялата страна и е признат за най-стария и най-обичан унгарски сладкиш.

Как се яде
Яденето на кюртьошколач е истинско социално събитие, и то не само защото се продава по пазарите из цялата страна. Самата форма на този козунак ви предразполага да го споделите с околните – всеки може да се пресегне и да си отчупи парченце. Не случайно кюртьошколач е особено популярен сред децата. Развийте тестената спирала и се насладете на мекия козунак, покрит с коричка от карамелизирана захар, който напомня домашни кифлички или руло с канела, но се яде по много по-забавен начин.

Къде да го намерите
Препоръчваме ви щандовете на Фестивала на народните занаяти, който се провежда в Будапеща през август. Един кюртьошколач тук струва около 300 форинта.

Съвети
Опитайте някоя от по-необичайните разновидности на кюртьошколач, например кюртьошколач, поръсен с маково семе или посипан отвътре със стафиди. Сутрин козунакът е най-вкусен с чаша кафе, а вечер – с чай.
Рецепта Кюртьошколач

ПРОДУКТИ
За тестото
1 ¾ ч.ч. брашно
2 ¼ ч.л. суха мая
2 с.л. захар
1/8 ч.л. сол
3 с.л. разтопено масло
2 яйчени жълтъка със стайна температура
½ ч.ч. мляко със стайна температура
За печенето
олио
разтопено масло
захар

За гарниране

1 ч.ч. смлени орехи
½ ч.ч. захар
2 ч.л. канела

Начин на приготвяне
1. Първо пригответе тестото. В голям съд смесете сухите съставки. Отделно смесете течните съставки и бавно ги добавете към сухите съставки. Бъркайте до получаване на леко тесто.
2. Месете тестото в продължение на 5-6 минути, след което го оставете да втасва в продължение на 40 минути.
3. Разточете тестото и с помощта на нож за пица го нарежете на дълги ленти.
4. Намажете дървения калъп с олио. Увийте тестото около калъпа, като започнете от единия край и подпъхнете тестото в другия край, така че да не се развие. Тестото трябва да е съвсем тънко – под 6 мм. Търкулнете калъпа върху работния плот, за да изравните навитото тесто.
5. Намажете навитото тесто с разтопено масло и печете на открит огън в продължение на 6 минути, като ръсите козунака със захар, докато добие тъмнозлатист цвят.
6. Смесете орехите със захарта и канелата. Намажете изпечения козунак с масло и го оваляйте в орехите.
7. Ударете края на калъпа в масата, за да извадите козунака. Оставете готовия козунак изправен за няколко минути, за да се охлади леко. Поднесете козунака топъл.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вдигни очи 5 Вдигни очи

Исторически маршрути по знакови места в София насочват вниманието на жителите й към красивата архитектура

9 авг 2019, 5342 прочитания

Пластмасово небето, пластмасово морето 3 Пластмасово небето, пластмасово морето

Дневник на участието в световната инициатива Plastic Free July

2 авг 2019, 4541 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Улица Концертна

Уличните музиканти в София се броят на пръсти. Общината ги забранява, а полицията ги гони в опити да бъдат регламентирани невчесаните им изяви. Но те са най-ярките червени нишки на живота в центъра, превзет от банки, мобилни оператори и аптеки

Защо се бавят бързите влакове

КЗК връща в спечелени от чужди компании търгове за нови жп линии играчи като Ковачки, "Водстрой" и "Джи Пи груп"

Новият безплатен брокер

Търговията с акции без комисиона става по-достъпна благодарение на млади подривни компании

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Ново място: Bug Coffee

Най-новото попълнение на улица "Асен Златаров" идва на мястото на затворилото врати Percolate

Кино: "Имало едно време в... Холивуд"

Тарантино с филмово густо за носталгията и нихилизма