Wear Sunscreen
Понеже сме в сезона на баловете, а в България не съществува практиката известни личности да държат мотивационни речи пред завършващите училище, поканихме хора с различен социален и професионален профил, които да споделят нещо лично - за размисъл и вдъхновение

Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Wear Sunscreen, или "Съвет, който също като младостта най-вероятно ще бъде пропилян", e популярно есе от колумнистката на "Чикаго трибюн" Мери Скмич, публикувано във вестника на 1 юни 1997 г. Оттогава "Ползвайте слънцезащита" се превръща в популярна референция, но авторството му погрешно се пришива на Кърт Вонегът - уж реч, произнесена от писателя пред завършващи студенти в MIT.
Понеже сме в сезона на баловете, а в България не съществува т.нар. commencement speech (практиката известни личности да държат мотивационни речи пред завършващите училище), решихме да поканим хора с различен социален и професионален профил, които да споделят нещо лично, за размисъл и вдъхновение.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
15 коментара
Интересна статия.
Само не разбрах как Кобилкина е попаднала в селекцията и как се вписва въобще...?
Наталия Кобилкина заслужава уважение, защото е self-made woman. Тя е дошла сама в България, започнала е от нулата и с много труд е построила успешен бизнес, който работи не само у нас. Ако нямате нужда от нейния бизнес, не й бъдете клиент. Толкова. Нападките относно интелигентността й са съмнителни. Колкото до това, че фасадно сме страхотни пуритани и морализатори, смешно е.
Изненада от Светослав Божилов-положителна.
Без изненада от Георги Господинов- претенциозно и банално.
Кобилкина- това с Достоевски е някак си твърде тежко. Просто, този образ и нещата, които прави, не могат да бъдат нормално свързани с някой, който чете или ооо, дори разбира Достоевски..
Марин Бодаков и Виктор Самулов са ми фаворитите.
Лично на мене не са ми интересни (или в момента не съм настроена да чета) наставления, поучения и 'прозрения' от този род. Всеки сам си търси и намира пътя. Ако иска да върви.
До коментар [#3] от "Додо":
Шшшшштт, колега!
Сега ще ти скочат, аз само попитах по какъв критерии е попаднала в статията и веднага ме емнаха...
А аз даже не съм поставил под съмнение качествата и.....каквито и да са и.....колкото и да са.....
Може и да претендира, че разбира Досотоевски, рускиня е все пак, но пък и не е задължително всеки руснак да разбира Достоевски, Толстой или пък братя Стругацки, нали?
Ама пък е "self-made woman", това нещо като свещена крава при индийците ли е? Не се бара???!!??
П.П. За Кобилкина специално, освен че беше някаква сексоложка /май/, и се подвизава по "дамски" предавания, нямам никакви впечатления - нито дали е умна, глупава, пробивна или "самостоятелно изградила се жена" / добре че е Гугъл Транслейд, че като ме засипят с такива сложни изрази и се вцепенявам..../
:)
До коментар [#5] от "Кирето":
Има си фенове, жената :)
Но си прав, може да се очаква атака в тази посока.
Да видим, ако е в посока Достоевски, предполагам, че ще мога да се справя!
Казвам го като човек, който е прочел повечето от романите му... и не съм руснак :)
Мажим се. Нема как. Колкото повече се мажим, толкова по мазни стават козиняците ми....Ъъъъй, перушиняците ми. Узъбена усмихква следуаа...
Никъде не открих хуморът на оригинала.
Скоро четох нещо от Хесе.Определено ми хареса философията му, има повече психология в нея.
До коментар [#9] от "xalikarans":
Кой Хесе?
Херман Хесе / писателят/ или Хесе Родригес /футболистът на Реал/ ?
И кажи какво си прочела, да обсъдим, да "разцъкаме", дет' се вика....
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.