Народът срещу Селфи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Народът срещу Селфи

Народът срещу Селфи

Телефонният автопортрет като знак на времето

7867 прочитания

Когато бях на 10, родителите ми ми подариха първия фотоапарат. С лента, както тогава никой не уточняваше, защото фотоапаратите биваха само такива. След като проявихме лентата, се оказа, че първата снимка е размазан кадър на родителите ми отблизо, втренчили взор срещу обектива - очевидно направена по погрешка, изпробвайки апарата за пръв път. Преди разцвета на социалните мeдии това бяха първите "селфита" - инцидентни автопортрети, които си оставаха само между нас и човекa във фотото. Изхабени пози, както ги наричахме - вместо да запечатаме някой истински достоен за увековечаване момент. 

Селфи по неволя

Десетина години по-късно MySpace и необходимостта от профилна снимка накара десетки хиляди хора да отворят сърцата и баните си за жанра на дигиталния автопортрет. "Селфи" стана синоним на лоша собствена снимка, заснета най-често в огледалото в банята с нискокачествена дигитална камера. Дори първата употреба на думата изобщо, проследена до 2002 г. в един австралийски форум, е именно в следния контекст: "Извинявам се за липсата на фокус, беше селфи." Възникнало по-скоро като оправдание, селфито е продукт на първите ни опити да пренесем образа си в дигиталния свят, когато той все още не конкурираше реалния. Едно ново измерение на личността: тил, анфас, онлайн профил.

В оригиналния си правопис на английски думата е изписана с умалителната наставка -iе (selfie) вместо с благозвучното окончание -y (selfy), което освен като следствие от австралийския й произход главният редактор на The Oxford Dictionaries обяснява и като целенасочен опит да се омекоти егоистичното й звучене. Въпреки скромния си произход повече от единадесет години след появата си през 2013 "селфи" е обявена за дума на годината от The Oxford Dictionaries - титла, която се присъжда на фразата, предизвикала най-голям интерес през въпросните 12 месеца. Десет календарни години са векове в дигиталната ера, не само за явление, появило се сякаш по неволя.

 

Обичайте своя нарцисизъм, но не прекалено. И не правете глупости на погребение

Портрет на автора като технократ

Още през 2004 г. фейсбук направи първи опит да поизтупа имиджа на профилната снимка. Контурът на системния фейсбук аватар напомняше паспортна снимка, в пълен контраст с изображенията в MySpace, нерядко голи до кръста или светнати от отражението на светкавицата в огледалото, те със сигурност не са най-представителното нещо пред новите ни виртуални приятели. А кое е? Повече приятели. В ранните години на фейсбук всички се научихме да кропваме групови снимки, а аватарите ни често включваха нечия ръка, която небрежно ни прегръща през рамо - какво по-нормално от това да си сложиш снимка на класа за профилна. Във фейсбук беше важно да имаш приятели и да споделяш всичко с тях - дори пространството на профилната снимка.  

Според някои явлението "селфи" в днешно време наподобява развитието на авто-документалистиката. Напредъкът на технологиите преоткри жанра на автопортрета, който се заражда в една друга, по времето си също противоречива епоха - Ренесанса. Появата на огледалата по онова време дава възможност на художниците да обърнат поглед навътре и да превърнат себе си в обект на изкуство. В наши дни поставянето на предна камера на екрана на iPhone 4 през 2009 г. позволява на всеки да се снима, гледайки се в обектива, с перфектна кадровка и фокус и революционаризира жанра на профилната снимка. За разлика от преди, когато да се снимаш сам по-скоро подчертава факта, че няма кой друг или не си достатъчно важен за някого, за да те снима, тези скрупули вече са изчезнали - селфито е отлично упражнение за самочувствието. Днес почти всеки смартфон и таблет е снабден с предна камера и пророчеството, че един ден хората невъзмутимо ще се снимат с устройства с размери на малък телевизор на публични места, уви, се сбъдна. 

Пускай селфи и да бегаме

Ако едно време попълвахме до болка еднакви въпроси в лексикони, днешните тийнейджъри търсят своята идентичност, разменяйки по селфи в секунда. За да бъдем по-точни, 8796 селфита в секунда  - средният брой на изпратените изображения в популярната предимно сред младежи мрежа за споделяне на снимки Snapchat според BusinessInsider. Тийнейдж потребителите в социалните мрежи днес не са чували за MySpace, а фейсбук отделя прекалено много място за друго съдържание. За тях приложението Instagram, което позволява споделяне единствено и само на изображения от мобилен телефон, не допуска линкове и обикновено почти не включва текст, е напълно достатъчна среда за комуникация, а селфито е идеалното изразно средство. За подчертаване на емоцията щедро се сипят Emoji символи - графичен език, отскоро системен в мобилните устройства. Както обобщава репортерката на The New York Times Джена Уортам, "селфито е нов вид визуален дневник, с който отбелязваме мимолетното си съществуване и излагаме пред всички останали като знак, че сме били тук".

Срамно няма

Въпреки това обаче клетият имидж на селфито като прийом на масите, суетните и нарцисистите, остава. Склонни сме много по-лесно да оправдаем споделянето на места, гледки, преживявания, но не и документирането на това кои сме били ние самите по това време. Наскоро приятелка пусна своя снимка във Фейсбук с пояснението "Това ми е първото селфи. Oбаче имам оправдание - на Балтийско море е и ми беше толкова хубаво днес там, че реших да се увековеча в такова състояние." Автопортретът е единственият жанр, който позволява да сме едновременно герои и автори на собствената си история, която разказваме не само за другите, но и за себе си. "Въпреки че най-често селфитата са отричани като върховен израз на нарцисизъм, аз винаги съм гледала на тях като на упражнения по солипсизъм. Селфито предполага, че никой друг не ни възприема такива, каквито сме в действителност, затова и не може да доверите камерата на никой друг освен на себе си", казва авторката Кейси Сеп в своето есе "Възхвала на селфито" (In praise of selfies). Целта на автопортрета е другите да ни видят така, както ние бихме искали. Улавянето на перфектното изражение и поза се превръща в механизма да постигнем образа, към който се стремим: ако изглеждаме щастливи, значи сме щастливи, ако изглеждаме красиви, значи сме. 

Боговете сигурно са полудели

Селфитата на известни личности са категория сами по себе си: от Ким Кардашиян и общото селфи по време на оскарите до първата дама на САЩ, от космическите астронавти до роувъра Curiosity на Марс. Пропорционално на суетата, селфито е любимо забавление на популярните личности. Дори родните такива не отстъват - както се пошегува един приятел в туитър наскоро, Instagram трябва да посветят филтър на Николета Лозанова и да го кръстят Solarium. New York Times дори публикува размислите за смисъла от автопортрети на знаменитости на Джеймс Франко, сочен за краля на селфито: "Папараците биха убили, за да имат кадър като този. Селфитата не са просто личен портрет на някоя популярна личност, а такъв, заснет и режисиран от самата нея. Звездите много добре познават въздействието на своя образ и как то се засилва от всеки намек за ексклузивно съдържание - всичко, което все едно казва "ето част от личния ми живот". Instagram работи точно като филмовия бизнес - за всяка снимка на книга или поема се опитвам да пускам по едно селфи с кученце - защото това са публикациите, които събират най-много лайкове и внимание."

Почти всичките ми простосмъртни познати също са съгласни, че по някое селфи от време на време предизвиква много по-голям отзвук сред приятелите им. Самата аз почти никога не публикувам селфита - намирам ги за нелепи и все не уцелвам правилния ъгъл. Доскоро смятах въздържанието си за признак на скромност, но писателят Браян Друиткауър счита точно обратното - "Нарцисизмът е патологична обсесия със собствената личност, която не позволява да се зачитат другите. Истинските нарцисисти са тези, които никога не си правят селфита - защото възприемат собствената си личност като самостоятелна и изолирана - твърде ценна, за да бъдат споделена."

Селфито силно се люби и мрази. Повечето хора попадат в единия от краищата на скалата от безразличие (нула селфита) до блокиран от приятелите си. Твърде малко са тези по средата, а те печелят най-много. Или както казва Саймън Блакбърн в книгата си "Mirror, Mirror: The Uses and Abuses of Self-Love", разглеждайки морала в основата на политическата и гражданската история - какво дължим на другите, съпоставено с това, което искаме за себе си: обичайте своя нарцисизм, но не прекалено. И не правете глупости на погребение." Някъде пред компютрите си авторите на сайта selfiesatfunerals.tumblr.com кимат в съгласие. 

Когато бях на 10, родителите ми ми подариха първия фотоапарат. С лента, както тогава никой не уточняваше, защото фотоапаратите биваха само такива. След като проявихме лентата, се оказа, че първата снимка е размазан кадър на родителите ми отблизо, втренчили взор срещу обектива - очевидно направена по погрешка, изпробвайки апарата за пръв път. Преди разцвета на социалните мeдии това бяха първите "селфита" - инцидентни автопортрети, които си оставаха само между нас и човекa във фотото. Изхабени пози, както ги наричахме - вместо да запечатаме някой истински достоен за увековечаване момент. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  robbiewww avatar :-|
  robbiewww

  "изписана с умалителната наставка -iе (selfie) вместо с благозвучното окончание -y (selfy)"

  къде е благозвучието? двете се произнасят по един и същ начин

 • 2
  vegano avatar :-|
  Vegano

  До коментар [#1] от "robbiewww":

  във функцията, не във фонетиката. think about "granny".

 • 3
  dragon_reborn avatar :-|
  The Dragon Reborn

  Разбрах откъде идва думата "селфи". Това е съкратено от "Селска физиономия".

 • 4
  kiriakov avatar :-|
  Dan

  Селфита по погребения заслужават отделна статия, а защо не и изложба:)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.