Със скоростта на светлината
България разполага с доста бърза интернет връзка, но проблемите с проникването остават
Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
България почти винаги води в класации с негативен имидж. Едно от малкото изключения е, когато се сравнява скоростта на интернет връзката. През годините страната ни попада на водещите позиции в различни изследвания за достъп до глобалната мрежа. Това, което може да обърка страничния наблюдател, е защо на едни места водим или сме в топ 10/20, а на други изобщо не фигурираме сред лидерите? Причината е, че рядко има класации, които да измерват сходни показатели. Някои засичат максималната скорост, регистрирана в дадена страна, други – средната (максималната и минималната), трети – средната, предлагана от операторите, а четвърти и стойността, която плащат потребителите. С навлизането на смартфоните и развитието на мобилните мрежи започна да се отчита като фактор не само стационарната, но и мобилната връзка.
Регулации и висящи кабелиСтатиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
10 коментара
"България разполага с доста бърза интернет връзка, но проблемите с проникването остават"
Аз ли имам мръсно подсъзание, или това това подзаглавие звучи дувмислено? :) Иначе по темата ще отбележа, че и при интернета тече монополизация или поне картелизация като при мобилните оператори, която много вероятно ще съсипе и добрите неща. Аз примерно нямах дори едно оплакване или проблем с Мегалан години наред, преди да ги слеят с Мтел...
Не виждам никакъв проблем в това бързата връзка да е в големите градове - естествен процес на търсене и предлагане. Ако бабите проимат сериозна нужда от бърз нет и готовността да си го платят (а той не е скъп), ще се появят и доставчици на такъв. Няма драма.
За другите не знам как а, но 3G-то на Мтел при офиса ми е пожелателно. Продават абонаменти, а се стискат да обновяват мрежата.
Публикувано през m.capital.bg
Определено окрупняването носи негативи. Като Мтел и Мегалан са класически пример, как едно придобиване скапа чудесна компания и нейните услуги.
Направете материал за "извиване на ръце" от общините, онаследили прерогативите на ДНСК, рязането на кабели и натиска върху операторите да инвестират в закопаването им. Което не е лошо, но.... депозити съизмерими с цената на самия проект?? такса че си трамбовал до еди-каква си степен (признава се документ от единствената в света фирма сертифицирана за това, приближена до кмета)??
Габрово!!! Започнете от там!
Капитал, трябваше да напишете пенетрация вместо проникване - не ви е в стила да ползвате български думи.
До коментар [#2] от "Н. Колев":
Добър пример са морските курорти по южното черноморие. Оптичната връзка (май) стига до Царево - Ахтопол, Синеморец, Варвара остават на ADLS и мобилна мрежа, като явно канала по който минава всичко е един, тъй като пренатоварванията и проблемите са общи за всички оператори. Търсене определено има - аз всеки хотел и всяко заведение биха платили за по-добър достъп. Отделно възможностите за развитие - ние например се опитваме изцяло да изнесем бизнеса си (дизайн и програмиране за клиенти извън България) в Синеморец за лятото и липсата на адекватна връзка е единственото, което ни спира.
До коментар [#2] от "Н. Колев":
Поредният нещастник, за когото селата са едни резервати за баби.
До коментар #2 Само да те светна, че интернета във Видин е на първо място по скорост в България, така че недей много много да приказваш. :)
Доста лан оператори могат да предложат и над 100мбит/с, но няма смисъл да го правят, защото малко хора ще се възползват от толкова бързи връзки. Тези с оптика до дома е ясно, че нямат проблеми с високите скорости. Тези с оптика до блока не биха имали, ако от оператора решат да им пуснат малко по-хубав от cat5 кабел. С cat7 (600МХц) и гигабит до апартамента не е трудност, по мед.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.