Другата Сирия

Шведският фотограф Олоф Ярлбро за предстоящата си фотокнига, посветена на сирийските бежанци в България

Светослав Тодоров
7056 прочитания
Дори бегъл поглед към фотографията на Олоф Ярлбро ще ни наведе на мисълта, че това е човек, който е видял (твърде) много. Той посвещава три фотокниги на гражданските размирици и бедността в Непал, а през 2013 г. документира революцията в Сирия с "Войната отвътре". Вторият му проект в тази посока е излизащата през август фотокнига за трудностите, пред които са изправени бежанците в България – от преживяването на военните ужаси до неясното им бъдеще в страната.

На снимката: Опити за връзка с близките и приятелите въпреки слабата интернет връзка във Враждебна.
Олоф посещава лагери в продължение на година между 2013 и 2014.

"Мога да кажа, че за този период от време условията, в които живеят, се подобряват. Но все още е належащ въпросът дали има истински план за интеграция, след като нуждаещите се са намерили убежище", разказва пред Light шведският фотограф, който по-рано тази година отрази и конфликтите в Украйна.

"Тъй като видях отблизо войната, знам много добре от какво бягат те. Тези, които срещнах, разбираха, че осъзнавам положението им и наистина ме е грижа за съдбата им, за всичко, през което се налага да преминават. Новодошлите бежанци са обикновено обнадеждени, най-вече заради мисълта, че са далеч от опасността. Но колкото по-дълго са в лагерите, толкова по-осезаемо става отчаянието им. Те просто искат да продължат живота си, да намерят работа и нов дом. А това е сложно да се случи в държава като България в момента."

На снимката: Сирийски кюрди, Военна рампа.
А кое е най-трудното за него? "Като баща на две малки момичета всяка среща с деца, които страдат от посттравматичен стрес, беше много тежка", разказва Олоф, който е женен за българка и разпределя времето си между София и родния Хелзингборг.

"От позицията на възрастен войната и ужасът се преживяват по един или друг начин, но ако ги преживяваш като дете, тези спомени остават с теб завинаги. В Алепо през 2012 г. след ракетните обстрели камиони изсипваха тела пред болниците и да виждам останки на деца беше травмиращо. Но ми помогна да проумея напълно от какво тези хора искат да се спасят. Тогава режимът беше най-жесток, a Свободната сирийска армия, сред чиито редици снимах, като че ли беше по-добрата страна в конфликта. За съжаление те попаднаха под влиянието на екстремистки групировки като "Ал Нусра" и "Ислямска държава".

На снимката: Баща и син, Военна рампа.
Въпреки че проектът е завършен, той оставя вратата отворена за продължение.

Възможно е да се фокусира върху проблема с бежанците в родната му Швеция - страна, която определя като слаба в политиката си за интеграция и където след революцията са приети над 30 хиляди сирийци.

"Това направи доста хора милионери. В Швеция се създадоха частни лагери, които са движени от благотворителни организации и щедро спонсорирани от правителството. Съответно хората зад тези домове искат да задържат бежанците колкото се може по-дълго, а колкото повече са те, толкова повече средстваимат право да изискват. В цялата схема са намесени и бивши политици с добри контакти в сегашното правителство. Ситуацията, в която един нуждаещ се от помощ човек се превръща в продукт е нещо, което ми се иска да изследвам по-детайлно."

На снимката: Сирийски кюрд във Военна рампа
Олоф Ярлбро е роден през 1978 г. в Хелзингборг и започва професионалния си път през втората половина на 90-те. Повече за неговите проекти може да научите на www.olofjarlbro.net. Предстоящата фотокнига ще излезе на 28 август, издание на Rough Dog Press.

На снимката: Жена получава тревожни новини в лагера във Враждебна, София
По последна статистика на ООН в момента в световен план има вече 60 млн. бежанци. Повече от половината прогонени от тежки кризи са деца, най-вече от Сирия, Афганистан и Сомалия. "Наблюдаваме смяна на парадигмата, попадаме в ера, в която размерът на принудителното разселване, както и реакциите срещу него са много по-големи от всичко, което сме виждали досега", обяви върховният комисар по човешките права на ООН Антонио Гутерес по-рано тази седмица. Според Агенцията по бежанците "дори и при този рязък скок на броя на разселените световното разпределение на бежанците остава силно дисбалансирано към по-бедните нации, а не към по-богатите".

На снимката: Братя в лагера в Свиленград
Простиране в лагера във Враждебна.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход