Под открито небе

Дните и нощите на фестивалното лято

Перелик джаз фест The Sound of Silence

25 юли

На поляната под най-високия родопски връх, на сцена, заградена с бали слама и осветена от свещи, ще може да чуете певци и музиканти от цял свят, които представят обработки на популярни родопски народни песни и авторски джаз. Облечете се топло, защото на 2100 м надморска височина дори през лятото нощем е студено, а вятърът въпреки всички заграждения подухва смразяващо. При единственото ми посещение през 2012 г. най-много ме впечатлиха местните младежи и девойки, които се качиха на сцената след края на официалната програма и с акапелните си изпълнения достигнаха сърцето на публиката. Което за съжаление не мога да кажа за повечето професионалисти, въпреки че свириха перфектно.

До Перелик се стига през прохода Стойките – Смолян, като на най-високата точка пътят се отбива надясно.

Настаняван: На палатка. Ако не сте по този вид преспиване, може да отседнете в село Стойките, Пампорово или Смолян.

Билети: Фестивалът е безплатен, thesoundofsilence.bg

Екофест Узана

24 - 26 юли

Стартирал през 2011 г. като УзанаПолянаФест, тазгодишното пето издание променя името на Екофест "Зелените идеи в действие", но форматът и мястото остават същите. По мое мнение това е един от най-смислените, приятни и добре организирани фестивали в България. Няма големи тълпи, а фестивалната зона е достатъчно компактна, за да е всичко на един хвърлей разстояние, и достатъчно голяма, за да побере разнообразните дейности.

Миналите четири издания постигаха отличен баланс между дневната и вечерната програма. В светлата част на денонощието има организирано изложение на малки български производители, занимания за деца, работилници и дискусии на екологични теми. Екопазарът, на който тази година ще участват 100 изложители, предлага натурална козметика, млечни продукти, домашни сладка и юфка, мед, биовино...

В Техноцентъра ще може да се запознаете с практическо ползване на възобновяемата енергия за топла вода, електричество и гориво. В Арт ателиетата ще изработите сами различни арт предмети: цветя от вълна, бижута и аксесоари с макраме, медна тел или стари дрехи и отпадъчни изрезки от текстил, да плетете с хартия; да свирите на диджериду; да научите различни методи на работа, техники за изграждане и свойства на глината.

Вечерната музикална програма залага на български артисти и не прекалява с децибелите. В петък фестивала откриват групите "Хоризонт" и Full Circle, а в събота ще пеят 12-годишният местен рок талант Джени Джо с баща си Ивайло Цанков, Стенли от "Тангра" и Прея от "Монте мюзик". Най-хубавото е, че малко след полунощ музиката спира и може да спите спокойно.

Акцентът на дискусиите тази година е адаптацията към климатичните промени. Многобройните панели под двете големи тенти съчетават теоретични обсъждания с практични презентации, които споделят добри практики за устойчиво развитие. Специални гости ще бъдат водещи специалисти от БАН и Географския департамент към Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Къде Узана според местните патриоти е най-голямата планинска поляна на Балканския полуостров и се намира на двайсетина километра южно от Габрово, на 1300 м надморска височина, в самия географския център на България.

Настаняване: Може да спите на палатка на фестивалния къмпинг. Мястото е окосено и обезпаразитено. Има осигурени химически тоалетни и чешма с вода за миене. Ако къмпингуването не е по вкуса ви, на Узана има множество хотели и хижи, ecofest.bg/nastaniavane

Билети: Фестивалът е безплатен.

Национален фолклорен събор Рожен

17 - 19 юли

Един от най-старите събори, който се провежда, макар и с известни прекъсвания, и до днес. В периода между Освобождението и Първата световна война проходът Рожен е граничен пункт между България и Османската империя. Всяка година след приключване на земеделския сезон в края на август роднините и близките от двете страни на границата са се събирали да се видят и да се повеселят.

Съборът не се е провеждал от девет години. Тази организаторите предвиждат освен обичайните песни и хора демонстрации на традиционни занаяти, етнографски експозиции, изложение на местни животни, млечни и месни продукти, народни борби, чевермета и конни атракции. Поляните са огромни, а посетителите – многобройни, така че имайте едно наум, ако не сте по масовките.

Къде Рожен се намира на пътя за Смолян, но не този, който минава през Пампорово (на разклона за Пампорово не завивате надясно, а продължавате направо). За събора ще има организирани автобуси от Пампорово, Смолян и Чепеларе.

Настаняване: Може да спите на палатка в лагер, където ще има мобилни бани, тоалетни, аптека и хранителен магазин. Районът ще бъде осветен и охраняем. Таксата за една палатка ще е 15 лв. на вечер. Ако не сте по къмпингуването, може да отседнете в Смолян или Пампорово, които са на около половин час път от Рожен.

Билети: Съборът е безплатен, rozhen.bg

Troyan Riverside Festival

24 - 26 юли

Наскоро обявеният фестивал вероятно ще привлече ценителите на добрата електронна музика. Основните акценти са българско-германския диджей Стефан Голдман, XDB от Гьотеборг, Карлос Валдес от Амстердам. Цялата селекция от български и чуждестранни диджеи може да видите на Troyan Riverside Festival във Facebook. Събитието ще се проведе на 250 метра от Троянския манастир, а в програмата влизат още изложби и продажба на ръчно създадени изделия.

Билети: 45 лв. за уикенда, еднодневен за 25 лв. и 10 лв. за финалния ден.

 Фестивал на боровинките

24 до 26 юли

Фестивалът на боровинките е единственият фестивал в България, до който няма път нито за кола, нито за джип, няма дори и лифт. За да го посетят, хората трябва да ходят пеша четири часа от местността "Смесите", с. Черни Осъм, до хижа "Амбарица" в Троянския балкан. Но това не спира повече от 400 души през миналата година. Вероятно и защото една от целите на събитието е да се съберат средства за възстановяване на хижа "Амбарица". Затова и идват много туристи и планинари, за да помогнат на хижарката Ема Гатева.

Ема взима под аренда хижата на 12 март 2013 г., която в този момент е поразрушаваща се постройка и средище на незаконни бракониери. С цялата си любов към планината и към защитените растителни и животински видове тя е решена да възстанови хижата, макар и да няма средства за това. Ентусиазмът й заразява други планинари и се включват доброволци от цяла България – който с каквото може.

Така и момчетата и момичетата от сдружението за свободно каране на сноуборд и ски –Freeriderz, пoмагат на Ема да направят фестивал, с който да привлекат още хора на красивата поляна на 1520 м надморска височина. "А и накъдето да се обърне човек, е пълно с боровинки", казва Ема.

Тази година фестивалът ще се проведе от 24 до 26 юли. Започва се със състезание по разпъване на палатки, за което магазин "Стената" ще подготви награди от планинска екипировка. Ще има кръжок за правене на шоколад с боровинки с шоколади "Гайо".

Музика ще пуска Иван Шопов, или по-известен като част от Бalkansky. Ще свирят Casual Threesome, а кулминацията е състезанието по събиране боровинки, което се случва по възможно най-щадящ за природата начин. След като се измери кой колко боровинки е събрал и победителите са обявени, започва и голямото варене на сладко. Което върви с прословутите мекици на Ема. "Продуктите за мекиците се носят отсега – последните десет дни заедно с кончето Борко и още няколко доброволци всеки ден носим на гръб брашно и други продукти, защото тази година очакваме повече от 500 души."

Същото важи и за техниката за озвучаване, генератора – всичко се качва на гръб. "Миналата година беше много лошо времето преди фестивала и в една гръмотевична буря катерехме с техниката, когато освен пороя започна да гърми и трещи – скрихме техниката под едни храсти и на бегом до хижата", разказва Мария Цветанова от Freeriderz. Точно за фестивала миналата година обаче изгрява слънце и времето остава хубаво.

Както и миналата година, и тази ще има лекции за устойчиво развитие и екологични практики – посетителите трябва да свикнат с отговорно посещение на планините: боклуците не се разграждат или се разграждат за стотици години, затова и препоръката е всеки да отнесе със себе си каквото е донесъл горе в планината. "Бях изумена от високото ниво на култура миналата година – след като си събраха всички 180 палатки и си заминаха, нямаше никакви боклуци след тях", казва Ема.

Фестивалът е безплатен. Приходи за ремонти в хижата се очакват от консумация на място и от нощувки за хората, които предпочитат да не спят на палатка. Цената за нощувка е 12 лв.

Пълната програма за фестивала е във Facebook: BlueberriesFestival

Национален събор на каракачаните

30-31 август

Каракачаните са гръцки говорещи номадски овчари, които днес обитават България, Македония и Гърция. В миналото те са прекарвали летните месеци високо в планината, а наесен са се отправяли към бреговете на Бяло море, където не вали сняг и има паша за овцете дори и през зимата. Цялото си имущество са пренасяли на гърба на едноименната порода коне. След 1947 г. заради студената война границата между България и Гърция се затваря, а овцете и конете на каракачаните са национализирани, с което се слага край на вековния им поминък. Въпреки това каракачаните са запазили своето специфично облекло, танци и песни. Ценителите на етническия колорит ще могат видят реални възстановки на каракачанския бит и обичаи. Съборът се провежда на това място, защото в района на Сливен живее най-голямата каракачанска общност у нас.

Къде: Местността Карандила над Сливен

Настаняване: На палатка или в Сливен, където има няколко хотела.

Билети: Съборът е безплатен.

XI национален събор на българското народно творчество "Копривщица"

7 - 9 август

Националният събор на българското народно творчество "Копривщица" по мое мнение е най-добре организираното събитие, на което може да чуете и видите певчески и танцови ансамбли от цялата страна, САЩ, Япония и други екзотични места. Фестивалът се провежда през пет години, така че не се чудете много, защото следващият ще е чак през 2020. На първото издание през 1965 г. са участвали 4000 народни певци, танцьори, изпълнители, а на предишното – 18 000!

В събора участват още свирачи, разказвачи на народни предания, групи за народни обичаи. Сцените са разположени по амфитеатралните поляни над градчето и са над десет. След вечерния концерт на централния площад започват хорàта за публиката, които продължават до късно през нощта.

Настаняване Копривщица е пълна с малки семейни хотелчета и къщи за гости. Препоръчваме ви да резервирате предварително предвид големия брой посетители.

Билети Съборът е безплатен.

Transfiguration Festival

6- 9 август

Ако искате да съчетаете музика, която рядко чувате по други събития, с място, на което е твърде възможно да не сте били досега, дебютиращият Transfiguration Festival може да провокира любопитството ви. Събитието ще се проведе между 6 и 9 август в благоевградското село Долен, а програмата му ще обедини на две изградени от дърво сцени различни експериментални групи и проекти от полето на фолклорната, електронната и алтернативната рок музика. Заедно с това Transfiguration ще предложи и няколко работилници, включително по фотография, идеи за неформално образование и екология, създаване на обекти от естествени строителни материали, а изложба ще припомни различни моменти от историята на региона.

"Инвестицията на време, ресурси и организация е развита изцяло в дългосрочен план. Проектът е неимоверно тежък, трудоемък и не на последно място скъп. Всичко се изработва на ръка, бавно, търпеливо и методично. Фестивалът се превърна в колективна и лична кауза за всички трудещи се върху него", уверени са организаторите, част от които е вокалистът на Smallman Цветан Хаджийски, Стефан Парисов (от Асоциация за строителство за естествени материали) и Ивайло Александров, който с екипа на Rawk N Roll спомогна за някои от интересните клубни концерти на разножанрови алтернативни групи в София през последните години.

Сред участващите на първото издание са вече гостувалите в България Baba Zula от Турция, съчетаващи средновековната музика с фолклора The Moon and The Nightspirit от Унгария, добре познатите на аудиторията Kayno Yesno Slonce, Бalkansky, "Исихия" и "Ирфан", често изявяващият се извън страната едноличен ембиънт проект Mytrip. Екипът на фестивала е убеден, че дори и някой да не познава изпълнителите и да не е наясно с нишовите стилове, самото място е достатъчен повод за посещение. Описват селото като място със "собствена енергия, което едновременно те вдъхновява и събужда".На 21 юли в столичния "Фотосинтезис арт център" ще се открие изложбата "Патина" със снимки от село Долен и начина, по който то се променя покрай фестивала.

Билети и настаняване: Пропуски, включващи място на охраняеми паркинг и къмпинг зони и транспорт от Гоце Делчев и селата около Долен до фестивалната зона и обратно, са на цена от 130 лв. Капацитетът на Transfiguration е ограничен – малко над 1000 посетители.

В края на месеца на transfiguration-festival.com се очаква разписание на автобусите, които ще отвеждат директно до събитието.

Беглика фест27 - 30 август 

"Беглика" е сред първите български фестивали, в които вечерната музикална програма не е доминиращият акцент, а предлага голям избор от дейности и през деня. Той е сравнително посещаван фестивал, но голямата площ, на която се провежда, не създава чувство за пренаселеност. Има достатъчно капанчета, които предлагат разнообразна храна (предимно вегетарианска), а организаторите са построили много на брой компостни тоалетни. Тази година мотото му е "Играй, бъди, твори". Сред изпълнителите са IRé, Meszecsinka и dunkelbunt, а в дневната програма ни направиха впечатление: * Сетивното приключение "Островът на тишинавтите", в което посетителите преминават през инсталация-лабиринт, където изпитват неочаквани и наситени сетивни преживявания (слухови, осезателни, обонятелни, визуални, вкусови). * Приключенската игра "Беглишки нинджи" с преживявания от реалния живот – комбинация от фантазия, спомени от книгите игри, изпитание на физически и умствени способности. Всеки участник е герой от друго време и пространство, който разполага със собствена вълшебна кесийка, съдържаща шест зарчета, молив, папирус и карта. В процес на играта в нея ще се събират още предмети, амулети и точки. В играта ще участват отбори от по двама души. Всеки отбор нинджи ще бъде тестван в 30 мисии, сред които: гребане с каяк, колело, стрелба с лък, мисловни задачи, модели за оцеляване, като целта е отборите да преминат през колкото се може повече изпитания. Къде: Язовир "Голям Беглик", който се намира на 1500 м надморска височина по пътя между Батак и Доспат. Настаняване: На палатка на определените за това места, които са на десетина минути пеш от фестивалното пространство. Билети: 70 лв. до 15.07/85 лв. до 15.08; 55/220 лв. за 4 души; 50/200 лв. за 6 души; 80 лв. семеен за родителите и всички деца под 18 г. Безплатно за деца до 14 г. Броят на билетите е ограничен до 2200. beglika.org  

Осми международен фестивал на фолклорната носия "Жеравна"

21 - 23 август

За да посетите този фестивал, задължително трябва да сте облечени с фолклорна носия, в краен случай – по модата от началото на ХХ век. Всички достижения на съвременната цивилизацията са забранени: модерни дрехи и аксесоари, фотоапарати, мобилни телефони, пластмасови уреди от всякакъв вид, шалтета, слънчеви очила. Вместо тях може да ползвате битови торби, да се снимате при фотографи, да лежите на рогозка (ще има и под наем), да се пазите от слънцето с бяла кърпа, да си бършете потта с пешкир и да похапвате с нож като истински мъж. Пушенето не е забранено, но организаторите препоръчват цигарите да бъдат държани в табакера или кожена калъфка и да се палят с кибрит. Идеята на тези изисквания е участниците да направят скок назад във времето, във възможно най-близка до годините на Възраждането ни атмосфера: такава, в каквато са живели нашите прапрадядовци и прапрабаби.

Настаняване: В Жеравна има много семейни хотелчета и къщи за гости. Препоръчваме ви да резервирате предварително предвид големия брой посетители.

Билети: Фестивалът е безплатен.

Sunny Moon Festival

2 - 7 септември

Две сцени и над 70 артисти – свежи и малко известни. Организаторите предвиждат и различни работилници през деня. Поради икономическия колапс, в който се намира Северозападна България, природата е запазена непокътната. Въпреки сходството в имената фестивалът няма нищо общо както с ресторантите "СлънцеЛуна", така и с фестивала на древните тайнства "СлънцеЛуна" (SunMoon).

Къде Село Стакевци, на 15 км от Белоградчишките скали. На 1, 2 и 3 септември ще има организирано редовно бусче от белоградчишката автогара. GPS координатите на мястото са 43°31’47.7″N, 22°33’44.4″E.

Настаняване На палатка или под голямата тента-заслон за тези без палатка.

Билети 60 лв. С фестивалния билет може да посетите Белоградчишката крепост и пещерата Магура (ще има осигурен безплатен транспорт).

sunnymoonfestival.com

Spirit of Burgas

7-8 август

След едногодишна пауза фестивалът се завръща с нови организатори и с най-комерсиалното си име до момента – Роби Уилямс. Акцент на втория ден са британците Kasabian - рядък шанс за изява на популярни музиканти в страната по време на пиковия си период (миналата година те бяха сред хедлайнерите на Glastonbury, албумът им достигна до първа позиция на Острова). В програмата са още Kwabs, Millow, а от българска страна P.I.F, Kottarashky, Hayes & Y, реге музикантите Rebelites. Всички участващи може да бъдат видени на spiritofburgas.com

Настаняване: вече купилите билети и намерилите място за престой предупреждават, че хотелите, хостелите и квартирите са заети, така че направете резервацията си възможно най-скоро.Билети: Еднодневни (99 - 200 лв. за 7 август и 60 лв. за 8 август) и двудневни билети (180-190 лв.). Двудневен пас за къмпинга е на цена 20 лв.

Още от Капитал