Лятна резиденция

От плажа или от планината: опитът на петима души с работно място на открито

"Mного са ни смешни рекламите за мобилен интернет, на които дават човек с лаптопа на плажа. Аз, макар и да съм дигитален номад, никога не отивам с компютъра на пясъка, за да не се развали," каза Армандо Константино миналата година в София.

Той и съпругата му Мелъни обикалят света с ван, работейки дистанционно вече три години. И не само фрийленсърите действат така. Компании като HP, SAP и Telenor стимулират служителите си да работят поне един ден от седмицата извън офиса.

Разговаряме с пет души в различни професионални сфери, които лятото програмират, движат бизнеса или превеждат от бара на плажа или от някоя гора в планината. Това са препоръките им къде и как е лесно да се работи.

Филип Димитров,

програмист

"Докато съм с лаптопа край басейн с мента и спрайт до мен, се чувствам много по-вдъхновен за работа – хем релаксирам, хем ми идват нови идеи как да разреша някой казус", казва 30-годишният Филип, който е съдружник в софтуерна компания Tumba solutions. Но и преди това, като служител в друга голяма компания, отново е работил част от времето дистанционно. Ключовото според него е човек да си харесва работата – "хобито и служебните ми задължения се припокриват и не ми пречи, докато съм на море с приятели, да отделя няколко часа за работа. Важно е  човек да балансира – да се включва в общите приказки и забавления, но после да намери време да се уедини и да си поработи". Миналата година, докато са на море в Гърция, Филип трябва да предава важен проект, но това въобще не му разваля почивката, всичко, което му трябва, е wi-fi. Изключително важно човек да се познава, да разпределя времето си и да знае кое кога да свърши – "по-техническата работа, която не изисква чак толкова много задълбочаване, я оставям за вечерните часове". На морето работи само на плажа – баровете остава за разговори, а и силната музика му пречи.

Друго изключително важно е човек да преценява възможностите си и да не се претоварва. Така Филип може да се справи с 65 часа на седмица. В планината след преход, когато останалите се прибират да спят, той пак отваря лаптопа. Затова и предпочита къщи за гости, а не хижи, защото е сигурен, че ще има интернет. "Когато съм сред природата, съм много по-продуктивен - за два часа свършвам работа, която бих свършил за пет."

Ангел Хаджийски и Здравко Григоров,

сдружение "Позор" (организират филмовите фестивали MENAR, Северно сияние, Satori Fest , Sofia Biting Docs, поредицата "Кино за пътешественици")

"Често хората ни питат къде е офисът ни. Такъв няма, работим основно от вкъщи, а през лятото и от разни приятни места, където може да съчетаваме задължения с почивка." Ангел и Здравко обикновено отиват в "Рио" и там редуват преводите на филми със слънчевите бани. "Нашето Рио си няма Копакабана, но пък е съвсем близо до плажа на Равда." Малък хотел, където собственикът ги познава и вече е свикнал в началото на юни да откриват сезона. После, в началото на септември, се връщат отново, за да го закрият. Когато отиват някъде, още преди да са се настанили, питат за wi-fi паролата. "Не обръщаме толкова внимание на лукса в една стая, колкото на това дали може да работим оттам."

В София, докато текат някои от филмовите фестивали, които организират, често им се налага да работят в "Дома на киното" или в "Културен център G8". Докато зрителите гледат филмите, те превеждат следващите заглавия, които предстои да се прожектират. "В Bookies и във "Фотосинтезис" е много приятно да се работи. В градината на първото часове наред може да си седиш под сянката и да работиш, а във "Фотосинтезис" обикновено е тихо и без проблем се съсредоточаваш върху превода, докато хапваш шоколадов мус."

Миналата година, по време на пловдивското издание на MENAR, Art News Café е мястото им за работа и срещи. "Уютно, с много вкуснотийки и на всеки известно." Имат си и правило, когато пътуват извън България: никога не взимат работните лаптопи и за нищо на света не се лишават от почивката.

Мариета Винсент,

управлява онлайн магазин

Мариета е свикнала да работи в хамака в градината си. Когато пътува за повече време на море или на планина, не може да си позволи да не изпълнява поръчките от онлайн магазина си за продукти за бременни жени и малки деца "Зеленото драконче". "По-миналата година бяхме за месец на плажа на "Градина" и си имах ритуал: всяка сутрин с фрапето сядах на "Бар срещу фара" (вече го няма) и си работих по няколко часа, докато е още хладно." За да е сигурна, че ще има интернет, където и да отиде, Мариета си има устройство с мобилен интернет, което досега не я е предавало.

Тя не е единствена на бара с лаптопа. "Бяхме си като малко общество от работещи. Преди това не се познавахме, но след като всяка сутрин на практика споделяхме един "офис", се опознахме." Плажът на "Градина" се превръща и в мястото, където среща своята бъдеща бизнес партньорка. "Миналата година бяхме на Крапец и си работих без проблеми, даже от шезлонг пред палатката." На Мариета не й е трудно да се съсредоточи, даже морската гледка й помага.

Ема Паунова,

PR и Event Manager

През последните пет години Ема се занимава с организиране на събития и менажирането на различни проекти. "Така съм си подредила работата, че мога да работя отвсякъде и навсякъде. За целта ми трябват само лаптоп, ток и интернет. Понякога и телефонът ми е достатъчен, за да свърша ангажиментите си за деня." През лятото най-често работи от Пампорово, защото се занимава с поддръжката и менажирането на "Велопарк Пампорово" и често й се налага да пише писма от гората или да води тежки делови разговори от някоя поляна на няколко хиляди метра надморска височина.

"Много харесвам този начин на работа и съм благодарна, че имам свободата да го правя отвсякъде и по всяко време. Така съм много по-креативна, прекарвам дните си на хубави места, подреждам ги, както аз реша, и имам време за дъщеря си." А любимите й места за работа са в двора вкъщи и от хотел "Орловец" в Пампорово.

Още от Капитал