

Ананасът се издълбава, като за целта не са необходими специални уреди: лъжица, нож и търпение стигат. "И малко е лепкаво", предупреждава Мария. Обикновено тя си взима ананаси от кварталния магазин за плодове и зеленчуци или от Женския пазар. След като е издълбан, плодът се напълва с натрошен лед, за да се изстуди, за около две минути. Междувременно в шейкър се смесват перното, фрешът от лайм, сиропът от ананас, листата от мента и по съвсем малко от битерите. Ледът се вади от ананаса, в който се изсипва сместа от шейкъра, добавя се нов лед, сламка и парченца ананас за украса.
Най-отгоре се поръсва с пудра захар. Как да приготвим домашен сироп от ананас: Половин килограм захар, 300 мл вода, един среден ананас, нарязан на ситно, и половин пакетче лимонтузу се варят до момента преди кипване. Сместа трябва да се махне от котлона точно тогава, за да не се карамелизира захарта. "Важното е да не ври, за да не потъмнее." Изчаква се да изстине и се пасира, но не се прецежда – за да си има парченца от ананаса.

В градината на ресторант "Щастливото прасе" често се провеждат фермерски пазари. Именно на един от тях Мария харесва медения сироп от смокини на хората от "Медената къща". Така и измисля рецептата на безалкохолния коктейл, който ни приготвя.
Необходими продукти (заедин литър):
300 мл прясно изцеден сок от лимон
150 мл меден сироп от смокини
натрошен лед
½ литър газирана или минерална вода
Всичко изброено се смесва в кана, като "ледът е хубаво да е в изобилие". Украсява се със сушени лимони. Същата лимонада може да се направи и с друг вид сироп от бъз или липа, както и да се добави мента.

Той сервира един и същ коктейл на хора, които слушат коренно различна музика. И всеки от тях мислел, че пие нещо различно. Изводът му е, че музиката променя вкусовите усещания - нещо, което доскоро мислехме, че е невъзможно.
Алкохолният коктейл, който Димитър приготвя, е с джин, а безалкохолният – със сироп от цвекло.

Тази напитка е част от силно разрастващата се джин и тоник култура през последните четири години. "И се засилва най-вече през лятото, защото горчивото, а не сладкото, действа освежаващо и разхлаждащо."
Необходими продукти:
50 мл джин
15 мл прясно изцеден сок от лимон
10 мл домашно сладко от грейпфрут
100 мл тоник
листа от розмарин
лед
В една чаша, наречена "копа", която прилича на чаша за бургундско вино, но е с по-дебело стъкло, слагаме големи кубчета лед. В шейкър се миксират джинът, сладкото от грейпфрут и фрешът. Сместа се изсипва през цедка в чашата върху леда. Листата от розмарин се намачкват, за да пуснат аромат, и се добавят в чашата. Тоникът, около половин бутилка, се налива внимателно, за да не се разпени. Сервира се с къси сламки, за да може при отпиване да се усеща ароматът на розмарин.
"Може и да изглежда малко като салата вътре, но такъв е най-новият тренд, а и на хората им харесва."
Как да приготвим домашното сладко от грейпфрут
Измива се добре един грейпфрут и от него се изцежда сокът. Корите се почистват от ципите от вътрешната страна и се нарязват наситно. В съд се смесват сокът, захарта (съотношението сок - захар е 1:1) и корите и се вари, докато сместа достигне търсената гъстота. В случая сладкото трябва да не е прекалено гъсто. Накрая се пасира и се прецежда.

"Тази безалкохолна напитка я направихме случайно с колегата, когато подготвяхме сироп от цвекло за един коктейл. Пробвахме, комбинацията ни хареса и решихме да го включим в менюто така, без алкохол. Ако не знаят предварително, хората дори не разбират, че една от основните съставки е цвекло."
Необходими продукти:
100 мл прясно изцеден сок от грейпфрут
50 мл сироп от цвекло
50 мл филтрирана вода
Сокът от грейпфрут, сиропът от цвеклото и водата се смесват в шейкър с лед. Получава се цвят, който заблуждава, че пиете сок от малина, но комбинацията между грейпфрут и цвекло напомня вкуса на вишна. За украса се добавя парче грейпфрут.
"Сиропа от цвекло правим, както баба ми го е правила: 1/3 цвекло, 1/3 захар, 1/3 вода и се вари", разкрива само една от тайните си Димитър.

Откакто се е завърнала в София, тя е в The Cocktail Bar, което й дава възможността за първи път да показва уменията си в специализирано заведение. Смята, че коктейлната култура в България се повишава, но все още малко хора знаят колко много човекът зад бара може да вложи в приготвянето.
За нея от решаващо значение са енергията и желанието на бармана, затова и приготвянето отнема определено време. "Не пиеш само коктейла, а цялото желание на този, който го е приготвил."Рецептите са на Илия Зотков, част от екипа на The Cocktail Bar.

Необходими продукти:
Сироп от краставица
1 унция фреш лимон(добавяне на захар в зависимост от това колко кисел е лимонът)
5 мл зелен матча чай
сплаш сода
декорация от краставица

Необходими продукти:
изстудяване на чашата с лед
2 унции текила бланко
20 мл фреш грейпфрут
20 мл фреш лайм
15 мл домашен сироп риган
3-4 даша домашно приготвен чили битърс
декорация от пресен босилек и черна сол
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
4 коментара
Супер предложения, но ми се губи доброто старо мохито.
До коментар [#1] от "staska": Няма лошо да се пробва нещо ново, а после човек пак да се върне към мохитото ;)
До коментар [#2] от "Станислав":
[quote#2:"Станислав"]Няма лошо да се пробва нещо ново[/quote]
В това отношение съм традиционалист. Манхатън през зимата, а Мохито - целогодишно.
ах, как ми се приискаа :)
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.