Спрете да правите кофти хора известни

Спрете да правите кофти хора известни

За живеенето в балон, за представителните извадки и за негледаемия "Биг брадър"

34969 прочитания

© Инна Павлова (илюстрация)


Все по-често чувам приятели да казват, че живеят в балон. Самият аз често осъзнавам, че също живея в такъв. Съзнателно се обграждам с възпитани, интересни, любознателни хора. Ходя по места, където знам, че ще намеря други такива. Избягвам Витошка и Рафи, където е шумно, презастроено и пренаселено. Телевизорът ми е затворен в гардероба. Избирам кога и какво да чета и гледам.

Поемам от всичко – вчера например преминах от статии как чревният тракт е като втори мозък, през кръгли маси за дисекция на поп видео клипове, малко политика и новини до филмова класика от 30-те (Шанхай експрес) и епизод на любимо риалити (Проджект рънуей – интелигентно предаване, в което участниците създават красиви неща с ръцете си от парче плат). От време на време излизам от зоната си на комфорт, за да си сверя часовника. Возя се на трамвая, отивам да видя Игрите на глада, прекрачвал съм прага на PM.

Снощи се събрах с приятели да погледам малко телевизия, защото не се съмнявам в силата й да променя нагласи в обществото, било то на съзнателно, или подсъзнателно ниво. И защото осъзнавам, че няма как на мен да ми е добре, ако на обществото, в което живея, не му е окей. Поводът беше началото на първия сезон от седем години с "обикновени" хора на "Биг брадър" - риалити формат, чийто английски аналог следя от няколко сезона покрай приятели от Острова.

Да спрем да правим кофти хора известни, част 328

Живеем във време, в което медийното пространство е доминирано от рейтинги, брой импресии, коментари и лайкове в социалните мрежи. Всяко споменаване, добро или лошо, е някакъв успех. Колкото по-лесно смилаемо и "цъкаемо" е едно нещо, толкова по-гледано и харесвано става. Въобще средата е перфектна за виреене на еднодневни сензации, изобилие от интернет тролове и праймтайм телевизионни сегменти, посветени на "най-гадния туит" по адрес на популярна личност. Шансовете някой да те забележи стават по-сериозни колкото си по-жлъчен и изобретателен в язвителността си, а колкото по-възпалително е едно изказване, толкова повече внимание привлича.

Твърде често сме склонни да хейтим, да се подиграваме и да съдим от висотата на собствената възвишена или меродавна позиция, а и мрежата го прави толкова неустоимо лесно. Не се научихме да подминаваме глупаците с презрение и да ги наказваме с мълчание и с действие. Вместо това направихме много от тях известни, богати и влиятелни. Тук мога да ви поздравя с имена на нелепи сексолози, кофти певци и дори министър-председател. Докато им се подигравахме, ние ги създадохме. Затова и си ги заслужаваме.

Представителна извадка на обществото

В тази среда защо да събереш под един покрив разнородни, интелигентни и нюансирани личности, за да наблюдаваш как започват да изплуват дълбоките противоречия, които идват, като се пресекат различни класи, поколения, несъвместими ценностни системи и убеждения? Няма какво да се лъжем, колкото и да сме еднакви, толкова сме и различни и това е ценно.

След фалшивата надежда от първите двама симпатични млади хора, настъпи рязък обрат и къщата на българския Биг брадър се запълни с особено неприятни индивиди, с изопачени до абсурдност биографии, за да бъдем впечатлени извънредно. Като например "българския вълк от Уолстрийт", който привидно за пръв път облича сако. Или пък не една, а половин дузина жени с изкуствени усти и/или гърди. Гордостта на една от тях беше, че е прозряла тежки житейски истини, след като някога се е пердашила със съперница, и днес е най-духовна сред духовните. Друга заяви, че живее със средно 350 лева на ден, защото хората, разполагащи с толкова пари, сто процента си ги смятат на дневна база и ги закръглят на "и пеесе".

Малцинствата са представени от ромка, която заменя екзотичните танци с брак за англичанин, и болезнено ретроградно гей момче от селата с резлив глас, което в предварително записана визитка обяснява, че е спал с Валери Божинов. Твърдението звучи толкова невярно дори за човек без очи и уши, колкото е необяснимо по какъв начин е окей да даваш трибуна на хора, които откровено лъжат? Не може да се пропусне и неуспелият футболист, който мрази "цигани и педерасти". Младежът, който изрече тези думи, беше определен като "модерния десен" от Ники Кънчев, чийто часовник явно е спрял някъде преди Втората световна война. Думите на омраза и наглите лъжи са причина да те изберат за участник и по всичко личи, че дори се насърчават от продуцентите. Ами не, тези хора не са представителна извадка на българското общество. И, не, не е готино такава представа да се насажда от подобни предавания.

По света и у нас

Предаването и годината са същите, мястото е Великобритания. Водеща e Ема Уилис – една от онези много редки, универсално обичани водещи заради нейната обаятелна непринуденост, интелект, емпатия и леко чувство за хумор. Открива стегнато и без излишен апломб с думите: "Часовникът тиктака. Обратното отброяване започна. Това е Биг брадър." Изглежда добре, набързо синтезира смисъла на продукцията като надпревара за издръжливост, адаптивност и акъл.

Участват предимно млади хора – няколко обикновени момчета и момичета от работническата класа, млад политически активист, фитнес инструктурка, учен-стриптийзьор, богаташко синче, интернет звезда, две застаряващи арт персони, фетиш модел, две близначки. Гонят момче, защото уж на шега се закача с друг младеж и го кара да се чувства некомфортно. Има правила и те се спазват дори за сметка на гледаемост. За агресия и заплашително поведение директно те изритват от къщата. Без последно предупреждение, без импровизиран публичен вот, който да реши съдбата на провинилия се, без да връщат съквартирант, посегнал на друг, защото феновете така искали.

Което ни връща към откриващата вечер на нашия Биг брадър, за да чуем Кънчев да скандира с удивителни в гласа: "Чакането свърши! Вратите се отварят! Фигурите се нареждат по шахматната дъска! Започва най-великото шоу на планетата!" Глас зад кадър представя водещия, има машина за пушек и ако случайно не сме я забелязали, ни казват още няколко пъти как това е най-колосалната телевизионна продукция на малкия екран. На прима и последваща виста единствената еволюция в развитието на Кънчев е, че катинарчето му е станало брада. Няколко пъти се повтаря репликата как тази вечер ще бъдат родени новите звезди на страната. Звучи като причина за участието им, а не следствие от него.

След малко се появява и "най-кръшната мома на Биг брадър" Алекс Сърчаджиева във вид на липсващото звено между абитуриентка и кичозна мека мебел. В следващите минути се чуват определенията "траперско-виладжийски стил" (за спалнята), "оборо-кочино-кокошкарник" (и такова има, това все пак е най-великото шоу на планетата), "тракторски дизайн" (има нещо и за любителите на дизайна). Сценарият генерира банални фрази с безпощадна скорост, а няколкото успешни шеги биват потопени от двамата водещи, които се състезават кой знае повече прилагателни и суперлативи. Притежават целия лек фалш, маниерниченето и издишващата превъзбуденост на продавачи в телешоп.

Научаваме, че къщата е такава, каквото Сърчаджиева си е "представяла къщата на баба Тонка, ако беше милионерка – просторна и с букови греди". Няма вода за къпане, няма легла за спане, но има ракия, казва още тя, докато видимо доволна се мята из двора, и добавя, че положението щяло да бъде спечено, тъй като има само външна тоалетна. Демонстрира как се използва (по същия начин като вътрешните). На секундата става ясно, че отново всичко ще бъде пречупено през призмата на битовизма, пряк път към най-низките човешки емоции. Първата случка в предаването е как уж бива унищожен багажът на участниците – плоска манипулация, на която и те не се хващат за повече от пет минути.

В риалити формата по принцип сценарият се движи отвън. Редакторите на предаването набелязват и гонят дадени сюжетни линии, като за целта тайно дирижират участниците и публиката. В което няма нищо лошо. Да играеш шах с истински хора си е изкуство и риалити предаванията дължат голяма част от очарованието си именно на редакторите. Когато крайната им цел не е пиянски сеир и първосигнални свади, които са любимият реквизит на създателите на нашия Биг брадър, обясняват наличието на ракия и малко друго.

Селската тема също не е случайност, а е избрана единствено за да направи мръсно на основния конкурент на Нова телевизия, който от няколко месеца рекламира риалити предаване на същата тематика, което стартира по-късно. Апропо това се случва от години – едната телевизия прави музикално шоу, другата прави музикално шоу. Първите правят танцувално шоу, вторите правят танцувално шоу. Истинска битка на талант и потенциал между тях, невероятен избор за нас.

Всеки ден като на избори

Сигурно дойде време за вечното оправдание, че това не е образователно предаване по обществена телевизия. Да, и в Англия не е такова. Това не го освобождава от задължението да се поддържа някаква хигиена по телевизионните вълни, за която като че ли никой в надзорните органи не се вълнува. Не личи и някой от факторите в Нова телевизия или в Олд скуул, продуценти на въпросното предаване, да изпитва нещо по-малко от гордост от продукцията. Остава надеждата рекламодателите да започнат да подкрепят създаването на по-стойностно съдържание. Косвено те са хората, които финансират тези продукции, и ако искат да си говорим за корпоративна социална отговорност, може би е редно да започнат от нещо толкова елементарно. А ако не го направят и те, единственият полезен ход е ние да се откажем от тях и от телевизията въобще. Защо да изберем услугите на компания, която с рекламата си финансира насаждането на омраза и на най-грозните стереотипи в обществото, в което искаме да живеем? Защо да отидем в ресторанта на човек, който обяснява, че е окей да мразиш, да се биеш или да караш в пияно състояние?

Трябва да почнем отнякъде, вместо повсеместно да се оплакваме накъде отиват нещата и да не правим нищо. Живеем си в уютните балони, заградени от адекватни хора. Обаче идва зима. Орките настъпват и балоните ще почнат да се пукат. Хубаво е да не забравяме, че като потребители можем да въздействаме върху това какво гледаме като нация по телевизията, защото то ни формира и след избори виждаме резултата. А ние реално, без да го осъзнаваме, гласуваме всеки ден – с всяко гледано предаване, с всеки лайк и с всеки изхарчен лев. Не е лошо да се замислим какво харесваме и на кого даваме парите си.

Все по-често чувам приятели да казват, че живеят в балон. Самият аз често осъзнавам, че също живея в такъв. Съзнателно се обграждам с възпитани, интересни, любознателни хора. Ходя по места, където знам, че ще намеря други такива. Избягвам Витошка и Рафи, където е шумно, презастроено и пренаселено. Телевизорът ми е затворен в гардероба. Избирам кога и какво да чета и гледам.

Поемам от всичко – вчера например преминах от статии как чревният тракт е като втори мозък, през кръгли маси за дисекция на поп видео клипове, малко политика и новини до филмова класика от 30-те (Шанхай експрес) и епизод на любимо риалити (Проджект рънуей – интелигентно предаване, в което участниците създават красиви неща с ръцете си от парче плат). От време на време излизам от зоната си на комфорт, за да си сверя часовника. Возя се на трамвая, отивам да видя Игрите на глада, прекрачвал съм прага на PM.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


43 коментара
 • 1
  aytep avatar :-P
  aytep
 • 2
  oldschool avatar :-|
  oldschool
  • -174
  • +43

  автор - Инна Павлова, която се обръща към себе си със "Самият аз.."

  иначе като цяло зле написана статия, която започва с доста снизходително противопоставяне на вкуса на авторката (или авторът, обърках се вече!) с този на 'масите'

  ако авторката имаше толкова широки наблюдения върху телевизионните реалитита на 'запад' щеше да знае, че са не само същите бълвочи, ами и още по-противни. българите като общество все още сме доста консервативни в някои отношения, умът ни не може да роди даже някои от извращенията, които дават по чуждите телеевизии, камо ли да ги осъществиме по ТВ.

  като цяло не разбирам и целта на статията. това е все едно да лаеш как един нео-националист и направо чист фашист може да има собствена телевизия. първо - демокрация сме, второ - Нова ТВ нито е единствената телевизия, нито е водеща. като не те кефи винаги има БНТ, нали?

 • 3
  simeonvb avatar :-|
  simeonvb

  Инна Павлова е автор на картинката. Автор на статията е Петър Грудов в горния десен ъгъл ;-). И аз се обърках първоначално. Капитал трябва да помисли по въпроса ;-)

 • 4
  oror avatar :-|
  Orchid

  [quote#0:"статията"]Хубаво е да не забравяме, че като потребители можем да въздействаме върху това какво гледаме като нация по телевизията, защото то ни формира и след избори виждаме резултата. А ние реално, без да го осъзнаваме, гласуваме всеки ден – с всяко гледано предаване, с всеки лайк и с всеки изхарчен лев. Не е лошо да се замислим какво харесваме и на кого даваме парите си.[/quote]
  Даже е задължително!
  Не гледам този формат -от първото излъчване още не можах да разбера що за извратеняк трябва да си, за да си губиш времето да воайорстваш в личния живот на някакви хора.
  Като чета статиите за въпросното предаване все повече се убеждавам, че формирането на ценностите е в умопомрачителен застой, направо в упадък, а телевизиите използват безграничната си мощ изключително пошло и безскрупулно.

 • 5
  lynx avatar :-P
  lynx

  "Алекс Сърчаджиева във вид на липсващото звено между абитуриентка и кичозна мека мебел"... по-добре не може да се каже! :-)

 • 6
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  Спрете да правите кофти хора.

 • 7
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Добре написано... даже меко. Бутафорни персонажи в кичозна среда, с претенции за текезесарски амбианс...

 • 8
  zuk_trombon avatar :-|
  НеНаСтраха Решетников Вирусов

  Когато на добър човек му е хубаво това е блус, когато на кофти човек му е хубаво това е чалга.

 • 9
  rtw37358093 avatar :-|
  rtw37358093

  Драги/а oldschool, това че телевизията ни залива с лайна, не означава, че трябва да се къпем в тях. Нека все пак да има някакъв избор, докато чалгата не ни е превзела тотално.

 • 10
  tukbehuk avatar :-|
  tukbehuk

  До коментар [#8] от "zuk_trombon":

  Когато на хубав човек му е лошо, това е блус. Когато на лош човек му е хубаво, това е чалга. :) .. мисли ги малко тия цитати... или ти нарочно?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал