Изкуството и оцеляването

Собствениците на кафене в Лондон раздадоха фотоапарати на бездомни хора, за да покажат света през техните очи

Ако някога сте били в Лондон, сигурно ви се е случвало на влизане в метрото някой да ви предложи The Big Issue - седмичният вестник на бездомните в града, който излиза в тираж 100 000.Това лято един интересен фотографски проект даде възможност на жителите на града, останали без подслон, да покажат тяхната перспектива към заобикалящата ги среда. И да изкарат малко пари с честен, авторски труд. 

На 3 юли Майкъл Уонг и Пол Райън от лондонското заведение Cafe Art раздават над 100 фотоапарата Fujifilm на бездомни хора (сто на брой) пред катедралата "Сейнт Пол", с единственото задание да снимат града. Всичко, което им направи впечатление. Темата е "Градът през твоите очи". Участващите в проекта имат пет дни за снимане. Кралското фотографско дружество ги обучава как да ползват апаратите. Резултатът - над 2000 интересни кадъра, които са оценени с помощта на жури. Част от тях ще бъдат показани в изложба, а тринадесет са избрани за календар.

"Идеята не е нова, аз самият участвах в подобен проект във Ванкувър", разказва пред Light Пол Райън. Проектът, по който работи във Ванкувър, преди да се премести в Лондон, се наричаа "Надежда в сянка" и се оказва толкова успешен, че Пол веднага започва да търси начин да го осъществи и в Англия."Опитваме се да поддържаме връзка с хората, които участваха, поканихме ги да напишат повече за снимките си, обсъждаме работите им, искаме да им предложим да се запишат на фотографски курс. Много от тях се включват активно в подготовката на изложбата, която ще бъде открита на 12 октомври", казва Пол.

За отпечатването на календара има кампания за набиране на средства в Kickstarter, която вече е събрала три пъти повече от номиналния бюджет. След отпечатването му бездомните хора, участвали в проекта, ще могат да продават календарите, за да спечелят пари за себе си.

Кампанията в Kickstarter продължава до 19 септември.

Повече на: https://www.kickstarter.com/projects/cafeartmylondon2016

Още от Капитал