С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

25 25 сеп 2015, 13:00, 33638 прочитания

ТрансБългария

Историите на три различни личности и борбата им да бъдат хората, които винаги са били

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Лайла, транс жена

Илюстрация


Преди да се впусне в каквито и да било разкази, Лайла би искала да уточни, че от всички въпроси, "на какъв етап осъзна, че си транс", е вероятно най-излишният. "Всеки знае какъв е и го знае от дете."

Голяма част от свободното й време е посветено на единствената Facebook група за трансполови хора, в която членуват над осемдесет души. Създава я преди пет години. Освен взаимопомощ и съвети това е и стъпка към създаването на едно помагащо си общество, макар и засега все още малко. "На първата ни среща очаквах пет човека, за щастие се появиха петнадесет. На никакъв етап не съм искала да бъда активист, просто така се получи", казва тя, без да претендира за ролята на човек, от когото развитието на инициативата зависи пряко. "Общо взето, и за тези неща мисля, докато се старая да се прибера жива от работа."


Работи в кол-център, а извънофисното време е посветено на родителите й и комуникацията около групата. "Когато се прибера, помагам вкъщи, грижа се за комуникацията на страницата, а накрая спя максимум четири часа. Няма време за социализация."

Но социализацията е нещо, в което тя влиза рязко през 90-те години. Родена е в Москва в българо-руско семейство, а през 1989 г. родителите й се връщат в София. Когато е само на петнадесет години, Лайла става част от нощния живот на града и особено покрай сцената на клубове като "Спартакус", където се изявява като drag queen. Няма точно обяснение как инстинктивно и без пример около себе си решава да се впусне в точно тази среда. "Сега разбирам колко малка съм била тогава, не съм осъзнавала въобще какво ми се случва", казва Лайла и описва онези години като мъгла. Често разказите й прескачат между различни периоди, без да им дава оценка.

Но в спомените й като че ли 90-те години изглеждат като по-освободено време от сегашното. И също така застъпващи се с тежки епизоди: два опита за самоубийство, един от които заради тормоз в техникума, в който учи, проституция за кратък период от време поради невъзможност да стане финансово независима по друг начин, дискретно спомената зависимост към алкохола, депресивни състояния. Колебанията водят до период през миналото десетилетие, в който в опитите си да намери по-стабилна реализация и човешки взаимоотношения живее като гей мъж, преди окончателно да бъде транс жена и в ежедневието си.За тези моменти, включително за изнасилванията, които преживява, тя говори, без да променя тона си. "Тези неща са оставени назад и затова мога да говоря за тях с лекота. Не можеш да промениш миналото, не можеш и да го влошиш. През последните години се старая да се върна към по-чистото си аз. Не се чувствам като втора ръка човек заради това, че съм изнасилвана. Ако се грижиш добре за собствения си живот, няма как да си втора ръка човек, независимо какъв е произходът ти, какво се случва в личното ти пространство."

Дразни се на начина, по който тук всичко по тази тема се "обръща в шоу и никога като нещо, на което трябва да се обърне сериозно внимание. А транс хората сме подложени на огромна агресия от всички страни, включително от ЛГТБ общността". Сама пояснява, че всъщност познава ограничена част от транс средата – никой не знае колко точна са те в България, а според контактите й почти всички операции се правят извън страната (предимно във Франция и Тайланд). Тези, които се подлагат на интервенции, рядко гледат назад и предпочитат анонимността – често дори без снимки във фейсбук и без истинските си имена. Други са разочаровани от медийното отношение – една от малкото й приятелки, която е преминала през целия процес, не иска да има нищо общо с публични изяви, след като е попитана от телевизионен водещ дали все още има пенис.

За Лайла подобна стъпка не е изключена, но същевременно не е приоритет. "Имам желанието, имам парите, но нямам времето. Работя шест дни в седмицата, грижа се за родителите си, помагам и на други хора, когато мога. Имаше период, в който бях без работа, тогава имах желанието, но нямах парите. Винаги някой от тези три фактора липсва. Така че нямам планирано време за тази стъпка, въпреки че колкото по-рано завършиш процеса, толкова по-добре. На тези, които направят прехода, докато са тийнейджъри или дори по-рано, въобще не им личи. Но за себе си съм решила, че дори и това да не се случи, аз ще съм с чиста съвест, защото съм направила каквото ми е по силите. А и аз съм се приела. За някои това е условие да се чувстват по-добре."

Намесват се и други фактори. "В работата ми казаха, че ако започна прехода си, мога да бъда уволнена. Още когато започвах, имаше вълна на недоволство към вида ми и викнаха мен, а не тях, да обяснявам ситуацията. А с това и да обясня, че не съм гей мъж. Мога само да гадая как им преча на работния процес." В друг случай във фитнес зала не я пускат в женската съблекалня и й предоставят отделна стая.

"Няма никаква здравна система за трансполовите и интерсексуалните хора, голяма част от лекарите дори не знаят какво точно означават тези термини. За хората в това положение самостоятелното търсене в интернет е единственият начин и да са наясно с фактори като увеличаващия се процент ракови заболявани при взимането на хормони. Лекарствата са едни и същи, но грамажите съвсем различни, няма една формула за всички."

Тази реалност предразполага "всеки да се оправя както може. Никъде не се насърчава образование по сексуалните и полови теми, почти не съм чувал за работодател, който да е приел транс жена. Затова и много от тях се насочват към ескорта във всичките му форми като единствената по-добре платена професия. А ако навлезеш в системата на плочкаджийството, никой не иска да те приеме обратно, независимо какви са способностите ти. Голяма част от транс хората стоят с близките си, в родните си градове, тъй като нямат финансова способност да се отделят". В нейния случай отношенията с родителите са нещо, за което говори с усмивка, а баща й е човекът, който приема идентичността на Лайла по-лесно.

Когато в София й стане твърде тясно, пътуванията са отговорът. Виена е вероятно най-любимият й европейски град. "Но след последното пътуване, като влязохме в България, отново усетих този дъх на злоба, тази атмосфера на делене."

В едно разграфено ежедневие как тя си представя бъдещето си тук? "Не съм оптимистка, по-скоро реалистка, тъй като за мен оптимизмът е липса на информация. Пътят, по който сме тръгнали като общество, не е добър. Но това, което знам, е, че има причина да съм на този свят. И докато съм тук, ще се постарая да направя максималното за себе си. Ако не успея, поне съм се опитала."
Речник

(от Моника Писанкънева и Пол Найденов)

Разкриване, излизане на светло (обикновено: саморазкриване) (coming out) – публично разкриване, че някой е гей, бисексуален или трансджендър.

Бисексуален – човек, който е емоционално и/или сексуално привлечен както от мъже, така и от жени.

Бифобия – омраза, страх или отвращение от бисексуалността или бисексуалните хора.

Гей – разговорен термин за човек, който изпитва сексуално привличане изцяло (или основно) към хора от своя пол.

Джендър (социален пол) – термин използван в социалните науки за означаване на социалните и културните конструкции на идеите за женственост и мъжественост, представите за това да бъдеш мъж или жена.

Жена към мъж (F2M, транссексуален мъж) – човек, който е роден жена, но е в процес на промяна на пола към мъж.

Изразяване на пола – как индивидът решава да изрази своя пол (облекло, държание, външен вид). Сбор от знаци, видими за другите, асоцииране с определена полова принадлежност (женска, мъжка или друга). Това може да включва как човекът се държи, облича, говори. Този термин служи да покаже разликата между това каква е половата идентичност на човека, определена при раждането и каква полова идентичност човек показва чрез външния си вид.

Лесбийка – жена, която е привлечена емоционално и физически от други жени.

ЛГБТ (LGBT) – лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър. Също и И(I) и Ку(Q) понякога се добавят, за да се включат интерсекс и куиър хората (LGBTIQ).

Интерсекс – интерсексуален е общо понятие, което се използва за много видове състояния, при които човек се ражда с репродуктивна анатомия, която не отговаря изцяло на нито един от приетите за универсални мъжки или женски пол.

Джендъркуиър/небинарен пол – човек, който не се самоопределя в рамките на традиционната бинарна система на половете (като мъж или като жена).

Транссексуална жена (мъж към жена, M2F) – човек, който е мъж по рождение, но живее като жена или е в процес на промяна на пола.

Праволинеен (англ. Straight) – разговорен термин за хетеросексуален човек.

Операция за промяна на пола – медицинска процедура за промяна на половите характеристики.

Полова дисфория – дистрес, причинен от несъответствието между половата идентичност на човека и пола, с който е роден.

Полова идентичност – описва как човек психологически се определя като мъж или жена (или двете, или нито едно от двете).

Полова роля – културните очаквания относно поведението, съответните характерни черти, начин на мислене и обличане, които са приети за приемливи за човек на база пола му по рождение или пола, към който видимо принадлежи.

Промяна на пола – периодът, през който индивидът преминава през промяна на половата роля асоциирана с пола, с който е роден, към различна полова роля. Включва, но не задължително, феминизация или маскулинизация на тялото чрез хормони или медицински процедури.

Сексуална ориентация – трайно сексуално влечение към определен пол (към противоположния пол - хетеросексуалност, към същия пол - хомосексуалност), или към двата пола мъж и жена (бисексуалност).

Смущения в половата идентичност – диагноза, включена в предишното Диагностично и статистическо ръководство IV (ДСР IV) и отнасяща се до случаи, в които половата идентичност не съответства на пола, с който е роден човек и която се характеризира със силна кросджендър идентификация и продължителен дискомфорт от собствения пол или чувство, че половата роля на този пол е неподходяща. Клинично предизвиква дистрес или затруднения във всички сфери на живота (виж Полова дисфория).

СОИПИ, Сексуална ориентация и изразяване на половата идентичност – след декларацията от Йогакарта това съкращение замества ЛГБТ.

Транс – съкращение, което се използва за хора, чието самовъзприятие за социален пол, полова идентичност и/или изразяването на пола им се различава от пола, с който са се родили. Точното значение на този термин е различно при различните автори и покрива голям спектър от подкатегории.

Трансджендър – общ термин, включващ всички, чиято полова идентичност се различава от рождения пол.

Транссексуален – остарял термин за трансджендър.

Трансполов – често използван на български език като синоним на трансджендър.

Пансексуален – човек, който е физически и емоционално привлечен към хората, независимо от половата им идентичност и сексуалната ориентация.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Зеленият път 7 Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

17 яну 2020, 8785 прочитания

20 книги в навечерието на 2020 20 книги в навечерието на 2020

Списък с книги от последните месеци и все още непреведени световни заглавия

12 дек 2019, 6575 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
The T Word

Matter и Gender 2.0 започват нова дигитална поредица, посветена на трансджендър проблемите, в електронната платформа Medium

Още от Капитал
Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

В търсене на новия FAANG

Технологичните гиганти ще останат доминантен фактор на пазарите, но наред с тях в потенциални кандидати за фаворити на инвесторите могат да се превърнат и редица зелени компании

Поредното шоу на Ревизоро

Кариерата на новия министър на околната среда и водите в различните управления се движи между бутафория и лобистки поправки

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10