С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Тема

1 22 апр 2016, 12:17, 10070 прочитания

Приготви сам, сподели с всички

Блогърът и терапевт Михаела Белорешка за важността да имаме близка връзка с храната си

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Част от темата

Здравето е личен избор

Движение без напрежение

Естествени движения + правилно хранене = здраве

Борба за здраве

Ела Удуард за тежките диагнози и новите навици

Живот без краен срок

Как чрез глад Милен и Ади Цанови променят своята съдба и успяват да преборят болест, с която традиционната медицина не се справя

Слънчево, с очила

Ако все още има някой, който смята слънчевите очила за само приятен аксесоар, следващите редове са най-вече за него

Сръчни ръце

Първата специализирана практика по остеопатия в България

Още по темата

Храната от птичи поглед

Обединените креативни сили на Blue Birds и компания в името на нови здравословни сандвичи

21 юли 2016
Ако сте любопитни как се прави плодов тарт със сливов мармалад, печена тиква с орехово-гъбен сос и пушен пипер или какаово-бадемови бисквити, може да се обърнете към хранителния терапевт и блогър Михаела Белорешка. На сайта си тя се описва като "нетърпелив човек, винаги бързам за някъде", но всъщност издава онова специфично спокойствие на човек, който има ясна идея какво и защо прави.

На Good Natured Food тя публикува рецепти (с фокус върху вегетарианството), есета и размисли върху здравословния начин на живот, няколко самоиздадени кулинарни книги. Пак там има възможност за лична консултация с Михаела, специализирала хранителната терапия във Вашингтон. Най-актуалното около нея е създаването на Blue Birds – екип, ориентиран към кетъринг услуги, концептуални менюта, провеждане на курсове по здравословно хранене, разработването на рецепти и препоръки, а всичко това в близко партньорство с местни производители. Надява се, че в близко бъдеще ще могат да отворят и собствено пространство в София.

Вдъхновението идва от период през миналата година, в който живее с приятеля си в малко френско село. "Ходихме на гроздобер в една биоферма и това беше моментът, в който решихме, че искаме да направим нещо в България с вкусни и прости продукти." Сред последните им идеи са занаятчийски сандвичи, а за целта работят с ферма "Пура Вида", млечните продукти на harmonica и ръчен квасен хляб от "Братя Хлебари".

Въпреки че по всичко личи, че отдадеността на тези теми е нещо фундаментално за Михаела, няма определено събитие, което да я е тласнало към тях. Родена е в Бургас, в семейство, което винаги е имало специално отношение към готвенето, а това на свой ред поставя основата за силна връзката и с храната и природата.


"Готвенето е всъщност много социална дейност – дори и да приготвяш нещо сам, често после го споделяш, така че се създава едно реципрочно отношение", казва Михаела, която вижда, че повлиява позитивно и на приятели. Често е първият човек, до когото се допитват при колебания около произход на храната и рецепти.



"Основната аудитория на блога са хора между 20 и 30 години, предимно жени. Все пак те са много по-свързани с тялото си, тъй като то преминава през определена цикличност, докато при мъжете процесите са повече в права линия. Но това, което обединява читателите, е и целта да живеят здравословно в градската среда на фона на бързането. Мисля, че е напълно възможно да го направиш, но това означава наистина храната да ти е приоритет", казва Михаела, която е и автор на всички снимки към кулинарните си книги, издавани тематично според сезона.

Отговаря с внимателно "да" на въпроса дали вижда повишена хранителна култура в България. "Не само заради това, че вече има повече информация около съдържанието и произхода на продуктите, но и заради наличието на авторитетни специалисти в областта." Вижда и друг процес, а именно в (пре)изграждането на реална връзка с домашно приготвената храна. На мнение е, че докато в страни като Дания и Франция тя е издигната в култ, тук все още липсва това доверие и самоопределяне с продуктите. "Но не бих съдила никого, който няма отношение към тези проблеми. Била съм и от двете страни и знам колко е трудно да трансформираш навици."


И все пак доколко тя следва стриктно начина на живот, за който така отдадено пише? Пържените картофи са сред изкушенията, които си позволява, но, разбира се, в домашни условия.

За нея темата за домашно приготвената храна е повод за по-широки размисли и определя връщането към старанието и изобретателността в кухнята като реална глобална тенденция. "Все пак никой не може да вложи това, което сам си вложил в приготвянето на едно ястие като усещане и смисъл. А когато виждаш как едно нещо се случва, винаги намираш отговори в процеса." За Михаела има знак за равенство между това, което сме, и това, което ядем. "Надявам се, че в бъдеще ще ставаме все по-осъзнати в избора си и все по-добре познаващи се. А с това по-релаксирани, по-пълноценни. Все пак храната е и храна за ума."

Но като че ли философията си за живота тя най-добре синтезира в блога: "Тялото притежава своя вродена интелигентност, то ни води и показва кое е най-доброто за него. Остава само да изградим здрава здравословна връзка с него и да му се доверим."

Повече за Михаела Белорешка може да разберете на goodnaturedfood.org, а за дейността на Blue Birds на bluebirds.bg
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Къща за паркиране Къща за паркиране

Всичко, което трябва да знаете, преди да купите или наемете кемпер

6 юли 2018, 49796 прочитания

Хапки от реалността Хапки от реалността

Как да ограничим разхищението на храна и къде да дарим излишната

29 юни 2018, 41572 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Слънчево, с очила

Ако все още има някой, който смята слънчевите очила за само приятен аксесоар, следващите редове са най-вече за него

Най-голямото притеснение пред Facebook: тийнейджърите

Интернет гигантът вече не е предпочитаната социална мрежа сред младежите

Голямото доплащане за здраве

Или какви идеи за реформи в модела на финансиране обмислят управляващите

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Арт пространство: място 167

Едно от най-новите пространства за изкуство в София се помещава в къща, построена от неизвестен архитект през 1897 г.

Рапсодия в зелено

"Неотъпкана пътека" е първият по рода си фестивал в България

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 28

Капитал

Брой 28 // 14.07.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: ГЕРБ амнистира приватизатори начело с Домусчиев, ЕК глоби Google с рекордните 4.3 млрд. евро

Емисия

DAILY @7PM // 18.07.2018 Прочетете