С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Light / Тема

1 22 апр 2016, 12:17, 10390 прочитания

Приготви сам, сподели с всички

Блогърът и терапевт Михаела Белорешка за важността да имаме близка връзка с храната си

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Част от темата

Здравето е личен избор

Движение без напрежение

Естествени движения + правилно хранене = здраве

Слънчево, с очила

Ако все още има някой, който смята слънчевите очила за само приятен аксесоар, следващите редове са най-вече за него

Живот без краен срок

Как чрез глад Милен и Ади Цанови променят своята съдба и успяват да преборят болест, с която традиционната медицина не се справя

Борба за здраве

Ела Удуард за тежките диагнози и новите навици

Сръчни ръце

Първата специализирана практика по остеопатия в България

Още по темата

Храната от птичи поглед

Обединените креативни сили на Blue Birds и компания в името на нови здравословни сандвичи

21 юли 2016
Ако сте любопитни как се прави плодов тарт със сливов мармалад, печена тиква с орехово-гъбен сос и пушен пипер или какаово-бадемови бисквити, може да се обърнете към хранителния терапевт и блогър Михаела Белорешка. На сайта си тя се описва като "нетърпелив човек, винаги бързам за някъде", но всъщност издава онова специфично спокойствие на човек, който има ясна идея какво и защо прави.

На Good Natured Food тя публикува рецепти (с фокус върху вегетарианството), есета и размисли върху здравословния начин на живот, няколко самоиздадени кулинарни книги. Пак там има възможност за лична консултация с Михаела, специализирала хранителната терапия във Вашингтон. Най-актуалното около нея е създаването на Blue Birds – екип, ориентиран към кетъринг услуги, концептуални менюта, провеждане на курсове по здравословно хранене, разработването на рецепти и препоръки, а всичко това в близко партньорство с местни производители. Надява се, че в близко бъдеще ще могат да отворят и собствено пространство в София.


Вдъхновението идва от период през миналата година, в който живее с приятеля си в малко френско село. "Ходихме на гроздобер в една биоферма и това беше моментът, в който решихме, че искаме да направим нещо в България с вкусни и прости продукти." Сред последните им идеи са занаятчийски сандвичи, а за целта работят с ферма "Пура Вида", млечните продукти на harmonica и ръчен квасен хляб от "Братя Хлебари".

Въпреки че по всичко личи, че отдадеността на тези теми е нещо фундаментално за Михаела, няма определено събитие, което да я е тласнало към тях. Родена е в Бургас, в семейство, което винаги е имало специално отношение към готвенето, а това на свой ред поставя основата за силна връзката и с храната и природата.


"Готвенето е всъщност много социална дейност – дори и да приготвяш нещо сам, често после го споделяш, така че се създава едно реципрочно отношение", казва Михаела, която вижда, че повлиява позитивно и на приятели. Често е първият човек, до когото се допитват при колебания около произход на храната и рецепти.



"Основната аудитория на блога са хора между 20 и 30 години, предимно жени. Все пак те са много по-свързани с тялото си, тъй като то преминава през определена цикличност, докато при мъжете процесите са повече в права линия. Но това, което обединява читателите, е и целта да живеят здравословно в градската среда на фона на бързането. Мисля, че е напълно възможно да го направиш, но това означава наистина храната да ти е приоритет", казва Михаела, която е и автор на всички снимки към кулинарните си книги, издавани тематично според сезона.

Отговаря с внимателно "да" на въпроса дали вижда повишена хранителна култура в България. "Не само заради това, че вече има повече информация около съдържанието и произхода на продуктите, но и заради наличието на авторитетни специалисти в областта." Вижда и друг процес, а именно в (пре)изграждането на реална връзка с домашно приготвената храна. На мнение е, че докато в страни като Дания и Франция тя е издигната в култ, тук все още липсва това доверие и самоопределяне с продуктите. "Но не бих съдила никого, който няма отношение към тези проблеми. Била съм и от двете страни и знам колко е трудно да трансформираш навици."


И все пак доколко тя следва стриктно начина на живот, за който така отдадено пише? Пържените картофи са сред изкушенията, които си позволява, но, разбира се, в домашни условия.

За нея темата за домашно приготвената храна е повод за по-широки размисли и определя връщането към старанието и изобретателността в кухнята като реална глобална тенденция. "Все пак никой не може да вложи това, което сам си вложил в приготвянето на едно ястие като усещане и смисъл. А когато виждаш как едно нещо се случва, винаги намираш отговори в процеса." За Михаела има знак за равенство между това, което сме, и това, което ядем. "Надявам се, че в бъдеще ще ставаме все по-осъзнати в избора си и все по-добре познаващи се. А с това по-релаксирани, по-пълноценни. Все пак храната е и храна за ума."

Но като че ли философията си за живота тя най-добре синтезира в блога: "Тялото притежава своя вродена интелигентност, то ни води и показва кое е най-доброто за него. Остава само да изградим здрава здравословна връзка с него и да му се доверим."

Повече за Михаела Белорешка може да разберете на goodnaturedfood.org, а за дейността на Blue Birds на bluebirds.bg
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вещи в повече 5 Вещи в повече

Няколко проверени идеи за това как да се освободим от непотребните вещи в дома си по човечен и щадящ околната среда начин

2 ное 2018, 30274 прочитания

Принтирано небето, принтирано морето Принтирано небето, принтирано морето

3D отпечатани дрехи, шоколад, биомимикрия, протези – какви възможности дава все по-достъпната технология тук и сега

25 окт 2018, 19869 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
Слънчево, с очила

Ако все още има някой, който смята слънчевите очила за само приятен аксесоар, следващите редове са най-вече за него

Последната гръцка банкова сватба

Пощенска банка обяви, че придобива българското поделение на Piraeus за 75 млн. евро

Умното разширяване на "Фесто"

Германската Festo изгражда развойно звено към българската си компания, в което до пет години ще работят над 200 души

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

20 въпросa: Стефан А. Щерев

Актьор, продуцент и вече режисьор с експерименталното представление "Опиянение и гняв"

Книга: Саймън Синек - "Лидерите винаги обядват последни"

Според Синек е важно един ръководител да избяга от статистиката

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 45

Капитал

Брой 45 // 10.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Икономиките на ЕС и България се забавят, Brexit пред финал

Емисия

DAILY @7PM // 14.11.2018 Прочетете