Приготви сам, сподели с всички
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Приготви сам, сподели с всички

Приготви сам, сподели с всички

Блогърът и терапевт Михаела Белорешка за важността да имаме близка връзка с храната си

Светослав Тодоров
11346 прочитания

© Васил Танев


Ако сте любопитни как се прави плодов тарт със сливов мармалад, печена тиква с орехово-гъбен сос и пушен пипер или какаово-бадемови бисквити, може да се обърнете към хранителния терапевт и блогър Михаела Белорешка. На сайта си тя се описва като "нетърпелив човек, винаги бързам за някъде", но всъщност издава онова специфично спокойствие на човек, който има ясна идея какво и защо прави.

На Good Natured Food тя публикува рецепти (с фокус върху вегетарианството), есета и размисли върху здравословния начин на живот, няколко самоиздадени кулинарни книги. Пак там има възможност за лична консултация с Михаела, специализирала хранителната терапия във Вашингтон. Най-актуалното около нея е създаването на Blue Birds – екип, ориентиран към кетъринг услуги, концептуални менюта, провеждане на курсове по здравословно хранене, разработването на рецепти и препоръки, а всичко това в близко партньорство с местни производители. Надява се, че в близко бъдеще ще могат да отворят и собствено пространство в София.

Вдъхновението идва от период през миналата година, в който живее с приятеля си в малко френско село. "Ходихме на гроздобер в една биоферма и това беше моментът, в който решихме, че искаме да направим нещо в България с вкусни и прости продукти." Сред последните им идеи са занаятчийски сандвичи, а за целта работят с ферма "Пура Вида", млечните продукти на harmonica и ръчен квасен хляб от "Братя Хлебари".

Въпреки че по всичко личи, че отдадеността на тези теми е нещо фундаментално за Михаела, няма определено събитие, което да я е тласнало към тях. Родена е в Бургас, в семейство, което винаги е имало специално отношение към готвенето, а това на свой ред поставя основата за силна връзката и с храната и природата.

"Готвенето е всъщност много социална дейност – дори и да приготвяш нещо сам, често после го споделяш, така че се създава едно реципрочно отношение", казва Михаела, която вижда, че повлиява позитивно и на приятели. Често е първият човек, до когото се допитват при колебания около произход на храната и рецепти.

"Основната аудитория на блога са хора между 20 и 30 години, предимно жени. Все пак те са много по-свързани с тялото си, тъй като то преминава през определена цикличност, докато при мъжете процесите са повече в права линия. Но това, което обединява читателите, е и целта да живеят здравословно в градската среда на фона на бързането. Мисля, че е напълно възможно да го направиш, но това означава наистина храната да ти е приоритет", казва Михаела, която е и автор на всички снимки към кулинарните си книги, издавани тематично според сезона.

Отговаря с внимателно "да" на въпроса дали вижда повишена хранителна култура в България. "Не само заради това, че вече има повече информация около съдържанието и произхода на продуктите, но и заради наличието на авторитетни специалисти в областта." Вижда и друг процес, а именно в (пре)изграждането на реална връзка с домашно приготвената храна. На мнение е, че докато в страни като Дания и Франция тя е издигната в култ, тук все още липсва това доверие и самоопределяне с продуктите. "Но не бих съдила никого, който няма отношение към тези проблеми. Била съм и от двете страни и знам колко е трудно да трансформираш навици."

И все пак доколко тя следва стриктно начина на живот, за който така отдадено пише? Пържените картофи са сред изкушенията, които си позволява, но, разбира се, в домашни условия.

За нея темата за домашно приготвената храна е повод за по-широки размисли и определя връщането към старанието и изобретателността в кухнята като реална глобална тенденция. "Все пак никой не може да вложи това, което сам си вложил в приготвянето на едно ястие като усещане и смисъл. А когато виждаш как едно нещо се случва, винаги намираш отговори в процеса." За Михаела има знак за равенство между това, което сме, и това, което ядем. "Надявам се, че в бъдеще ще ставаме все по-осъзнати в избора си и все по-добре познаващи се. А с това по-релаксирани, по-пълноценни. Все пак храната е и храна за ума."

Но като че ли философията си за живота тя най-добре синтезира в блога: "Тялото притежава своя вродена интелигентност, то ни води и показва кое е най-доброто за него. Остава само да изградим здрава здравословна връзка с него и да му се доверим."

Повече за Михаела Белорешка може да разберете на goodnaturedfood.org, а за дейността на Blue Birds – на bluebirds.bg

Ако сте любопитни как се прави плодов тарт със сливов мармалад, печена тиква с орехово-гъбен сос и пушен пипер или какаово-бадемови бисквити, може да се обърнете към хранителния терапевт и блогър Михаела Белорешка. На сайта си тя се описва като "нетърпелив човек, винаги бързам за някъде", но всъщност издава онова специфично спокойствие на човек, който има ясна идея какво и защо прави.

На Good Natured Food тя публикува рецепти (с фокус върху вегетарианството), есета и размисли върху здравословния начин на живот, няколко самоиздадени кулинарни книги. Пак там има възможност за лична консултация с Михаела, специализирала хранителната терапия във Вашингтон. Най-актуалното около нея е създаването на Blue Birds – екип, ориентиран към кетъринг услуги, концептуални менюта, провеждане на курсове по здравословно хранене, разработването на рецепти и препоръки, а всичко това в близко партньорство с местни производители. Надява се, че в близко бъдеще ще могат да отворят и собствено пространство в София.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    melani_simeonova avatar :-|
    melani_simeonova

    Важното е човек да е мотивиран и да има желание като с всяко нещо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Another Click In The Wall

Another Click In The Wall

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK