Бесни пенсии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бесни пенсии

Бесни пенсии

Предизвикателствата на остаряването и революцията на бейби бумърите

8327 прочитания

Днес, те са на възраст между 52 и 70 години и контролират около 80% от частните спестявания в канадските банки. Някои ги окачествяват като икономическо бреме, други – като неизбежна тежест, но канадските политици се съобразяват с тях, тъй като става дума за повече от една трета от гласоподавателите. Те са субект на възхищение, на завист или на ненавист, но всички са единодушни, че днешната цивилизация им дължи много.

Става дума за поколението в Северна Америка и Западна Европа, което вижда белия свят между 1946 и 1964 г., известно сред социолози, историци и антрополози като бейби бумъри.

Тяхната поява се окачествява като "демографски взрив" и се свързва с икономическия растеж, сложил край на повече от 15 години строги икономии, започнали с кризата през 1929 г. За разлика от родителите си, които оцеляват скромно с разходи за основните нужди, бейби бумърите са безгрижни консуматори и си позволяват да задоволяват желанията си. Те са видели или са участвали във Виетнамската война, хипи движението и сексуалната революция (и нейното противозачатъчно хапче). Те са поколението на грамофоните и плочите с рокендрол, "Бийтълс", "Ролинг стоунс" и Боб Дилън.

И докато от другата страна на желязната завеса техните връстници с промити мозъци строят химерни общества със знамена, лозунги и военни маршове, бейби бумърите са моторът на колосална освободителна революция в абсолютно всички сфери на живота.

Десетки експерти следят излизането в пенсия на бейби бумърите и изчисляват финансовата тежест на процеса върху националния бюджет. От проучванията във френскоезичната провинция Квебек, където средностатистическата възраст за тази повратна точка е 62 години (по-ниска от тази в Канада – 65), става ясно, че повече от половината пенсионирали се възнамеряват да продължат да работят. Тук няма закон, който да принуждава служителите да напуснат поста си след определена възраст, но има данъчни и финансови механизми, които стимулират оттеглянето им.

Започнала през 2000 г., тази тенденция се утвърждава в цяла Северна Америка. Кризата, започнала през същата година, сложи край на примамливото понятие Свобода 55 (Liberté 55), характеризиращо възможността за финансово обезпечено пенсиониране на 55 години. Бейби бумърите притежават квалификацията, опита и дързостта да продължат да работят и според анализите половината от новосъздадените в провинцията постове се попълват от служители на възраст над 55 години. Сондажите приемат, че около 70% се връщат на трудовия фронт, за да останат активни физически, психически и социално, докато останалата част изтъква финансовите причини като основен мотив. Повече от половината активни пенсионери се насочват към нови области, за да задоволят отколешни мечти и любопитство, като проявяват по-слаб интерес към възнаграждението.

В Квебек поколението на бейби бумърите следва модел, който работи безотказно. Новозакупена двуетажна (евентуално триетажна) сграда се отдава под наем, който покрива лихви и ипотеки, като осигурява задоволителна рента на предприемчивия собственик. След две-три десетилетия бейби бумърите са щастливи собственици на недвижим имот, който продължава да им носи приходи и им позволява задоволителен жизнен стандарт.

Днес, със силиконизирани силуети, гастрални пръстени, намаляващи апетита, с холивудски усмивки вследствие виртуозна зъболекарска намеса и лекарствени средства, доставящи дребни и големи житейски радости, квебекските пенсионери се чувстват изключително комфортно в т.нар. трета възраст. Фитнес центровете щедро им предлагат специализирани програми, съобразени с напредналата им възраст, а супермаркетите им доставят безплатно поръчките след телефонно обаждане.

Здравословното хранене и начин на живот са се превърнали във фиксидея в национален мащаб, а бейби бумърите са не само по-активни, но изглеждат и по-млади за възрастта си. Медицинските експерти предвиждат увеличаване на продължителността на живота им спрямо предишното поколение с от 10 до 25 години. Не на шега нюйоркски ежедневник посочи, че в американската президентска кампания водещите кандидати са бейби бумъри на възраст 68, 69 и 74 години.

Приключили с основните социални задачи като създаване на семейство, отглеждане на деца и изграждане на кариера, те се връщат отново към бунтарските си корени и в търсене на индивидуално щастие разчупват традиционните представи за възраст и междупоколенчески отношения. Отхвърлянето на традиционните поведенчески модели е навик за бейби бумърите и от тях може да се очаква всичко, освен да седнат със скръстени ръце и тихо и кротко да очакват резултатите от изследване на урината им. Големи потребители на виртуалното пространство (21 часа седмично), квебекските пенсионери използват интернет за електронна поща, съвети за градинарство, кухненски рецепти и информация за пътувания. Поколението на бейби бумърите участва в 80% в световния туристически бизнес.

Финансовият потенциал на бейби бумърите и техният консуматорски манталитет ги правят особено привлекателни за всички компании и фирми. Лидерът в канадските маркетингови проучвания Ipsos въведе неологизъм, характеризиращ поведението им като клиенти. Екзотично звучащото понятие кенкадо (quinquado) е съставна дума, произлязла от сливането на 50-годишен (quinquagénaire) и тийнейджър (adolescent), и може да се преведе като "младеещи старци". Безспорно разстоянието между тях и предишното поколение, утвърдило се в условията на ограничения, е несравнимо по-голямо.

Кенкадо са бейби бумърите, който категорично отказват да остареят и се държат близо до своите деца, носят същите дрехи, слушат същата музика и посещават същите заведения. Същевременно те продължават да бъдат изключително верни към фирмите и марките на своята младост. Рекламните агенции не се забавиха и отговориха адекватно на тази носталгична тенденция – в десетки телевизионни реклами се появиха бивши местни звезди на шоубизнеса, прясно извадени от гардероба на забвението.

В мащабите на Квебек бейби бумърите имат заслуги за успеха на две големи социалнополитически движения, свързани с историята на провинцията. Първото е по-скоро социално, повлияно от местните особености, и е свързано с т.нар. кротка революция (La révolution tranquille) – мащабен процес от началото на 60-те години на миналия век, в който католическата църква, брутално налагаща ценностите си във всички сфери на живота, е изместена на заден план.

Второто движение се отнася до обществените навици и се развива под влияние на САЩ. Правото на жените да посещават висши учебни заведения, да заемат постове наравно с мъжете, да прекъснат бременността си или да избират друга кариер, освен тази до врящата тенджера в кухнята е резултат от дългогодишни борби. Така бейби бумърите се формират като бунтари и революционери с изключително силни характери. Днес поколенията на хиксовете (Х – 35-54 години) и на игреците (У – 18-34 години) ги упрекват в консерватизъм, измяна към идеалите на обществената ангажираност и липса на социална солидарност, но това е неизбежната цена на процеса на остаряването.

А за тези млади читатели, които се усмихват снизходително, докато четат този текст, е добре да припомня, че те ще се окажат в позицията на днешните бейби бумъри много по-скоро, отколкото си мислят... И ще е добре да си помислят дали са готови за това житейско предизвикателство.

Днес, те са на възраст между 52 и 70 години и контролират около 80% от частните спестявания в канадските банки. Някои ги окачествяват като икономическо бреме, други – като неизбежна тежест, но канадските политици се съобразяват с тях, тъй като става дума за повече от една трета от гласоподавателите. Те са субект на възхищение, на завист или на ненавист, но всички са единодушни, че днешната цивилизация им дължи много.

Става дума за поколението в Северна Америка и Западна Европа, което вижда белия свят между 1946 и 1964 г., известно сред социолози, историци и антрополози като бейби бумъри.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  emilm13 avatar :-|
  emilm13

  Липсата на реална представа за смисъла на живота в това поколение е потресаваща! Материалното забогатяване е довело до духовен палперизъм и страх от смъртта, компенсиран чрез сетивна ненаситност."Без Бог лесно се живее, но много трудно се умира!" (Волтер). Именно това поколение (възхвалявано от автора) е най-големия консуматор на химически стимуланти (вкл. виагра).

 • 2
  zumz avatar :-|
  zumz

  Илюстрацията е яко age-истка - некъф шишкав старец с мустак явно в последен напън преди инфаркт - и уж бабе, на фигурата на което много 20-годишни девойки могат да завидят. Обзалагам се, че илюстрацията е правена от заклета мъжемразка или още по-заклета феминистка. А иначе темата е съвсем проста - младост с никакви пари или пенсии не можеш да купиш или да върнеш. Другото е самозалъгване и игра на криеница с времето, която винаги в крайна сметка губиш.

 • 3
  weinlock avatar :-P
  weinlock

  Великолепно! Човек трябва да живее активно докато е жив! Човек е млад докато се чувства млад и ничия чужда присъсъда не може и не бива да му разваля щастието.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Няма да се окажем в позицията на бейби бумърите, защото не сме в бейби бум. В момента сме в позицията да плащаме пенсии на все по-застаряващо население, което отказва да поеме своята част от сделката и да си увеличи трудовия стаж. Така обричат децата и най-вече внуците си на достоен живот.

 • 5
  suedlaender avatar :-|
  Schliwobeatz

  Супер статия, но като прочетох "...бейби бумърите, който..." спрях да чета нататък.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK