Архитектура за възрастни

Примери за специализирани домове от различни краища на света

Застаряването на населението и увеличаването на броя на хората в пенсионна възраст в развитите страни диктуват необходимостта от нови решения в архитектурата и дизайна.

Актуални проекти за домове за възрастни хора по света дават пример за спокойни старини в комплекси, отговарящи на навиците и изискванията на нуждаещите се.

Матиас Холуич, който от години изследва връзката между архитектурата и стареенето и организира конференция по темата в Пенсилванския университет, обяснява: "С напредването на възрастта движението и социализирането стават все по-трудни. Архитектурата, градоустройството, продуктите и услугите могат да компенсират тези липси и да отговорят на новите потребности."

Дом за възрастни "Aнтоан дьо Сент Екзюпери" в покрайнините на Париж, Франция

Архитекти: Élizabeth Naud & Luc Poux

Комплексът е разположен на площ от 9260 кв.м в близост до Париж и предлага дом на 160 възрастни хора, като 24 от тях страдат от Алцхаймер и имат нужда от специални грижи. Постройките са проектирани с цел да създадат приятна атмосфера за живот и усещане за общност.

Индивидуалните и общите пространства са разположени в два дълги блока, всеки от които се състои от девет свързани помежду си къщи. Стаите са в четириетажни постройки с прилежащи по-ниски блокове, в които има кафенета, рехабилитационни пространства и места за отдих. За успешната работа на обслужващия персонал и за чувството на сигурност у настанените допринася и разпределението на помещенията за обгрижване в непосредствена близост до пациентите.

Важна предпоставка за комфорта на обитателите – по думите на архитектите – са прозорците, които гледат към вътрешните дворове и околностите, както и просторните балкони с удобни места за сядане. При нужда всеки може да се уедини в личното си пространство, като спусне металните щори на прозорците. Едновременно с това щорите са стилен дизайн елемент, превърнал се в запазена марка на комплекса.

Home Farm идеен проект, Сингапур

Архитекти: Spark

През 2015 г. архитектурното бюро Spark представи идеен проект как да изглежда домът за възрастни на бъдещето. Основен момент в концепцията на Spark е съчетаването на дом с вертикално земеделие.

Проектът визира основните проблеми на големите азиатски градове и предлага на своите обитатели живот сред много зеленина и собствено земеделие, като освен прехрана предоставя и възможност за трудова заетост при поддържането на вертикалните насаждения и зелените площи на терасите.

Общите помещения са разположени на долните етажи и са с отворен достъп, докато спалните и жилищните пространства са проектирани по горните и дават възможност за уединение. "Концепцията на Home Farm e изготвена специално за Сингапур, но тя може да бъде приложена навсякъде", казва Стивън Пимпли от Spark.

Според него идеята им предлага решение на проблеми, които засягат много от големите градове по света. Градинарската работа пък дава възможност за генериране на средства, за комуникация и създаване на общност и грижа за здравето.

Дом за възрастни в Алкабидеш, близо до Лисабон, Португалия

Архитекти: Guedez Cruis

52 бели куба образуват комплекса за възрастни хора близо до Лисабон. Еднаквите модулни блокове, всеки от които на площ от 53 кв. м, са изградени от бетонни панели и прозрачни плексигласови покриви, приличащи на похлупаци. Вечер къщите се осветяват изцяло от вътрешното осветление, което прави излишно външното осветяване на комплекса, и създава впечатление за запалени фенери.

Освен красиво то е и функционално, защото сигнализира с червено за нуждата от помощ – светлинната аларма се активира с бутон.

Къщите са разположени в редици на обща площ от 10 000 кв.м, на която има голяма обща сграда, отворени пространства и тераси, предвидени за съвместни активности. "Комплексът е вдъхновен от средиземноморския начин на живот, при който външните площи – градини, улици и площади, са като продължение на жилищата", казват архитектите за своя проект.

Още от Капитал