Спортът не е транспорт

Къде си струва да се отиде на маутинбайк този сезон в България

Понякога се чудя какво ли е да живееш в плоска държава? Колко ли е гадно да излезеш да покараш колело и накъдето и да погледнеш, да няма нито едно възвишение, на което да се качиш и след това да се спуснеш Когато ми се случи да попадна на такова място, си мисля – тези хора са нямали детство!

Да караш само по равно - къде му е удоволствието на това? Къде е онова усещане за постигането на нещо значимо, когато стигнеш най-горе; какво става с чувството, че летиш по-бързо от вятъра, докато се спускаш? Без тези неща животът на две колела би бил значително по-скучен, спортът би станал транспорт. За щастие обаче тук нямаме такива проблеми.

Живеем в държава с диви, красиви и разнообразни планини и разполагаме с привилегията да караме колела почти навсякъде в тях. България е истински рай за планинския колоездач – в горите и сред чукарите има безбройни пътчета и пътеки, годни за каране, а през последните години все по-често се появяват специализирани трасета и дори съвсем истински байкпаркове.

Borovets Mountain Bike Park

Акцентът тук винаги са били трасетата за надолу и достъпът с лифт, но този сезон от екипа на парка ще вкарат разнообразие с нови пътеки в ниските части на планината, достъпни без лифт и подходящи за всякакви нива на уменията – от начинаещи до напреднали. Предвижда се и цялостно освежаване на трасетата в лифт зоната и множество интересни събития.

Велопарк Пампорово

Също е доказано място, разполагащо с лифтове и разнообразие от трасета с различен характер и трудност. Тази година, освен освежаването на старите пътеки, екипът на парка планира да създаде и ново семейно трасе за спускане, което ще се отличава със значително по-достъпен характер – ще се кара дори и от деца и начинаещи. Предстоят и редица състезания и фестивали.

Петрич

По склоновете на Беласица се случват интересни неща. С подкрепата на общината и горските и благодарение на неуморния труд на момчетата от клуб VIVO над Петрич вече има голямо количество пътеки за каране, както и едно от най-грандоманските трасета за спускане в България с голям брой внушителни по размер скокове. Няма лифт, но има черни пътища, стигащи и до най-високите части на планината.

Кюстендил

Осогово съвсем скоро се появи на радара с едно ново трасе за спускане, направено с мисъл както за напреднали, така и за учещи се. Тази комбинация се среща рядко и балансът е труден, но момчетата от Кюстендил са се справили добре и трасето нито е скучно за напредналите, нито е кой знае колко плашещо и опасно за начинаещите. Като допълнителен бонус достъпът до старта е по хубав асфалтов път.

Сливен

Публична тайна е, че на Карандила има лифт. Доскоро той беше само туристически, но в последно време се ползва и за велосипеди. Ситуацията все още е леко особена, защото с колела може само понякога, но мястото има потенциал да се превърне в гореща точка за каране – теренът в природен парк "Сините камъни" е изключително благодатен, а местни облагородяват занемарените пътеки, адаптирайки ги за колоездене.

Гоце Делчев

Тук всичко започва от осем момчета, които се вдъхновяват да си направят трасе. Планината предлага естествени пътеки за спускане и ендуро, но те искат трасето им да е истинско. Резултатът е приятна и непрекъснато еволюираща пътека за спускане. Местните продължават да копаят скокове и виражи и неусетно доближават реализирането на мечтата им някой ден да направят състезание тук.

Витоша

Домашната планина за столичани винаги е била гостоприемна към байкърите и този сезон тенденцията се очертава да продължи. Има голям брой официално маркирани пътеки и трасета за всички по-популярни дисциплини в планинското колоездене, които са достъпни чрез лифт, автобуси и на самоход от крайните квартали на София по павирани и асфалтови пътища. С това обаче вариантите за транспорт далеч не се изчерпват – за най-запалените има дори downhill такси.

И още

Заслужава си да имате предвид и Сопот, където се копае усърдно и се поддържа легендарното DH трасе в отлична кондиция. Златица също винаги е добра опция със забавното си трасе за спускане и лесен достъп по асфалтови и черни пътища. Около София популярни са пътеките за almountain/ендуро над Локорско, които предлагат разнообразие от игрив естествен терен и допълнително направени скокове. Добри места за allmountain/ендуро са също така и Велико Търново и Благоевград, където човек може да намери изключително качествени пътеки, достъпни както с въртене, така и с транспорт.

Още от Капитал