Аз съм журналист, а вие?
Има много прост списък с качества, които правят някого добър журналист

Христофор Караджов

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
"Моля да изпратите репортер, който да удостовери, че моята крава (име) е системно насилвана от извънземни във фермата ми (име). Като резултат, кравата ПОЛУЧИ ТЕЖКИ ПРОТЪРКВАНИЯ, ЗАГУБИ АПЕТИТ и се сдоби с теле (име) на (дата)."
Така започваше полицейски доклад, който криминалните репортери на в. Dallas Morning News си бяха разпечатали като куриоз. Още няколко подобни документа – всичките изписани стандартно само с главни букви – бяха налепени за декорация в малката журналистическа стая в полицейското управление на града. До нея имаше същото помещение за екипа на местната телевизионна станция WFAA, а точно отдолу беше гаражът, в който Джак Руби застреля Ли Харви Осуалд на 24 ноември 1963 г.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
11 коментара
А тук, колкото повече източници прочетеш, за да разбереш истината за някоя случка, толкова повече се объркваш. Срещал съм в "Труд" и "24 часа"/преди години/ едни и същи събития описани коренно противоположно.
Поздравления за автора. И въпрос за редакторите - професор или преподавател е авторът? Отговорът не променя никак смисъла на текста, просто отклонява породените от него размисли.
Г-н Караджов при все че от много време живее извън България пише на красив, точен и пестелив български език, нещо което много рядко може да се забележи в съвременната, зацапана с неграмотност и американизми българска медийна продукция. Обаче заглавието "Аз съм журналист, а вие?" подвежда. С масовото навлизане на интернет и новите технологии през последните 20 г. журналистиката като професия радикално се промени, а и според най-нови проучвания журналистиката през 21 век е сред най-нископлатените и най-безсперспективни кариерни направления. Концепцията за журналиста като "будна съвест" или "наблюдател" на съвременния живот вече е отстъпила място на концепцията "социални мрежи", където никой не се занимава с етика или морал, а се отчитат чисто статистически критерии. Така че разказът на г-н Караджов колкото и увлекателен да е се отнася до отминало минало.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.