Пътуване по тема
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пътуване по тема

Пътуване по тема

Пътешествия с кауза и тематични екскурзии

9504 прочитания

© Здравко Йончев


Всяка седмица любители на птиците се събират в БАН, където орнитологът Борис Николов води безплатни лекции, отворени за всички - Школа по орнитология и природозащита. Но да се говори за природата между четири затворени врати е неестествено и скоро участниците в школата искат от Борис да организира наблюдение на живо. "Тогава реших да помогна с организацията и на Борис Николов и с фирмата, която бяхме създали преди време "Травентурия" започнахме да правим екскурзии с природозащитна насоченост. Моментът съвпадна и с изчезването на ценни мрежи, които помагаха на учените. Обявихме, че екскурзията е благотворителна", казва Светослав Велков. Събират средства за нови мрежи и идеи за още тематични пътувания. Следват поредица от ботанически екскурзии в търсене на различни растителни видове. "Идват всякакви хора – от шестгодишно момче, запалено по растенията, до възрастни хора, семейства с деца, младежи природозащитници. Темпото на ходене е съобразено с всички."

Пътешестват до Драгоманското блато, Ждрелото на река Ерма, Природен парк "Врачански Балкан", езерото Байкал, Земенския пролом, езерата Керкини и Дойран, Природен парк "Беласица" и влажните зони около курортното гръцко градче Керамоти. "С времето интересът към подобен тип преживявания расте и тази година с колегите решихме да се пробваме с една много по амбициозна програма, която кръстихме с работно заглавие "Екскурзии с кауза". С времето то неусетно стана като наша визитна картичка. Вече не можем да анонсираме екскурзия, без тя да има поне една кауза", казва Светослав. Не по-малко важна цел според тях е да оформят сплотена общност от пътуващи природолюбители, които да увличат хора покрай тях и всички да обменят идеи, снимки, усмивки. Тази пролет успяват да организират петдесет души да посетят Маджарово, следва Природен парк "Беласица" с местен водач София Костаднова Илкова и Кресненския пролом с екскурзовод Христо Пешев.

Автор: Travаnturia

"За екскурзията до езерото Керкини местата се запълниха за три дни. Останаха двайсет желаещи, които нямаше как да вместим", казва Светослав. Другата най-търсена тематична екскурзия е ботаническата – около Триград с биоложката Михаела Йорданова, с която се търсят орхидеи по скалите. "Благодарение на фотографа на животни Христо Пешев се получава и прекрасна фотоекскурзия в района на село Ракитна."

От екскурзиите с кауза Travantura успяват да осигурят средства за терариум в Биологическия факултет, поставянето на информационна табелка в природен парк "Беласица", пари за дървени мостчета в Драгоманското блато, пари за GPS предаватели и изследване на белоглави лешояди, пътните разходи за изследване на вековни дървета в България и екскурзия за студенти от Биологическия факултет на СУ и Лесотехническия университет. Следващата "екскурзия с кауза" ще е в началото на октомври и ще включва посещение на мелнишките пирамиди.

Българите не търсят едновремешните екскурзионни от хижа до хижа, а искат да научат нещо, докато пътуват: дали да разпознават някои дървесни и растителни видове, или да снимат с телефона си, или как се прави крафт бира – всички нови идеи намират веднага своите фенове.

Все по-голяма популярност получават и фотографските турове. "Аз съм първата фотографка, която организира пътувания с обучение за снимане с мобилен телефон", казва Вера Гоцева. Идеята отчасти идва от фенове на страницата й. "Миналата година започнаха да ми пишат дали могат да пътуват с мен и да снимаме. А понеже и постоянно ме питат за съвети за локации и кадриране, реших да съчетая нещата. Фотоуикендите са най-вече преживяване, и то споделено", казва Вера. Пътува с четирима души в една кола, води ги на различни непознати дестинации в България и снимат през цялото време. "Докато шофирам, им разказвам различни неща около фотографията и умението да виждаш."

Автор: Вера Гоцева

Уикендите на Вера са двудневен интензивен курс по мобилна фотография. По същество това си е курс по фотография, само фотоапаратът е заменен ("въпреки че и там давам насоки, ако ме питат") със смартфон. Според Вера най-добрата камера е тази, която е винаги с нас, а при мобилната фотография важат същите принципи като при традиционните курсове.

Вера Гоцева вече организирала пет фотоуикенда. "Всъщност с повечето хора, които идват, имаме общи черти – желанието да избягаме от зоната си на комфорт, любопитство към света около нас, любов към пътешествията и абсолютна страст по фотографията. Така че не е изненадващо, че с голяма част от курсистите оставаме в контакт." Едно пътуване, в което фотографията е езикът, на който си говорят. Учат се на правилна кадровка, как да се използва естествената светлина, кои са подходящите локации и часове, как да обработват снимки, как да се прави ситуационна фотография, как се прави фотоистория. Следващият фотоуикенд е в Родопите на 20-21 август.

Другите актуални фотоекскурзии в момента са на фотографа Здравко Йончев, станал известен с фотосерии на Софийските минерални бани, "Къщата с ягодите" и тази на архитект Фингов. Сега той стартира нова инициатива – "Разходки сОбективи", но те са за фотография с фотоапарати, а не с телефони. Разходките представляват своеобразен уъркшоп на терен по заснемане на HDR изображения, съчетан с идеята за алтернативен туризъм.

Първите организирани от него пътешествия са в района на Русе. Маршрутът е нестандартен – минава през изоставени къщи от началото на миналия век, прекрачва прага на запустели индустриални зони и заводи. "Посещаваме и някои прекрасни реставрирани сгради, така участниците опознават позабравената, но интересна история на крайдунавския град." Разбира се, включени са дегустации и природни картини. "Целта на "Разходките сОбективи" е да провокира участниците да погледнат на познатото по нов и вълнуващ начин и да открият нови страни на фотографията", казва Здравко. "От всеки участник зависи дали ще си тръгне с поизцапани дрехи – от ровенето в праха на историята, но е гарантирано, че всички ще се завърнат с широка усмивка."

За хората, които не искат на всяка цена да подкрепят природна кауза или да се учат да снимат, вече има и тематични екскурзии за дегустация на крафт бира от пивоварната в Трявна и на билкови чайове при един от най-добрите билкари в България, Емил Елмазов.

Екскурзиите се организират от Лъчезар Димов, роден и израства в Габрово, който се определя като планинар и мореплавател, скиор-пътешественик. "Когато започвах тези турове, исках да привлека повече хора към района на Габрово, защото има много богатства, но те са скрити." Работата му в България е свързана с района на Средна Стара планина. В края на есента професионалните му интереси го отвеждат на Канарските острови, където организира круизни и комбинирани ваканции, а зимата е ски учител в Алпите. Tasty Bike Tour тръгва от центъра на Габрово и минава през Узана – географския център на България. "Може да предоставим колела и екипировка на хората, които нямат собствени." Общо карането за първия ден е 38 километра, а нощувката е в района на прохода Шипка. На следващия ден се минава през Бузлуджа. "Слизаме и към паметника на Хаджи Димитър, преди да продължим към най-красивата част на Тревненския дял на Стара планина. Редуват се природни феномени и защитени местности. Спираме на "Мъхнатите скали", "Столища" и, разбира се, на "Тисовото находище". Караме през слънчеви полянки и вековни букови гори. Някои от дърветата тук са на повече от 500 години", казва Лъчезар.

Последната спирка за втория ден е крафт пивоварната в Трявна, която се намира в сянката на построената преди повече от 200 години часовникова кула. "Имаме уговорка, специално за нашия тур, главният пивовар да разкаже за технологията на производство." А на третия ден отиват между Габрово и Боженци до къщичката на билкаря Емил Елмазов. "Къщата е от XIX век, билкарят отговаря на нашите въпроси, а ние дегустираме чайове." Tasty Bike Tour се организират два пъти в месеца.

Автор: Виктор Троянов

Тематични пътешествия, които започват с теснолинейката, организират компания "Турбалан". Двамата "турбалани" са Калоян Ганчев – състезател по ориентиране и плуване, и Едуард Хаджолиян – авиоинженер и планински водач. "Искаме с всяко едно ходене в планината хората да научават по нещо ново."

Следващото пътуване, което ще е в Рила на 1 август, започва с теснолинейката неслучайно. "Ще разгледаме какво инженерно постижение е тази теснолинейка – най-високата на Балканите." Слиза се на спирката в Белица, където на втория ден се посещава Паркът за танцуващите мечки. За Калоян и Едуард е важно да спомогнат за развиване на културата в планината - "как не трябва да се ходи в планината по джапанки и каква е подходящата екипировка за всеки сезон". Миналата година Едуард помага на хижарката на хижа "Амбарица" един месец и е изумен от множеството туристи, които ходят там, без да са подготвени за високата планина. "На нашите екскурзии сме панирали да имаме точно такива лекции и беседи – за екипировката в планината и за поведението на мястото, където се спи", казва Едуард.

За зимата "Турбалан" планират обиколка на малко познати села с интересни кукерски събори, неизвестни за туристите.

Всяка седмица любители на птиците се събират в БАН, където орнитологът Борис Николов води безплатни лекции, отворени за всички - Школа по орнитология и природозащита. Но да се говори за природата между четири затворени врати е неестествено и скоро участниците в школата искат от Борис да организира наблюдение на живо. "Тогава реших да помогна с организацията и на Борис Николов и с фирмата, която бяхме създали преди време "Травентурия" започнахме да правим екскурзии с природозащитна насоченост. Моментът съвпадна и с изчезването на ценни мрежи, които помагаха на учените. Обявихме, че екскурзията е благотворителна", казва Светослав Велков. Събират средства за нови мрежи и идеи за още тематични пътувания. Следват поредица от ботанически екскурзии в търсене на различни растителни видове. "Идват всякакви хора – от шестгодишно момче, запалено по растенията, до възрастни хора, семейства с деца, младежи природозащитници. Темпото на ходене е съобразено с всички."

Пътешестват до Драгоманското блато, Ждрелото на река Ерма, Природен парк "Врачански Балкан", езерото Байкал, Земенския пролом, езерата Керкини и Дойран, Природен парк "Беласица" и влажните зони около курортното гръцко градче Керамоти. "С времето интересът към подобен тип преживявания расте и тази година с колегите решихме да се пробваме с една много по амбициозна програма, която кръстихме с работно заглавие "Екскурзии с кауза". С времето то неусетно стана като наша визитна картичка. Вече не можем да анонсираме екскурзия, без тя да има поне една кауза", казва Светослав. Не по-малко важна цел според тях е да оформят сплотена общност от пътуващи природолюбители, които да увличат хора покрай тях и всички да обменят идеи, снимки, усмивки. Тази пролет успяват да организират петдесет души да посетят Маджарово, следва Природен парк "Беласица" с местен водач София Костаднова Илкова и Кресненския пролом с екскурзовод Христо Пешев.

Автор: Travаnturia

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  ve_san avatar :-|
  Весела Ягодова

  Името на фирмата е Traventuria :)

 • 2
  lutchodimov avatar :-|
  lutchodimov


  Вкусното пътешествие с велосипед (Tasty Bike Tour) включва както споменатите в текста дегустации, така и "вкусни спирки" на "ключови места по маршрута".

  Що се отнася до трудността на самото каране, Tasty Bike Tour може да бъде проведен в различни варианти, т.е. да бъде "напаснат" към възможностите на участниците.

  Този и други турове се организират от Gabrovo Plus, а подробности ще намерите на facebook.com/gabrovo.plus


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK