Пътуване по тема

Пътуване по тема

Пътешествия с кауза и тематични екскурзии

10087 прочитания

© Здравко Йончев


Всяка седмица любители на птиците се събират в БАН, където орнитологът Борис Николов води безплатни лекции, отворени за всички - Школа по орнитология и природозащита. Но да се говори за природата между четири затворени врати е неестествено и скоро участниците в школата искат от Борис да организира наблюдение на живо. "Тогава реших да помогна с организацията и на Борис Николов и с фирмата, която бяхме създали преди време "Травентурия" започнахме да правим екскурзии с природозащитна насоченост. Моментът съвпадна и с изчезването на ценни мрежи, които помагаха на учените. Обявихме, че екскурзията е благотворителна", казва Светослав Велков. Събират средства за нови мрежи и идеи за още тематични пътувания. Следват поредица от ботанически екскурзии в търсене на различни растителни видове. "Идват всякакви хора – от шестгодишно момче, запалено по растенията, до възрастни хора, семейства с деца, младежи природозащитници. Темпото на ходене е съобразено с всички."

Пътешестват до Драгоманското блато, Ждрелото на река Ерма, Природен парк "Врачански Балкан", езерото Байкал, Земенския пролом, езерата Керкини и Дойран, Природен парк "Беласица" и влажните зони около курортното гръцко градче Керамоти. "С времето интересът към подобен тип преживявания расте и тази година с колегите решихме да се пробваме с една много по амбициозна програма, която кръстихме с работно заглавие "Екскурзии с кауза". С времето то неусетно стана като наша визитна картичка. Вече не можем да анонсираме екскурзия, без тя да има поне една кауза", казва Светослав. Не по-малко важна цел според тях е да оформят сплотена общност от пътуващи природолюбители, които да увличат хора покрай тях и всички да обменят идеи, снимки, усмивки. Тази пролет успяват да организират петдесет души да посетят Маджарово, следва Природен парк "Беласица" с местен водач София Костаднова Илкова и Кресненския пролом с екскурзовод Христо Пешев.

"За екскурзията до езерото Керкини местата се запълниха за три дни. Останаха двайсет желаещи, които нямаше как да вместим", казва Светослав. Другата най-търсена тематична екскурзия е ботаническата – около Триград с биоложката Михаела Йорданова, с която се търсят орхидеи по скалите. "Благодарение на фотографа на животни Христо Пешев се получава и прекрасна фотоекскурзия в района на село Ракитна."

От екскурзиите с кауза Travantura успяват да осигурят средства за терариум в Биологическия факултет, поставянето на информационна табелка в природен парк "Беласица", пари за дървени мостчета в Драгоманското блато, пари за GPS предаватели и изследване на белоглави лешояди, пътните разходи за изследване на вековни дървета в България и екскурзия за студенти от Биологическия факултет на СУ и Лесотехническия университет. Следващата "екскурзия с кауза" ще е в началото на октомври и ще включва посещение на мелнишките пирамиди.

Българите не търсят едновремешните екскурзионни от хижа до хижа, а искат да научат нещо, докато пътуват: дали да разпознават някои дървесни и растителни видове, или да снимат с телефона си, или как се прави крафт бира – всички нови идеи намират веднага своите фенове.

Все по-голяма популярност получават и фотографските турове. "Аз съм първата фотографка, която организира пътувания с обучение за снимане с мобилен телефон", казва Вера Гоцева. Идеята отчасти идва от фенове на страницата й. "Миналата година започнаха да ми пишат дали могат да пътуват с мен и да снимаме. А понеже и постоянно ме питат за съвети за локации и кадриране, реших да съчетая нещата. Фотоуикендите са най-вече преживяване, и то споделено", казва Вера. Пътува с четирима души в една кола, води ги на различни непознати дестинации в България и снимат през цялото време. "Докато шофирам, им разказвам различни неща около фотографията и умението да виждаш."

Уикендите на Вера са двудневен интензивен курс по мобилна фотография. По същество това си е курс по фотография, само фотоапаратът е заменен ("въпреки че и там давам насоки, ако ме питат") със смартфон. Според Вера най-добрата камера е тази, която е винаги с нас, а при мобилната фотография важат същите принципи като при традиционните курсове.

Вера Гоцева вече организирала пет фотоуикенда. "Всъщност с повечето хора, които идват, имаме общи черти – желанието да избягаме от зоната си на комфорт, любопитство към света около нас, любов към пътешествията и абсолютна страст по фотографията. Така че не е изненадващо, че с голяма част от курсистите оставаме в контакт." Едно пътуване, в което фотографията е езикът, на който си говорят. Учат се на правилна кадровка, как да се използва естествената светлина, кои са подходящите локации и часове, как да обработват снимки, как да се прави ситуационна фотография, как се прави фотоистория. Следващият фотоуикенд е в Родопите на 20-21 август.

Другите актуални фотоекскурзии в момента са на фотографа Здравко Йончев, станал известен с фотосерии на Софийските минерални бани, "Къщата с ягодите" и тази на архитект Фингов. Сега той стартира нова инициатива – "Разходки сОбективи", но те са за фотография с фотоапарати, а не с телефони. Разходките представляват своеобразен уъркшоп на терен по заснемане на HDR изображения, съчетан с идеята за алтернативен туризъм.

Първите организирани от него пътешествия са в района на Русе. Маршрутът е нестандартен – минава през изоставени къщи от началото на миналия век, прекрачва прага на запустели индустриални зони и заводи. "Посещаваме и някои прекрасни реставрирани сгради, така участниците опознават позабравената, но интересна история на крайдунавския град." Разбира се, включени са дегустации и природни картини. "Целта на "Разходките сОбективи" е да провокира участниците да погледнат на познатото по нов и вълнуващ начин и да открият нови страни на фотографията", казва Здравко. "От всеки участник зависи дали ще си тръгне с поизцапани дрехи – от ровенето в праха на историята, но е гарантирано, че всички ще се завърнат с широка усмивка."

За хората, които не искат на всяка цена да подкрепят природна кауза или да се учат да снимат, вече има и тематични екскурзии за дегустация на крафт бира от пивоварната в Трявна и на билкови чайове при един от най-добрите билкари в България, Емил Елмазов.

Екскурзиите се организират от Лъчезар Димов, роден и израства в Габрово, който се определя като планинар и мореплавател, скиор-пътешественик. "Когато започвах тези турове, исках да привлека повече хора към района на Габрово, защото има много богатства, но те са скрити." Работата му в България е свързана с района на Средна Стара планина. В края на есента професионалните му интереси го отвеждат на Канарските острови, където организира круизни и комбинирани ваканции, а зимата е ски учител в Алпите. Tasty Bike Tour тръгва от центъра на Габрово и минава през Узана – географския център на България. "Може да предоставим колела и екипировка на хората, които нямат собствени." Общо карането за първия ден е 38 километра, а нощувката е в района на прохода Шипка. На следващия ден се минава през Бузлуджа. "Слизаме и към паметника на Хаджи Димитър, преди да продължим към най-красивата част на Тревненския дял на Стара планина. Редуват се природни феномени и защитени местности. Спираме на "Мъхнатите скали", "Столища" и, разбира се, на "Тисовото находище". Караме през слънчеви полянки и вековни букови гори. Някои от дърветата тук са на повече от 500 години", казва Лъчезар.

Последната спирка за втория ден е крафт пивоварната в Трявна, която се намира в сянката на построената преди повече от 200 години часовникова кула. "Имаме уговорка, специално за нашия тур, главният пивовар да разкаже за технологията на производство." А на третия ден отиват между Габрово и Боженци до къщичката на билкаря Емил Елмазов. "Къщата е от XIX век, билкарят отговаря на нашите въпроси, а ние дегустираме чайове." Tasty Bike Tour се организират два пъти в месеца.

Тематични пътешествия, които започват с теснолинейката, организират компания "Турбалан". Двамата "турбалани" са Калоян Ганчев – състезател по ориентиране и плуване, и Едуард Хаджолиян – авиоинженер и планински водач. "Искаме с всяко едно ходене в планината хората да научават по нещо ново."

Следващото пътуване, което ще е в Рила на 1 август, започва с теснолинейката неслучайно. "Ще разгледаме какво инженерно постижение е тази теснолинейка – най-високата на Балканите." Слиза се на спирката в Белица, където на втория ден се посещава Паркът за танцуващите мечки. За Калоян и Едуард е важно да спомогнат за развиване на културата в планината - "как не трябва да се ходи в планината по джапанки и каква е подходящата екипировка за всеки сезон". Миналата година Едуард помага на хижарката на хижа "Амбарица" един месец и е изумен от множеството туристи, които ходят там, без да са подготвени за високата планина. "На нашите екскурзии сме панирали да имаме точно такива лекции и беседи – за екипировката в планината и за поведението на мястото, където се спи", казва Едуард.

За зимата "Турбалан" планират обиколка на малко познати села с интересни кукерски събори, неизвестни за туристите.

Всяка седмица любители на птиците се събират в БАН, където орнитологът Борис Николов води безплатни лекции, отворени за всички - Школа по орнитология и природозащита. Но да се говори за природата между четири затворени врати е неестествено и скоро участниците в школата искат от Борис да организира наблюдение на живо. "Тогава реших да помогна с организацията и на Борис Николов и с фирмата, която бяхме създали преди време "Травентурия" започнахме да правим екскурзии с природозащитна насоченост. Моментът съвпадна и с изчезването на ценни мрежи, които помагаха на учените. Обявихме, че екскурзията е благотворителна", казва Светослав Велков. Събират средства за нови мрежи и идеи за още тематични пътувания. Следват поредица от ботанически екскурзии в търсене на различни растителни видове. "Идват всякакви хора – от шестгодишно момче, запалено по растенията, до възрастни хора, семейства с деца, младежи природозащитници. Темпото на ходене е съобразено с всички."

Пътешестват до Драгоманското блато, Ждрелото на река Ерма, Природен парк "Врачански Балкан", езерото Байкал, Земенския пролом, езерата Керкини и Дойран, Природен парк "Беласица" и влажните зони около курортното гръцко градче Керамоти. "С времето интересът към подобен тип преживявания расте и тази година с колегите решихме да се пробваме с една много по амбициозна програма, която кръстихме с работно заглавие "Екскурзии с кауза". С времето то неусетно стана като наша визитна картичка. Вече не можем да анонсираме екскурзия, без тя да има поне една кауза", казва Светослав. Не по-малко важна цел според тях е да оформят сплотена общност от пътуващи природолюбители, които да увличат хора покрай тях и всички да обменят идеи, снимки, усмивки. Тази пролет успяват да организират петдесет души да посетят Маджарово, следва Природен парк "Беласица" с местен водач София Костаднова Илкова и Кресненския пролом с екскурзовод Христо Пешев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


2 коментара
 • 1
  ve_san avatar :-|
  Весела Ягодова

  Името на фирмата е Traventuria :)

 • 2
  lutchodimov avatar :-|
  lutchodimov


  Вкусното пътешествие с велосипед (Tasty Bike Tour) включва както споменатите в текста дегустации, така и "вкусни спирки" на "ключови места по маршрута".

  Що се отнася до трудността на самото каране, Tasty Bike Tour може да бъде проведен в различни варианти, т.е. да бъде "напаснат" към възможностите на участниците.

  Този и други турове се организират от Gabrovo Plus, а подробности ще намерите на facebook.com/gabrovo.plus


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал