Черноморска диета

Преди две години представихме независим пътеводител за по-известните заведения от Резово до Шабла. Сега проверихме кои са новите места на морето

24773 прочитания
La Veranda
Варна


La Veranda е летният ресторант на клуб "Хоризонт". Работи за втори сезон и едно от най-добрите, леко скрити решения както за обяд, така и за вечеря във Варна. За да стигнеш до него, трябва или да се изкачиш по стълби откъм Крайбрежната алея, или да се спуснеш през Морската градина. И в двата случая трябва да знаеш за съществуването на това "средиземноморско кътче", което дава интересен прочит на почти всички до болка познати от нас ястия, заимствани от Гърция. Вечер La Veranda притежава романтика заради запалените свещи и факли, между които можеш да хвърлиш поглед и към морето. Менюто е кратко, впечатление прави разпределението на стартърите между топли и студени "антрета", сред които най-популярните разядки, както и различни запечени сирена с рукола.

Препоръчваме: Пъдпъдък с манатарки, гъши дроб, крем от моркови и цитруси (23.90 лв.)

Варна, Морска градина, комплекс "Хоризонт"
Работи сезонно.
Брой места: 200
Работно време: от 9 до 00 ч.
The Sea Terrace
Варна

По-известен като "новия ресторант в Морската", The Sea Terrace се намира на централната плажна алея във Варна. Отваря врати скоро и е една от местата, които са подходящи за обяд, но и късна, по-интимна вечеря.

Заслужава си да се посети, ако не заради менюто, което е типично морско, заради наистина невероятната гледка към морето вечер. Пространството в заведението обхваща два сектора, единият от които е на открито и представлява голяма тераса. Интериорът е изчистен, светъл и уютен.

Препоръчваме: миди с кокосово мляко и лимонена трева (10.99 лв.)

Варна, алеята на Централния плаж
Работи целогодишно
Брой места: около 200
Работно време: от 8 до 00 ч.
Facebook
Ernie Hemingway
Варна


"За да пишеш за живота, първо трябва да го изживееш", е казал Хемингуей. Припомняме си тази мисъл, разгръщайки менюто на един от новите ресторанти във Варна - Ernie Hemingway. Заведението е разположено на втория етаж с разкриваща се гледка към морето и в близост до някои други ключови ресторанти и барове в града. Интериорът грабва с детайли, умерена комбинация дърво и метал, както и удобни, тапицирани в светли тонове, столове. Френско радио посреща и е идеален съпровод както за бизнес среща, така и за интимна вечеря.
Earnie Hemingway дава една сериозна заявка за бъдещето на кулинарната култура в града, а цените – малко над средните, може би са част от тази концепция. Пространството е разделено на три сектора, като вторият е с бар. Менюто е точно такова, каквото трябва да бъде – от няколко страници, няколко вида пица на пещ, салати, няколко стартъра и основни.

Препоръчваме: фондьо с френски сирена и брускети. Най-поръчваната салата несъмнено е тази, носеща и името на заведението – "Хемингуей", с риба тон на плоча, дресинг от манго, чери домати, краставици, микс от зелени салати, каперси, червен лук и крутони (13.90 лв.)

Варна, Крайбрежна алея, Северни морски бани
Работи целогодишно
Брой места: 140
Работно време: от 8 до 4 ч. сутринта, всеки ден
Facebook
Каса
Варна


Място за кафе и кроасан в града, чиито лого и облик са вдъхновени от детайлите на парижката метростанция Abbesses, с външна част, запазила своя типичен облик от 1912 г. и стила ар деко Заведението отваря врати преди седмици и е естествено продължение на ресторанта до него - The Sea Terrace. На входа пише buffet и почти веднага ни става ясно на какво ще се натъкнем вътре – добри десерти, традиционното за Варна кафе Richard, метални столове и маси с "мраморна" препратка. Разбираме, че мястото съществува от 1926 г. и навремето на него са се продавали билетчета за плажа. Това е и причината днес да е запазило символично името си. Днес "Каса" би могла да възроди някои от старите традиции в града по отношение на късния следобеден чай с кейк или пък сандвич с хубаво кафе.

Препоръчваме ви: трайфъл солен карамел (3.80 лв.)

Варна, в Морската градина, срещу The Sea Terrace
Работи сезонно
Брой места: 32
Работно време: денонощно
Averi Beers
Варна


Доскоро Варна не можеше да се похвали с много места, където да пиеш крафт бира, но от миналото лято ситуацията се промени. Малкият бирен магазин е на метри от една от централните улици и предлага добрата селекция, сред която са задължителните Kabinet, St.Peter’s Cream Stout, Flying Dog, Rogue, Imperial Porter и др. Пред входа му всеки ден се събират хора "на бира", а публиката за нови, интересни вкусове и качествен хмел се увеличава. "Започнахме да варим домашна бира преди години. Но колкото повече се учиш, толкова по-интересно ти става", разказва Алдо, един от собствениците на бирения магазин. Averi Beers не предлага храна, но собствениците не го и обмислят. "Не бихме се ангажирали да предлагаме храна, защото бирата, която имаме, е с толкова различни вкусове, че трудно човек може да състави меню, което да пасва с тях."

Варна, ул. "Архимандрит Филарет" 9
Работи целогодишно
Брой места: 15-20 (отвън)
Работно време: понеделник до петък – от 8 до 22 ч.
събота и неделя – от 10 до 22 ч.
Facebook
Levanta
Равда


Ако планирате да отскочите на север и пътят ви минава покрай Равда, отбийте се да пробвате черноморската риба в Levanta Restaurant&Terrace. Не само защото мястото е непретенциозно, а защото собствениците сами си я ловят. На входа на Levanta виждаме няколко саксии с подправки – явно и тях си ги гледат сами. "За нас е важно да имаме контрол върху това, което сервираме. Затова купихме лодки и инвестираме време да си ловим рибата сами."

Препоръчваме: Пробвайте филе от попчета. Голяма рядкост е да намериш такова, което да не е било предварително замразено Равда, ул. "Македония" 26.
Работи сезонно, от 15 март до 15 ноември
Брой места: 120
Работно време: всеки ден от 10 до 00 ч.
Facebook
Kahuna Matata Bar
Слънчев бряг


Минаваме през Слънчев бряг, почти транзитно, но задължително. Причината е една - да пием по бира и да гледаме филм на открито в новия Kahuna Matata бар, който отвори на 13 юли и е лятното продължение на магазина за кахуни в София. Откриваме го след известно търсене, като отправна точка ни беше "спирката на хотел "Арда". Барът е интересно място с непретенциозно усещане – пуфове, различни столчета и хамак в градина, музиката варира между лек джаз и лаундж. Собствениците са потърсили естествен начин да накарат хората да се отпуснат, създавайки условия за "малко лятно кино в задния двор". "Плажът е състояние на духа, а не на тялото. Ние искахме тук, в градината, да създадем един плаж. Имаме надуваем басейн", казват собствениците. "За да покажем, че Слънчев бряг не е това, което хората си мислят и представят."

Препоръчваме: "Настроението на бармана" - коктейл, който всъщност няма специфични съставки – помолете да ви направят нещо свежо и ще забъркат идеята си на момента.

Слънчев бряг, Срещу спирката на хотел "Арда"
Работи сезонно
Брой места: около 50
Facebook
The Coffee Room
Бургас


Откриваме The Coffee Room случайно, докато се разхождаме из уличките на Бургас. Малкият кофишоп грабва отдалеч с приятна фасада и с нестандартен интериор, типичен по-скоро за кафенета в Берлин и Лондон. Още от пръв поглед става ясно, че заведението е направено по-скоро за да вземеш кафе "за навън", но предлага и алтернативата да изпиеш капучино на едно от малкото места вътре. До този момент рядко сме свързвали Бургас с конкретни места за пиене на качествено кафе. В случая The Coffee Room използва непретенциозното Pellini, но създава приятна атмосфера за консумация.

Цената за обикновено еспресо е лев, а капучиното – 1.80. Освен тях мястото разполага с интересни предложения като марочино (еспресо, мляко, горещ шоколад и шоколадов сироп) за 2.30 лв. и добра селекция от чай. Засега Бургас разполага с две локации под бранда The Coffee Room, като първата стана част от картата на града преди малко повече от година. Собствениците планират отварянето на трето място – съвсем скоро и отново в Бургас.

Препоръчваме: Red Velvet Лате (2.50 лв.), което наподобява на небезизвестната Red Velvet торта

Бургас, ул. "Цар Асен" 37
Работи целогодишно
Брой места: около 10
Работно време: от понеделник до петък от 8 до 19 ч., събота и неделя – от 9 до 16 ч.
Facebook
Златна рибка
Бургас


Когато преди години някой заговореше за рибни ресторанти в Бургас, първото място почти винаги беше "Златна рибка". Преди години пространството на ресторанта се "обитаваше" от пицария, но местните го помнят като бившата соц. сладкарница с най-вкусните торти и сиропирани сладкиши "Златна рибка". Заведението не е ново за тези с интерес към добрата кухня, но до голяма степен менюто и интериорът са сменени. Новият интериор носи леко индустриално усещане и е приятен микс от дърво и метал. Декорацията от разтопени свещи, стъклени бутилки и крушките с медни жички, модернизираните училищни столове в комбинация с дървените плотове и маси създават по-раздвижена атмосфера на заведението, което представя традиционно средиземноморско меню. Впечатление прави новата поставка за вина, заемаща сравнително централно място.

Препоръчваме: Един от новите специалитети в менюто – кралски калмари в мед и ситно стрито чили (11.89 лв.)

Бургас, ул. "Цар Симеон I" 3
Работи целогодишно
Брой места: 180
Работно време: всеки ден от 10 до 23 ч.
Facebook
Pelican
Бургас


Pelican е онова място, което може и да е факт от юли 2015 г., но определено е това, което дълги години липсваше в морския град. "Пеликанът е птица, която често се среща наоколо. Характерна за морското крайбрежие, а ние искахме нашият ресторант да бъде с насоченост към морската храна", разказва ни един от собствениците, Стоян Димов. Той е по-познат от друга задължителна точка в града – Barbossa.

Обстановката в ресторанта е решена с помощта на бетопан по стените, който създава усещането, че са от бетон. По-грубият, индустриален дизайн е в комбинация с естествени материали като мед, дърво и метал.
Бърз преглед на менюто приковава вниманието ни към неговата лекота. Повлияно от гръцката и турската кухня, акцентът в менюто пада на рибните ястия. Може да сте сигурни за качеството им, защото собствениците сами ходят да пазаруват от рибари и специализирани пазари. Сред предястията са задължителните хумус, домашен тарама хайвер и пресни пържени картофки. Обедното меню е често различно, а едно от най-консумираните е чорбата от октопод (5.50 лв.).

Препоръчваме ви: филе абадехо, запечено с домашно песто, аспержи и пролетни картофи (16.80 лв.)

Бургас, ул. "Оборище" 1
Работи целогодишно
Брой места: около 100
Работно време: от понеделник до неделя, 10 до 1 ч.
Facebook
хлеБАРна
Бургас


"Винаги съм искал нещо свое. Толкова много споделях за идеята си на приятели и съмишленици, че в момента, в който отворихме, хлябът започна бързо да се продава. Търсих пространство около месеца месеца и за мой късмет намерих такова на централна локация", споделя Делян Димитров, собственик на най-новата (може би единствена в Бургас) пекарна за хляб, направен с квас.

Делян работи като барман в София повече от седем години, а се научава в тънкостите за месене и печене на хляб при "Братя хлебари". "Хлябът с квас не е като обикновения. Направата му е по-трудна, но той е истински." Пекарната е малка и спретната, с места за сядане отвън. На този етап предлага едва три-четири вида хляб – ръжен, с лимец, с маслини и с риган. От време на време има и специални предложения. Както става ясно и от името, в бъдеще Делян иска да превърне "хлеБАРна" в малък бар, където да се събират приятели за по лимонада или бира след работа. "Хлябът може и трябва да обединява хората. След време искам да предлагаме домашни лимонади, чай и бирички."

Препоръчваме: хляб с лимец (3.50 лв. за 450 г)
Бургас, ул. "Цар Симеон" 20
Работи целогодишно
Брой места: Отвън, около осем
Работно време: От 10:30 ч. до последния хляб
Facebook
MOKA Coffee Bar & After Dinner
Бургас


"Всички добри идеи започват с добро кафе", пише на табела в близост до входа на MOKA. И дори тези думи да са клише, дълбоко знаем, че пиенето на кафе в приятна обстановка със сигурност ражда интересни идеи. Заведението вече е сред задължителните точки за еспресо (в случая Richard) или коктейл след работа. Но едва ли те са водещите при избора на мястото. А местните го наричат "онова, различното", или поне с тези думи ме упътиха към него.

Истината е, че интериорът на MOKA може би е сред най-успешните, постигани до този момент у нас по отношение на кафе културата. Обстановката е дело на собственика Александър Петков, познат от рекламната агенция Vertigo. "Кръстих го MOKA не само заради препратката към напитката. Хареса ми визуалното съчетание на буквите, запомня се лесно. За него се вдъхнових от пътуванията си до Италия. Искаше ми се да имам място, което да ми носи същото усещане." Еспресото е на очакваната цена от 1.80 лв., а капучиното – 2.80 лв.

Препоръчваме: Помолете да ви направят флет уайт (алтернатива между лате и капучино). Защото наистина го могат.

Бургас, ул. "Константин Фотинов" 14
Работи целогодишно
Брой места: 25
Работно време: от 8:30 до 00 ч. (или докато има хора)
Facebook
Пивоварната
Бургас


В "Пивоварната" всичко става "на места почва" – заведението функционира едновременно като ресторант, бар и пивоварна. Отваря врати в края на миналото лято и разполага с места за сядане на два етажа плюс градина. На долния етаж е и самата пивоварна, отделена със стъкло, през което клиентите могат да наблюдават производствения процес.

От управителят Илиян Илиев разбираме, че за живата бира е важно да се знае, че има срок на годност до 72 часа, ферментира 21 дни и няма консерванти – направена е единствено от вода, малц и хмел. Тук бирата се предлага според сезона, като в момента изборът е от шест вида. Градират от най-светлия тон, през кехлибарено, охра до по-плътен нюанс.

Препоръчваме: Чешкият лагер, който е и специалната бира на заведението (2.80 лв. за 300 мл), както и този с по-карамелен нюанс, по-известен сред редовните клиенти като "Амбър" (2.40 лв. за 300 мл)

Бургас, ул. "Хан Крум" 6, до жп гарата
Работи целогодишно
Брой места: 200
Работно време: всеки ден от 9 до 00 ч.
Телефон за връзка: 087 932 1333
Facebook
Mezetto
Бургас


Заведението, което в спомените ни присъстваше като чайна, се е превърнало в амбициозно ново място за вино. Отворено е от средата на юни, с изцяло променен интериор (свещи, маси и виенски столове от дърво, топли тонове), където вечер се акцентира на приглушената светлина, вина от България и отвъд и джаз.

"За да се научиш да разбираш хубавото вино, най-добрата инвестиция, която можеш да направиш, е да си купиш тирбушон", казва един от собствениците, Петър Теленчев. "Искахме да направим заведение, което да събира хората, разбиращи от вино. Но искахме то да може и да култивира усещането за такова."

Затова и барът предлага над 10 варианта на чаша, съобразени със сезона. Широкият асортимент от вина е подкрепен с непретенциозно меню, с което посетителите по-скоро да "замезят". Заведението вече е и редовна точка за срещи на Burgas Wine Club, където се тестват предложения от различни региони.

Бургас, площад "Тройката"
Работи целогодишно.
Брой места: около 120
Работно време: всеки ден от 9 до 00 ч.
Facebook
Ще чакаш
Градина

На "Градина" от юли тази година се задава първата конкуренция на добре познатото Salty Food & Drinks – плажното малко капанче "Ще чакаш". Поето от Светослав, познат от столичното Aubergine, заведението е малко, но предлага истински хубава храна. "Всеки ден менюто е различно, като за обяд предлагаме до пет-шест неща, а вечер – седем-осем", разбираме от самия него.

Непретенциозният външен вид на заведението дори и за секунда не ни кара да го подценим. Вече са ни "открехнали" за десертите и палачинките по обяд. "Всъщност това е ново изпълнение на старо капанче. Запазихме единствено табелата, всичко останало е сменено. През деня предлагаме барбекю, а вечер – по-висок клас храни."
Обещанието е винаги да има хубава риба, вкусни телешки бургери, както и всичко, типично за плажа. Както и по един десерт на ден. Ценовият клас предполага спокойно да се наядеш с до 20 лв.

Препоръчваме: барбекюто, както и класическата бисквитена торта с маскарпоне, позната от Aubergine в София
Къмпинг "Градина", до Bash Bar
Работи сезонно
Работно време: от 9 до 21:30 ч.
Брой места: 80
Fish & Chips
Градина


Новото морско попълнение на нашите добре познати от възловия ъгъл на "Ангел Кънчев" и "Парчевич" Street Chefs. Намираме ги зад Kite Bar. Моделът на менюто е много опростен – топли и приготвени пред теб панирана прясна треска и пържени картофи. Панировката е специална и е комбинация от овкусена с лимон мащерка, сол, черен пипер, бира и брашно. А към тях – сос "Тартар" с майонеза и кисели краставички, измислен специално седмица преди старта на проекта. Порцията е опакована в кутия, а не в традиционната хартия, и струва точните десет лева. "Най-честият въпрос, който ни задават, е дали предлагаме хляб и дали пържим цаца. Отговорът е повече от ясен", споделят от Fish & Chips.

Бусчето за риба и картофи е от 1974 г., модел San Georgo. "Взехме го от предишните собственици, които са го използвали за pop-up суши", разказва Петко Цочев, единият от собствениците. Въпреки че засега е "инсталирано" между Kite Bar и Bash Bar, вероятно бусчето ще сменя локацията си през уикендите, като топла риба и картофи ще има и в стария град на Созопол, а понякога и в Лозенец.

Препоръчваме: с бира Weiss330, разработена от "Диво пиво" специално за Fish & Chips
Къмпинг "Градина", зад Kite Bar
Работи сезонно
Работно време: по обяд и късно вечер, докато има хора
Q-ftetaria
Лозенец

Столичната Q-ftetaria, която отвори врати преди малко повече от половин година, всъщност е продължение на нейния морски вариант в Лозенец. Курортът си има специално място за кюфтета още от юли 2015 г., но неговият столичен вариант набра значително повече популярност.

Интериорът на морския вариант е далеч по-непретенциозен, с леко намигване към малките крайбрежни кръчмета на остров Тасос. Друга важна разлика е, че в морския вариант на менюто присъстват риба и рибни изделия. А освен тях са включени и телешки специални кюфтета (8.90 лв.), каквито все още в София няма. Презентацията и сервирането на ястията също са различни, като порцията винаги идва върху дървена дъска в гарнитура с картофи, чушки и лютеница. "Искахме заведението в Лозенец да има по-морски вид, да е леко по-опростено. Затова и имаме по-малко артикули, но пък цените са същите като в София", споделя един от управителите на Q-ftetaria.

Препоръчваме: салата "Трите китки" от айсберг, зелена, червена салата, рукола, пармезан, крутони и дресинг от домати (6.20 лв.)
Лозенец, ул. "Велека" 5
Работи от юни до септември
Брой места: 80
Работно време: от 12 до 00 ч.
Facebook

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
  • 1
    fpyyh avatar :-|
    fpyyh

    хубаво е, че сте ги събрали, ако оправите и няколко правописни грешки и има повече цени (или навсякъде, или никъде), ще е супер

  • 2
    hyt1417360562383957 avatar :-|
    Igor Kukuy

    Пробвайте The Taste в Слънчев Бряг, апартхотел Премиер. Уникални неща правят.

  • 3
    fve avatar :-?
    Федор Езерский

    Каква е клиентелата на тези места? Демократични американски туристи или тоталитарни руснаци?

  • 4
    istinskatalogika avatar :-P
    Логика

    Еее- някой добре е започнал с любимото ми кафене- ресторант- летния Хоризонт във Варна:)

  • 5
    istinskatalogika avatar :-P
    Логика

    Посещаваме и ресторант “Морската тераса “ доста често:)

  • 6
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика

    Ако във Варна искате да похапнете добре не само морски дарове, търсете ресторант “ Старият чинар„- вярвайте ми, струва си! Храната е много вкусно приготвена, а понякога правят и чеверме...

  • 7
    istinskatalogika avatar :-?
    Логика

    Не разбирам извратената логика на поставилият минуси на коментари № 4, 5 и 6.Или е важно да се плюе българското Черноморие ей така- дори без нищо, когато има и хубави неща в него, да се отрича всичко хубаво в България и България само да се плюе с повод и без повод? Впрочем- въяпросът ми явно е реторичен- прекалено много кривозащитни нпо-та са заети точно с плюенето по България и българите в нея...

  • 8
    erebus avatar :-|
    'ΕΡΕΒΟΣ

    Интересна статия и галерия.

  • 9
    alien_s avatar :-?
    Jessika

    Не знам дали ще посетя скоро някое от изброените заведения, но поне ми създадоха лятно, лежерно настроение :).
    Размечтах се за море, ваканция и топли дни :).

  • 10
    valtoro avatar :-|
    valtoro

    Нещо като цаца с бира !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход