"Махалото на Фуко" се чете много добре във влак – защото въобще не разбираш кога си стигнал и кога е дошла твоята спирка. Толкова е увличаща и човек трябва да е концентриран, за да я разбере", казва Владимир Бъксанов. Той и приятелката му живеят на седемнайсет километра от София, в село Владо Тричков. И двамата пътуват всеки ден по половин час до столицата, за да ходят на работа – той като графичен дизайнер, а тя – в мебелна къща. Владимир и негови приятели са от ентусиастите, които се опитват да възродят списание "Дъга" през 2006 г., издават десет броя, но поради липса на финансиране спират.
С кола пътят до София е точно толкова – половин час, пътят вече е ремонтиран и добър, само завоите са малко повече. "Предпочитам да се движим с колата, но понякога се налага и да ползваме влака. Малко е на късмет какъв влак ще уцелиш – има едни нови Siemens, които са доста приятни, но все още има и от старите, където даже не искаш и да сядаш." След като е привършил "Махалото на Фуко" Владимир в момента чете "1984" на Джордж Оруел, като според него с киндъла е толкова удобно, че няма нужда и да търси място за сядане.
Купуват селската къща преди шест години, правят й основен ремонт – нова дограма, водна риза, с която да с отопляват. "Покупката на къщата е най-добрата инвестиция в живота ми", казва Владимир. И допълва, че за нищо не съжалява, както и вече нищо не му липсва от София. Мислят си, че цялата къща ще е готова за едно лято, но нещата не се случват толкова бързо – успяват само с първия етаж. Зимата на 2012 г. е минус 25 градуса, а печката с водна риза отоплява бавно. "Прибирахме се вкъщи, включвахме я към 19 ч. и чак в 23 си сваляхме якетата." Но Владимир смята, че това са малки неудобства. "Не е хубаво човек да мисли прекалено много. Ако го правехме прекалено, нямаше да вземем къщата, а сега не съжаляваме."
"Докато живеех в квартал "Свобода", дойдеше ли петък, се започваха партита и купони и обикновено се прибирах чак в неделя, но съм се наживял и се наситих. На възрастта, която съм в момента – 38 години, спокойствието е много по-ценно." Сега се радва, че вечер вместо трамваи чува щурци. А докато вечерят в градината, на гости им идва лисица – прави им компания, не харесва хляб, но не отказва сиренце или месо. През първата година садят всякакви зеленчуци в градината, но сега са се концентрирали върху доматите и краставиците.
През уикендите карат колела в планината, разхождат се до близкия манастир. "Сега чакаме и дете, което скоро ще се роди, и мислим, че това е подходящото място за отглеждането му." А и въздухът е много по-чист, от колкото в града. "Едно време Тодор Живков е искал да строи санаториум там, но планът така и не се е осъществил." Харесали са си детска градина в Нови Искър, на път за работа към София, и мислят, че с това няма да имат никакъв проблем. Освен влака има и маршрутка, която минава на всеки половин час от Своге към София.
"Човек трябва да е готов, за да предприеме подобна стъпка, и да знае точно какво иска, защото преместването извън града е голяма промяна и можеш да се почувстваш прецакан, ако не си сигурен какво искаш", казва Владимир.
Те не са единственото младо семейство, което живее там и пътува до София, за да работи. "Прави ми впечатление, че има все повече хора, които се местят от града в селото." Владимир и приятелката му имат комшии, с които си правят барбекюта. "Ако видим, че някой от тях чака маршрутката, го караме към града. Има чувство на сплотеност – помагаме си по съседски." В тяхната част на селото, която се води за квартала с вилните къщи на Владо Тричков, има смесен магазин, който е и пивница. "Предлага всичките основни неща и е малко по-скъп, но винаги може да спаси положението."
"Махалото на Фуко" се чете много добре във влак – защото въобще не разбираш кога си стигнал и кога е дошла твоята спирка. Толкова е увличаща и човек трябва да е концентриран, за да я разбере", казва Владимир Бъксанов. Той и приятелката му живеят на седемнайсет километра от София, в село Владо Тричков. И двамата пътуват всеки ден по половин час до столицата, за да ходят на работа – той като графичен дизайнер, а тя – в мебелна къща. Владимир и негови приятели са от ентусиастите, които се опитват да възродят списание "Дъга" през 2006 г., издават десет броя, но поради липса на финансиране спират.
С кола пътят до София е точно толкова – половин час, пътят вече е ремонтиран и добър, само завоите са малко повече. "Предпочитам да се движим с колата, но понякога се налага и да ползваме влака. Малко е на късмет какъв влак ще уцелиш – има едни нови Siemens, които са доста приятни, но все още има и от старите, където даже не искаш и да сядаш." След като е привършил "Махалото на Фуко" Владимир в момента чете "1984" на Джордж Оруел, като според него с киндъла е толкова удобно, че няма нужда и да търси място за сядане.
3 коментара
Ех.....
Става става и аз имам вила на Владо.
И съм живял за по дълго в нея но докато си млад.
Но е много важно и какво работиш.
Ако работата ти започва с точност до секунда живота извън градът става проблематичен.
После хората който живеят по селата и имат само този дом нямат избор.
А гадните софиенци като одъртеят се връщат в големото село главно заради подръжката на общината транспорта и медицината.
Иначе успех на градските
Живял съм няколко години в село квартал на София. Предимства има бол но не бива да се идеализира селският живот. Чист въздух и спокойствието са двете най-големи предимства, но интригите и междусъседските отношения са нещо с което един нормален и спокоен човек свиква трудно. Уви!