На 30 км от "Руски паметник"

Петра, която сбъдна детската си мечта да живее на село

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

"Ако виждаш нещо в мечтите си, значи можеш да го постигнеш.

Винаги помни, че всичко започна с една мечта и един мишок."

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


12 коментара
 • 1
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Прекрасно е да живееш на село, или по-скоро в покрайнините на града. Няма такава свобода никъде.. Стига комшийте да са разбрани

 • 2
  fbr45306322 avatar :-?
  MyTwoCents

  Ами аз това вече го направих преди 10 г. и бях на.... 35. От НДК на 30 км на село. Сега стигам на работа всеки ден в София по-бързо отколкото преди от НДК.

  Малка зеленчукова градинка, няколко кокошчици, къпини като орехи, вечери на верандата (без зимата).

  Има си и много недостатъци разбира се - спиране на тока, скапан интернет, необходимост от постоянни хранителни запаси, готовност сам да си оправяш много неща по къщата и да имаш подръка наличните инструменти, всяка услуга започва с 50 лв. за транспорт, невъзможност да си намериш домашни помощници, кметството е бедно и забравѝ да очакваш поддръжка на общинската инфраструктура.

  Като спре тока (често!) спира водата, отоплението,интернета, телевизията (макар и сателитна), зареждачките, компютрите, хладилника, фризера. Всичко води до малка или голяма драма. Постепенно се научаваш да си готов за всякакви обстоятелства.

  Петра скоро ще открие и проблемът с детската градина и училище за децата, но пожелавам успех на младото семейство.

 • 3
  ra_iv avatar :-|
  ra_iv

  От статията не става ясно, че всъщност мъжа ми сам построи къщата и то наистина в "свободното" си време, т.е. когато не беше на работа. Така че за нас наличие на инструменти, готовност да се справиш с всякакви повреди не е изпитание, а част от ежедневието. От три години живеем тук. Случвало се е зимата да угасне тока, но и това не е нещо, което би следвало да се взима като негатив. Печката бумка,от глад няма да умрем.Училище, детска градина има, алтернативи също. Домашно образование също е опция...Въобще живота на село е нещо различно от стереотипа и ако искаме нон стоп да имаме телевизия, интернет и всеподобни удобства на цивилизацията то по-добре въобще да не напускаме града.

 • 4
  stanislav22 avatar :-|
  stttt

  абе след някоя по-зла зима може и да увехне романтиката, иначе за някои летни моменти изживяването е безценно. И да не забравяме, всичко си има цена, една къща, ако е добре поддържана излиза мноого по-скъпо от добре поддържан апартамент. Хамалогията си остава гратис..нея някой я броят за удоволствие.

 • 5
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  Споко, бе, идем! Макар и не точно във вашето село, ама пак сме на 25км от Околовръстното.

  Другата или по-другата седмица трябва да си взема разрешението за строителство от общината/ДНСК. Утре (в неделя!), идват геодезистите да набият колчетата за къщата. Планът е тази есен да налеем основите и обратния насип, че да сляга зимата, и напролет и ние да почваме с първия (и единствен!) етаж.

  И ние всичко така като вас: в свободното време и "на мускули". Бал съм им ипотеките, бал съм им чудото... :)

 • 6
  zumz avatar :-|
  zumz

  В България традиционно се строи с бетон, тухли и подобни "солидни" материали. Има си предимства, има и недостатъци. На пазара се предлагат вече и модулни къщи от далеч по-леки и топлоизолационни материали, сглабянето им става за дни, цената е значително по-ниска от каквото и да било "солидно" строителство, гаранцията е на повечето поне 10 г, качествените държат до 50 и повече. Крлко ти трябва за един живот? За спирането на тока се предлагат портативни газови или бензинови генератори, не са скъпи и поддържат най-малко комуникациите (телефон/интернет/компютър), но по-здравите модели предоставят електричество дори и за някои кухненски уреди. Спомена ли някой, че вече се предлагат на нормални цени и слънчеви панели. Така че за живота на село сега има доста повече улеснения отколкото преди 20-30 г.

 • 7
  convince avatar :-|
  convince

  ТЪЙ ша е тя, щото в София няма парцели за градски къщи, поради прието решение на скодоумни комуно уроди преди време, а сега има само между блокови пространства в "гета".
  Ше станем селендуря кат преди, тъй ше е тя!

 • 8
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Идеята не е нито нова, нито е екзотична - всички сме селяни по душа и обичаме свободата. Наврели сме се в големия град от зор дет се вика, за едната му работа много пъти, а поживееш ли някоя и друга годинка в тая гмеж, ти се иска да избягаш с "300" някъде, където няма хора... Та, браво на успелите да направят това!

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Да живееш толкова отдалечено от града е логистичен кошмар - за всяко нещо трябва с кола да отидеш. Ами детето? Всеки ден трябва да го водиш до детската градина, да го взимаш, после като стане по-голямо - ами то тренировки, извънкласни занимания.. часове ще отиват всекидневно за това. Реално накрая ще се окаже, че в къщата хората отиват само да спят късно късно и рано рано се изнасят от там - въобще няма да могат да и се наслаждават. Може би само събота и неделя, ще се чувстват нормално, но пак - ако приятелите са в града.. хайде пак натам, особено детето като стане ученик. Ами ако са две, три?

 • 10
  hm avatar :-|
  хм

  страхотна поредица на Капитал, поздравления!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал