Галерия: Дрескод - Политик
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Галерия: Дрескод - Политик

13759 прочитания
Хилъри Клинтън ползва услугите на дизайнера Нина Маклемър. Тя е известна като гуруто на корпоративния дамски стил. Цветовете за костюмите й са ярки и монохромни - това е принцип в обличането на обществени фигури за публични изяви, в които те са център, тъй като по този начин могат да се откроят лесно в тълпата и да бъдат забелязвани отвсякъде.Панталонът се предпочита в нейния гардероб - в изцяло мъжкия свят на американската президентска институция досега той е избран като "преходен" елемент. Женствеността не е потисната, но не е изведена на преден план не само заради възрастта на Клинтън, но и заради общественото послание, че полът в политиката няма значение.Излъчване: позитивност, увереност, деловитост. За американците строгостта в обличането никога не бива да е водеща, но и в никакъв случай не бива да се подценява.
Ангела МеркелСако в еднотипна кройка, избрана като най-подходяща за фигурата на г-жа Меркел. Разнообразието във формите на дрехите не е ценност в политическия имидж - дрехата е просто елегантна рамка на идеите и вижданията, които политикът представя.Поддържането на една и съща прическа не е случайно - късата коса е за предпочитане в дамския политически имидж, тъй като тя излъчва сериозност. Бижутата трябва да са малко и дискретни. Брошката е традиционен аксесоар за добрия стил на дамите в политиката и беше наложена най-вече от имиджмейкърите на Мадлин Олбрайт.Излъчване: увереност, организираност, твърдост, майчина строгост, незаинтересованост от атрактивно представяне и мода, което в германската политическа среда е задължително.
Джъстин ТрюдоТрюдо има визия на модел, с която обаче имиджмейкърите му не прекаляват. Облечен е винаги в подходящия за събитието стил, като не излиза извън нормите на деловитостта с излишни "бъбриви" елементи. Класически костюми с едноцветни вратовръзки, спортни блузи с якичка и къс ръкав или тенис екип, той умее да носи всички тях с лекота и естественост.Класически костюм, шит по поръчка. Конфекцията не е вариант за високия корпоративен стил. Политическата принадлежност може да се заяви с някакъв малък елемент - например значка.Всякакви допълнителни елементи в мъжкия елегантен стил - игла за вратовръзка, фишу, кърпичка - не се толерират. Основният принцип във вида е излъчването на деловитост. Излъчване: динамичност, позитивност, младежки дух, енергичност, готовност за промяна. На снимките си обикновено е усмихнат по американски и елегантен по европейски.
Вратовръзката е едноцветна, в неагресивен нюанс. Всякакви шарени елементи по нея се считат за неприемливи, защото разсейват вниманието и могат да дадат допълнителна и нееднозначна информация за този, който я носи.Черната вратовръзка се наложи от френския политически елит по време на икономическата криза. Това спомогна да се наложи внушението, че политиката на излизане от кризата е по-важна от модната волност и свързаната с нея известна финансова свобода.За разлика от Франсоа Оланд Никола Саркози имаше харизма и запомнящо се присъствие. Във френския делови стил много рядко има грешки, а Саркози беше предизвикателство за протокола, който трябваше да се съобрази със сравнително ниския му ръст и присъствието на красивата му и по-висока от него съпруга Карла Бруни на обществени места. Тъмните костюми и едноцветните тъмни вратовръзки се превърнаха в нещо като политически тренд именно по времето на Саркози. Съпругата му до него беше най-често със семпли като кройка рокли, лек грим и задължително ниски обувки.Излъчване: умерена елегантност, стил без намек за превъзходство, сериозност, класа.
Ключовият елемент в дамския бизнес стил е балансът между кройка, цветове, материи и най-вече местата, на които можеш да се появиш със съответните дрехи. При г-жа Манолова, както и при повечето български жени политици или бизнес дами, умереността все още не е постигната.Често дрехите, които избира, носят усещането за насилена артистичност, която принципно в добрия политически имиджмейкинг се постига единствено с много дискретни детайли и малки допълнителни елементи – например елегантни брошки.Цветовете са прекалено ярки и агресивни - грешка, която изгражда образа на този, който носи съответните цветове, като твърде лековат.Буфан ръкави, волани, плисета и други елементи не са допустими в стила на обличане на жената политик. Те подчертават женствеността, а в политиката полът няма значение. Прекалено силният грим също е грешка. На политически език той се превежда като опит за скриване, маскиране. Подходящ е т.нар. невидим грим, който дава усещане за свежест и чистота.Жената политик не е модна икона. Тя е служител на нацията и това трябва да е отразено и в облеклото й.Излъчване: Така облечена, тя прилича повече на директор на престижна гимназия или бизнес дама от Източна Европа, отколкото на държавник. В този смисъл излъчването е несериозно, с претенция да бъде дори предизвикателно, което е в разрез с всякакви норми в дипломатическия етикет.
Без никакви политически оценки и пристрастия трябва да признаем, че г-жа Кунева е наистина адекватна в изграждането на облика си. Костюми в три части – сако, пола или панталон и блуза, тъмни бизнес цветове, сдържано присъствие и вид. Класическо перлено герданче, което в женския бизнес гардероб е задължително. Дребни бижута, чанти и обувки без детайли като неангажиращо допълнение към останалото. Малко грим, семпла и разпознаваема прическа.Костюмът в три части е база и в женския корпоративен стил на обличане. В света на политиката той трябва да е още по-строг. Роклята е допустима само ако е в семпла кройка, с дължина до средата на коляното и е съпроводена от сако.Очилата са аксесоар, важен колкото часовника. Те трябва да са елегантни и семпли - без камъчета, ярки цветове и крещящи лога.Малкото перлено герданче е класически накит в гардероба на жената политик. (Справка Маргарет Тачър.)Чантата е дискретна, със средна големина, без никакви разкрасяващи допълнения и едри катарами, в тъмни цветове и с бизнес излъчване.Излъчване: на фона на българската дамска политическа "мода" г-жа Кунева изглежда по западно "вградена". Този й вид често спасява политическите й грешки, тъй като излъчва експертност, деловитост, организираност, безпристрастност.Росен Плевнелиев"Неутрална елегантност" е терминът, който най-добре описва как трябва да се подхожда при обличането на един президент. Специалистите проверяват това чрез специален тест, при който представят пред определена аудитория една и съща публично известна политическа фигура в десетки различни ситуации, но с едно и също облекло. Ако след представянето на визиите групата не може да опише в детайли с какво е бил облечен политикът, избраното облекло се счита за подходящо.Подреденост, дискретна елегантност и увереност са трите стълба, на които трябва да стъпи гардеробът на един политик.Г-н Плевнелиев като човек няма харизмата, която има например Саркози, а и това, с което имиджмейкърите му трябва да се съобразяват, е и самата президентска институция, която у нас е доста безгласна и предимно с представителни функции. Костюми по мярка, неотличаващи се вратовръзки и приетите по правило като за политик от такъв ранг визии в неутрална елегантност за човек като него не вършат добра работа. С този вид дрехи той остава "невидим" и незапомнен. В такива случаи е необходимо да се открие елемент (цвят или детайл в кройката например), за да може да се постигне баланс между адекватна и строга визия, от една страна, и нещо, което да привлича деликатно вниманието.Излъчване: елегантно, но често невидимо, приятно, но незапомнящо се.
Росен Плевнелиев"Неутрална елегантност" е терминът, който най-добре описва как трябва да се подхожда при обличането на един президент. Специалистите проверяват това чрез специален тест, при който представят пред определена аудитория една и съща публично известна политическа фигура в десетки различни ситуации, но с едно и също облекло. Ако след представянето на визиите групата не може да опише в детайли с какво е бил облечен политикът, избраното облекло се счита за подходящо.Подреденост, дискретна елегантност и увереност са трите стълба, на които трябва да стъпи гардеробът на един политик.Г-н Плевнелиев като човек няма харизмата, която има например Саркози, а и това, с което имиджмейкърите му трябва да се съобразяват, е и самата президентска институция, която у нас е доста безгласна и предимно с представителни функции. Костюми по мярка, неотличаващи се вратовръзки и приетите по правило като за политик от такъв ранг визии в неутрална елегантност за човек като него не вършат добра работа. С този вид дрехи той остава "невидим" и незапомнен. В такива случаи е необходимо да се открие елемент (цвят или детайл в кройката например), за да може да се постигне баланс между адекватна и строга визия, от една страна, и нещо, което да привлича деликатно вниманието.Излъчване: елегантно, но често невидимо, приятно, но незапомнящо се.
Бойко БорисовНе може да се отрече, че министър-председателят ни си има стил и той е... нямането на стил. Той може да бъде видян както с костюм (най-често без вратовръзка), така и с яке и спортни панталони или направо с анцуг и прилепнала на главата шапка с огромен надпис. От гледна точка на етикета това е грешка, но от гледна точка на добрия пиар не е, защото така или иначе като фигура той е безспорно разпознаваем. Начинът му на обличане кореспондира с посланията му към обществото – "Аз съм прост и вие сте прости", както самият Борисов беше казал.Държавниците на висшите ръководни постове (министър-председател и президент) нямат почивен ден от имиджа си, затова той трябва да бъде част от всеки момент от ежедневието им.Спортните екипи или неформалните облекла за почивните дни на политиците с висок държавен пост също подлежат на строг подбор. Не са приети прекалено скъпи марки, едрите лога са забранени, тъй като политикът не може да е рекламно лице на нито една марка, крайности като прекалено тъмни или пък много ярки цветове също се избягват. Умереността е задължителна.За разлика от миналото днес шапката не е популярен аксесоар в облеклото на политиците. Счита се, че ако един държавник може да ръководи нация, би могъл да прекара известно време на вятър и студ в представителните си функции пред нея.Излъчване: незачитане на правилата и създаването на свои (той може да се появи на екрана на телевизора и по анцуг или да публикува своя снимка по домашни дрехи до магнолиите в градината си), дързост, увереност.

Галерията е част от текст, чиято пълна версия може да прочетете тук.

Хилъри Клинтън ползва услугите на дизайнера Нина Маклемър. Тя е известна като гуруто на корпоративния дамски стил. Цветовете за костюмите й са ярки и монохромни - това е принцип в обличането на обществени фигури за публични изяви, в които те са център, тъй като по този начин могат да се откроят лесно в тълпата и да бъдат забелязвани отвсякъде.Панталонът се предпочита в нейния гардероб - в изцяло мъжкия свят на американската президентска институция досега той е избран като "преходен" елемент. Женствеността не е потисната, но не е изведена на преден план не само заради възрастта на Клинтън, но и заради общественото послание, че полът в политиката няма значение.Излъчване: позитивност, увереност, деловитост. За американците строгостта в обличането никога не бива да е водеща, но и в никакъв случай не бива да се подценява.
Преглед на оригинала
Джъстин ТрюдоТрюдо има визия на модел, с която обаче имиджмейкърите му не прекаляват. Облечен е винаги в подходящия за събитието стил, като не излиза извън нормите на деловитостта с излишни "бъбриви" елементи. Класически костюми с едноцветни вратовръзки, спортни блузи с якичка и къс ръкав или тенис екип, той умее да носи всички тях с лекота и естественост.Класически костюм, шит по поръчка. Конфекцията не е вариант за високия корпоративен стил. Политическата принадлежност може да се заяви с някакъв малък елемент - например значка.Всякакви допълнителни елементи в мъжкия елегантен стил - игла за вратовръзка, фишу, кърпичка - не се толерират. Основният принцип във вида е излъчването на деловитост. Излъчване: динамичност, позитивност, младежки дух, енергичност, готовност за промяна. На снимките си обикновено е усмихнат по американски и елегантен по европейски.
Преглед на оригинала
Вратовръзката е едноцветна, в неагресивен нюанс. Всякакви шарени елементи по нея се считат за неприемливи, защото разсейват вниманието и могат да дадат допълнителна и нееднозначна информация за този, който я носи.Черната вратовръзка се наложи от френския политически елит по време на икономическата криза. Това спомогна да се наложи внушението, че политиката на излизане от кризата е по-важна от модната волност и свързаната с нея известна финансова свобода.За разлика от Франсоа Оланд Никола Саркози имаше харизма и запомнящо се присъствие. Във френския делови стил много рядко има грешки, а Саркози беше предизвикателство за протокола, който трябваше да се съобрази със сравнително ниския му ръст и присъствието на красивата му и по-висока от него съпруга Карла Бруни на обществени места. Тъмните костюми и едноцветните тъмни вратовръзки се превърнаха в нещо като политически тренд именно по времето на Саркози. Съпругата му до него беше най-често със семпли като кройка рокли, лек грим и задължително ниски обувки.Излъчване: умерена елегантност, стил без намек за превъзходство, сериозност, класа.
Автор: Инна Павлова
Преглед на оригинала
Ключовият елемент в дамския бизнес стил е балансът между кройка, цветове, материи и най-вече местата, на които можеш да се появиш със съответните дрехи. При г-жа Манолова, както и при повечето български жени политици или бизнес дами, умереността все още не е постигната.Често дрехите, които избира, носят усещането за насилена артистичност, която принципно в добрия политически имиджмейкинг се постига единствено с много дискретни детайли и малки допълнителни елементи – например елегантни брошки.Цветовете са прекалено ярки и агресивни - грешка, която изгражда образа на този, който носи съответните цветове, като твърде лековат.Буфан ръкави, волани, плисета и други елементи не са допустими в стила на обличане на жената политик. Те подчертават женствеността, а в политиката полът няма значение. Прекалено силният грим също е грешка. На политически език той се превежда като опит за скриване, маскиране. Подходящ е т.нар. невидим грим, който дава усещане за свежест и чистота.Жената политик не е модна икона. Тя е служител на нацията и това трябва да е отразено и в облеклото й.Излъчване: Така облечена, тя прилича повече на директор на престижна гимназия или бизнес дама от Източна Европа, отколкото на държавник. В този смисъл излъчването е несериозно, с претенция да бъде дори предизвикателно, което е в разрез с всякакви норми в дипломатическия етикет.
Автор: Инна Павлова
Преглед на оригинала
Без никакви политически оценки и пристрастия трябва да признаем, че г-жа Кунева е наистина адекватна в изграждането на облика си. Костюми в три части – сако, пола или панталон и блуза, тъмни бизнес цветове, сдържано присъствие и вид. Класическо перлено герданче, което в женския бизнес гардероб е задължително. Дребни бижута, чанти и обувки без детайли като неангажиращо допълнение към останалото. Малко грим, семпла и разпознаваема прическа.Костюмът в три части е база и в женския корпоративен стил на обличане. В света на политиката той трябва да е още по-строг. Роклята е допустима само ако е в семпла кройка, с дължина до средата на коляното и е съпроводена от сако.Очилата са аксесоар, важен колкото часовника. Те трябва да са елегантни и семпли - без камъчета, ярки цветове и крещящи лога.Малкото перлено герданче е класически накит в гардероба на жената политик. (Справка Маргарет Тачър.)Чантата е дискретна, със средна големина, без никакви разкрасяващи допълнения и едри катарами, в тъмни цветове и с бизнес излъчване.Излъчване: на фона на българската дамска политическа "мода" г-жа Кунева изглежда по западно "вградена". Този й вид често спасява политическите й грешки, тъй като излъчва експертност, деловитост, организираност, безпристрастност.Росен Плевнелиев"Неутрална елегантност" е терминът, който най-добре описва как трябва да се подхожда при обличането на един президент. Специалистите проверяват това чрез специален тест, при който представят пред определена аудитория една и съща публично известна политическа фигура в десетки различни ситуации, но с едно и също облекло. Ако след представянето на визиите групата не може да опише в детайли с какво е бил облечен политикът, избраното облекло се счита за подходящо.Подреденост, дискретна елегантност и увереност са трите стълба, на които трябва да стъпи гардеробът на един политик.Г-н Плевнелиев като човек няма харизмата, която има например Саркози, а и това, с което имиджмейкърите му трябва да се съобразяват, е и самата президентска институция, която у нас е доста безгласна и предимно с представителни функции. Костюми по мярка, неотличаващи се вратовръзки и приетите по правило като за политик от такъв ранг визии в неутрална елегантност за човек като него не вършат добра работа. С този вид дрехи той остава "невидим" и незапомнен. В такива случаи е необходимо да се открие елемент (цвят или детайл в кройката например), за да може да се постигне баланс между адекватна и строга визия, от една страна, и нещо, което да привлича деликатно вниманието.Излъчване: елегантно, но често невидимо, приятно, но незапомнящо се.
Автор: Инна Павлова
Преглед на оригинала
Росен Плевнелиев"Неутрална елегантност" е терминът, който най-добре описва как трябва да се подхожда при обличането на един президент. Специалистите проверяват това чрез специален тест, при който представят пред определена аудитория една и съща публично известна политическа фигура в десетки различни ситуации, но с едно и също облекло. Ако след представянето на визиите групата не може да опише в детайли с какво е бил облечен политикът, избраното облекло се счита за подходящо.Подреденост, дискретна елегантност и увереност са трите стълба, на които трябва да стъпи гардеробът на един политик.Г-н Плевнелиев като човек няма харизмата, която има например Саркози, а и това, с което имиджмейкърите му трябва да се съобразяват, е и самата президентска институция, която у нас е доста безгласна и предимно с представителни функции. Костюми по мярка, неотличаващи се вратовръзки и приетите по правило като за политик от такъв ранг визии в неутрална елегантност за човек като него не вършат добра работа. С този вид дрехи той остава "невидим" и незапомнен. В такива случаи е необходимо да се открие елемент (цвят или детайл в кройката например), за да може да се постигне баланс между адекватна и строга визия, от една страна, и нещо, което да привлича деликатно вниманието.Излъчване: елегантно, но често невидимо, приятно, но незапомнящо се.
Автор: Инна Павлова
Преглед на оригинала
Бойко БорисовНе може да се отрече, че министър-председателят ни си има стил и той е... нямането на стил. Той може да бъде видян както с костюм (най-често без вратовръзка), така и с яке и спортни панталони или направо с анцуг и прилепнала на главата шапка с огромен надпис. От гледна точка на етикета това е грешка, но от гледна точка на добрия пиар не е, защото така или иначе като фигура той е безспорно разпознаваем. Начинът му на обличане кореспондира с посланията му към обществото – "Аз съм прост и вие сте прости", както самият Борисов беше казал.Държавниците на висшите ръководни постове (министър-председател и президент) нямат почивен ден от имиджа си, затова той трябва да бъде част от всеки момент от ежедневието им.Спортните екипи или неформалните облекла за почивните дни на политиците с висок държавен пост също подлежат на строг подбор. Не са приети прекалено скъпи марки, едрите лога са забранени, тъй като политикът не може да е рекламно лице на нито една марка, крайности като прекалено тъмни или пък много ярки цветове също се избягват. Умереността е задължителна.За разлика от миналото днес шапката не е популярен аксесоар в облеклото на политиците. Счита се, че ако един държавник може да ръководи нация, би могъл да прекара известно време на вятър и студ в представителните си функции пред нея.Излъчване: незачитане на правилата и създаването на свои (той може да се появи на екрана на телевизора и по анцуг или да публикува своя снимка по домашни дрехи до магнолиите в градината си), дързост, увереност.
Автор: Инна Павлова
Преглед на оригинала

Галерията е част от текст, чиято пълна версия може да прочетете тук.

Хилъри Клинтън ползва услугите на дизайнера Нина Маклемър. Тя е известна като гуруто на корпоративния дамски стил. Цветовете за костюмите й са ярки и монохромни - това е принцип в обличането на обществени фигури за публични изяви, в които те са център, тъй като по този начин могат да се откроят лесно в тълпата и да бъдат забелязвани отвсякъде.Панталонът се предпочита в нейния гардероб - в изцяло мъжкия свят на американската президентска институция досега той е избран като "преходен" елемент. Женствеността не е потисната, но не е изведена на преден план не само заради възрастта на Клинтън, но и заради общественото послание, че полът в политиката няма значение.Излъчване: позитивност, увереност, деловитост. За американците строгостта в обличането никога не бива да е водеща, но и в никакъв случай не бива да се подценява.
Преглед на оригинала

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK