Новият брой: Пътят към Европа
Close

Там, където сме

В този брой събрахме личности, които са важни елементи от средата, в която живеем през последните няколко години. Те са алтернатива на новините с кръвожадни заглавия, данните без пулс, безплодните статистики, изместения фокус, популисткото говорене. Имат ценности и мечти, свързани с житейския и професионалния си път. Вярват в себе си и в това, което правят. За тях са нашите страници, защото Light винаги е разказвал истории, които дават перспектива, смисъл и светлина.

Косена Кирчева
Косена Кирчева
Косена Кирчева    ©  Тихомир Рачев
Косена Кирчева    ©  Тихомир Рачев

Косена Кирчева,

която има право да гласува за пръв път

Уча в 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски" в паралелка с английски и испански език. Обучението ми дотук бих описала като скучна подготовка за това, с което реално искам да се занимавам - интериорен дизайн. Избрах го, защото като интериорен дизайнер ще трябва по цял ден да разглеждам и подбирам различни мебели в различни стилове и това е страшно интересно. Ще продължа учението си в България, защото смятам, че в последните години София се развива доста добре и тук има реализация.

Не съм сигурна дали трябва да гласувам тази година, тъй като не съм много добре запозната с кандидатиралите се. Мисля, че е изключително важно да се гласува, иначе оставяме бъдещето на държавата си в ръцете на някого, чиито интереси може да не ни допаднат, но рано или късно ще се сблъскаме с тях. Мисля, че е крайно време политическите постове в България да спрат да се предават по кръвен път. Интересувам се от политика. Още съм малка, но се надявам след време да имам възможност да допринеса за решаването на някои обществени проблеми. Моите съученици не се интересуват от тези въпроси и рядко мога да ги обсъждам с тях. Искам да дам всичко от себе си в университета и да стана успял интериорен дизайнер.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • + 7

  Хареса ми №4, Яна Липованска - хареса ми като концепция макар и утопична. Няма как всеки да може да прави по 5000 лв. на месец или пък да работи дистанционно по проект, който му пее на сърцето. В реалния свят както и в природата има естествен отбор - отделни индивиди се издигат съобразно личните си качества до ниво 5000 и повече лв. на месец, други го карат на социални помощи или робуват на корпорациите. Също така не на всеки е дадено да долови нюансите на живота, които Яна така красиво описва. За нея, сигурен съм, това са осъществими мечти, за останалите 99 процента не съм сигурен. Благодаря, Яна, че привнесохте багра и светлина в този дъждовен, мрачен ден.

  Нередност?
 • 2
  milenai avatar :-|
  milenai
  • + 3

  Чудесна статия, благодаря. А снимките- портрети са изключителни!

  Нередност?
 • 3
  cara_mia avatar :-|
  Cara Mia
  • + 5

  Допада ми това,че сте избрали все млади хора,със собствен поглед върху живота,собствено мнение по злободневните неща на нашето време,хора необременени от миналото , направили собствен избор!

  Нередност?
 • 4
  Just_Kidding avatar :-P
  Just Kidding
  • + 2

  Във връзка с историята на "Краси Генова-Попова, която стана майка на 41 години" - стана ми много забавно от съвпадението между мен (Яна) и сина ѝ (Ян), с който сме родени на една и съща дата (22. януари). =) Да Ви е здрав и много да се радвате взаимно! ^^

  Нередност?
 • 5
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq
  • + 1

  До коментар [#1] от "zmuz":

  на мен пък ми хареса рикардо ибрахим, като странен бриколаж между изтока и запада, който там е по-скоро западен, тук по-скоро близкоизточен. иначе, останалото е много ъпър мидъл клас хипстерско :) да вземем и ние да се класираме направо някой ден в подобни рубрики на медиата, като хора с "ценности и мечти", хехе.

  Нередност?
 • 6
  herkules avatar :-|
  herkules
  • - 3
  • + 1

  "Най-много ме мотивира промяната, която се случва ежедневно. Като директор на Българския фонд за жените мога да кажа, че работата ни е изключително трудна, но в същия момент ни дава шанс не просто да сме свидетели на тази промяна, а да участваме в нейното постигане."

  И как точно участвате за тази промяна, кое и какво според вас срябва да се промени? По конституция, мъже и жени отдавна са равни! Къде виждате неравенство? Това, че има извънредно много женски правозащитни организации е факт неоспорим! И голямата вреда от тях също е неоспорима. Над 8 трилиона долара годишно изяждат женските НПО-та, за борба с мъжкия облик. Борба за кауза, която предварително е обречена на неуспех. Кое наричате ваше постижение? Прокараните антимъжки закони ли? У нас по закон след развод, децата стават собственост на жената, а мъжът се ощетява да я издържа, докато децата станат пълнолетни. Как могат да се равнопоставят половете, след като не са равностойни? Означава ли да речем, че в спорта не трябва да има дисциплини за мъже и жени по отделно? Ако половете се състезават заедно, за да има равнопоставеност, дали изобщо жена ще се класира индивидуално? Ако ЕС се разпадне (по екстраполация) дали конвенцията на Съвета на Европа, за превенция и борба с насилието над жени, и домашното насилие, ще има задължителен характер? Феминизмът е доктрина за унищожаването на Християнския свят, чрез отнемане на мъжкия авторитет и омаловажаване на мъжките качества с антимъжка политика, наложена от новия световен ред. Стремежът е да се обезсили мъжкото влияние и юридически мъжът да е подчинен на жената. Основна цел е да се убие мъжкото у мъжа, за да бъдат половете равноправни, а от там и да са равнопоставени.

  "Натрупаха се няколко новини, които ме вбесиха изключително много в последните седмици – изтеклия запис на Тръмп от 2005 г., в който се хвали с практики на сексуално насилие"

  И как така точно запис от преди 11 години, само между мъже, в разговор за жени, те вбеси, и то изключително много? За какво друго биха си говорили здрави хетеросексуални мъже, освен за жени? Може би щеше да си възхитена ако бяха хомосексуалисти, и се обясняваха взаимно в любов и романтични преживявания? Не е вярно че жените навсякъде по света се мобилизират и протестират срещу сексизма > грозна дума, липсваща до скоро в българския тълковен речник! Подстрекавани и насърчавани са от феминизма, но без успех в над 3/4 от населението на планетата. Феминизмът всъщност е сексизъм с обратен знак > женски сексизъм. Мъжете са доказали превъзходството си над жените във всяко едно отношение в исторически план. Жените ще си останат само с претенции без покритие за можещи колкото мъжете.

  "срамно е, че се налага да се протестира за женски права и равнопоставеност в XXI век. Отдавна всички хора трябваше да сме равни."

  Да, наистина е срамно да се протестира за женски права, тъй като по конституция половете отдавна са равни, но феминизмът е безсрамна идеология, която не намери почва (хлебна среда) в над 3/4 от света (освен в страните със западна "демокрация"), където половете не вървят срещу природата си, и хората се съобразяват с природните закони. Мъжете и жените съществуват заедно, но имат различно предназначение. Не може насила с граждански закон да се изравни, туй що природата е създала неравно. „Най-лошата форма на неравенство е изравняването на нещата, които не са равни.”
  -- Аристотел!

  Нередност?
Нов коментар