Ще излизате ли в петък вечер?

Защо все по-често си оставаме вкъщи в петък и събота вечер

Най-добрите ви приятели предпочитат да си налеят чаша вино и да пуснат няколко серии на "Младия папа", да прочетат всички онези интересни статии, за които не са имали време през седмицата, или в най-добрия случай - да ви поканят на ранна италианска вечеря, за да се видите на спокойствие. Случва ли ви се напоследък?


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


10 коментара
 • 1
  carmello avatar :-|
  carmello

  ''Причините са няколко: в големите градове по света нощният живот е скъпо развлечение - таксита, вход и високи цени на алкохола; забраната за пушене също се оказва от значение. Приятелите, които излизат, за да се видят, а не да се напият безпаметно, предпочитат по-тихи и спокойни заведения. Клубовете вече не са и мястото, на което, както преди, имаш шанс да срещнеш подходящ партньор - вече съществуват достатъчно онлайн мрежи, да речем Tinder, които вършат много по-добра работа. Прибавяме и факта, че младите хора вече са изтощени от работа и краят на седмицата е единственият момент, когато могат да си починат качествено. А манията по здравословен и щадящ начин на живот изключва прекаляването с алкохол и системното безсъние.''


  зависи, много хора наистина стават лели/чичовци на 25, но ако минеш който и да е ден през Билкова или Петък примерно - никога няма да ги видиш празни, а петък и събота не можеш да влезеш в Терминал/Микстейп...

  друг фактор е че София се напълни със селяни, които вече обуславят един друг тип заведения- тип кафене на главната улица, в което като на главната в селото от което идват да висят по няколко часа

  трети фактор е че статията говори за една специфична прослойка от сравнително заможни добре образовани хора, ходещи в Ялта да си махат главите с разни прахчета- ама тва омръзва, виж, ако авторката мине през студЙентски град лошо ще и стане - там се пие фалшив алкохол и се друсат гюбеци до зори всяка вечер

 • 2
  mqt1480851136512251 avatar :-?
  Rent For Real

  Интересен анализ!

 • 3
  funcy74 avatar :-P
  МилевГео

  Мисля, че нощният ни живот е отражение на "шоу бизнеса" ни. Второто го няма, затова го няма и първото. В БГ няма клубна култура, съответно няма публика, която да има нужда от нея. Културата се възпитава не от псевдо културтрегерите, а от собствениците на бизнеси, свързани с шоу, с култура. Нуждите се възпитават, ако знаеш как, ако искаш да възпитаваш нещо истинско, нещо, което вълнува не само телата, а най-вече душите. Понеже клубовете са собствност на разни селчовци и мутрагени(които не излизат от фитнеса и мозъците им съдържат една мозъчна гънка - за дишането, евентуално), няма какво друго да очакваме от нощния живот. Той е скучен и безидеен, като българската "култура".
  Погледнете 200км. надолу и ще видите как в Солун например има уникални клубове, култивирана клубна сцена за различни жанрове, публика, която всеки уикенд е там и е жадна за тези събития. Стига мечти. Хуквайте към чалгарниците, силикона и мутрите с бицепсите. Ние сме си просто едни селчовци. Нека да си го признаем. Та то и литературната ни класика го описва този факт - политически и социален. Хайде щракайте с пръсти, слагайте ризките със щампичките и фанелките с къси ръкави посред зима(нали само от тях имаме и те винаги са мудиерни) и тихичко подвивайте опашки.

 • 4
  markblog avatar :-P
  markblog

  Я отидете в некое село в община КнежЪ по хоремазите да видите клубна култура, ако сте с дънки, че ви гърбат щото те са по анцузи

 • 5
  alexa88 avatar :-|
  Alexandra Petrova

  Очевидно някои от коментиращите винаги стигат до разбор на селяни и граждани, но статията изобщо не разглежда този проблем. Говори се за глобален социален процес, който се състои в отдръпване от старите навици на общуване-от една страна, социалните мрежи позволяват да срещнеш и общуваш с някого, преодолявайки екстремни условия като лош алкохол, твърде силна музика и напрежение от заобикалящата конкуренция, а от друга, дори не се визира общуването като социална потребност, а просто потокът на информация, който макар и едностранен ни кара да се чувстваме изтощени сякаш телевизорът ни е правил компания цял ден. Това информационно пренасищане води до желание за усамотяване и самоизолиране с цел презареждане на собствените сили. Това не е време на скука, а на отдаване на приятни занимания. Човек остава свързан в социалните мрежи, но не е така агресивно активен. Това е нормално поведение на човек с работа и отговорности, а за отклонение се приема нестихващата тинейджърска мания за скитане и представяне на себе си пред света, изразена в завишена екстроверност на индивида, дори в по-зряла възраст. В този ред на мисли 25-годишни лелки няма, има хора в състояние на осъзнаване и преосмисляне на ценности и потребности, както и по-устойчиво и разумно асимилиране на собствената си личност в обществото и в света.

 • 6
  alexa88 avatar :-|
  Alexandra Petrova

  Очевидно някои от коментиращите винаги стигат до разбор на селяни и граждани, но статията изобщо не разглежда този проблем. Говори се за глобален социален процес, който се състои в отдръпване от старите навици на общуване-от една страна, социалните мрежи позволяват да срещнеш и общуваш с някого, преодолявайки екстремни условия като лош алкохол, твърде силна музика и напрежение от заобикалящата конкуренция, а от друга, дори не се визира общуването като социална потребност, а просто потокът на информация, който макар и едностранен ни кара да се чувстваме изтощени сякаш телевизорът ни е правил компания цял ден. Това информационно пренасищане води до желание за усамотяване и самоизолиране с цел презареждане на собствените сили. Това не е време на скука, а на отдаване на приятни занимания. Човек остава свързан в социалните мрежи, но не е така агресивно активен. Това е нормално поведение на човек с работа и отговорности, а за отклонение се приема нестихващата тинейджърска мания за скитане и представяне на себе си пред света, изразена в завишена екстровертност на индивида, дори в по-зряла възраст. В този ред на мисли 25-годишни лелки няма, има хора в състояние на осъзнаване и преосмисляне на ценности и потребности, както и по-устойчиво и разумно асимилиране на собствената си личност в обществото и в света.

 • 7
  sel33 avatar :-|
  sel33

  "Милениумите"? За нищо не стават. Дано това да е последното изпуснато, чалга, неочовечено поколение.

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  " ... забраната за пушене също се оказва от значение ..."

  Бих могъл да съм баща на "милениум" но не възрастта, а забраната за пушене ме спря от заведенията. Уважавам правото на другите да не дишат моя пушек. Дали им липсвам? Не знам :-)

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  "... домашно забавление - социални мрежи, телевизионни услуги и абонаментни канали ..."

  Изброените са всичко друго, не не и забавление. По моите стандарти.

  По мои груби наблюдения, най-големия сексуален глад се наблюдава сред фейсбук кифлите. По-кофти момента е че си остават стари моми и гледат кучета. вместо деца. Не ги съдя - природата сама ще ги отстрани като ненужен клон на еволюцията. Която мутация на дава плодоносно поколение е обречена на измиране.

 • 10
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  Голямо разделение и "сочене с пръсти" пада.
  "Другата" група е или "лелки, скучни чичковци, плазмодии които не се забавляват" или "другата" група е "селяни, неизживяни тинейджърски години и пиянки".
  Смятам, че има едно пренасищане с дребни души, нещастни хора, които по някаква причина не са доволни от изборът си на прекарване на петък вечер и всярчески се опитват да оплюят другата група, за да се чувстват по-добре със собствените си решения, да валидират "ексклузивната правилност" на техния светоглед и начин на прекарване на петък (че и останалите дни).
  Ловото е, че за разлика от спорта или бизнеса - съревноваването с "кой е избрал най-правилния (единствен правилен) начин за забавление" не е игра с победител. Започнеш ли я - директно си загбуил и се обриаш на нещастие и едно безкрайно доказване на (себе си) защо точно това е най-правилното и как другите са по нисши от теб.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал