Свари си сам (бира)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Свари си сам (бира)

Свари си сам (бира)

Малко история, добрите практики и съветите на майстора

45480 прочитания

Да си варите сами бира не е никак сложно. След световния бум у нас в последните години интересът към това хоби расте, сред практикуващите го има и жени. Домашното пивоварство е част от тенденцията за консумиране на чисти, приготвени вкъщи с качествени съставки храни и напитки. Домашната бира - нефилтрирана и непастьоризирана, с естествени суровини, пази всички полезни свойства (витамин В, антиоксиданти) и максимално се доближава до бирите, правени през Средновековието.

Вълната започва от САЩ, с отегчението на ценителите на доброто пиво от безличните масови бири. В резултат някои от тях си припомнят практиките на емигрантите от Европа от края на XIX век, които в невъзможност да намерят любимата си бира в Щатите започват сами да си я приготвят. Според американската асоциация на домашните пивовари днес бира у дома в Америка варят над 1.2 млн. души. Обичайна гледка е по време на фирмени партита в американски фирми служителите да черпят с домашните си бири. Именно американците са измислили и Деня за бира, когато се откъсваш от ангажиментите и се отдаваш на удоволствието да си домашен пивовар. То е идеален начин за справяне със стреса, а възможността да видиш непосредствен резултат от усилията ти носи удовлетворение.

Постепенно интересът към хобито се прехвърля и отсам океана. В Полша домашните пивовари са около 25 000. Във Великобритания - близо 15 000. Голяма е бройката и в Скандинавските държави, където алкохолът е доста скъп и домашната бира е добра алтернатива. На юг мащабите не са толкова големи - Хърватия има 2000 домашни пивовари, Словакия към 500. На Балканите домашното пивоварство е по-слабо разпространено заради вековните традиции за приготвяне на вино и високоалкохолни напитки. Все пак в България вече има около 1500 любители пивовари. За ръста им може да се съди по факта, че Асоциацията на домашните пивовари в България (откъдето са и по-горните данни) е основана през март 2013 г. от едва 13 души.

Какво е нужно, за да се впуснете в тази увличаща авантюра? Като начало ентусиазъм, постоянство (за да не ви откаже някоя неволна грешка в началото), мъничко търпение (защото от варенето до опитването на първата бира минават около 3 седмици) и стриктна хигиена във всеки етап на производството. Ако се придържате към простичко обяснената рецепта и спазвате температурните паузи, няма причина бирата ви да не се получи.

Стартов пакет

- Тенджера (или казан от неръждаема стомана)

- Съд за прецеждане (лаутертюн)

- Ферментор (празна туба за вода от 10 или 19 литра)

- Воден клапан (или обикновен маркуч, който да влиза в друг съд с вода)

- Серпантина за охлаждане (може още бутилки с лед, водна баня и т.н.)

- Кухненски термометър

- Захаромер

- Дървена бъркалка

- Електронна везна

- Йод (за йодна проба и дезинфекция на съдове, бутилки)

Суровини

Малц, хмел, мая, вода

Инсталациите, които се продават, са за крафт пивовари. Продават се и минисистеми за правене на домашна бира, като цената им започва от 3000 лв. нагоре. Но домашните пивовари си изработват сами инсталации, това е идеята на хобито.

Всичко, свързано с производството, може да се намери и в обикновени магазини или да се пригоди с повече въображение. Например кухненският гевгир може да замести съда за прецеждане или той да се измайстори от две кофи, пъхнати една в друга, като дъното на вътрешната да е надупчено с диаметър на дупките 2-3 мм. Нагряването е най-ефективно с газов котлон, но бързовар или обикновен котлон също биха свършили работа. При малки количества бира тенджерата може да се охлажда след сваряване в по-голям съд с пусната студена вода между двата съда (водна баня). Или дори може да се пъхнат две-три бутилки вода, охладени предварително във фризера.

При всяко затруднение или въпрос може веднага да се консултирате с отзивчивите потребители във форума на домашните пивовари http://forum.beer-bg.com/. Съществува и наръчник на начинаещия домашен пивовар - колективен труд, който се радва на голям интерес и вече има второ, допълнено издание.

Намирането на суровини е несравнимо по-лесно днес, отколкото преди четири години, когато са започвали пионерите на домашното пивоварене у нас. Има онлайн магазини, които предлагат разнообразие от малц, хмел, дрожди, оборудване и всичко останало, необходимо за сваряването на домашна бира. Предлага се дори готов стартов пакет за начинаещи на съвсем достъпни цени, с включена услуга смилане на малца.

И така - вие сте пред своята първа варка. За да се сведе вероятността от грешка до минимум, най-добре е в началото да заложите на обработена трапезна вода, минала процес на обратна осмоза (тази за бебета също върши добра работа). Водата се загрява, а в нея се добавя смленият малц, за да може да се озахари. Бирените дрожди могат да ферментират само захарите, а в малца те са малка част от основния състав за сметка на нишестето. Затова процесът на озахаряване всъщност е превръщането на нишестето в прости захари, чрез използване на ензимната система на малца.

Американците, като най-напреднали в домашното пивоварене (а и като хора, които обичат нещата да се случват бързо), са измислили най-опростения метод на озахаряване - малцът престоява около 1 час в тенджерата с вода при температура 65-66 градуса. Следва загряване до 72 градуса и пауза за 10-ина минути, когато се прави йодна проба, за да се види дали озахаряването е минало успешно. Ако йодът запази цвета си, всичко е наред, ако позеленее или почернее, трябва паузата да се удължи още десетина минути. Финалното подгряване е до 75-78 градуса, когато тенджерата с малца се сваля и започва промиване с вода, предварително загрята също до 75-78 градуса. Не повече, но не и под 70 градуса. Съотношението вода за озахаряване - вода за промиване обикновено е 1:3/1:4 спрямо малца. Тоест на 1 килограм малц са нужни 3 литра за озахаряване и 4 за промиване. След като се прецеди водата от тенджерата, започва доливане с горещата вода през лаутертюна. Накрая прецедената течност (пивна мъст) се загрява до бурно варене в продължение на около 60-70 до 90 минути, когато на определени минути според съответната рецепта се добавя и хмел - първо за вгорчаване, а след това и за аромат. След изтичане на времето следва охлаждане до около 20-23 градуса, прецеждане през идеално чиста марля или тензух, добавяне на дрождите и оставяне за ферментиране в тубата за вода. Тя също трябва да е идеално чиста или дезинфекцирана (може и с йод), а тук вече трябва да се изолира достъпът на въздух до бъдещата бира, защото кислородът става неин враг. Ферментацията трае около седмица, след това към бирата се добавя захар (грубо около 5-6 грама на литър), бутилира се и бутилките се оставят на стайна температура около седмица, за да се газира добре пивото. Следва седмица в хладилник или на студено и... най-приятният момент - дегустацията. Иначе казано, откритието, че и вие вече сте пивовар.

Домашни пивовари от Словакия, Румъния, Молдова, Хърватия, Полша, Германия, Унгария и др. ще се съберат на 1 април в столичния клуб "Терминал 1".

Нататък следва много четене, усъвършенстване на техниките и уменията, попълване на оборудването, намиране на рецепти по ваш вкус. И нови, и нови бири, с които да се гордеете. Ще има и малки грешки, по-рядко и по-сериозни, които да провалят някоя варка, но те са полезни, защото се учите от тях.

Солидарността между домашните пивовари е пословична. В България те са едни от малкото общности, в които цари разбирателство - разменят се рецепти, натрупани знания. Дори вече има няколко регионални клуба на домашния пивовар - шопски (за София), варненски, Сливенски (включва и хора от Ямбол и Бургас), тракийски (за Пловдив и Пазарджик) и търновски (Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец). Веднъж в годината те се събират на национален конкурс, където се лее домашна бира. Тези събития вече имат достатъчно международен авторитет и всяка година на тях гостуват (и като участници в конкурса, и като гости) домашни пивовари от Словакия, Румъния, Молдова, Хърватия, Полша, Германия, Унгария и др. Тази година форумът ще е на 1 април в столичния клуб "Терминал 1".

Един от митовете, свързани с домашното пивоварство, е, че то не е за жени. Това не е вярно - жените се включват не само като помощници или дизайнери на етикета. В България има двайсетина ярки примера на жени, които варят сами бира, и то доста добра.

Следващият мит е, че е сложно. Това не е хоби единствено за просветени технически или за хора, които преди това задължително са изпили няколко цистерни с бира. Достъпно е за всички, навършили 18 години.

Тук трудното е не да започнеш, а да спреш. Понякога домашни пивовари минават на по-горно ниво и започват да правят крафт бира. Но най-често хобито си остава хоби, което ви поглъща и с дни наред си търсите рецепта, обмисляте изпълнението и очаквате своя Бирен ден, когато действително забравяте всичко негативно около себе си.

Продажбата на домашна бира е забранена и това правило е основна точка от етичния кодекс на всеки домашен пивовар. Той прави бирата единствено за да я споделя с близки и познати. Но пък е безценно да можеш да кажеш: "Това е моята бира, опитай!".

Темелко Пампов, от Асоциацията на домашните пивовари в България

Изненадващ ли е бумът на домашното пивоварство в България през последните години?

Погледнато глобално, бумът на българското домашно пивоварство следва световния тренд на разпространение, започнал през 80-те години в САЩ, а в последните десетина години завладял целия свят. В Западна Европа, с изключение на Англия, нещата стоят малко по-различно, доколкото там винаги са съществували малки, независими пивоварни, които произвеждат голямо разнообразие бири, особено в Белгия. А пък в Германия "Законът за чистотата на пивото" регламентира от 500 години как и от какво да се прави пиво. Но в Източна Европа, бившите соцстрани, бумът е огромен. Особено в Полша, Хърватия и Словения.

У нас радващо е, че основната част от домашните пивовари са млади хора, знаещи, любопитни, търсещи да намерят нови вкусове в бирата и да ги споделят с приятелите си.

Успяваме ли да настигнем добрите световни практики в това отношение?

Като асоциация се стремим да прилагаме най-добрите примери от страни, които са по-напред от нас. Стимулираме не само редовните ни членове, но и всички приготвящи домашна бира да се докоснат до световните образци, посочваме еталоните, както и добрите практики. Издадохме със собствени сили и средства, с безкористното участие на ветерани в домашното пивоварство книжка-наръчник на начинаещия пивовар "Домашна бира? Това е лесно".

Доколко вече се чува в Европа за българското домашно пивоварство?

Още от самото начало на организираното домашно пивоварство, 2013 г., работим съвместно с домашни пивовари от Полша, Словакия, Хърватия, Унгария и други. Те са участници, гости и съдии в нашите ежегодни конкурси. Всяка година имаме наши домашни пивовари, които участват в международни конкурси в чужбина, и винаги имаме наградени. Което е доказателство за високото ниво на българското домашно пивоварство.

Какви принципи следва Асоциацията на домашните пивовари в България?

1. Домашната бира е за собствена консумация и не се продава. Но споделянето с приятели е задължително.

2. Ние се учим взаимно - информацията и мненията са безплатни и добронамерени.

3. Нашата цел е да обогатим своята и на приятелите си бирена култура.

4. Ние внасяме разнообразието в бирения свят.

5. Подготвяме основата за малки и независими занаятчийски пивоварни.

Да си варите сами бира не е никак сложно. След световния бум у нас в последните години интересът към това хоби расте, сред практикуващите го има и жени. Домашното пивоварство е част от тенденцията за консумиране на чисти, приготвени вкъщи с качествени съставки храни и напитки. Домашната бира - нефилтрирана и непастьоризирана, с естествени суровини, пази всички полезни свойства (витамин В, антиоксиданти) и максимално се доближава до бирите, правени през Средновековието.

Вълната започва от САЩ, с отегчението на ценителите на доброто пиво от безличните масови бири. В резултат някои от тях си припомнят практиките на емигрантите от Европа от края на XIX век, които в невъзможност да намерят любимата си бира в Щатите започват сами да си я приготвят. Според американската асоциация на домашните пивовари днес бира у дома в Америка варят над 1.2 млн. души. Обичайна гледка е по време на фирмени партита в американски фирми служителите да черпят с домашните си бири. Именно американците са измислили и Деня за бира, когато се откъсваш от ангажиментите и се отдаваш на удоволствието да си домашен пивовар. То е идеален начин за справяне със стреса, а възможността да видиш непосредствен резултат от усилията ти носи удовлетворение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  много сложно описание. малко да поработят върху комуникацията, и ще стане "муцка". преди няколко месеца срещнах двама младежи, двойка австралийци, в българия, с които се заприказвах. той си правел бира, много лесно било. аз му викам, а, в българия си правим ракия. не, вика, ракия много трудно става. бирата е по-лесно. тъй ли. при нас е обратното. културни смешки.

 • 2
  serpico avatar :-|
  Bedtime for Democracy

  До коментар [#1] от "abdelhaqq":

  при бирата е два дни офанзивата. Когато вариш и когато бутилираш. Но пък има и рецепти с който можеш в голям филм да се забъркаш :) така че бих казал че е спорно кое е по-лесно

 • 3
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  До коментар [#2] от "serpico":

  да, очевидно е, че е спорно, така като чета за бирата.

  безспорно е друго: жена ми ме заплаши, че ако 1. почна да правя бира вкъщи и 2. вкъщи си инсталирам фотолаборатория...това ще бъде краят :D

 • 4
  serpico avatar :-|
  Bedtime for Democracy

  До коментар [#3] от "abdelhaqq":

  за второто не мога да ти помогна, но за 1-вото ще ти кажа че може да се коалирате 3-4 приятеля и да "варите" там където е най-малко домашното съпротивление ;)

  после си седи в някое мазе докато стане пък бутилирането е сравнително лесно... не ти трябват казани, огън и много място


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.