Сей, гражданино
Нива под наем или как да гледаме зеленчуци в пространство, споделено с други непрофесионални градинари
Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Градина "За Дружба"
Докато учи история във Виена, Никола Бончев разбира, че градското земеделие е било широко разпространено през XVIII и XIX век дори в сърцето на града и сега изживява своето възраждане. "Исках да покажа, че и в София е възможно да се отглеждат ядливи плодове и зеленчуци." Според него градското земеделие не е някаква временна хипстърска мода и никога не може да бъде просто мода – "то е необходимост, за да не се отдалечаваме твърде много от земята. И има прекрасна социална функция – създава общност и много сближава хората, които си споделят една градина."
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
6 коментара
При толко пустеещи къщи и ниви по селата, включително и около големите градове, да се развива селско стопанство в градовете си е точно "някаква временна хипстърска мода". Ако на Запад стане модерно да се гледат кокошки и прасете зад блока и по терасите, съм сигурен че и родните либерасти ще погледнат с друго око към това иначе "селяндурско" занимание, за каквото го считат в момента. Колко смешни са само, целия им виртуален мироглед и ценности са една мода. Могат да мразят нещо ако е местна традиция и в следващия момент да се прехласват пред същото, само защото на Запад така правят и са го видели в УС-сериалите или Ютуб.
До коментар [#1] от "fhg10521735":
Пълни глупости. Аз живея в София, но съм от друг град, следователно нямам село в близост до мен, нито пък имам финасовата възможност да си купя къща със земя. Две години поред си отглеждам домати на терасата, но е трудно. За мен тази инициатива е супер.
До коментар [#2] от "Борис":
Кое е глупост, до всеки български град има обезлюдяващи села с безброй евтини къщи с дворове, ниви и пр. на символична цена. Ако некой толко държи да си отглежда зеленчуци спокойно може да го направи по начина, по който го прави всеки нормален гражданин в тая държава - ходи на село и копа, сади, вади ...
До коментар [#3] от "fhg10521735":
Ще се радвам да ми дадеш обява за къща на символична цена, която после няма да глътне няколко хиядли за ремонт и която се намира на 20-30км от София. Ама за мен символична цена е 400-500лв, защото повече не мога да отделя.
Внимавали да не сеят кореноплодни - а картофи и моркови какво са. Ако е замърсена почвата, не им е проблемът в кореноплодните, а във всичко което сеят. Алтав народ....
До коментар [#3] от "fhg10521735":
глупост е, разбира се. пълно е, ама на големи разстояния, съответно - и разходи.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.