Сей, гражданино

Сей, гражданино

Нива под наем или как да гледаме зеленчуци в пространство, споделено с други непрофесионални градинари

22660 прочитания

Градина "За Дружба"

Докато учи история във Виена, Никола Бончев разбира, че градското земеделие е било широко разпространено през XVIII и XIX век дори в сърцето на града и сега изживява своето възраждане. "Исках да покажа, че и в София е възможно да се отглеждат ядливи плодове и зеленчуци." Според него градското земеделие не е някаква временна хипстърска мода и никога не може да бъде просто мода – "то е необходимост, за да не се отдалечаваме твърде много от земята. И има прекрасна социална функция – създава общност и много сближава хората, които си споделят една градина."

Преди три години общинското сдружение "Пазари юг" става собственик на държавни оранжерии в софийския квартал "Дружба". В тях има около десет свободни декара, които стоят неизползвани, затова от сдружението се свързват с Хранкооп, които организират "Фермерски пазари", и им предлагат да пробват градско земеделие. Така Никола Бончев заедно с няколко други доброволци се заема с организацията. В момента около двадесет души отглеждат зеленчуци и подправки на това място – от домати и краставици до кейл и перуански картоф (който всъщност не е картоф) и всякакви други култури, подходящи за климата в България. "Водата от разсадника е безплатна, има дори капково напояване, което обаче включват малко късно за сезона", казва Бончев. През февруари и март поливат на ръка.

Все още има свободни площи и Никола Бончев кани всеки, който иска да се включи към тях, да пише на фейсбук страницата "Градско земеделие – София. Градина "За Дружба". Земята и водата са абсолютно безплатни за ползване. "Всички работим и сме заети, така че е разбираемо, ако някой уикенд не можете да дойдете да си полеете градинката. За целта имаме обща група, в която се уговаряме кой да полее на насажденията и на другите."

Осигурени са и достатъчно инструменти, следователно, за да се включи човек, не е необходимо нищо друго освен желание. "Дори да сте абсолютно начинаещи, ние с удоволствие ще ви помогнем." Сега в края на април може директно да се започне със засаждането на моркови и лук, картофи, грах, но за марули вече е късно. "Може да дадем на желаещите до половин декар място с единствената уговорка, че няма да я използват с комерсиална цел и че продукцията им е само за лично ползване", казва Никола.

Единственият риск е, че не се знае докога общинското дружество "Пазари юг" ще продължи да предоставя земята безвъзмездно. "Един от проблемите е, че градското земеделие не е разпознато от общината като официална дейност, която може да се извършва и по някакъв начин да бъде регулирана", казва Никола.

На същото място, където в момента се намира градина "За Дружба", хора от квартала от десетилетия гледат зеленчуци. "Баба Рада например е на 74 години, едно време е била градинарка на софийския патриарх и до ден днешен идва при нас и си копае градинката."

До края на лятото ще бъдат готови и резултатите от пробата на почвата, за което БАН са се заели да им помогнат. Въпреки че основният замърсител "Кремиковци" не работи от години, важно е да се знае какво е състоянието на почвата, обясняват градските земеделци. Тяхна приятелска споделена градина в Дрезден се намира върху отровена с арсен от близкия химически завод земя и местните градинари са принудени да садят само в саксии или върху високо изнесени градини. Според Никола те са късметлии със земята в "Дружба". "А и бензинът с олово отдавна е забранен в Европа." Но все пак внимават да не отглеждат кореноплодни, докато не излезе резултатът от пробите на почвите.

"Въобще не ни тежи поливането и поддържането на градината, а с нея можем да заместим до 60 процента от храната в домакинството, като имате предвид, че за моето семейство отглеждам съвсем малка градина от 100 кв.м." Той казва, че уикендите, когато ходят там, са по-скоро почивка, носят си шатри и столове, децата карат кънки, защото разсадниците са с алеи и охранявани, няма коли. "Една от основните функции на градината е социално средище, да се видим с другите градинари, с които вече сме приятели." В останалите оранжерии, които "Пазари Юг" използват, се отглеждат цветя и атмосферата е като в една огромна цветна градина. Дори да не се заемете с постоянно земеделие, всеки е поканен като доброволец дори само за един уикенд.

Градина "За Дружба" се самоиздържа и не разчита на никакво външно финансиране по фондове, грантове или субсидии.

Герман

На 5-6 километра от София, в село Герман, едно младо семейство с малко бебе решава да отглежда само храната си и да изпробва силите си в биодинамичното земеделие. Владимир Димитров и съпругата му наемат шест декара пустеещата земя от селското училище. "Идеята ни е останалите декари, които не можем да използваме, да даваме на хора, които са съгласни да отглеждат зеленчуци с био земеделие като нас и без химични препарати." Наемът ще е символичен, защото те плащат сравнително нисък наем на училището.

Земята е чиста, удобна е за развиване на земеделие, защото наблизо се намира кравеферма, снабдяваща земеделците с тор. Няма капково напояване, но има кладенец, от който черпят вода. Засега са засаждали плодни дръвчета, домати, краставици, кейл, лук, лимец и много други.

"Ползваме земята вече трета година, организираме семинари по земеделие за учениците в училището, както и за други деца с фокус върху градско земеделие и пермакултура." Истинското им желание е да се обособи задружна споделена градина, именно затова на фейсбук страницата им "Споделена градинка" Владимир Димитров постоянно обновява информацията за това как се развиват земеделските им опити. Там могат да им пишат и желаещите да си наемат нива – "дава се или на парчета от по 200 квадратни метра, или до два декара на човек". Засега наематели им са телевизионна журналистка и нейното семейство, които вече са насадили зеленчуци и се радват на плодовете на труда си.

"Готов съм да помагам на хората, които искат да гледат продукция при нас, но нямат възможност да поливат редовно нивата си. Нали именно това е идеята на споделена градинка – когато някой отсъства, другите да го заместят." Близко до парцела има предостатъчно слама, която може да се използва за така нареченото мулчиране – поддържане на влажност над насажденията, което намалява значително нуждата от редовно поливане.

На мястото се мъдри и каравана, в която се съхраняват инструментите и такъмите за почивка. Новото откритие на Владимир Димитров, докато отглежда захарната тръстика, е соргото. "Много интересно растение със силна коренова система, непретенциозно към засушаване, а най-хубавото е, че е естествен подсладител и една от четирите най-разпространени зърнени култури."
Зелен конкурс

Homemade Green Sofina e конкурс за градско земеделие, който продължава до 21 юни. Участието е със снимки от вашия личен зелен проект (балкон, тераса, градина) в четири категории:

1. Частни балкони и градини. От 1 до 3 метра. От 3 до 7 метра и над 7 м.

2. Фирми - със собствени сгради, офиси с балкони, градини или озеленена, с тяхна подкрепа, площ.

3. Детски градини и училища със собствена зелена площ, създадена с участието на учениците.

4. Междублокови градски пространства и нестандартни решения, озеленени от частни лица или компании.

За всяка категория са предвидени парични и предметни награди, а общият награден фонд е 15 000 лв.

Участието е лесно: изпращате на [email protected] до 3 снимки на зелената идея, име, фамилия (компания, учебно заведение), контакти за обратна връзка, квартал до

Детайлна информация на: innovationstarterbox.bg/events/homemade-green-sofia/

Градина "За Дружба"

Докато учи история във Виена, Никола Бончев разбира, че градското земеделие е било широко разпространено през XVIII и XIX век дори в сърцето на града и сега изживява своето възраждане. "Исках да покажа, че и в София е възможно да се отглеждат ядливи плодове и зеленчуци." Според него градското земеделие не е някаква временна хипстърска мода и никога не може да бъде просто мода – "то е необходимост, за да не се отдалечаваме твърде много от земята. И има прекрасна социална функция – създава общност и много сближава хората, които си споделят една градина."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


6 коментара
 • 1
  fhg10521735 avatar :-|
  fhg10521735

  При толко пустеещи къщи и ниви по селата, включително и около големите градове, да се развива селско стопанство в градовете си е точно "някаква временна хипстърска мода". Ако на Запад стане модерно да се гледат кокошки и прасете зад блока и по терасите, съм сигурен че и родните либерасти ще погледнат с друго око към това иначе "селяндурско" занимание, за каквото го считат в момента. Колко смешни са само, целия им виртуален мироглед и ценности са една мода. Могат да мразят нещо ако е местна традиция и в следващия момент да се прехласват пред същото, само защото на Запад така правят и са го видели в УС-сериалите или Ютуб.

 • 2
  bronc avatar :-|
  Борис

  До коментар [#1] от "fhg10521735":

  Пълни глупости. Аз живея в София, но съм от друг град, следователно нямам село в близост до мен, нито пък имам финасовата възможност да си купя къща със земя. Две години поред си отглеждам домати на терасата, но е трудно. За мен тази инициатива е супер.

 • 3
  fhg10521735 avatar :-|
  fhg10521735

  До коментар [#2] от "Борис":

  Кое е глупост, до всеки български град има обезлюдяващи села с безброй евтини къщи с дворове, ниви и пр. на символична цена. Ако некой толко държи да си отглежда зеленчуци спокойно може да го направи по начина, по който го прави всеки нормален гражданин в тая държава - ходи на село и копа, сади, вади ...

 • 4
  bronc avatar :-|
  Борис

  До коментар [#3] от "fhg10521735":

  Ще се радвам да ми дадеш обява за къща на символична цена, която после няма да глътне няколко хиядли за ремонт и която се намира на 20-30км от София. Ама за мен символична цена е 400-500лв, защото повече не мога да отделя.

 • 5
  titina avatar :-|
  titina

  Внимавали да не сеят кореноплодни - а картофи и моркови какво са. Ако е замърсена почвата, не им е проблемът в кореноплодните, а във всичко което сеят. Алтав народ....

 • 6
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  До коментар [#3] от "fhg10521735":

  глупост е, разбира се. пълно е, ама на големи разстояния, съответно - и разходи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал