Този див, див Северозапад

Веломаршрути в Северозападна България

Етапи

Етап 1: 25 км

Берковица - хижа "Здравченица" - с. Дълги дел

изкачване: 1000 м, спускане: 950 м

Етап 2: 25.5 км

с. Дълги дел - с. Дива Слатина - с. Копиловци - х. "Копрен"

изкачване: 1000 м, спускане: 450 м

Етап 3: 20.5 км

х. "Копрен" - м. Деяница - х. "Явор" - Гушовски манастир - гр. Чипровци

изкачване: 620 м, спускане: 1050 м

Етап 4: 30 км

гр. Чипровци - с. Мартиново - вр. Горно Язово - х. "Миджур"

изкачване: 1300 м, спускане: 950 м

Етап 5: 44 км

х. "Миджур" - х. "Горски рай" - с. Чупрене - с. Стакевци

изкачване: 1400 м, спускане: 1700 м

Етап 6: 33 км

с. Стакевци - с. Крачимир - с. Салаш - гр. Белоградчик

изкачване: 600 м, спускане: 600 м

Ако ви е омръзнало от града и решите да хванете гората, не забравяйте колелото. Все пак това е един от по-интересните начини да пътувате. Ако искате да сте сред дивото, наистина диво, тръгнете на запад. Там според някои е северозападнала, а според други - северозапазена България. Въпрос на гледна точка, и на малко статистика.

Официално според Евростат това е най-бедният регион в Европейския съюз. По данни на статистическата служба на база БВП за 2015 г. хората там са 54.5 пъти по-бедни от живеещите в централен Лондон. Неофициално обаче това е една от най-запазените като природа и култура части на континента. В нея попада най-голямата "Натура 2000" зона в страната, както и дълъг списък от забележителности, скални феномени, пещерни системи, речни водопади и съвсем малко хора. И докато Европа, а и голяма част останалия свят стават все по-застроени, култивирани и пренаселени, дивото се превръща в нещо все по-търсено и ценно, често и в туристическа атракция. Северозападът от своя страна го предлага в изобилие, а отскоро и на две колела - в района се разработват веломаршрути, които вече започнаха да привличат български и чуждестранни търсачи на дивото.

Маркирани са 178 км за колоездене, започващи от Берковица, минаващи през Чипровци, поредица от планински била, речни долини, малки селца, хижи и завършващи в Белоградчик. Близо 180 километра, през които трудно може да видите други хора. Ако ги срещнете обаче, има голяма вероятност да ви сипят една "малка" 200-грамова ракия, да ви "дръпнат" два-три домата от градината и накрая да ви изпратят, като ви напълнят раницата с ябълки. Това заедно със "зачукването" по дерета е част от рисковете в планинското колоездене в района.

Основният маршрут с име "Дивият Северозапад" е разделен на 6 етапа за около 6 дни и е маркиран през есента на 2016 г. Заради ранно започналата зима все още малко хора са карали по него.

Идеята за трасето идва на тримата колоездачи, стоящи зад името "Байк венчърс". Добромир Добрев, Орлин Койчев и Панайотис Гиотакис са си поставили за цел да разработват нови дестинации и да предлагат туристически услуги с планинско колоездене в България. Насочили са се главно към чужденци със средни и високи умения за каране и афинитет към екстремното. За разлика от останалите им турове обаче "Дивият Северозапад" се предлага и на българи, както и на хора, които отскоро са в планинското колоездене и искат да подобрят уменията си за каране, при това, минавайки през живописни и не особено популярни местности.

Места за настаняване

Глинената къща (Clay house), с. Дълги дел

хижа "Копрен"

хижа "Явор"

семеен хотел "Торлаците", гр. Чипровци

хижа "Миджур"

хижа "Горски рай"

Стакевски къщи, с. Стакевци

"Дивият Северозапад" започва от Берковица, изкачва се в близост до връх Здравченица, село Дълги дел, хижа "Копрен", над Копиловци, продължава към Чипровци, през връх Горно Язово до хижа "Миджур", после през хижа "Горски рай" до Стакевци и оттам до Белоградчик и, разбира се, скалите му. Маршрутът е дълъг, но не изисква сериозен колоездачен опит. Кара се главно по черни пътища, като има съвсем малко асфалт и лесна за преминаване пътека край Чипровци. Етапите като цяло не са много дълги и позволяват ежедневно каране. Ако се изминат в рамките на около седмица, близо 180-те километра на маршрута се правят с около 5-6 часа каране на ден. По-амбициозните и подготвените физически обаче могат да минат цялото трасе и за 3-4 дни. Тези, които нямат време да го направят наведнъж, могат да го покрият поетапно за 2-3 уикенда.Ако се прави с организирана група, може да бъде с придружаващ транспорт и така багажът по време на каране намалява значително.

"Байк венчърс" са избрали района, защото, както казва Пано: "Вече няма много такива места в Европа. Цивилизацията е останала далече от Северозапада."

Точно защото е див, районът се оказва интересен. Момчетата от "Байк венчърс" вече са го показвали на групи чужденци от САЩ и Великобритания и определено се е харесал. Според Орлин се впечатлявали най-много от дивото, непознатото и от... каруците: "За тях това е голяма екзотика. Като видят бабата и дядото с каруцата, спират и започват да снимат." Районът е привлекателен и за българските колоездачи. По-слабо познатите местата, които им харесват, са в района на Чипровци и Копиловци. Там, в подножието на връх Копрен, са Копренските водопади и екопътеки, покрай които минава трасето. В самия град Чипровци, в хотел "Торлаците", има работилница, в която всеки може да види как се правят чипровски килими и да опита сам да изтъче нещо. Опитват се и други неща - виното от белоградчишката изба "Боровица" и много местни ястия. Една от целите на маршрута според Добри е да се усети районът: "Този тур не е само каране. В него има време и за културен туризъм, да се разглежда, да се изучава, защото районът е див, запазен и изключително интересен."

Друг замесен бизнес, който не е местен, но е български, са планинските велосипеди Pulse. Колелата на новата марка се отдават под наем на всички, които минават по маршрута с "Байк венчърс" и нямат подходящи свои. Момчетата от "Байк венчърс" също са оборудвани с Pulse bikes.

И тъй като бизнес инициативите в този край на България са малко, чрез маршрута "Дивият Северозапад" някои от тях съумяват да си помагат. Въпреки че е сложна задача, момчетата от "Байк венчърс" са успели да организират храна и нощувки за всяка вечер от тура. Показват на колоездачите занаяти и култура, които са на ръба на изчезването, водят ги в етнографски центрове и малки работилници. По този начин по-голямата част от приходите остават при местните.

Някои от местата, през които минава маршрутът, са свързани с малки местни бизнеси, с които "Байк венчърс" са се обединили под шапката на проекта, който ги финансира - българско-швейцарският "Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони".Сред тях са центърът за изкуства, занаяти и етнография "Училището" в село Меляне, фабриката за домашни сладка "Синевка" и демонстрационен център "Занаятите на Северозапада" в с. Превала. Тези бизнеси заедно с една козеферма и демонстрационен център за производство на кисело мляко и сирене и със съдействието на Асоциация на парковете в България са решили да действат заедно, за да опазват района. "Идеята е четирите организации, които развиваме бизнеси в района и сме получили финансиране по швейцарския проект, през следващите 5 години да отделяме 20% от печалбата си, които да се връщат в Западна Стара планина. По този начин ще реинвестираме в района, за да се опазва биоразнообразието, да се поддържат туристическите маршрути, екопътеките и др.", разказва Орлин. По този начин всеки, който се включи в организиран от "Байк венчърс" тур, не само ще може да опознае част от Северозапада, но и да помогне той да бъде по-малко северозападнал и повече северозапазен.

Веломаршрут "Дивият Северозапад":

Обща дължина: 178 км

Обща положителна денивелация (изкачвания): 5920 м

Обща отрицателна денивелация (спускания): 5700 м

Ниво на техническа трудност: средно, включва предимно черни пътища, с кратки участъци с наклон над 10 градуса

Ниво на физическа трудност: средно до високо, подходящ за велосипедисти в добра физическа форма

Време за изминаване на маршрута: 4 до 7 дни

Маркировка: указателни табели и червена маркировъчна боя във формата на триъгълник, посочващ посоката на движение

Подходящо време от годината: от април до октомври, включително през летните месеци (голяма част от маршрута е в сенчести, гористи местности)

Цена: 150 лв. за уикенд тур; 530 лв. за седмичен тур

Предстоящи дати: 13-14 май - двудневен тур

Повече информация: bike-ventures.com
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq
  • - 4
  • + 9

  тъжен район е това, повяхнал. но да, има какво да се види, ако човек отива за ограничено време, немного.

  Нередност?
 • 2
  zumz avatar :-|
  zumz
  • + 9

  Определено този район на България е сред най-предпочитаните от мен дестинации ... за пенсиониране, имам предвид активни "златни години" след толкова бъхтане в САЩ. Дал Господ здраве, а скътани за целта парици вече има :)

  Нередност?
 • 3
  miasanmia avatar :-|
  Балканиеро
  • + 5

  Лятото ще се пробва!

  Нередност?
 • 4
  vdx56512907 avatar :-|
  Slavi Chirpanliev
  • + 3

  Берковица е чудесно градче, а от там е пътят за връх Ком

  Нередност?
Нов коментар