Разходка с лодка

Разходка с лодка

Препоръчани места за ветроходство, кога да отплаваме към тях, как да се подготвим, за какво да внимаваме. Плюс няколко идеи за едноседмичен маршрут

34508 прочитания

Северно Егейско море

"Северните Споради са перфектна ветроходна дестинация. Посещават се много острови с кратки плавания. Там са едни от най-красивите плажове в Гърция. Островите са зелени, много гостоприемни, а храната е изкушаващо вкусна"

Дони Калчева от Duzetta Sailing

Безспорно най-близката до България и приятна ветроходна дестинация е Егейско море. Сигурно поради тази причина (но и заради вкусната храна) Дони Калчева и приятелят й Владимир Лапчев са решили да прекарат седем месеца от годината, плавайки в района. Тяхната фирма Duzetta Sailing организира ветроходни обучения и курсове за начинаещи и хора, които искат да надградят опита си в морето. Най-подходящите места за първи стъпки във ветроходството, които препоръчват, са около Северните Споради, Тасос и Халкидики.

Удобни точки за старт на плаване са Кавала (около 5 часа с кола от София) и Волос (около 7 часа). До Кавала се стига и с автобус, който спира до пристанището. Ако се отправите на плаване в тези води, ще имате възможността да видите някои от най-зелените, диви и приключенски острови на Гърция. Сред местата за отбелязване са Скиатос и столицата му, Скопелос и църквата от филма "Мамма миа", старата столица на остров Алонисос и информационният център за тюлена-монах, както и слабо населеният Самотраки, където са водопадите Фониа (подходящи за каньонинг или просто за разхлаждане), минералните извори на Терма, връх Фенгари и изумяващо много кози.

Ако изберете Северно Егейско море за учебни плавания, трябва да бъдете много внимателни с времето и по-конкретно с характерните силни ветрове - мелтеми. Тъй като дестинацията е популярна, в разгара на сезона трябва да се подхожда с гръцко търпение на пристанищата. Важно е да имате предвид и че на много от островите има недостиг на питейна вода. Дони Калчева препоръчва да не миете яхтата на места без собствен водоизточник.

Важно е да знаем и че не бива да нарушаваме забраните за достъп в морския парк на Алонисос, да ловим синя риба тон, както и каквато и да е риба през май. Ако решите да се включите в някое от учебните плавания, които Duzetta Sailing организират, цената e oколо 400-420 евро на седмица. Предпочитащите самостоятелно да наемат яхта в района ще трябва да приготвят от 1600 до над 4000 евро на седмица, както и кредитна карта за депозита (2000-2500 евро).

Препоръчан едноседмичен маршрут: Волос – Трикери (Трикери) - Скиатос (Слиатос) - Скопелос (Лутраки или Неа клима) - Алонисос (Патитири или Вотси) и обратно. Поредността е според вятъра и натовареността на пристанищата.

Южно Егейско море

"В тази част от Гърция реалността винаги надминава очакванията. Цикладите впечатяват с цвета на морето, красивите заливи, изваяните от вълните скални форми, изумителната архитектура"

- Мартин Неделчев от "Вятър и вода"

С КОГО ДА СЕ ОБУЧИМ/ПЛАВАМЕ:

Duzetta Sailing

duzettasailing.com

FB: Пътешествия с яхта в Гърция

0898229296, 0879865075

Вятър и вода

vetrohodstvo.com

FB: Вятър и вода - ветроходни приключения

0897032327

Karela Sailing

karela-sailing.com

FB: Karela Sailing

0888237077

Sailing.bg - лицензиран център на RYA

Sailing.bg

FB: Sailing.bg

0886912191

Цикладите са една от най-големите островни групи в Гърция. Над 200 различни по форма и размер парчета суша сред морето. Големият избор на дестинации, както и предизвикателствата на тази част на Егейско море са ги направили едно от любимите места за Мартин Неделчев. Той е от хората, стоящи в основата на "Вятър и вода", които популяризират ветроходството в България, предлагат учебни плавания, както и широка гама курсове и обучения. Мартин е опитен шкипер (капитан на ветроходен кораб) и е плавал достатъчно, за да може да дава идеи и препоръки.

Според него, ако се плава на югоизток в района на Атина (до около 100 морски мили), е добре да посетят островите Кеа, Серифос, Сифнос и Китнос. При посока изток - Кеа, Сирос, Миконос, Китнос. В случай че има повече време - далечните Милос и Фолегандрос. Много от островите са с планински релеф, но не са големи и за няколко часа се пресичат пеша или с колело.

Добра идея е да разгледате вътрешността на островите, където често е най-интересната архитектура. Може да се направи по още по-приятен начин, ако на борда има хора, които да прекарват яхтата от една точка до друга.

Местата, към които шкиперът препоръчва да се отбие всеки, плаващ в района, са храмът на Посейдон, плажът Колона, старите столици на Китнос и Серифос с типичните белокаменни къщи, дълбоките като фиорди заливи на остров Сифнос, най-населеният Сиро.

Миконос пък е туристическият рай със своите вятърни мелници и пеликани. Въпреки красотата им според Мартин Цикладите не са подходящи за неопитни ветроходци. Характерни за тях са поривистите сезонни ветрове - мелтеми, които са най-силни следобед. Пикът им е през юли и август, когато се случва да има седмици без възможност за безопасно излизане от пристанищата. Заради мелтемите и малките препълнени марини през лятото Мартин препоръчва плавания през май, септември и октомври. За старт на плаване са подходящи десетина пристанища, като сред по-популярните са Алимос марина в Пирея и Лаврион. До Атина може да се стигне с кола (800 км, 9-10 часа път), но и с полет на "Райънеър" (има двупосочни билети до 50 евро).

Ако решите да се включите в едноседмично плаване на "Вятър и вода", цените започват от 380 евро. Ако пък предпочитате сами да наемете яхта, имайте пред- вид, че вече е задължителен и сертификатът за оператор на УКВ. Въпреки това обаче все още е възможно наемане и без човек с радиолиценз на борда.

Препоръчан едноседмичен маршрут: Атина – Кеа – Серифос – Сифнос – Китнос – Атина. Посоката е на югоизток от Атина.

Йонийско море

"Йонийско море е наситено с живописни заливи, подходящи за заставане на котва, гмуркане, приятен обяд или нощуване"

- Стефан Караманлиев от "Карела сейлинг"

Лефкада, Итака, Кефалония, Закинтос са островите в Йонийско море, към които Стефан Караманлиев и Петър Стоименов от "Карела сейлинг" препоръчват да опънем платната. За да си позволяват да дават такива съвети, те са навъртели хиляди морски мили и са обучили стотици капитани в своята ветроходна школа. Предлагат именно тези места, защото четирите острова са близо един до друг и осигуряват по-спокойно пла- ване дори при силен вятър (източните им крайбрежия са защитени). Освен това са красиви.

Местата, които Стефан Караманлиев препоръчва, са заливът Сивота на Лефкада, Итака (островът на Одисей) с многобройните му живописни заливи, популярният Закинтос със залива Навагио и множество пещери, до които може да се стигне само по вода. Най-големият йонийски остров – Кефалония, също е интересен и за разлика от останалите има пристанище с излаз към Адриатическо море.

Най-подходящата изходна точка за начало на плаване в района е Лефкада (8-10 часа с кола от София). Удобна е, защото островът е свързан с континента и не е нужно да се ползва самолет или ферибот. Тъй като в разгара на сезона (юли-август) районът е пренаселен с ветроходни яхти, а пристанищата са малки, Стефан препоръчва плавания през пролетта и есента, като се внимава с променливото време. Друго, за което трябва да се внимава, е каналът на Лефкада, който е изключително тесен. Ако се озовете пък в пристанище Вати на Итака, е добре да отплавате преди обед, за да не се засечете с бора - внезапната морска буря.

Ако решите да изберете Йонийско море за учебно плаване с "Карела сейлинг", цената ще бъде 1850 евро за седмица, като в нея е включена и сумата за ангажиране на капитан. Решилите да наемат самостоятелна яхта трябва да имат предвид, че често в района има условие двама души от екипажа да представят валиден документ за управление на яхта. Ветроходна лодка с дължина 37-42 фута (без капитан) може да се наеме за 1200-3000 евро, в зависимост от сезона.

Препоръчан едноседмичен маршрут: Лефкада (Марина Лефкас) - Лефкада (Нидри) - Кефалония (Сами) - Закинтос (Скинари) - Итака (Вати) - Итака (Фрикес) - Кефалония (Фискардо) - Лефкада (Сивота) - Лефкада (Лефкас).

Адриатическо море

"Хърватия е дестинация, която освен с кристалната вода, зеленината на иглолистните гори, маслините и лозята впечатлява и с историята и архитектурата от Древна Елада, Рим и Средновековието"

- Таня Джачкова от Sailing.bg

Таня Джачкова и Венцислав Добринов са хора, прекарали последните 10 години повече в морето, отколкото на сушата. Направили са няколко презокеански плавания, а отскоро с новородения им син Атила са се установили в София, където развиват първия в страната учебен център на британската Кралска яхтена асоциация (RYA). Организират и сертификационни морски УКВ курсове, ветроходни практики, а скоро и български капитански курсове. Сред любимите им места за плаване са островите на Далмация. Според тях в района и особено около Сплит са едни от най-приятните места за плаване с подходящ вятър, много и близко разположени острови.

Двамата препоръчват Црес, Крък, Солта, Брач, които се славят като едни от най-красивите. Сред най-посещаваните е Хвар, наричан още Острова на лавандулата. За предпочитащите по-спокойни и диви дестинации е Вис - Забраненият остров, който е бил военна зона до 1992 г. и където се намират Сините пещери. Други любими места са остров Коркула - Малкият Дубровник, смятан за родното място на Марко Поло, о-в Ластово и Млет. Близо до Сплит е сравнително дивият Солта, на който също е имало военна база. Ако вятърът ви "отвее" натам, няма да сгрешите, ако по залез се озовете в малкото селце Маслиница, известно с далматинските си гледки, или пък се гмурнете в залива Сесула.

Най-подходящите месеци за плаване из Далмация според Таня и Венци са април, май, юни и септември. Юли-август не се препоръчват, освен ако не искате чести срещи с други яхти, както и с напористия вятър бора. През пролетта и есента е значително по-спокойно, но трябва да се внимава за вятъра сироко, идващ от Сахара.

Цените за наем на лодка и нощуване в марина са по-високи от тези в Гърция, но се избягват задръстванията с яхти и лошата организация - чести явления в Егейско и Йонийско море. Ако решите да наемете яхта в Хърватия, цената за стандартна 40-футова ще бъде 2500-3500 евро в зависимост от сезона. Сред документите, които трябва да имате, освен задължителното разрешително за управление на яхта и лична карта или паспорт е и сертификат за оператор на морско УКВ.

Препоръчан едноседмичен маршрут: Сплит (ACI Marina Split) - Хвар (ако пристанището на Хвар е пълно, може да се закотвите в залива Палмизана, откъдето има морски таксита до града) - Коркула - Ластово (залив Заклопатица) - Вис - Хвар (Стари град) - Солта (залив Сесула) - Сплит.

Северно Егейско море

"Северните Споради са перфектна ветроходна дестинация. Посещават се много острови с кратки плавания. Там са едни от най-красивите плажове в Гърция. Островите са зелени, много гостоприемни, а храната е изкушаващо вкусна"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Капитал: Light

Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал