Дворче вита
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дворче вита

Дворче вита

Четири от най-новите заведения с градини в София и още няколко класики

45118 прочитания

Заведенията с градина са добро решение на няколко градски проблема: многото хора, шума и жегата. Разбира се, всеки харесва различни места и има различни изисквания към тях. За едни падащите листа ще са неприятно преживяване, докато за друг сянката на дървото над храната му ще е причината да се връща тук. Също както и насекомите, сградите с терасите, бельото по просторите, храната и т.н.

Ето четири от най-новите заведения с градини в София и още няколко класики, както и какво приблизително да очаквате, ако седнете там.

Craft

Никой от предишните собственици на това заведение не е успявал да оползотвори по толкова приятен начин вътрешния двор, с който мястото разполага. Към момента тук могат да седнат 35 души, но в разгара на лятото, когато според собствениците тревната площ ще бъде достатъчно "заякнала", тя ще може да се ползва по предназначение. Дотогава само успокоява. Справя се отлично между другото.

Градината на Craft е едно от най-подходящите за усамотение места в София. Тук ще се чувствате удобно и в желанието си да почетете книга насаме, и в компанията на любим човек или приятел, или още двама-трима, но не повече - като цяло интимността на малките компании пасва на Craft по-добре, отколкото глъчката на големите.

Храната тук е по-скоро допълнение към удоволствието да пиеш вино, отколкото начин да задоволиш глада. Продуктите, от които я приготвят, са сезонни - принцип, според който подбират и вината. Високите температури през лятото ще борят с нова селекция от експериментални коктейли, които се надяваме да затвърдят по-голямата сила на напитките пред храната тук.

Craft е на ул. "Цар Асен" 53, работи от 10:00 до 00:00 ч.

Made in Blue

Появи се в първата половина на май точно преди година: синя къща в центъра на София с рога на елен на входната врата - достатъчно смело решение, за да привлече не само погледите, но и апетита на хората. И всички се хванаха на въдицата. По-запознатите с хранителната карта на града откриха аналогията с името на друго заведение за хранене и още преди да отидат, имаха идея за какво ще става въпрос. Други дойдоха от любопитство, а трети бяха донесени от вълната на интерес. Много не повториха, на други им хареса.

Градината е една от най-големите от изброените тук, една от най-зелените, има лежерен вид, също както и хората, които я посещават, и предразполага към дълги разговори. Разположена е на две нива, има маси за двама, четирима, шестима, както и възможност за настаняване на по-големи компании. Тук често се случва да ви предложат да седнете при други двама непознати, което не притеснява повечето клиенти. Един бизнес обяд тук би бил рисков, защото има опасност хората, обстановката и съчетаването на всички елементи (и в храната) да отвлекат вниманието от бизнеса. Но пък би могъл - именно заради стила на ресторанта и храната - да ви спечели и червени точки. На друго място в София такава храна няма къде да опиташ. Това като че ли е най-подходящото определение. Непринуденото аранжиране на продуктите в чинията напомня на домашното поднасяне, но пък екзотичният вкус опровергава усещането, че си си вкъщи. Храната тук е смесица от много традиции - средиземноморска, близкоизточна, балканска. Предложенията се обновяват често, имат дневно меню.

Обслужването е в стил "А, ами ние сме си вкъщи", случва се сервитьорите да са толкова щастливи, че чак разсеяни, понякога поръчките се бавят. Хумусът винаги е правилен избор, салатите са доста големи и засищащи, а по-добър завършек от сладоледа едва ли ще намерите. Не рискувайте без предварителна резервация. Скоро може да отварят и по-рано за закуска.

Made in Blue е на ул. "Юрий Венелин" 6, работи от 11:00 до 22:00 ч.

V Bar

Роден в началото на годината, V Bar определено е най-шик от местата в тази селекция. Тук ще се чувствате на място и с пристегната вратовръзка или гол гръб, и с разкопчани ръкави на ризата и кецове.

Заведението се цели в по-горния сегмент на средната класа, както и в по-горния клас на възрастовата й граница. Поради тази причина е доста подходящо място за среща с бизнес партньори - ще ви е приятно, но без да се отпускате прекалено и това да разводни преговорите. Възможността да се нахраните е хубав бонус - лек обяд с чаша вино или по-дълга вечеря с отлежало уиски накрая. Коктейлите също са вариант в края на работния ден. През седмицата имат дневно меню, а в неделя и брънч, за който само сме слушали.

След разговор с хората от V Bar разбрахме, че съвсем скоро пространството около входа и бара ще бъде преобразено. Залага се на мебели от Италия. Към момент то трудно би могло да се нарече градина, но определено виждаме потенциал - и заради разположението, и заради уединението, което предлага, и дори заради лекия ветрец, който през май може и да е притеснителен, но през лятото ще бъде повече от желан.

V Bar e на ул. "Паренсов" 13, работи от 09:00 до 00:30 ч.

Jasmine

Пространството около къщата, в която съвсем отскоро се помещава Jasmine, винаги е било приятен начин да останеш на метри от шумотевицата на "Раковска", а стените на съседните сгради никога не са създавали чувство за ограниченост. Може да седнете тук набързо, да изпиете едно кафе и да хапнете нещо между другото. Или да дойдете с приятели вечер (или в неделя през деня), с които да пиете по чаша вино с приятни хапки. Или да вечеряте на по-бавни обороти. И в трите случая ще се получи.

Каквото и да кажем в момента за градината обаче, съвсем скоро то ще бъде история, защото предстои тя да си смени физиономията. Може да очакваме повече стоящи места, повече пространство, повече музика. Първият етаж ще остане без прозорци, за да се слее с двора. Всички познати практики и събития, свързани с храната и напитките, ще си останат. Късният час за приключване на кухнята (полунощ) и сервирането на студени плата (до 2 ч. сутринта) също важат.

А храната отива още повече в посока фюжън, залага се много на тапасите. Дали защото е било вкусно, или защото сме били много гладни, а може би и заради двете, порциите ни се видяха малки. Иначе казано, надяваме се и това да остане в историята. Коктейлите са задължителни, попитайте и с каква храна да комбинирате, ще останете изненадани от вариантите. Но като цяло тук ще ви е еднакво комфортно и само да се храните, и само да пиете.

Jasmine е на ул. "Г.С. Раковски" 114 (бившето К.Е.В.А.), работи от 08:00 до 02:00 ч.

Класики

Тук са не от вчера, изпитани са, но понякога ги забравяме

Клуб на архитекта

Хубавото на "Архитектите" е, че през годините, когато и храната, и обслужването са видели и върхове, и спадове, градината е оставала точно това, което всеки би търсил - спокойствие, прохлада и момент на отдалечаване от града и неговите шумове. Рядко тук се събират прекалено шумни компании, предпочитано място е за бизнес срещи, за камерни събирания с приятели и за разговори на четири очи. Елате следобед, може и късен, ако търсите спокойствие. (ул. "Кракра" 11)

Timeless café

Залепена за градината на "Архитектите", тази на Timeless е като естествено нейно продължение. Или е обратното? Няма значение, важното е, че мястото наистина заслужава името си. Зеленината е изцяло естествена, има две тераси и предоставя уют на голямо разнообразие от хора - от студенти, през хора на изкуството до възрастни дами от квартала. (ул. "Кракра" 11)

The Bookies

В интимността на вътрешния двор се крие най-голямата притегателна сила на това място. В зеленината и дърветата - също. Много хора го знаят, но малко се сещат за Bookies често. Има, разбира се, ядро от редовни посетители, в това число и живеещите наоколо. Прекрасен вариант е за малко градинско парти, може да се наеме и само част от заведението. (ул. "Доспат" 37)

Once Upon a Time Biblioteka

Аристократично - така човек може да се почувства, като седне тук. И заради шадравана, и заради градината, и заради петанка. Миналата година интересно решение за усамотение, но и чисто и просто справяне (донякъде) с комарите бяха балдахините. Да седнете тук е приятно по всяко време на денонощието. Но се въоръжете с търпение - когато всички са решили да дойдат, поръчките доста се бавят. (бул. "Васил Левски" 88)

Жадната ламя

Да, старата къща, бръшлянът, леко готическото усещане и прохладата на вътрешния двор са причина да идвате тук. Но нека си го кажем направо, всички го правят и заради храната, заради кюфтетата на тиган и защото никога няма да си тръгнат гладни. В "Ламята" хората са всякакви, срещите - неформални, а храната - винаги вкусна. На място ще бъдете и за само по питие след работа или за бира и пържени картофи. (ул. "13 март" 2)

Confetti

Основната причина да дойде човек тук, разбира се, е сладоледът. Градината е прохладна през летния сезон, макар в последните години да й липсва ясно изразена индивидуалност, зеленина също. Храната е в италиански стил, обслужването бързо (за толкова натоварено заведение), но суетността и числеността на публиката тежи и на моменти се диша тежко. Хубавото е, че винаги може да си вземете сладоледа във фунийка и да си го ядете където поискате. (ул. "Граф Игнатиев" 4)

Kanaal

Един от най-забележителните примери в София как от нищо правиш нещо. Защото всички помним какво беше в началото пространството в задния двор. Публиката го хареса и защото запълни важна ниша. Специално селектирана бира от цял свят и напълно компетентно отношение към нея, леки хапки, приятна музика и възможност всеки път да виждате приятели. Заради компактните си размери лесно може да се наеме за частни партита и събития. (бул. "Мадрид" 2)

Annette

Дори и да не харесвате мароканската кухня, в градината на Annette спокойно може да седнете и само заради чая, който да допълните с едно наргиле (ако ви харесва). Белият цвят, височината на сградите наоколо, мароканските фенери по стените, видимостта в кухнята и ароматът на подправките от готвещата се храна. И, разбира се, начинът, по който "коридорът" разкрива и скрива всичко това, като минавате между къщите, за да влезете. (ул. "Ангел Кънчев" 26)

Mediterraneo

Тази градина е едно от най-романтичните места, на които влюбен може да заведе половинката си. Масите са небрежно пръснати сред зеленината, която е в изобилие тук. Храната е класическа средиземноморска, имат основно и сезонно меню, обедно през седмицата също. Предложенията в него са достатъчно интересни (осо буко и ризото с куркума), за да привличат не само с цената си. (ул. "Оборище" 9Б)

Motto/Spaghetti Kitchen

Двете заведения делят едно пространство, затова и тук са заедно. Усещането от самата градина е едно и също, независимо в частта на кое от тях ще седнете, разликата идва от масите и столовете и от храната. Вечер рядко ще имате шанс да седнете без резервация, през уикенда правилото важи и за обяд. (ул. "Аксаков" 18/ул. "6 септември" 9) 

Заведенията с градина са добро решение на няколко градски проблема: многото хора, шума и жегата. Разбира се, всеки харесва различни места и има различни изисквания към тях. За едни падащите листа ще са неприятно преживяване, докато за друг сянката на дървото над храната му ще е причината да се връща тук. Също както и насекомите, сградите с терасите, бельото по просторите, храната и т.н.

Ето четири от най-новите заведения с градини в София и още няколко класики, както и какво приблизително да очаквате, ако седнете там.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • chimay

  Момче,

  кюфтетата в Ламята са на скара. Това място няма нужда от излишна реклама.

  Разни чесъни, неадекватни чужденци които не носят на пиене и всякви провициални хипстъри, да си седят по родните места и да не ни занимват със себе си там.

 • 2
  milena_mm avatar :-P
  milena_mm

  Бих добавила и симпатичната, "тайна" градина на "Пасторант" и кокетната на "Вила Росиче" :)

 • 3
  n.kolev avatar :-|
  Н. Колев

  До коментар [#1] от "chimay":

  Нямаше по-правилен момент да зачета тази статия - в Ламята, дъвчейки въпросните кюфтета :-) Абсолютно невежество е да се твърди, че са на тиган - едно от най-ценните неща в кухнята е, че грилът е на жар, не на въглища или ток (извинете за пошлостта).

 • 4
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  До коментар [#1] от "chimay":

  Само един плюс ми позволяват да ти сложа.

 • 5
  pavel_p avatar :-|
  pavel_p

  "V Bar.........Заведението се цели в по-горния сегмент на средната класа, както и в по-горния клас на възрастовата й граница" Ха Ха Хаааа , ами да го бяхте нарекли кулб,, защото върпоснат "СРЕДНА КЛАСА" се брой на пръстите на едната ръка..... и си плащат ГОДИШЕН членски внос за Къщата на яблънски на Жълтите Павета... http://www.theresidence-club.com/bg/concept


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.