Горски пътник

Прохладни маршрути и идеи за разходка и обяд на час и половина от София

Ботаническа градина "Борика"
Ботаническа градина "Борика"
Ботаническа градина "Борика"
Ботаническа градина "Борика"
Кафе или обяд с гледка към река Искър и дефилето, "Пещерният дом" е изграден върху стръмни скали и от ресторанта му, който представлява ремонтиран бивш стол на базата, се излиза на тераса с главозамайваща гледка. На стотици метри под краката ви се вие дефилето на Искър, покрай реката от време на време минават влакове, а скалите се извисяват живописно. Храната не е нищо специално, но е винаги прясна, приготвена на място. И мястото се поддържа много чисто въпреки непрестанния поток от туристи.

Екопътека "Искър - Панега" (до Луковит)

Съществуващата официално от 2011 г. пътека покрай река Панега (Златна Панега) е известна още като пътеката за бременни, деца, хора с махмурлук или просто "мързеливата". Ако пътувате от София в посока Луковит, на около 100 км, малко преди да влезете в града, ще видите вляво знак за паркинг и табелата за пътеката. Добра идея е тук да си налеете вода от новоизградената чешма или да си купите от фургона на паркинга, защото по пътя няма да срещнете чешми. От паркинга започва едно сравнително стръмно спускане надолу към реката, което може да ви заблуди, че този маршрут е труден, което не е така - нататък е много равно.

Сега е сезонът, в който поляните са с все още със зелена трева и осеяни с червен мак, мащерката е цъфнала, има лилави туфи от билки и храсти кичест бъз. Именно сега и реката е пълноводна, заради пролетните дъждове. Панега е с екзотичен синьо-зелен цвят, защото извира от карстов район и разтваря калциев карбонат. В този пасаж водата е чиста и пълна с риба, може би защото тук е част от природните паркове "Карлуковски карстов комплекс" и ландшафтен парк "Панега". Цялата дължина е 12 км, има само едно леко стръмно изкачване по средата. Някъде по средата пътеката се отклонява от лъкатушещата ръка и поема в посока Карлуково и пещера "Проходна", тази част на маршрута вече е на открито и минава през поля, където няма много сянка и не е приятно за ходене, когато напича слънце.

Дървени мостове над реката, масите, пейките и беседките и маркировката са добре поддържани за разлика от много други маршрути, които бяха изградени по европроекти и в момента се разпадат (като пътеката по ждрелото на река Ерма, близо до Трън, за която на 15 май сигнализираха от сдружение "Зелени Балкани", че вече е опасна).

Ако решите да не вървите до края на пътеката, но все още не ви се прибира, може да отидете с колата до Карлуково – тръгвате в посока София, минавате през село Петревене, следвате табелите и след петнайсет минути сте пред "Пещерния дом".

Драгоманско блато

Само на 40 км от София в посока Драгоман в подножието на карстовата планина Чепън се намира Драгоманското блато. Когато наближите Драгоман, ще видите указателни табели за блатото, така че няма как да не се ориентирате. През 30-те години на XX век е било пресушено с дренажни тръби, за да може земята да бъде използвана за земеделие. Но през 90-те години блатото постепенно се възстановява. Тук има огромно разнообразие на интересни и редки птици, защото блатото е на прелетният им път Via Aristotelis. Въоръжете се с бинокъл и се озъртайте за голям и малък воден бик, орел рибар, ръждива чапла, орел змияр, сокол скитник, керкенез, бял и черен щъркел и други диви и застрашени птици.

Сръбска скара

Време за обяд - вместо да се връщате към София, продължете само още 20 км към Сърбия. Най-доброто място за хранене след границата е Etno Kuca Kapica (www.kapica.jpdstudio.eu) в село Лукавица, до Димитровград. Вкусно, евтино, пълно догоре. Граничните полицаи са свикнали с наплива от български кулинарни туристи, тръгнали на обяд, затова преминаването е леко и забавно. В кръчмата се плаща и в левове.

"Сдружение за дива природа Балкани" успява през 2008 г. с дарения и доброволчески труд да изгради наблюдателна кула и дървени пътеки в блатото, които отвеждат към насекомоядни растения и водни лилии. Съоръженията нямат вход или такси, но все още се набират дарения за възстановяване на последните сто метра от дървените пътеки, защото в момента са изгнили и по тях не може да се ходи. Информация как да помогнете има на www.balkani.org/accessible_marsh.

Възможност за по-интензивен планински преход предоставя Чепънската планина – има пътека до върха й Петровски кръст, в близост се намират още Алдомировското блато и Център за размножаване на сухоземни костенурки (билетът е 3 лв.).

Екскурзии с кауза – Traventuria организират редовно екскурзии, приходите от които отиват за опазването на красиви природни места или за екологични каузи. Oбикновено сред гидовете има зоолози, орнитолози и ботаници, които дават ценна информация. Водят групи до Драгоманското блато, Източни и Западни Родопи, Кресненското дефиле, езерото Керкини в Гърция и др. - www.pytuvane.com

Ботаническа градина "Борика"

Малко след Ихтиман, до който се стига много бързо по магистралата, се отбивате в посока село Веринско и Борика. Пътят рязко се влошава, въпреки че е асфалтов, но добрата новина е, че по него се движите само 11 км. В село Борика пътят свършва, въпреки че според навигацията на Google има продължение, което обикаля язовир "Искър" и се връща обратно в София, но това е грешна информация, по него не може да се мине дори с джип.

В самия център на селото, до кметството, ще видите красива дървена табела с надпис ботаническа градина "Борика". Веднага ви посреща уханието на божури, лоницера, ирис, филаделфус, лупина. Сред красивите нежни цветове, които цъфтят през този сезон, са витошките лалета и тяхната азиатска разновидност. Градината е изцяло дело на 33-годишния Ясен Иванов, който е завършил география, но от години има влечение към ботаниката. Тук са показани малко над 300 вида растения, поддържани с японска прецизност – в момента дворът цъфти в розови, лилави, жълти и наситенозелени краски. Интересни са както дърветата, храстите и многогодишните, така и едногодишните цветя и водни растения от България, Европа, Северна и Южна Америка, Африка, Азия и няколко вида от Нова Зеландия. Тук в българския климат са оцелели мексиканско агаве и впечатляващи видове кактуси.

Виреят и няколко редки и ендемични за България растения като силивряка. Над двайсет вида са растенията, които рядко може да бъдат видени на друго място в страната. Всичко това е разположено на площ от осем декара. Ясен създава градината през есента на 2015 г. и оттогава неуморно работи по поддържането й. Малките алеи, дървени пътеки, алпинеуми и езерце са идеалното място за отмора и релаксация. Самият той с готовност разказва за растенията на всеки посетител: кое кога цъфти, как се отглежда и каква е естествената му среда. Негови верни спътници са котараците Марти и Мери, които си играят с гостите.

Тук може да опитате светъл и тъмен мед от един от най-незасегнатите от човешка дейност райони на Софийска област - язовир "Искър" е само на няколко километра на запад от селото, а в Борика има и микроязовир.

В момента тече разширяване на градината, скоро ще е готов дървеният бар, в който ще се предлагат напитки, в новата част ще има още зеленчукова градина, етнографски музей, детска площадка и малък разсадник. А точно под гигантския орех, по който често се разхождат диви катерички, ще засади сенко- и влаголюбиви растения.

Ботаническата градина работи без почивен ден от 1 април до 30 октомври. От 10:00 до 19:00 часа, входът е 3 лв. за възрастни и 2 лв. за деца (във Facebook: Ботаническа градина "Борика").

Най-доброто място за обяд в Ихтиман и района е бистрото "Венета Добрева". Не очаквайте нищо претенциозно – но домашната кухня е на ниво, всичко е прясно и най-педантичните ни приятели оценяват чистотата и обслужването високо. Адресът е ул. "Стипон" 53, няма уебсайт или фейсбук страница, което го прави достатъчно нетуристическо, телефон за резервация: 0887096700

Вазовата пътека

Тръгвате в посока Своге и когато стигнете гара Бов, се оглеждате за табела за началото на Вазовата пътека. Тя следва стъпките на българския писател, който именно тук от красотата на Искърското дефиле се вдъхновява да напише редица разкази, както и "Дядо Йоцо гледа". На върха на маршрута е водопадът Скакля, който през пролетта е в най-пълноводния си и красив вид.

Маршрутът не е от най-леките, но е подходящ и за начинаещи туристи, единственото последните десет минути са със стръмно изкачване но гледката на върха към цялото дефиле си заслужава.

Често туристите се объркват, идвайки от София, и отбиват вляво още на първата табела "Екопътека Вазов", преди да стигнат до Гара Бов, така стръмният пътя ги отвежда с колата директно горе в село Заселе над водопада, където всъщност е краят на маршрута. Към него може да се подходи и именно по този начин, но това означава слизане в началото към Гара Бов и изкачване на края на деня, когато вече сте уморени, за да се върнете към село Заселе.

Обяд в с. Заселе – продължете извън селото нагоре, в посока планината към комплекс Божилово, дотам се стига и с кола. Двете стари къщи с каменни покриви са реставрирани и напълно обновени, около тях няма абсолютно никакво други сгради, освен зелени морави и хълмовете на Стара планина. Масите при хубаво време са сложени директно върху тревата, кухнята е традиционно българска и вкусна (www.zasele.com).

Природен парк "Небесните пасбища"

Природен парк "Небесните пасбища" е имението на Васил Ангелов, което той превръща в парк. Намира се на 65 км от София по магистрала "Хемус", отбивате се за село Осиковица, община Правец. В селото има табели, които водят по черен път към парка.

Паркът представлява естествена гора с мостчета, маси и пейки за отдих. Подходящ е за деца заради множеството дървени къщички и кътчета, наречени на различни приказни герои – Червената шапчица, Мечо Пух и др. Името "Небесните пасбища" идва от романа на Джон Стайнбек.

През 20-те години XX век бащата на Васил Ангелов е живял в Австрия, откъдето се е вдъхновил за парковото изкуство, оттам донася и редки паркови видове, които засажда в собственото си имение. По време на национализацията по-голямата му част е отнета от комунистическия режим, но в момента е върната и е достъпна безплатно за туристи.

Единственото, което натоварва и идва в повече, са нравоучителните табели и надписи, с които собственикът на имението е решил да поучава посетителите, но ако се абстрахирате от тях, ще се насладите на прохладна горска разходка.

Паркът съществува още от 2006 г. и Васил Ангелов постоянно допълва нови кътчета. Отворен е целогодишно и няма вход, повече информация на: www.nebesnitepasbishta.com

Екопътека "Бели Искър"

Кръстена е на селото Бели Искър, което е на 70 км от София и на 9 км от Самоков. Близо е до Боровец, но предлага алтернатива на претъпкания с туристи курорт. Трябва да знаете, че там има пътека, защото никъде няма табели, единственият ориентир е, че асфалтовият път е нов и по него трябва да карате около два километра извън селото. В началото на маршрута има паркинг, цялата му дължина е около седем километра и може да бъде изминат дори с много бавно ходене за три часа. Най-приятно за разходка е през лятото, иначе е малко усойно. Върви се по поречието на река Бели Искър и постоянно се минава от едната страна на реката към другата по чисто новите дървени мостове – осем големи и пет малки. Отстрани се издигат красиви скали, а най-високата част е на 1528 м, там има и панорамна тераса. Маршрутът е равен и има места за пикник и подходящи пейки, на които можете да се разположите с книга в ръка, например новия роман на Милен Русков – "Чамкория", в който час от действието се развива в Боровец и тази част от Рила.

Още от Капитал