Open Office
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Open Office

Терасата на "Петното"

Open Office

Алтернативи на работното място през летните месеци

21431 прочитания

Терасата на "Петното"

© Орлин Огнянов


С настъпването на лятото концентрирането върху служебните задачи става все по-трудно. Някои колеги вече са на почивка, но вашата изглежда толкова далече.

Разнообразие, трениране в самодисциплина, среда, която отключва креативността, неформална обстановка и чаша студена лимонада в ръка – тези и други фактори се търсят не само от професионалистите с плаващо работно време, но и онези, които могат да си позволят да свършат малко работа извън офиса. Въпреки че на пръв поглед това може да е всяко място с wi-fi, добро кафе и не твърде шумна среда, всъщност балансът е труден за постигане.

Предлагаме няколко coffice (coffee + office) опции за работа извън офиса.

Терасата на "Петното"
Автор: Орлин Огнянов

Литературен клуб "Перото"

Още с откриването през септември 2015 г. "Перото" даде заявка, че харесва интелектуалци, които тихо и кротко ще отидат, ще почетат, ще свършат малко работа на лаптопа си, ще си направят някоя среща и ще я полеят с капучино. Тенденцията продължава и до днес, а хубавото е, че с настъпването на горещините клубът отвори и своята лятна тераса, където всеки, зажаднял за спокойствие, ще може да отхвърли някой и друг ангажимент.

Любителите на чистия въздух ще открият прилежно наредени масички за двама, удобни столове, барплот с цветя. Контактът, в който да включите лаптопа си навън, обаче, е само един.

Мястото е добро – заради сянката, която пада от козирката, заради тишината и спокойствието, което си е лукс, и, разбира се, заради локацията, позволяваща хем да си уединен, хем в паузите да си съзерцаващ ритъма на града, дефилиращ под теб. Ако имате нужда от отскок, поръчайте си кафе. Тук то е Julius Meinl, идва с късметче и чаша вода.

НДК, пл. "България" 1, над Билетен център

Cush bar

Cush.BAR

Не се подвеждайте по името. Тук не само няма да ви изгонят, но и баристът Петър е в състояние да ви направи кафе специално по ваш вкус. Това заведение е на закрито, само две маси виреят отвън. Плюсът му е локацията - в сградата на Дома на киното. Ползите са няколко – дишащо пространство и високи тавани. Вратите са изцяло остъклени, така че не губиш връзка с околния свят. И три връзки с интернет, които не позволяват да останеш с пръст в уста. Последното може да се случи само ако решите да опитате някои от кроасаните или кексчетата в менюто, дело на ливанеца и френски възпитаник Хани Таук. А лимонадата тук, освен с мед и лимони е и с бистра изводна вода – налята директно от изворите пред минералната баня.

Тук е идеалното място, ако едновременно обичате спокойствието и държите на разнообразието. Заради домакинството си на множество културни събития (както и в "Перото") обстановката непрекъснато се мени – затова стените са бели. Всяка маса, залепена до стената, е с два контакта на разположение. А понеже мястото позволява, масите могат да се събират и разделят според нуждите на клиента.

Cush.BAR е в "Дом на киното" (ул. "Екзарх Йосиф" 37), работно време: 9:00 – 23:45 ч.

Откритата част на Barista

Barista Coffee and more

Тъй като стана ясно, че контактите са от изключителна важност, ще започнем с информацията, че тук те са четиридесет. Това място обаче ни привлича и с масите, изкарани отвън, на които на сянка можеш спокойно да натракаш част от някоя дисертация или идея за приложение, променящо света. Ей така, уединен между здравеца и стената от зелени храсти. За целта е хубаво да имаш слушалки в ушите или да можеш да се абстрахираш от околния шум, защото масите навън са близо една до друга. Не такава е обаче ситуацията вътре. Там, по средата на две огромни дървени маси за по седем души, достолепно се е разположил и принтер, на който да разпечатвате всякакви документи. В почивките пък може да си поръчате наистина качествено кафе, сандвичи, проектирани лично от вас, или прясна салата. За любителите на сладкото препоръчваме чизкейка с череши. Бирата е единственият алкохол, който заведението предлага. За сметка на това тя е крафт и си е истинско удоволствие след края на работния ден.

ул. " Бачо Киро " 26-30, работно време: 9:30 – 18:30 ч.

Градината на Photo Synthesis

Градината на кафе-галерия Synthesis

"Доста често идвам тук, за да отхвърля малко работа – споделя Елица, консултант по недвижими имоти. И между другото, когато съм си организирала срещи, почти винаги оставам и дълго след техния край." После отново забива нос в монитора.

Градината на "Photo Synthesis – място за фотография, хора и идеи" е приятелски настроена и към лаптопи. Тук на всяка от дървените колони, обграждащи заведението, има поне по два контакта, във въздуха се носи тиха музика, а персоналът дотолкова уважава свободата на творчеството и духа, че няма да ви притесни, дори и да прекарате повече от допустимото време. Голям плюс е, че градината работи до 22:00 ч.

Менютата са четири – чаено, напитки, храни и винен лист. Разнообразието е голямо, има и веган предложения. Каничка чай, който казват, разхлаждал в летните горещини, е ваша срещу 4.50 лв., а най-скъпият сандвич е около 7 лева.

Бул. "Васил Левски" 57, работно време: 9:30 – 22:00 ч.

SOHO

Ако искате да се докоснете до света на свободните, предприемчиви и дръпнали с материала професионалисти, вашето място е SOHO. Тук работят фрилансъри, предприемачи, специалисти от креативния сектор. Първият ден е безплатен, а вниманието, което ще ви обърнат, е завидно. Цената за следващото посещение е 16 лв., има и пакетни цени. Тук също ще откриете мечтаната градина, в която в момента, освен обичайните обитатели, работят и дигиталните номади от Remote Year – проект, в който специалисти от различни области от цял свят пътешестват и работят заедно в продължение на година. Все пак Цвети, занимаваща се с PR-а на пространството, обяснява, че градината е свободна за всички, а хората тук са отворени към комуникация с нови посетители. В SOHO работата се случва в уютна домашна обстановка, допълнена от ароматно италианско кафе и дружелюбни голдън ретривъри.

ул. "Искър", работно време: от понеделник до петък 9:00 – 19:00 ч.

Градината на "Багри"

Ресторант "Багри"

Мястото доскоро се отличаваше с два основни плюса – сезонното си меню и пристрастеността си към качествената, чиста храна. Днес към екстрите се добавя и още една. А именно, яхвайки световните тенденции, в "празните" следобедни часове пространството да се превръща в working friendly място, където всеки, решил да отхвърли малко работа извън обичайното си място, да може да открие нужното спокойствие и комфорт.

Собствениците старателно се подготвят за тази идея. За целта са се снабдили с wi-fi трансмитер, осигуряващ надеждната интернет връзка вече и в самата градина. Обстановката навън е повече от приятна. Удобни маси и столове, контакти до всяка от тях, декорации от листа, потопени в красиви чаши, безшумна вентилация. Навесът ви пази от капризите на времето. Към екстрите е прибавено и специално изготвеното следобедно меню. То може да е топъл сандвич с бира или голяма хрупкава бисквита с кафе на "Дъбов", изненадите ще са различни всеки ден. Важно е да се знае, че в предварителната концепция на управата е working friendly животът на заведението да се случва от сряда до петък в периода между 15:00 и 18:00 часа.

Ул. "Добруджа" 10
Ненормираната работа изисква място, на което човек да може "да изключи", но в подходящата атмосфера, а също така и да е възможно да се правят чисто професионални уговорки там – например, когато трябва да уточним концепцията за даден проект или пък просто да се запознаем с човек. Подходящото място за работа извън офиса е тихо, в по-голямата част от времето и относително спокойно, да е светло (естествено осветление е за предпочитане), а приятелската атмосфера е чудесен бонус. Не съм особено претенциозен към самото ниво на предлаганото, денят ми няма да се развали, ако пяната на капучиното не е 1.3 см, а само 1.1 см.

Ивайло Петров, фотограф и част от whaleworx.studio

Подходящото извънофисно място за работа трябва едновременно да предлага простор, подходяща локация, адекватна фонова музика, комфорт, лежерна обстановка, добра храна и напитки, персонал, който да е настроен добре към идеята да прекараш няколко часа там. Но да не е типичният коуъркинг (подобни пространства ми се струват твърде роботски, даже повече от типичния офис) и да не се превръща в заведение за хранене.

Марта Радева, PR, част от екипа на предстоящия ON Fest

За да работите по-ефективно навън

ви трябват само лаптоп с добра батерия и малко трикове, за да не гълтате много енергия. Сложете по-ниска яркост на екрана си, отваряйте по-малко приложения и табове, само най-нужните. Музика пускайте от хард диска си, а не стриймвайте. Ползвайте базовия браузър – Safari или Edge за Mac и Windows съответно, а не Chrome.

Илия Темелков, редактор в hiComm

С настъпването на лятото концентрирането върху служебните задачи става все по-трудно. Някои колеги вече са на почивка, но вашата изглежда толкова далече.

Разнообразие, трениране в самодисциплина, среда, която отключва креативността, неформална обстановка и чаша студена лимонада в ръка – тези и други фактори се търсят не само от професионалистите с плаващо работно време, но и онези, които могат да си позволят да свършат малко работа извън офиса. Въпреки че на пръв поглед това може да е всяко място с wi-fi, добро кафе и не твърде шумна среда, всъщност балансът е труден за постигане.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK