Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Light / Тема

7 юли 2017, 11:03, 17440 прочитания

С приятели на море

Има една шега, че, ако искате да изгубите приятелите си бързо, трябва просто да отидете с тях на почивка. Как това може да си остане само шега споделят няколко представители на компании с дългогодишен ваканционен опит

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
С приятели на море

Автор: Инна Павлова
Ставане късно, протяжно пиене на кафе, излежаване около басейна, после убиване на време с коктейл в ръка до задължителната вечеря в ресторант. Или: рано сутринта с децата край морето, обяд, спане, обикаляне по руини и надуваеми замъци и по леглата в 10 след домашната вечеря. Възможно ли е тези два сюжета да се развият по едно и също време на едно и също място и защо да си го причиняваме?

Защо предпочитаме съвместната почивка
"Хората от компанията са същите като нас – светоглед, предпочитания за музика, чувство за хумор. Все едно прекарваш ваканция с малко по-голямо семейство и е по-весело. Когато сме само нашето, също прекарваме добре, но всеки от нас в един момент започва да иска разнообразие, а компанията го предлага", споделя Диана Симеонова, в чиято най-близка общност забавлението трае плътно вече 16 години, без намек за напрежение. Приятелите от различни краища на България започват общите си ваканции на Нова година в Созопол, празнувайки двоен рожден ден. От ознаменуване на 31.12 преминават и към честване на Великден, после се прехвърлят на съвместни летни ваканции. Заедно са за около 10-15 дни годишно, а бройката се променя, като някой път са 10, друг път - 24 души. Най-младият е на 30, най-възрастният на 49 години. Константно е едно – интересното, вдъхновяващо и разнообразно преживяване с вицове, танци и много смях, затова и семейството на Диана не е ходило само на почивка от десет години.


За Александър Иванов не е точно така. Макар да прекарва почивките си забавно всяка година, казва, че ходи на тях с компания, защото така се налага. "Нямам други възможности и предложения и това се е превърнало в приятен навик. Ходил съм и с един и двама приятели, също го тълкувам като компания, но по-малка. Не почивам с партньорка, защото нямам, иначе бих го направил с нея." Той скоро се е върнал от последното общо море и вече се е замислил дали да прекрати установения ред, защото всички са двойки с деца и той започва да се чувства излишен и не на място – "бонусът е, че се справям чудесно като аниматор". Ядрото на компанията на 38-годишния финансист, състоящо се от четирима приятели от гимназията и техните съпруги и приятелки, към които се присъединяват още поне двама-трима приятели и няколко двойки, почива съвместно, откакто се помнят – около 25 години. Всяка година ходят поне на едно море заедно, през останалото време обикалят вили, комплекси и други приятни места минимум 7 дни годишно.
"Ако забравим егото си още преди да тръгнем, не се впрягаме за глупости и нямаме много претенции за всевъзможни неща, може да се почива съвместно", Александър

За журналистката Румяна Червенкова няма дилема дали да почива с приятели или не, защото семействата правят компанията, а дълголетното й съществуване е удостоило и нея с ранг на семейство. Общността не е малка и понеже е отворена, съставът й варира. Доайените са около десетина души, които са заедно от над 25 години, в твърдия сегмент са повече, а в мекия бройката нараства значително. "Обединението" възникна на професионален принцип – срещнахме се в БНР. Сега никой не е там, но щом приятелството ни, включило хора и с други професии, издържа толкова дълго във времето, явно много неща ни държат заедно, обяснява Румяна. "Обсъждаме сериозно всякакви теми, забавляваме се също сериозно, в това число - с различни игри, и наистина сме близки."

Кои са предизвикателствата

Един от проблемите при почивка с приятели и семейства е разликата в очакванията. Напълно възможно е всички да са доволни и никой да не бъде обиден на другия само ако успеят да постигнат едно: да тръгнат без претенции, планове и без очаквания към останалите. "Оставяш нещата да се получат от само себе си всеки ден", съветва Диана и добавя: "Не насилвайте нещата. Всичко се получава, когато няма изнервени хора." Затова е важно всеки да следва собствената си програма. Често при тях тя се състои в съвместна закуска с кафе, а след това волна програма – плаж или водни спортове според предпочитанията. За вечеря са задължително заедно. "Общи забавления за всички е трудно да се намерят. Обикновено се разделяме за определени спортове, плаж, излети" Не се сеща за напрегнат момент, а ако се карат, то е за принципни положения, идеи, но и за бита. "Нямаме мрънкала, когато се съберем, всеки си посвива егото."



"Ако имаш его, рискуваш тотално да бъдеш отчаян", смята Александър. Той е сигурен, че хората в по-големи групи трябва да се съобразяват много едни с други и да не се налагат. Също, ако имаш прекалени претенции за храна, място, програма и т.н. или желание да си водач на групата – ще е трудно. "Винаги си има един-двама лидери и е хубаво да си добре с тях."
"Това все пак е почивка, а не някаква специална мисия. И мотото "Един за всички, всички за един" е грешна стратегия", Румяна

Другият основен проблем е програмата и напасването – всеки става и си ляга по различно време, има различни идеи за прекарване, така че понякога се иска голямо търпение, за да се нагодите. През годините в компанията на финансиста са спрели да се съобразяват кой кога се събужда и да се сърдят едни на други. "Сега всеки отива, когато иска на плаж, докъм обяд вече сме се събрали и забавленията започват – независимо дали ще е някакъв спорт или четене на книги, напоителни разговори или безмълвно лежане. Когато трябва да пътуваме с коли до плажа, се налага да се изчакваме сутрин, пият се дълги кафета и се закусва с надеждата евентуално да се организираме в някакъв приличен час. Вечерта след плажа сме задължително на обща голяма вечеря, след това барове или приспиване на деца."

За Румяна трудностите се променят с времето. Разказва, че се е случвало преди години да ходят на море по 15-20 души заедно с децата. "При недостигащите тогава заведения това правеше въпроса с изхранването критичен. Докато се освободят толкова места, някои от децата заспиваха на масата. Сега сме по-диспергирани като състав и предизвикателствата са по-скоро вътрешни."
Остава въпросът за балансирането на характеровите особености, понеже всеки си има такива. "Но пък това е задачата на интелигентността – да ги управлява. Всяка почивка си има свой специфичен казус и засега успяваме да ги разрешаваме." Според нея е трудно всички да бъдат напълно доволни, но не е невъзможно. "Същественото е да няма съзнателно лоши намерения и опити за интриги. Иначе се случват всякакви дразнещи някого неща в по-многобройна компания – едни я карат яваш-яваш, други са припрени, едни искат на това място, други на друго... Ако не може да се намери компромисно решение, всеки си следва желанието, важно е да няма принуда."

Трудностите в организацията
Почти с единодушие за най-трудната част в прекарването на обща почивка се смята определянето на датите за нея. "Наистина не се сещам за други... Ако се пазарува общо, се договаряме кой за какво ще отговаря (месо, зеленчуци, алкохол) и после делим парите поравно. Ако някой има собствени по-специални предпочитания, си купува за себе си", обяснява Диана.

Александър също казва, че няма кой знае какво сложно в тяхната организация, просто два-три месеца по-рано се преброяват, обаждат се да запазят нужния брой стаи и се разбират как да се групират по колите. "Няма нищо трудно – свикнали сме са, не се налагат, който иска-идва, няма излишни претенции." Според него това се получава, защото са близки приятели, не се карат, всеки си има отделен професионален живот, има какво да обсъждат, пият и се разхождат заедно, говорят, шегуват се.

Какво правим със сметката
Въпрос за пари в компанията на Александър никога не е ставало. "Който има по-висок бюджет, просто почива и друг път обикновено." Задължително вечерят поне веднъж в малък гръцки ресторант в планината, в който няма риба, а най-добрите бифтеци в региона. Каквото и да консумират, сметката винаги е десет евро на човек.

В компанията на Диана има правило – ако е възможно да отидат на две места – например с бюджет 1500 и 3500 лв. и едно от семействата не може да си позволи по-скъпото, отиват на по-евтиното. Сметките се делят поравно. "Така всеки се чувства добре. Винаги обаче, ако отделно семейство си е избрало скъпа дестинация и знае, че не е по силите на всички от компанията, просто си заминава, без да прави обща организация."

Румяна споделя, че подходът към казуса "пари" се променя в зависимост от това къде са. "Ако логистиката е наше задължение, изработваме система. Пробвали сме различни – да решаваме ден за ден или предварително отговорниците за дните от седмицата. Най-успешната беше събирането на предварително на сума, с която доказали се в тази област пазаруват повечето от нещата още в началото."
Дори това наистина да са наистина най-добрите ви приятели и дори да сте ходили вече няколко пъти с тях на почивка, не е зле всеки път преди да тръгнете заедно, да си припомните някои важни неща:

Свобода
Най-важната точка: нека всеки да прави това, което иска. Ако един иска да е на плажа, а друг да чете книга – добре.

Пари
Почивките с приятели обикновено не излизат толкова евтино, колкото си представяме, така че парите винаги играят важна роля и могат да са източник на напрежение. Нормално е всеки да има различен бюджет, трябва да се съобразяваме с другите и да направим компромис. Няма да е лоша идея, ако преди да седнете в ресторант,например, да се разберете дали ще разделите сметката си според броя си, или не, за да не се окаже, че този с трите големи питиета и вие, с вашата вода, трябва да плащате поравно. Ако разполагате с неограничен бюджет, не бъдете твърде разточителни, не предлагайте да изхарчите 150 лв. за аквапарк, ако сте наясно, че другото семейство няма средства. Но и не се закачайте на последната стотинка – нищо няма да стане, ако купите сладолед на приятелското дете.
Избягвайте да дължите пари. Разделете равномерно сметките си и се придържайте към собствения си бюджет. Това ще ви помогне да избегнете неудобния разговор, когато се приберете вкъщи дали ще си получите онези 50 лв., дадени на плажа на бара.


Изберете правилно мястото
Основното нещо, което трябва да имате предвид, когато избирате мястото, на което ще отседнете, е големината на пространството. Не е честно едни да спят на разтегателен диван в хола, а други в спалнята с изглед към морето. Може да платите малко повече, но да си гарантирате, че има достатъчно стаи, за да може всеки да разполага свое собствено пространство. Препоръчително е да има повече от една баня.

Споделете труда
Никой не иска да прекарва почивката си в извършване на домакинска работа, но ще се наложи, особено ако сте в комплекс с включено меню. Опитайте се да разделите задълженията си равномерно и ги редувайте, за да не се окаже, че накрая има сърдита готвачка и перачка, изкарващи по цял работен ден. Препоръчително е да направите график кой какво ще върши, кой е отговорен за вечерята или обяда, чистенето. Включете децата да помагат.

Родителство
Всеки родител има собствена концепция за възпитание и е неминуемо да не я забележите, когато сте за дълго заедно. Ако детето на приятелите ви си ляга в 22:30 ч., а вашето в 19:30 ч., не правете забележка, а уважавайте взаимно правилата, практиките и ценностите си.

Избягвайте някои теми за разговор
Може би почивката не е най-доброто време да информирате съквартиранта си, че ще се изнасяте от апартамента, или да обявите, че не сте достатъчно щастливи във връзката с партньора си.

Внимавайте с алкохола
Към горното правило включваме и алкохола – няколко силни питиета могат да развалят настроението на компанията, ако след употребата им започнете да спорите по-разгорещено по дадена тема, или пък да направите нещо друго, неприсъщо на трезвото ви аз.

Не бъдете егоисти
Не настоявайте да стоите цял ден на плажа, когато вашият приятел ви е предупредил, че детето му трябва да спи. Не организирайте нищо по собствена идея, която не сте обсъдили с останалите.

Разделяне на подгрупи
Половината от компанията иска да обикаля по баровете, другата – само да се излежава. Нека е така, и без това е по-добре да не прекарате цялото пътуване като залепени.

Позволете си самостоятелно време
Уморително е да сте общителен 24 часа в денонощието. Не се чувствайте виновни, ако искате да отидете да легнете, докато всички останали са на обяд или на плажа.

Вземете си слушалки
Провъзгласени за ключа към успешното групово пътуване, те наистина могат да бъдат много добра идея за избягване на раздразнение.

Търпение и усмивки
Помнете, че всеки има различен режими и начин на съществуване. Дори и да ви дразнят хвърлените небрежно на стълбищата чорапи или хаосът на кухненския плот, запазете спокойствие и приемете ситуацията откъм забавната страна.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

И това ще мине 1 И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

3 апр 2020, 4412 прочитания

Всички в кухнята Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

3 апр 2020, 4176 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Тема" Затваряне
A damn good cup of coffee

За кафето като новото вино: как и защо се променя вкусът ни

Още от Капитал
Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10