Новият брой: Пътят към Европа
Close

A damn good cup of coffee

За кафето като новото вино: как и защо се променя вкусът ни

   ©  Цветелина Белутова

На всички прави впечатление как в София се появяват (и продължават) нови места за кафе. Те са част от т.нар. трета вълна – световна тенденция, в която индустриализацията на кафето отстъпва пред целия процес по "отглеждането" на една чаша кафе – от фермата и собственика й (дори с GPS координати), през изпичането на зърната до технологията на приготвяне.

Проблемът с масовото производство се състои в това, че големите компании, за да задоволят огромното търсене, използват кафета, отгледани на различни места и надморска височина и съответно с различно качество. За да постигат всеки път еднакъв вкус, те са принудени да "прегарят" кафето, като карамелизират захарта в зърната до степен, от която идва и еднаквият добре познат в цяла Европа горчив вкус.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 15
    • + 4

    Глобалната мода на така наречената "coffee house" култура всъщност започна от Starbucks през 90-те. Не съм била в Starbucks в България, но предполагам че за да не могат да тръгнат както трябва, сигурно цените им са по-високи. От това обаче явно печелят независимите кафеджийници като тези, които до голяма степен взаимстват атмосфера, know-how, бизнес-стратегия и модел от американската верига (от къде другаде?!). Няма нищо лошо в това.

    Промяна на вкусовете на една нация обаче, която в голямата си част продължава да пие леблебия и мътна вода представяща се за кафе, не може да стане от две-три кафеджийници в центъра на столицата. За това си трябва Starbucks.

    Нередност?
  • 2
    angelan avatar :-|
    one4all
    • - 1
    • + 6

    С цялото ми уважение към автора на статията, може да му се признае, че умее да прави поредния тур из обектите които се опитват да формират кафе култура из центъра на София. Очевидно времето и познанията на столичните корифеи в бранша не са позволили изясняването на конкретна терминология:
    "...All coffee beans can be graded out of 100. This grading process is called “cupping”. And according to the Specialty Coffee Association (SCA), specialty coffee is Arabica coffee with a cup score of 80+ points."
    Една популярна статия напоследък обяснява много точно какво означава термина преведен тук като Специално кафе. И всички тези цитирани по-горе нашенци продават реално гурме кафе - което си е чиста маркетингова уловка. Единствено Данчо има опити за предлагане на Специални кафета, понеже това е залегнало и в името на фирмата му.

    Нередност?
  • 3
    angelan avatar :-|
    one4all
    • + 15

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    По елементарно и наивно мнение не бях срещал наскоро.
    Големите кафе вериги обособяват т.н. втора вълна на кафе културата, а ако те ще оформят националната ни кафе култура, по-добре да си пием леблебия.
    По същия начин може да твърдите, че Макдоналдс, оформя гурме навиците на страните, в които присъства.
    По-голямо недоразумение от безличното окрупняване и механизиране на радушната кафе атмосфера от веригите надали ще се повтори отново, защото представителите на третата вълна вършат бизнес със сърце и душа, а не с 2831-я обект открит нейде в Манджурия.
    И ако искате да се обедите в думите ми заповядайте в Дюкяна/Капана/Пловдив, не по конкретно за да не прозвучи като реклама.

    Нередност?
  • 4
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 15
    • + 1

    До коментар [#3] от "one4all":

    Единственото нещо в което се "обедих" от думите ти, е че нямаш представа за какво става въпрос. Пий си леблебията в твоя дюкян и драскай в интернет срещу американския империализъм (благодарение на който имаш това нещо наречено интернет). А пък ако и научиш малко правопис, цена няма да имаш!

    Нередност?
  • 5
    shkembechorba avatar :-|
    Shkembechorba
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Глупости на търкалета. Що ли нещо не могат да пробият в Италия...

    Пази боже сляпо да прогледа.

    Нередност?
  • 6
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 12
    • + 2

    До коментар [#5] от "Shkembechorba":

    Шкембечорба, ти приравняваш България с Италия?!!!??? Ще се напикая от смях :) :) :)

    Нередност?
  • 7
    szd51527129 avatar :-P
    szd51527129
    • - 6
    • + 12

    Ужасна селска снобария и чуждопоклонничество, сега и кафето ли подхванахте. Простите цървули държат на всека цена да се изкарат изтънчени естети. България си има традиционно кафе - вари се на джезве от сортове арабика, всичко друго е перверзно малодушие и селски комплекси. Пийте си помиите тип еспресо, мочките на Старбъкс и пр. и се надъхвайте какви сте модерни нюйоркчани или жабари, но отстрани изглеждате комично, жълтопаветници ...

    Нередност?
  • 8
    szd51527129 avatar :-|
    szd51527129
    • - 6
    • + 13

    Където и да отидеш - Гърция, Македония, Сърбия, Армения, Турция, навсекъде хората си пазят културата на кафето и традициите. Като поръчаш кафе ти носят кафе сварено на джезве. Ако искаш друго требва да уточниш. Само у нас вирее тая проста и тъпоглава комплексирана порода, перверзно да се срамува от своята идентичност и вманиачено да копира вносни моди и култури, чак и да иска да променя навиците на другите. Сульопульовци с претенции. Изисканият вкус и култура не стават с копи/пасте и чужди претенциозни имена, те се изграждат с години, десетилетия, векове, за тех се искат и човеци, а не обсебени зомбита като жълтопаветниците.

    Нередност?
  • 9
    nogica avatar :-P
    nogica
    • - 1
    • + 8

    Какво се задрачихте за кафето?Всеки си го пие както му харесва. това е социална напитка поканваща на приказка и запознанство. Турско,експресо,филтър, райбер ... все тая вагното е да се контактува. Проблемът не е в кафето на зърна,а в малките пакетчета 3в1 защото масово се пие тази бълвоч.

    Нередност?
  • 10
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#4] от "olga_kokoshkina":

    Олга Кокошина ... или Зоя Космодемянска - в първия ти коментар имаше 1-2 зърна смисъл, но от следващите стана ясно, че ти е разхлопана дъската - кви са тия лични обиди, че и правопис и кой знае какво? Не е по темата и въобще не е на ниво. Пий си газираната вода и не се занимавай с коментари във форуми (или "фороми" - как е правилно?).

    Нередност?
Нов коментар