България диша

Къде да се скрием от лятната жега за ден-два или повече

Горският рай на Западна Стара планина

Един от сигурните начини да се порадваме на сянка, тишина и прохлада е да отидем в Северозападна Стара планина. В най-далечните северозападни части на планината, близо до границата със Сърбия, са най-дивите местности. Там повечето пътеки са сериозно обрасли в растителност, следи от цивилизация се намират трудно, но има хижа, която може да служи за еталон. Става въпрос за "Горски рай," която е една от малкото частни хижи у нас, но и една от предлагащите най-добри условия. Разположена е на 1450 м н.в. сред гъста борова гора в полите на връх Миджур, на границата на биосферен резерват "Чупрене". Най-близките населени места до нея са село Чупрене (17 км) и Белоградчик (35 км). До хижата водят пет екопътеки, като най-късата е 9 км, започва в Чупрене и стига до сръбския първенец връх Миджур за около 3 часа. Маркировката е бяло с жълто, като има и много табели. Пътеката е стръмна, но сенчеста, на места обрасла. През повечето време се движи между широколистни гори, които малко преди хижата стават борови. За колоездачите има специално маркирани пътеки с трудност, която позволява и по-аматьорско каране. За тези, които предпочитат да стигнат с автомобил, хижата е достъпна през лятото по 17-километровия път от Чупрене, който донякъде е макадам и след това преминава в горски път.

Хижа "Горски рай" е едно от местата, през които минава веломаршрут "Дивият Северозапад". Маркиран е от "Байк венчърс" чрез българско-швейцарския проект "Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони".

Желателно е обаче автомобилът, с който тръгвате, да бъде по-висок. За тези, които нямат собствен транспорт или пък колата им не е достатъчно проходима, хижарите предлагат транспорт от Чупрене. Постройката, разположена сред боровите гори на Стара планина, има 40 легла, вътрешни, а за някои от стаите и самостоятелни санитарни възли, водоснабдена е, разполага с генератор и сателитна телевизия. Отдалечена е от други хижи, от популярни маршрути и забележителности, тоест, много спокойна. Предлага се вкусна домашна храна с местни продукти.

Цени: 15/12 лв. за нощувка https://gorski-rai.com/ 0887 414 038, 0878 856 005

Лятна температура: при 40-градусов зной във Видин дневната температура на хижата достига най-много 28°C. През повечето време обаче е далеч по-прохладно. Нощем обичайни са температурите около 12-14 градуса, но се случва да бъде и много по-студено

Сред птици, риби и други диви животни във влажна зона "Кисимови дупки"

Скриването от лятната жега под някоя дебела сянка не е нужно да е с единствена цел разхлаждане. На места като влажна зона "Кисимови дупки" то може да бъде съпроводено с наблюдение на редки видове птици и други диви животни, както и с фотолов и спортен риболов (със спазване на стриктни правила). Разположеният до село Белозем (Европейско село на белия щъркел) водоем с условия за къмпингуване е един от малкото примери за успешно съчетаване на туризъм с опазване на природата. Обектът за екотуризъм се намира в местността "Майсторов гьол" в землището на с. Белозем - на 450 м югозападно от селото и 150 км източно от София по автомагистрала "Тракия". Във и край него могат да се срещнат над 40 вида птици, повече от които защитени. Сред тях са 4 вида чапли, малкият воден бик, кокилобегач, ушата горска сова, европейски козодой, папуняк. Могат да се видят и интересни животни като видри, нутрии, лалугери - общо 8 защитени вида.

През 2009 г. Федерация на природозащитни сдружения "Зелени Балкани" определя "Кисимови дупки" за влажна зона с местообитания на биологични видове, защитени от Закона за биологичното разнообразие на Република България.

Разбира се, има и риби, за чийто спортен риболов има стриктни правила. Не се практикува стопански риболов и не се използват мрежи. Рибите се хранят само с естествените организми от водоема и не се подхранват изкуствено, както е на повечето подобни места. Във водоема се срещат 13 вида риби, сред които шаран, щука, бяла риба, сом, бял амур, толстолоб. За да се поддържат влажната зона и богатото разнообразие от животински и растителни видове в района, посетителите плащат дневна екотакса. За разполагането и престоя на кемпери, каравани и палатки в къмпинга не се плаща допълнително. Въпреки това условията не отстъпват на тези в приличните къмпинги - осигурени са електричество, чешми за вода, лятна баня, тоалетна, интернет, навеси за риболов, хамаци, барбекюта, дори кладенец за охлаждане на напитките. Със съдействието на български и европейски природозащитни организации е изградено модерно укритие за фотолов. Всяка година там се организират по 3 сезонни фотопленера с участници от цялата страна. Мястото е обект на организирани турове по фотолов, в които участват изтъкнати фотографи от цяла Европа. Предварително организирани посещения на специалисти с научни и природозащитни цели са безплатни. Всички посещения се извършват с предварителна резервация.

Цени: екотакса в размер на 5 лв.. За жени и деца до 14 години - 50% намаление http://kisimovidupki.com/ 0888 645 734

Лятна температура: по-ниска е с около 8 градуса спрямо Пловдив.

При високопланинската прохлада на Пирин

Един от начините да сменим рязко сезоните, без да пътуваме надалеч, е като се качим високо в планината. Сред местата с гарантирана прохлада през лятото е заслон "Спано поле", известен още като "Гъбките". Той се намира в северния дял на Пирин и е на 2055 метра надморска височина, близо до връх Башлийски чукар (2683 м). Най-близкият град е Сандански, а един от най-бързите начини да се стигне е по маркирана пътека от местността Попина лъка (на 18 км по асфалтов път от града). Преходът трае около 3 часа и е предимно по сянка, в гора.

Десетте бунгала, които наричат "Гъбките" на "Спано поле", не са изграждани на място, а са поставени готови с хеликоптер в началото на 80-те години на миналия век.

Въпреки че се нарича заслон, в "Спано поле" условията са по-добри, отколкото в повечето хижи. Основната постройка и 10-те бунгала с покриви, боядисани като гъби мухоморки, са ремонтирани сравнително скоро. Има течаща вода и електричество, идващо от микро-ВЕЦ наблизо. Има и малка библиотека, в която, логично, преобладава планинарската литература. Едно от неудобствата е, че тоалетната е външна и стигането до нея е по камениста пиринска пътека, за каквито много хора използват щеки. Друго нещо, което трябва да се има предвид, е че през почивните дни заслонът често е пълен и е добре да се запазват места от рано. Ако успеете да се "вредите" за пиринската прохлада и гледките на "Спано поле", най-вероятно ще можете да опитате и една от най-хубавите боб чорби. В заслона има кухня и се предлагат базисни, но вкусни храни. Ако поискате кафе или чай пък, няма да ги получите в обичайните пластмасови чашки за еднократна употреба, а в порцеланови със снимки на заслона върху тях.

Цени: 15 лв. за нощувка 0882 700077

Лятна температура: до около 20 градуса на сянка през деня; нощем често е около 10 градуса, но може да падне до 4-5, дори се случва да завали сняг през лятото, затова се намират поводи за топли дрехи дори през август.

Водната каскада в Еленския Балкан

Живописни водни каскади, сенчести гори, пътеки за разходки, басейни и къмпинг по немски модел. Всички те се намират в една долина, разположена в полите на предбалаканския масив на Стара планина. Северните склонове, гъстата гора и пълноводната река, която не пресъхва през лятото, осигуряват прохлада дори в най-горещите дни. Местността е в района на Къпиновски манастир, като има и къмпинг със същото име. Намира се на 23 км южно от Велико Търново и на около 240 км от София. Районът е особено подходящ за лятно разхлаждане, защото река Веселина и природната забележителност Къпиновски водопад (висок 7 м) са с ледени води целогодишно. По каскадите на реката се образуват големи естествени басейни със сравнително безопасни скали за скачане около тях. Най-големият е с широчина около 20 и дълбочина 6-7 метра. Въздухът идва от централната част на планината и също е прохладен и свеж. Непосредствено до водната каскада се намира къмпинг "Къпиновски манастир". Той, въпреки че е на такова отдалечено място, е организиран изключително педантично.

Възможност за настаняване в района има и в Къпиновски манастир "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Въпреки че е действащ православен манастир, той предлага за гостите си модерно оборудвани самостоятелни стаи.

Има места за кемпери, каравани и палатки, като всяко от тях е оградено с ниска каменна стена или добре подрязани храстчета, има връзка с електричество и вода. На разположение в сянката на гористите борове са санитарни помещения с постоянна топла вода, тоалетна за хора с увреждания, оборудвана туристическа кухня, пералня, барбекю, безжичен интернет. Има дори медицински пункт. В пределите на къмпинга има и два открити басейна, спортни игрища, детска площадка. Освен Къпиновски манастир "Св. Николай Чудотворец" наблизо е и Плаковския манастир "Св. Пророк Илия", който също е интересен културно-исторически паметник за посещение. Един от малкото, но сериозни недостатъци на мястото е, че през лятото има твърде много хора и е шумно. Ако обаче имате възможност и мотивация да се отдалечите малко от къмпинга и манастира, тръгвайки из планината, имате реалния шанс да откриете свой малък прохладен оазис с дебела сянка до реката.

Цени: 15 лв. за палатка, 35 лв. за каравани и кемпери, 25/30 лв. за висяща палатка под наем. Предлага се и наем на каравана срещу 35/40 лв. http://www.kapinovski.bg 0884 485 454, 0885 945 533

Лятна температура: през деня е с поне 3 градуса по-ниска от тази във Велико Търново. Нощите са по-прохладни.

И още идеи за прохлада и сянка през лятото:

· Екокъмпинг "Батак": освен родопска свежест предлага и интересни спортни занимания като каяк в язовир "Батак", йога на открито, велосипедни, пешеходни и конни турове, дори уроци по дърворезба

· Хижа "Беласица" над Петрич: намира се на 720 метра надморска височина в една от горите с най-много кестени в България. Хижата е ремонтирана сравнително скоро. Капацитетът й е 65 места, като всяка стая е със собствен санитарен възел. Сянка и прохлада има в изобилие въпреки близостта до Петрич и Гърция. До хижата преминава едно от най-техничните нови трасета за даунхил колоездене

· "Артел 13 - Киселчово": на това място няма СПА център, но има прохладна река, няма интернет и обхват на мобилните телефони, но има гледки. Намира се в Родопите, между Смолян и Горна Арда, и представлява център за изкуства, занаяти, както и за прохладно бягство от цивилизацията

Още от Капитал