България диша
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България диша

България диша

Къде да се скрием от лятната жега за ден-два или повече

24195 прочитания

© Румяна Тихомирова


Горският рай на Западна Стара планина

Един от сигурните начини да се порадваме на сянка, тишина и прохлада е да отидем в Северозападна Стара планина. В най-далечните северозападни части на планината, близо до границата със Сърбия, са най-дивите местности. Там повечето пътеки са сериозно обрасли в растителност, следи от цивилизация се намират трудно, но има хижа, която може да служи за еталон. Става въпрос за "Горски рай," която е една от малкото частни хижи у нас, но и една от предлагащите най-добри условия. Разположена е на 1450 м н.в. сред гъста борова гора в полите на връх Миджур, на границата на биосферен резерват "Чупрене". Най-близките населени места до нея са село Чупрене (17 км) и Белоградчик (35 км). До хижата водят пет екопътеки, като най-късата е 9 км, започва в Чупрене и стига до сръбския първенец връх Миджур за около 3 часа. Маркировката е бяло с жълто, като има и много табели. Пътеката е стръмна, но сенчеста, на места обрасла. През повечето време се движи между широколистни гори, които малко преди хижата стават борови. За колоездачите има специално маркирани пътеки с трудност, която позволява и по-аматьорско каране. За тези, които предпочитат да стигнат с автомобил, хижата е достъпна през лятото по 17-километровия път от Чупрене, който донякъде е макадам и след това преминава в горски път.

Хижа "Горски рай" е едно от местата, през които минава веломаршрут "Дивият Северозапад". Маркиран е от "Байк венчърс" чрез българско-швейцарския проект "Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони".

Желателно е обаче автомобилът, с който тръгвате, да бъде по-висок. За тези, които нямат собствен транспорт или пък колата им не е достатъчно проходима, хижарите предлагат транспорт от Чупрене. Постройката, разположена сред боровите гори на Стара планина, има 40 легла, вътрешни, а за някои от стаите и самостоятелни санитарни възли, водоснабдена е, разполага с генератор и сателитна телевизия. Отдалечена е от други хижи, от популярни маршрути и забележителности, тоест, много спокойна. Предлага се вкусна домашна храна с местни продукти.

Цени: 15/12 лв. за нощувка
https://gorski-rai.com/ 0887 414 038, 0878 856 005

Лятна температура: при 40-градусов зной във Видин дневната температура на хижата достига най-много 28°C. През повечето време обаче е далеч по-прохладно. Нощем обичайни са температурите около 12-14 градуса, но се случва да бъде и много по-студено

Сред птици, риби и други диви животни във влажна зона "Кисимови дупки"

Скриването от лятната жега под някоя дебела сянка не е нужно да е с единствена цел разхлаждане. На места като влажна зона "Кисимови дупки" то може да бъде съпроводено с наблюдение на редки видове птици и други диви животни, както и с фотолов и спортен риболов (със спазване на стриктни правила). Разположеният до село Белозем (Европейско село на белия щъркел) водоем с условия за къмпингуване е един от малкото примери за успешно съчетаване на туризъм с опазване на природата. Обектът за екотуризъм се намира в местността "Майсторов гьол" в землището на с. Белозем - на 450 м югозападно от селото и 150 км източно от София по автомагистрала "Тракия". Във и край него могат да се срещнат над 40 вида птици, повече от които защитени. Сред тях са 4 вида чапли, малкият воден бик, кокилобегач, ушата горска сова, европейски козодой, папуняк. Могат да се видят и интересни животни като видри, нутрии, лалугери - общо 8 защитени вида.

През 2009 г. Федерация на природозащитни сдружения "Зелени Балкани" определя "Кисимови дупки" за влажна зона с местообитания на биологични видове, защитени от Закона за биологичното разнообразие на Република България.

Разбира се, има и риби, за чийто спортен риболов има стриктни правила. Не се практикува стопански риболов и не се използват мрежи. Рибите се хранят само с естествените организми от водоема и не се подхранват изкуствено, както е на повечето подобни места. Във водоема се срещат 13 вида риби, сред които шаран, щука, бяла риба, сом, бял амур, толстолоб. За да се поддържат влажната зона и богатото разнообразие от животински и растителни видове в района, посетителите плащат дневна екотакса. За разполагането и престоя на кемпери, каравани и палатки в къмпинга не се плаща допълнително. Въпреки това условията не отстъпват на тези в приличните къмпинги - осигурени са електричество, чешми за вода, лятна баня, тоалетна, интернет, навеси за риболов, хамаци, барбекюта, дори кладенец за охлаждане на напитките. Със съдействието на български и европейски природозащитни организации е изградено модерно укритие за фотолов. Всяка година там се организират по 3 сезонни фотопленера с участници от цялата страна. Мястото е обект на организирани турове по фотолов, в които участват изтъкнати фотографи от цяла Европа. Предварително организирани посещения на специалисти с научни и природозащитни цели са безплатни. Всички посещения се извършват с предварителна резервация.

Цени: екотакса в размер на 5 лв.. За жени и деца до 14 години - 50% намаление http://kisimovidupki.com/
0888 645 734

Лятна температура: по-ниска е с около 8 градуса спрямо Пловдив.

При високопланинската прохлада на Пирин

Един от начините да сменим рязко сезоните, без да пътуваме надалеч, е като се качим високо в планината. Сред местата с гарантирана прохлада през лятото е заслон "Спано поле", известен още като "Гъбките". Той се намира в северния дял на Пирин и е на 2055 метра надморска височина, близо до връх Башлийски чукар (2683 м). Най-близкият град е Сандански, а един от най-бързите начини да се стигне е по маркирана пътека от местността Попина лъка (на 18 км по асфалтов път от града). Преходът трае около 3 часа и е предимно по сянка, в гора.

Десетте бунгала, които наричат "Гъбките" на "Спано поле", не са изграждани на място, а са поставени готови с хеликоптер в началото на 80-те години на миналия век.

Въпреки че се нарича заслон, в "Спано поле" условията са по-добри, отколкото в повечето хижи. Основната постройка и 10-те бунгала с покриви, боядисани като гъби мухоморки, са ремонтирани сравнително скоро. Има течаща вода и електричество, идващо от микро-ВЕЦ наблизо. Има и малка библиотека, в която, логично, преобладава планинарската литература. Едно от неудобствата е, че тоалетната е външна и стигането до нея е по камениста пиринска пътека, за каквито много хора използват щеки. Друго нещо, което трябва да се има предвид, е че през почивните дни заслонът често е пълен и е добре да се запазват места от рано. Ако успеете да се "вредите" за пиринската прохлада и гледките на "Спано поле", най-вероятно ще можете да опитате и една от най-хубавите боб чорби. В заслона има кухня и се предлагат базисни, но вкусни храни. Ако поискате кафе или чай пък, няма да ги получите в обичайните пластмасови чашки за еднократна употреба, а в порцеланови със снимки на заслона върху тях.

Цени: 15 лв. за нощувка 0882 700077

Лятна температура: до около 20 градуса на сянка през деня; нощем често е около 10 градуса, но може да падне до 4-5, дори се случва да завали сняг през лятото, затова се намират поводи за топли дрехи дори през август.

Водната каскада в Еленския Балкан

Живописни водни каскади, сенчести гори, пътеки за разходки, басейни и къмпинг по немски модел. Всички те се намират в една долина, разположена в полите на предбалаканския масив на Стара планина. Северните склонове, гъстата гора и пълноводната река, която не пресъхва през лятото, осигуряват прохлада дори в най-горещите дни. Местността е в района на Къпиновски манастир, като има и къмпинг със същото име. Намира се на 23 км южно от Велико Търново и на около 240 км от София. Районът е особено подходящ за лятно разхлаждане, защото река Веселина и природната забележителност Къпиновски водопад (висок 7 м) са с ледени води целогодишно. По каскадите на реката се образуват големи естествени басейни със сравнително безопасни скали за скачане около тях. Най-големият е с широчина около 20 и дълбочина 6-7 метра. Въздухът идва от централната част на планината и също е прохладен и свеж. Непосредствено до водната каскада се намира къмпинг "Къпиновски манастир". Той, въпреки че е на такова отдалечено място, е организиран изключително педантично.

Възможност за настаняване в района има и в Къпиновски манастир "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Въпреки че е действащ православен манастир, той предлага за гостите си модерно оборудвани самостоятелни стаи.

Има места за кемпери, каравани и палатки, като всяко от тях е оградено с ниска каменна стена или добре подрязани храстчета, има връзка с електричество и вода. На разположение в сянката на гористите борове са санитарни помещения с постоянна топла вода, тоалетна за хора с увреждания, оборудвана туристическа кухня, пералня, барбекю, безжичен интернет. Има дори медицински пункт. В пределите на къмпинга има и два открити басейна, спортни игрища, детска площадка. Освен Къпиновски манастир "Св. Николай Чудотворец" наблизо е и Плаковския манастир "Св. Пророк Илия", който също е интересен културно-исторически паметник за посещение. Един от малкото, но сериозни недостатъци на мястото е, че през лятото има твърде много хора и е шумно. Ако обаче имате възможност и мотивация да се отдалечите малко от къмпинга и манастира, тръгвайки из планината, имате реалния шанс да откриете свой малък прохладен оазис с дебела сянка до реката.

Цени: 15 лв. за палатка, 35 лв. за каравани и кемпери, 25/30 лв. за висяща палатка под наем. Предлага се и наем на каравана срещу 35/40 лв. http://www.kapinovski.bg
0884 485 454, 0885 945 533

Лятна температура: през деня е с поне 3 градуса по-ниска от тази във Велико Търново. Нощите са по-прохладни.

И още идеи за прохлада и сянка през лятото:

· Екокъмпинг "Батак": освен родопска свежест предлага и интересни спортни занимания като каяк в язовир "Батак", йога на открито, велосипедни, пешеходни и конни турове, дори уроци по дърворезба

· Хижа "Беласица" над Петрич: намира се на 720 метра надморска височина в една от горите с най-много кестени в България. Хижата е ремонтирана сравнително скоро. Капацитетът й е 65 места, като всяка стая е със собствен санитарен възел. Сянка и прохлада има в изобилие въпреки близостта до Петрич и Гърция. До хижата преминава едно от най-техничните нови трасета за даунхил колоездене

· "Артел 13 - Киселчово": на това място няма СПА център, но има прохладна река, няма интернет и обхват на мобилните телефони, но има гледки. Намира се в Родопите, между Смолян и Горна Арда, и представлява център за изкуства, занаяти, както и за прохладно бягство от цивилизацията

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  semenata avatar :-|
  Semenata Shop

  Много полезно инфо. Задължително ще отида там.

 • 2
  atm34367787 avatar :-P
  atm34367787

  Много готино, благодаря! :)

 • 3
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  " има 40 легла, вътрешни, а за някои от стаите и самостоятелни санитарни възли"
  Величкова,това "вътрешни" за какво се отнася? Не вярвам леглата да са "вътрешни" .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.