Пътеводител на ваканционния стопаджия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пътеводител на ваканционния стопаджия

Shutterstock

Пътеводител на ваканционния стопаджия

Как да се справим с връщането към офисното ежедневие след дълга почивка

9361 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Трудно е. Първия ден, втория ден, седмицата след като сте се върнали на работа от годишната отпуска. Някои изкарват периода в мрънкане на колегите, други се адаптират за нула време; има и такива, за които първата работа, като дойдат на работа, е между задачите да прегледат оферти за следващата ваканция.

Зорница Янкова е мениджър "Човешки ресурси" за България и Израел в HP. Работи интензивно и в задълженията й влизат подбор на персонал, бизнес партньори, възнаграждения, развитие и обучение. Към настоящия момент екипът й е "сравнително малък" – 10-12 души в двете държави. Сама определя "постоянната промяна" като специфика на работата си.

Зорница разполага с 24 работни дни годишен платен отпуск. Казва, че го планира внимателно и отдалече. "Често знам какво ще правя месеци напред. Например тази седмица резервирахме зимната си ваканция през януари."

Подобно на нея процедират с 20-те си дни отпуск Михаил Паргов и Вълчо Калудов. Работата и на двамата е свързана с интензивно общуване с много хора. Михаил разработва софтуер и се грижи той да функционира правилно. Вълчо развива партньорски програми за 7Talents/Netinfo и помага на тези, които създават видеосъдържание, да го монетизират и защитават.

"Обикновено през декември разхвърлям някакви дни за през следващата година", казва Михаил. Отпуската си той използва за пътувания, които планира и спонтанно – когато реши, че му се ходи някъде конкретно. "Повече през лятото, зимата – няколко дни около Нова година и Коледа." Предпочита море и екскурзии в чужбина. Допада му понякога да почива с книга и хамак. Мечтае за Нова Зеландия.

10 практични правила за адаптация след ваканцията

1. Оправете бъркотията на бюрото си, преди да излезете във ваканция

Натрупаното бюро ще е първото, което ще видите на сутринта. То ще добави и физическо измерение на идеята, че веднага ще бъдете затрупани от работа.

2. Оставете си ден за адаптация

Приберете се вкъщи ден по-рано. Използвайте го да си сложите нещата вкъщи в ред и да се настроите за утрешния работен ден.

3. Благородната лъжа Out of office

Оставете настройката на служебния си мейл в този режим още ден. Колегите в офиса знаят, че сте тук – ако имат нужда, ще ви намерят. Всички останали могат да почакат, докато влезете във форма.

4. Никакво даване на депресията

Това не е последната ви отпуска. Следващата предстои и ще е по-интересна от тази.

5. Ранно пиле пее по-добре

Идете в офиса половин час по-рано. Ще имате време да се огледате, без да е нужно на момента да захапете задачите.

6. Мантрата "И утре е ден"

Отложете всички срещи за следващия ден, освен ако няма нещо, което да е на живот и смърт.

7. Обедно меню

Прекарайте полагащото ви се време, за да обядвате бавно и с удоволствие, все едно още сте във ваканция. Да, точно, с чаша вино.

8. Колкото, толкова

След като се оправите с мейлите в пощата, направете списък с нещата, които да свършите. Не прекалявайте с точките за изпълнение и никакви своеволия извън графика.

9. Дим да ме няма

Тръгнете си точно когато приключва работният ви ден. Не оставайте и минута повече.

10. Вечерен час

Приберете се вкъщи и се наспете. Приятелите ще изчакат.

По подобен начин подхожда и Вълчо. "Още в началото на годината знам кои са месеците, в които ще съм в отпуск." Опитва се да разпределя отпуската си поравно, за да е сигурен, че на всеки три месеца ще има кратка почивка. Повечето е през летния период – една седмица в началото на сезона и още една в края. Планирането при него зависи и от хората, с които ще бъде, но и от фестивалите и концертите, които иска да посети. "По изключение може да си взема няколко дни, ако попадна на изгодна оферта за самолетни билети."

Екип от 35 немски говорещи служители ръководи 29-годишната Михаела Цветкова. Хората й обслужват клиентски запитвания в един от т.нар. кол-центрове. Има 21 дни отпуск, които компанията рядко би позволила да бъдат използвани наведнъж.

Донякъде положението е аналогично и при Пресиян Петров. Той е на 27 и е единият от собствениците на хлебарница и училище за естествени ферментации "Братя хлебари". С това се занимава от девет години, в момента прави 18 вида хляб, по 1000 на ден. Когато се виждаме, той съвсем скоро се е върнал от отпуск. Почивал е почти две седмици и половина – първата ваканция, по-голяма от три дни, за последните четири години. Макар бизнесът да е негов, естеството на работа не му позволява, също както и при Михаела, да ползва отпуската си наведнъж.

Почивката - кога и къде

Зорница Янкова планира "на чести интервали, с голямо разнообразие на места и преживявания". Така разпределя напрежението и си почива по-ефективно през годината. Активен скиор е и винаги прекарва част от годишната си отпуска в планината – седмица до десет дни. "Добавям още няколко в началото или в края на сезона." През лятото – море, през пролетта и есента – "екскурзии, дълги уикенди или кратки пътешествия за по три-четири дни".

Почивката на Михаела винаги е съобразена със свободното време на приятеля й, който не живее в България. "Редувам дълъг (седмица до 10 дни) с кратък (дълъг уикенд) период в зависимост от желание и време. Обичам и палатки, и лов на раци през нощта, сън под звездите, слънце и пясък в косите." Но обича и лукса – "спокойствието да си обгрижван във всеки момент".

Пресиян работи по 18 часа всеки ден. Спи по четири. "Производството ни работи всеки ден и в хлебарницата винаги има човек. Дори когато наемам хора, те не могат да докарат качеството, което искам. Затова се налага да съм при тях." И когато свърши с приготвянето на хляба, трябва да започне с административната работа, подбора и обучението на нов персонал, разговорите с клиенти. Отпуската му тази година за пръв път включва фитнес и бягане на плажа всеки ден. За пръв път ходи на три различни места, а не прекарва цялото време на едно. И е повече от доволен.

Back to reality

Явно "пуфтене" описва положението най-добре, защото тази дума използват трима от героите тук. Но, както казва Михаил, времето лекува всичко. В първите часове обаче бързата помощ идва със сутрешното кафе, ритуалът по пиенето на което е неотменна традиция за всеки офис и за всеки новозавърнал се обратно на работа колега. Разказването на приключенията – също.

Има и мрънкания от сорта на "А, сега можеше да съм си на палатката, на моренцето", "Хубаво беше, но бързо мина", Back to reality, "Трябва ми почивка от почивката". Всички те продължават най-често до три дни. Рядко някой още от първия ден ще намести безпроблемно в релсите на работния процес. Според Вълчо за всеки човек положението е различно и зависи от това "дали истински е успял да си почине".

Зорница също смята, че хората трудно влизат обратно в ритъм бързо. По наблюденията й в първите дни те преминават адаптация, обикновено по-дълга след по-продължителна почивка, особено при натоварен работен график. "В началото имат по-тих режим, избягват много натоварен и ангажиран с хора и задачи график и се фокусират върху натрупалите се най-неотложни задачи."

При повечето от служителите си Пресиян също забелязва, че процесът на адаптиране отнема време. "Единият ми хлебар, който беше две седмица в отпуск, се пренастройваше една – не можеше да свикне, че е на работа. Още като дойде, и вече беше уморен."

Моят ритуал за връщане към работен режим

Да обичаш работата си помага. Михаил посочва за най-хубавото нещо при връщането на работа след отпуск шегите с колегите си. Вълчо признава, че се радва, че ги вижда, а за Зорница те са извор на позитивна енергия и много емоции.

Начинът, по който протича първият ден след отпуск обаче, ги разделя на две групи. В първата са тези, които се справят от раз с адаптацията. "Приятно ми е да се върна обратно, да се видя с екипа, да споделим какво се е случило, докато ме е нямало", казва Зорница. Тя е единствената, която открито споделя, че по време на отпуск е на линия за спешни въпроси и преглежда пощата си. "За някои би било проблем, но за мен лично работи и прави връщането ми изключително лесно." Но ако има възможност, тя оставя първите два дни след връщането на работа с по-малко срещи.

Адаптацията й отнема няколко часа, също както и на Михаил, който до обяд вече е свикнал, че е пак в офиса. Заедно със сутрешното споделено с колегите кафе, първата му обедна почивка оправя нещата напълно. "Най-плашещото е да ме чака нещо мегаспешно и да се наложи да пропусна споменатите ритуали. От друга страна, работата те завърта още по-бързо и адаптацията е налице."

"В края на всяка отпуска всеки тайно се радва, че се връща към действителността, макар че много малко хора си го признават", смята Вълчо. За него първият работен ден винаги е вълнуващ, дори сортирането на стотиците непрочетени мейли. И след като го направи, знае, че е влязъл в релси. "Докато щракнеш с пръсти, и денят е минал неусетно."

Вълчо прави и още нещо интересно – опитва да се адаптира още в деня преди завръщането, като започва да мисли за задачите, които спешно ще трябва да се задействат. Михаела също се настройва от предния ден. Ритуалът й включва хубава вечеря навън, лягане в разумно време и убеждението, че "след отпуск, колкото и да препускаме, далеч няма да стигнем". Най-много я плашат натрупалите се задачи и пълният със срещи календар,. Но динамиката и усещането, че е нужна, оправят положението и са най-хубавото на първия работен ден. Равносметката: трябват й три-четири дни да влезе в обратно в ритъм.

Няма право на момент за пренастройване единствено Пресиян. "Когато се върнах, единият от хлебарите ми се обади и каза, че има сериозен здравословен проблем." С него той кара най-тежките смени. "След позвъняването просто трябваше да направя щрак и да превключа. Избор нямах. Пристигнах в 17 ч. в София и веднага – в полунощ същата вечер – на работа."

Хубавото на работата на Пресиян обаче е в това, че когато работният ден приключи и хлябът е добър, но не перфектен, той си казва, че утре ще го направят още по-добре. А тази нагласа е универсално полезна и приложима във всяка област. И ако все още се чудите какъв е правилният начин, за да се справите с постваканционните си проблеми, ето го и отговора: захващайте се за работа. Колкото по-рано, толкова по-бързо ще влезете в стандартния си работен ритъм. До следващата ваканция.

Трудно е. Първия ден, втория ден, седмицата след като сте се върнали на работа от годишната отпуска. Някои изкарват периода в мрънкане на колегите, други се адаптират за нула време; има и такива, за които първата работа, като дойдат на работа, е между задачите да прегледат оферти за следващата ваканция.

Зорница Янкова е мениджър "Човешки ресурси" за България и Израел в HP. Работи интензивно и в задълженията й влизат подбор на персонал, бизнес партньори, възнаграждения, развитие и обучение. Към настоящия момент екипът й е "сравнително малък" – 10-12 души в двете държави. Сама определя "постоянната промяна" като специфика на работата си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK