Народът срещу баничките
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Народът срещу баничките

Експериментът на Food Revolution България

Народът срещу баничките

Движението Food Revolution България повдига въпроса за училищни програми за закуски и с колко точно тесто се хранят децата ни

Мария Манолова
21142 прочитания

Експериментът на Food Revolution България

© Food Revolution България


Кифла, баничка, кашкавалка, сандвич с шунка, пица, а на следващия понеделник отново кифла, във вторник – баничка, в сряда – кашкавалка... Въпросът за това как се хранят децата в училище се повдига за кратко в началото на всяка учебна година, но битката с тестото, хидрогенираните мазнини, нискокачествените продукти и липсата на разнообразен и здравословен избор не е спечелена.

Поне това показва краткият експеримент на движението Food Revolution България. Преди две седмици една от майките в организацията решава да заснеме безплатните закуски, които детето й получава всеки ден в училище. Идеята е снимката да провокира и други родители да проверят, заснемат и изпратят подобни снимки, а където има очевидни нарушения на нормите – да се подадат сигнали до директорите на училищата.

С около три хиляди споделяния и петстотин коментара за няколко дни публикацията на съвсем младия български клон на глобалното движение на готвача Джейми Оливър прераства в социологическо проучване, телефон за оплаквания и кафене за философски спорове в едно. И показа най-вече, че въпросът как в стомахчето на детето да се озовава правилната и здравословна храна и каква точно да е тя все още не е решен.

Въпрос от първи клас

"Всичко започна миналата година, когато децата ни бяха в първи клас и видяхме за какво става въпрос", разказва Наталия Александрова, която е сред първите участници в Food Revolution България, а по-късно и сред основателите на фондацията "За храната". До този момент родителите имат контрол върху това какво ядат децата им, но с първия учебен ден ситуацията се променя. За децата от първи до четвърти клас държавата осигурява безплатни закуски, плодове и млечни продукти по няколко различни програми. Каква точно храна ще се появи в ръцете на малчугана обаче е въпрос на лотария, която зависи от обществени поръчки, директори на училища и кетъринг фирми. Така някои получават ябълка, круша или морков, а други – кашкавалка, кренвиршка или сандвич със съмнително съдържание.

"Направихме анализ на правилата и законите и се оказа, че на хартия те са много добри", обяснява Наталия. За децата в различните възрасти – ясла, детска градина и начално училище, има препоръчителни хранителни норми и рецептурници, в които се откриват интересни и модерни рецепти. "Когато се подготвяше рецептурник за детските градини, от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) събираха идеи за рецепти и отвън и включиха и някои наши предложения", казват Наталия и холистичният нутриционист Маги Пашова, която също е част от движението и кампанията. За момента обаче двете не виждат механизъм, който да стимулира доставчиците на храна да готвят по-интересните ястия и закуски вместо рецептите, с които са свикнали от 30 години насам.

"Програмите за закуски са налице, но някъде връзката се чупи", коментират Наталия и Маги. Парите идват от Министерството на образованието и науката и Министерството на земеделието, рецептите се пишат от НЦОЗА, а за контрола трябва да се грижи Министерството на здравеопазването. А в крайна сметка всичко зависи от обществената поръчка и избора на фирма за всяко отделно училище. "Не искаме да набедим конкретна институция – всеки прави нещо с добри намерения", твърди Наталия. Въпреки това крайният резултат не е съвсем положителен.

Децата имат много висок прием на сол, на мазнини и недостатъчен прием на влакнини, които идват от плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб.

А дали тестените закуски са вредни няма спор – в това са категорични и от НЦОЗА. "Децата имат много висок прием на сол, на мазнини и недостатъчен прием на влакнини, които идват от плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб", казва проф. Стефка Петрова от центъра. Резултатът е, че около 30% от децата в България са с наднормено тегло или затлъстяване. Въпреки това тестото все още се появява твърде често в училищните менюта. "Когато в детската градина децата получават кифла с шоколад, институцията валидира дадена храна като полезна. После е много трудно на родителя или учителя да обясни, че това не е така", смята Маги Пашова. В тази възраст децата създават навиците си на хранене и се влияят силно от това, което виждат около себе си. Краткото Facebook изследване на Food Revolution засега показва и много примери, в които децата отказват да ядат домашно приготвена храна и връщат кутиите за закуска пълни вкъщи. "Важно е да кажем и че имаме и много положителни примери, в които родителите са доволни от училищните закуски – плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб", разказват от Food Revolution България.

Рецепти на помощ

"Ние не говорим за био храни, никой не иска на децата да се дава чия или някакви скъпи екзотични храни. Просто искаме да сме сигурни, че закуските отговарят на стандартите и са качествени", казва Маги. И Наталия признава, че не знае какво е готовото решение на проблема. "Ние сме просто майки, а не специалисти. Сигурна съм, че и министърът сам няма да предложи решение. Въпросът е да го намерим заедно", казва тя.

Дискусията за баничките и кашкавалките в училище, разбира се, има и финансова страна. По основната програма за училищни закуски се отпускат по 72 лева на дете на учебна година или малко под 50 стотинки. Според Food Revolution обаче това не означава задължително, че качеството на храната трябва да е ниско. "За какво е измислено училището – за да ни дава инструментите да сме по-креативни, да си изкарваме прехраната, да правим хубави неща. Храната трябва да стане част от учебната програма", е оригиналната философия на Джейми Оливър. "Проблемът идва, когато системата се управлява от счетоводители и бюрократи – те мислят за бюджети и когато имат малко бюджети, не са креативни", казва той. За това неговото движение подтиква хората, родителите, директорите да са по-активни. И предлага алтернативни решения. "Всяко дете трябва да напуска училище с познанието за десет рецепти, които ще променят, а може би ще спасят живота му. Това са житейски умения", казва той.

Кифла, баничка, кашкавалка, сандвич с шунка, пица, а на следващия понеделник отново кифла, във вторник – баничка, в сряда – кашкавалка... Въпросът за това как се хранят децата в училище се повдига за кратко в началото на всяка учебна година, но битката с тестото, хидрогенираните мазнини, нискокачествените продукти и липсата на разнообразен и здравословен избор не е спечелена.

Поне това показва краткият експеримент на движението Food Revolution България. Преди две седмици една от майките в организацията решава да заснеме безплатните закуски, които детето й получава всеки ден в училище. Идеята е снимката да провокира и други родители да проверят, заснемат и изпратят подобни снимки, а където има очевидни нарушения на нормите – да се подадат сигнали до директорите на училищата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
  • 1
    comtrans avatar :-|
    comtrans

    В училището на моето дете даваха доста често плодове и мляко за закуска, но децата не ги искаха. Така че, не знам откъде трябва да почне тая Food Revolution...

  • 2
    noidea avatar :-|
    noidea

    майка ми работи в детска градина и разказва колко много плодове се изхърлят, защото хлапетиите не искат да ядат. Просто някои деца в къщи като не са свикнали на редовна консумация на плодове и гледат странно ябълки, киви, праскови.

  • Булаир

    Абе да питам тези мамчета - колко време прекарват децата им в училище и колко извън ??? Защо ВИНАГИ училището трябва да възпитава и да създава полезни навици ??? А каква е ролята на мамчето и татенцето ???
    След като детето от малко е свикнало по моловете и ресторантите - как точно очаквате да помогне училището ???

  • 4
    stg avatar :-|
    stg

    егати световния проблем, чакаме сиа киноата и чията, това са такива глупости

  • 5
    selofia avatar :-P
    Селофия

    И кво лошо има в баничките и кашкавалките? Аз като съм израснала в в училище с тях, да не би да съм увредена? Баница/мекица с айран ми е любима закуска и сега..
    Закуските са вкусни, а и са национална кухня.. По добре от макбургери.. и друг фаст джънк.. Все едно да се забрани хубавият бюст или шкембе-бира.. контроолл, контрол трябва.. Пък лавките да си предлагат киноа... Важното е да махнат бисквитки.. сникерси.. фафли кукуруку..

  • 6
    maddrum avatar :-|
    maddrum

    Счупи ми се тъпомера от тоя материал! Ма така става като баба ти не ти прави мекици, после като пораснеш пишеш във вестника глупости....

  • 7
    angmar avatar :-|
    angmar

    Статията е тъпа. Да кажат ядат тесто пълно хидрогренирани мазнини, с прекалено много сол, ядат повече тесто от колкото трябва - ОК. Но тук някой "нутриционист" представя личното си мнение, че тестото е отрова и гради някаква теза върху това.

  • 8
    g_nett76 avatar :-|
    g_nett

    Проблемът не е тестото, а качеството на закуските, които държавата, т.е. данъкоплатците плащаме на разни депутатски фирми. Сина ми постоянно носи от училище някакви странни глетави кифли без пълнеж, с помпозното название "виенска кифла" примерно, и ги хвърляме в кофата, защото дори кучето не ще да ги яде. Грешна държавна пара се излива в нечии банкови сметки, а децата пак си ядат каквото им е сложено от родителите. Храната в училищните столове също е със спорно качество, и оттам се краде като за световно.

  • 9
    roadie avatar :-|
    road fox

    Ima testo i testo .... te gledat nai-evtinoto. Decata mi sa v uchilishte v chuzhbina i sledobed ima samo i edinstveno plodove za 'zakuska' v 15:30 (celodnevno sa tam). Samo plodove (iabulka, banan, mandarina) i chat-pat rezeni chervena chushka. Decata iadat, ta im ploushtat ushite, kakto se kazva. Iavno BG decata sa nehsto mnogo po-specialni shtom se zupiat na plodove. #nai-specialnite


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK