Как се калява инфлуенсър
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как се калява инфлуенсър

Биляна Славейкова

Как се калява инфлуенсър

Какво представлява инфлуенсър маркетингът и защо става все по-предпочитан канал за реклама и в България

66967 прочитания

Биляна Славейкова


"Не съм плакала от години." С афектиран тон, размахваща ръце, 22-годишната британска блогърка Ел Дарби обяснява в 17-минутно YouTube видео наскоро преживяното от нея унижение и възмущение - била е върната от администрацията на ресторант White Moose Cafe и хотел Charleville Lodge в Дъблин, където искала да отседне безплатно. С 94 000 абонати в YouTube и 85 000 в Instagram, тя работи като социален инфлуенсър, който често действа така – ползва продукти и услуги на различни компании, като след това пише за тях и ги рекламира срещу пари или на бартер. Пол Стансън, собственикът на ирландските обекти, останал шокиран от молбата й да ги популяризира срещу безплатен престой, като призова нея и други блогъри да си намерят нормална работа и забрани пребиваването им в тях.

От like на like

Т. нар. инфлуенсъри (от глагола influence – влияя) са най-видимите и въздействащи личности в социалните мрежи. Ключовото им умение е да привличат внимание към начина си на живот и да предизвикват реакция чрез създаденото от тях съдържание – текст, снимка, видео. С развитието на платформите и пазара те попадат в няколко категории, които грубо могат да се разделят на: т.нар. celebrities, известни личности, като актьори, тв лица, спортисти с над 40 хиляди последователи в мрежата, но добили славата си не благодарение на нея; макро – вече станали широко познати блогъри, влогъри или специалисти в дадена сфера с над 10 хиляди последователи, и микро или обикновени хора, които споделят голяма част от ежедневието си и са с от 2 до десет хиляди последователи, като попадат в различни категории – лайфстайл, мода, технологии, спорт, филми, книги, игри, родителски съвети, дори домашни любимци. Заради аудиторията си те биват припознати от рекламодателите като канал за популяризация и продажба: следват ви достатъчно голям брой хора – нека ви предложим този продукт, за да го пробвате и да напишете нещо за него. При известните лица цената за услугата е висока, но при микроинфлуенсърите промоцията може и да е безплатна, като получават продукта безплатно за тест и оценка. Секторът се развива с буйни темпове, така че всяка международна компания вече отделя от бюджета си по 10-20% за този вид маркетинг.

В момента инфлуенсър маркетингът се качва на ново ниво – в дигиталното пространство по света вече има много добри примери за подходи, съдържание, измерване на резултатите. Това позволява много хора да развият и надградят своите знания, аудитории и съдържание за тях, и да са повече или по-малко "инфлуенсъри".

В момента има глад за адекватни такива за конкретни продукти и услуги, а не инфлуесъри по принцип. И се наблюдава вече нещо, което вече е видимо в развитите пазари – много силни инфлуенсъри, които носят голяма възращаемост, измерена като реално поведение на потребителите, и "масови" инфлуенсъри, които са се научили да създават адекватно съдържание, да го промотират, но ефектът за даден бранд или компания е спорен – за тях това е просто поредния бранд, които се представя.

По тази причина и т.нар. "микроинфлуенсъри" се налагат като тенденция – хора, които имат реален интерес в дадена област, имат аудитория, която им вярва. И най-вече – аудиторията знае, че тези лидери на мнение наистина ползват и харесват даден продукт или услуга.

Втората голяма нужда, което се оформя, в контекста на поведението на потребителите – хората търсят активно истински препоръки за продукти и услуги с достатъчно висока цена за придобиване или последваща употреба. И ако не говорим за наложен инфлуенсър или за микроинфлуенсър – трудно е да се доверят на един или два поста, които са добре написани или с качествени снимки.

Георги Малчев, управител на Xplora.bg - агенция за интегриран дигитален маркетинг

Да клинкнат влиятелните

Сред най-влиятелните българи в Instragram се нареждат холивудската звезда от български произход Нина Добрев, фитнес инструкторът и модел Лазар Ангелов, футболистът Димитър Бербатов, тенисистът Григор Димитров, Янита Янчева, фитнес модел и два пъти участничка в "Сървайвър", тв водещата и модел Николета Лозанова, професионалният фотограф Ясен Савов и др. Освен известните личности съществуват и обикновени влиятелни.

Биляна Славейкова е типично градско момиче с общо 7600 последователи в Instagram. Нейният профил е миш-маш от дрехи, кучета, храна, преживявания. Отскоро тя е автор и на блога Girls We Are и без възражения се приема за инфлуенсър. Според Бибонс познаваш, че си станал инфлуенсър, по това, че започваш да получаваш моментален отговор от много хора по повод съдържанието, което публикуваш." Според нея разликата с т.нар. лидер на мнение е, че той може да бъде такъв и на маса, и в малка общност от тесни професионалисти, може въобще да не използва социални мрежи, а да има коренно различни канали на влияние.

"Напоследък виждам все повече, предимно момичета, чиято цел е да "станат известни в Instagram". Звучи доста абсурдно като цел в живота, но ето, дотам сме я докарали. Инфлуенсър те прави именно натрупаното доверие на другите в теб и в това, което правиш, използваш. Интересът към твоята личност, колкото и безумно претенциозно да звучи. А доверието, както знаем, е особен актив, не се трупа бързо, но за сметка на това се губи лесно, коментира Биляна.

Най-важното за един такъв човек е да има Instagram husband, шегува се тя. "Но наистина е много ценно да имаш някого, който да е в състояние да "произведе" адекватен кадър. Много е важно да си консистентен (и наясно) в това, което си и споделяш. Човек не се променя за една нощ, тоест ако днес си вегетарианец, а утре снимаш телешки стек, ами... нещо не е наред. Основен елемент е и поне малко "склонност към овършеринг", иначе няма да ти идва отвътре да създаваш толкова съдържание и да споделяш какво ли не, включително лични неща. А ако не ти идва отвътре, ще е твърде много работа."

Според нея не е задължително инфлуенсърът да е обвързан с реклама, препоръчването на продукти например е естествено поведение в малки общности и между приятели. "С моите приятелки непрекъснато си обменяме информация за козметика например."

Има една точка, в която забелязваш, че хората, които те следват най-често се интересуват от същите/подобни неща, от които се интересуваш и ти. Тогава обмяната става естествена, както в приятелския кръг. Аз вече съм пословична с постоянните обяснение в stories за борбата ми с атипичната кожа, но го правя неслучайно – първият път, когато го споменах, получих близо 50 съобщения от хора с подобни проблеми. Съответно вече всеки път, когато намеря нещо, от което кожата ми се влияе добре (или не, случвало се и така да се каже "да оплюя" продукт), аз го споделям в stories доста по-ефективно, отколкото да напиша 50 съобщения на всички, които вече знам, че се интересувам. Така започнах да препоръчвам продукти, много преди да съм получила и една стотинка за реклама на такъв. Същото е и с дрехите, често ме питат това от къде е, онова от къде е. Като в приятелските кръгове."

Към Биляна се обръщат много рекламодатели, но тя прави сериозно сито на марките и отказва на 2/3 от тях. Причините са различни – не харесва продукта, тествала го е и резултатът при нея не е бил добър, не е органично съдържание за профила й... Всички марки, с които работи срещу хонорар, са марки, които бих препоръчала и безплатно. "Но тъй като все пак това е "разгласяване" през моята медиа, на бранд или друго и е свързано с постоянната работа, която извършвам, за да създавам съдържание по принцип и в случая – за бранда, то този труд и време имат своята цена."И въпреки че на този етап гледа на цялото време, което влага в профила си, като на приятно занимание, хоби, има много инфлуенсъри, които са фокусирани само върху това и влагат много повече енергия и усилия, коментира тя. Когато един бранд се свърже с нея, като начало тя преценява дали неговите ценности отговатят на нейните. В повечето случаи това е елиминирано като стъпка и от самите брандове и рекламни агенции. "Никой няма да ме потърси да рекламирам екстеншъни за коса, например". След това се договаря за период, в който да тества продуктите, ако говорим за козметика, и при добър резултат да ги публикува срещу определена сума. Ако говорим за дрехи, условието й е тя да ги избере.

Най-високият хонорар, който е получавала, е 600 лева за един пост.Въпреки всичко й е много трудно да посочи сума, с която човек би могъл да се издържа с подобен вид дейност, особено ако се посвети на това да създава съдържание ежедневно, а не спорадично и то да е интересно. "Последното вече превръща заниманието в работа/професия. Както вече споменах в началото, има все повече хора, които искат да "станат инфлуенсъри". Както биха искали да станат журналисти, адвокати, формулировката е същата и е малко плашещо."

Инфлуенсърите са сравнително нов и не толкова популярен канал за комуникация в България, но според мен ще се развие бързо. Ние работим по специална методология за идентифициране и работа с инфлуенсъри в последните няколко години. В началото работата ни беше основно с топ инфлуенсъри (известни личности, експери и т.н.), но все повече наблягаме на микро инфлуенсърите като начин за достигане с автентично съдържание до различни целеви групи. В световен мащаб има много силни дигитални платформи, наскоро такива се появиха и в България. Обикновено кирилицата дава предимство на локалните платформи, но от друга страна поради значително по-големите финансови възможности, глобалните платформи разполагат с доста по-задълбочени аналитични възможности. И в двата случая работата с онлайн платформа за инфлуенсъри винаги е добре да се съчетае с експертна помощ от специалисти, за да се избегнат неприятни грешки.

Мария Гергова, управляващ директор на United Partners

За Звезделина Цолова дори в България човек може да се издържа изцяло от споделяне в социалните мрежи, но само ако е готов да приема всякакви предложения. "Имаме много примери за макроинфлуенсъри, за които всяка марка е "най-добрата", защото за пост в Instagram са получили между 800 и 1000 лв. на кадър. Но това е преходен момент – ще имаш добри доходи и интерес година-две, но след това ще загубиш актуалност и дори уважение. Според мен много по-важно е да изградиш една "добавена стойност" на своя блог/образ в социалните мрежи, за да не ти се налага да правиш всичко на всяка цена, а да можеш да имаш избор."

Звезделина е съавтор на блога MintStories с 8425 последователи във фейсбук и 9068 в Instagram. Преди близо четири години тя и нейният приятел Калоян решават, че животът е прекалено кратък, за да го прекарат в офис и в правене на безинтересни неща, които не ги радват, и така създават личното си интернет пространство – www.mintstories.com, в което споделят своите пътешествия и любими моменти. Там откриваме споменаване и заснемане на продукти от козметичния и моден сектор, часовници, аксесоари за дома, технологични джаджи, включително и автомобил и място за отсядане при пътуване. Не обичат да се определят като професионален фотограф или инфлуенсър, защото не искат това, което създават, да има рамки или граници.

Звезди работи с агенции, но винаги си отвоюва свободата на изразяване, която й е нужна, защото най-добре познава аудиторията си. Отказвала е и много ангажименти, които определя като абсурдни и дори и до ден днешен не разбира защо някой решава да работи с инфлуенсъри, когато не е готов да понесе мнението им и да им даде свобода на интерпретация. "Ти първоначално изграждаш образ на човек, който обича или не обича дадено нещо, мисли, вдъхновява се от определени неща, съответно тук агенцията трябва да си е написала домашното и като те търси с предложение, да знае, че то ти подхожда. Много често не е така, разбира се." "...Аз самата няма как да направя нещо, ако то не ми харесва и не ме вдъхновява, мога да си позволя да откажа." Затова за нея парите не са най-важното, защото идват и си отиват, но загубиш ли доверието на своята аудитория, губиш и частица от самия себе си, все едно си ги предал.

Иначе "рекламата" е нещо съвсем естествено, което следва от поведението ти в социалните мрежи. "От теб зависи дали ще бъде основен фокус и повод да съществува профила ти в социалните мрежи или просто ще е естествено допълнение към теб самия." Всеки може да е инфлуенсър, твърди тя, стига да обича да споделя малко повече за всичко онова, което ежедневно го заобикаля, вдъхновява и забавлява в някоя от така или иначе ежедневно обсебващите ни социални мрежи.

Инфлуенсър маркетинг в България

Според Influencer.bg, чието описание във фейсбук профила ги представя като първата и най-голяма инфлуенсър мрежа в България, в момента този вид маркетинг е единствената адекватна форма на маркетинг. Това се обяснява с високата наситеност на рекламно съдържание. По наблюденията им като цяло младото поколение и повечето хора нямат телевизори вкъщи, т.е. инвестицията в телевизионна реклама не е оправдана освен с цел репутация. При другата традиционна реклама, например билборд, няма измерител и отново огромната инвестиция е без реално измерим резултат. За сметка на това почти всички потребители ползват интернет и са в социалните мрежи. "Дигиталният маркетинг като цяло е инструмент, който решава този проблем, но тук се сблъскваме отново с недоверието и преситеността на потребителите – имаме реклама навсякъде, дори вече и в месинджър, която е отдалечена и нелична като послание, обяснява една от създателките на агенцията, Ния Коцева. Чрез инфлуенсърите ти като техен последовател получаваш информация – недиректна и ненатрапчива реклама за нещо, което те интересува." Т.нар. селебритита са далече от теб, не можеш да ги почувстваш, да ги усетиш, те не са хора като теб. Докато инфлуенсърите са хем известни личности, хем са много близо до теб. Вярваме, че именно те са и хората, които ще вземат следващите позиции на тв водещи, риалитита, ще се насочат към музика, филми, театър"

Какво най-много се цени

Авокадо тостовете. Шегувам се, но наистина всяко нещо с авокадо събира лайкове. Напоследък се цени консистентността по отношение на обработката и цветовете. Много инфлуенсъри хващат една цветова схема (начин на обработка) и публикуват постовете си само в нея. Така създават наистина красив фийд. Най-добрите в това (например Leonie Hanne от @ohhcouture) продава presets, това са филтри (в нейния случай за Lightroom), с които можеш да постигнеш такава обработка на снимките си, каквато има тя. И тези presets не са никак евтини. И също така изискват да обработваш на компютър, а не на телефона си. Това е още един от начините, по които най-големите инфлуенсъри монетизират труда си.

От чуждите инфлуенсъри обожавам @tezzamb, мога да скролвам през снимките й с часове. Същото е и с акаунта @accidentallywesanderson, който намира Уес Андерсън тип естестика на различни места по света и снима със същата обсесия по симетрията и отношение към цветовете като на режисьора.

От българските - @ipsyrm, това момиче има впечатляващ енгейджмънт. Само със 3200 последователя, тя има по 400-500 лайка на всяка снимка и доста коментари.

Биляна Славейкова

Екипът на агенцията е сформиран от млади професионалисти, идващи от PR и рекламния сектор. Посредством работата си за английски кампании те идентифицират ниша от нови маркетинг канали – бюджетите на компаниите се намаляват, нуждата да се стигне до потребителите директно се увеличава, а и започналите сътрудничества между брандове и влиятелни личности в България са "общо взето, нелепи". Откриват и липсваща връзка между марките и инфлуенсърите – според тях двете страни не могат да говорят на един и същ език, така че агенцията се явява като медиатор, който да обясни на двете страни какво се очаква от тях. Освен това се грижат за отчетността и изготвят анализ за фирмите в края на кампанията.

Най-силният им коз е Емил Конрад – един от най-популярните инфлуенсъри, станал популярен с влога си и излязъл извън дигиталното пространство с книги и събития.

Според Ния Коцева и Елизабет Лазарова (също част от екипа на агенцията) най-важното не е количеството последователи, а ангажираността, т.е. всяка реакция под публикация - коментари, споделяния, харесвания. Говорим за влияние, ако тя е над 80%. Подобен процент се засича от статистиките, които са достъпни за всички, както и от специален софтуер, използващ демографски характеристики и оценка на интересите на потребителя, както и данни за самата аудитория и не на последно място – дали последователите са реални или купени. Това може да се проследи лесно, когато профилът е публичен. Агенцията е свободна да анализира данните на някой потребител, който дори не се възприема като инфлуенсър и дори да "контактне" някои подобен човек, за да го развие. "Ние не разчитаме инфлуенсърите по цифрите или само в един сектор, например мода. Той може да е човек, който не подозира, че е такъв", обяснява Ния.

И още как точно работи

RevTag, също българска инфлуенсър маркетинг агенция, като обслужва десетки брандове от различни сектори като "Булинс", Celly, Nokia, Energizer, "Пуфис", DiaVita, Медицински Университет, "Орифлейм" и др. Те засичат и оценяват инфлуенсъра, като показателите, който следват, са два основни: количествен – брой последователи (определили са си праг от 2000 последователи) и Engagement Rate (ангажираност на аудиторията: лайкове, коментари, шерове). След това разглеждат коментарите под постовете – доколко аудиторията коментира по същество поста му.

Според Даниела Ничева, основател и управляващ партньор, пазарът изпитва нужда от инфлуенсъри в категориите Business & Careers, Home Decor, Furniture & Garden, Technology, както и сериозни профили на професионалисти, добри в това, в което правят. Агенцията им има вече над 1400 подобни профила, като всеки от тях е включен в базата данни, издава му се "досие", което минава през аналитикс инструмент. При създаване на предложение към рекламодател отделът на RevTag, който е отговорен за т.нар. mach ("съответствие") между марката и инфлуенсъра, филтрира по категория, демография и интереси на аудиторията и открива отговарящите на критериите инфлуенсъри.

"Инфлуенс маркетингът е препоръчана реклама. Като всяко нещо, което се препоръчва, той има за цел да съкрати пътя до взимане на решение от страна на аудиторията за покупка. За да работи той за дадена марка, трябва да имаш работещи всички останали компоненти от дигиталния маркетинг: сайт, социални мрежи и да ги управляваш адекватно: платена реклама, ремаркетинг и други", обяснява Даниела и изрежда стъпките: "Задължително изготвяме стратегия за всяка кампания, а тя включва: ключово послание, с какъв тип съдържание ще се предаде, график на постовете. Следва подборът на инфлуенсъри според таргет групата на продукта на клиента. Обикновено използваме микс от инфлуенсъри: от макро-, микро- и мегаинфлуенсъри. За всеки изготвяме индивидуален бриф, който включва тип на поста, какво трябва да е посланието, хаштагове и линкове." Договорът, който подписваме с него, не е дългосрочен и обвързващ, а само за конкретната кампания. Следва изготвяне и съгласуване на всеки пост с рекламодателя, преди да се постне в съответната социалната мрежа.

Според стратегията на кампанията агенцията определя къде да се постави хаштаг или дали да се назове името на фирмата, така че да се забелязва, че съдържанието е резултат от договор с рекламодател. Но по принцип инфлуенсърът не е задължен да отбележи по някакъв начин това, защото в България все този въпрос не е регулиран.

Ния oт Influencer.bg обяснява също: Instagram, Facebook и YouTube дават възможност да се обозначава пост като рекламен чрез избиране на опция – горе на поста стои Branded Content. "Това дава трансперантност за хората и за брандовете. "Не би трябвало да има нищо срамно за работата между инфлуенсър и бранд. Доверие може да се изгуби, ако продуктите и услугите не са адекватни за инфлуенсъра – тогава си личи, че това позициониране е направено само за пари."
Наскоро в Instragram снимките на някои от най-популярните български лица – изпълнители, ТВ звезди, актьори ( Поли Генова, Мария Илиева, Владо Карамазов, Юлиян Вергов, Николета Лозанова, Гери-Никол, Криско и др.), съвсем "небрежно" попадаше по кутия с цигари на една и съща марка. Уж естествен детайл от ежедневието им, опаковката беше елемент и в кадрите на онези, които не палят цигара изобщо или са модел за подражание от младото поколение.

Биляна Славейкова понякога слага хаштаг #ad, но понеже профилът й не е бизнес, съответно и не може да сложи "sponsored от еди-кой си". "В България още няма нищо ясно въведено, но в Щатите функционира агенцията Federal Trade Commission, която изисква, ако съдържанието е рекламно, да се посочи", обяснява още. Наскоро тя си прави фирма, за да може да осчетоводява тези доходи.

Звезди от Mint Stories знае, че на много места по света е задължително да се споменава, че съдържанието е реклама, но тук все още не се подписват договори, дори когато има кампания. "Много малко блогъри имат счетоводител, адвокат или фирма, за да си търсят правата. Работи се безплатно, на бартер, на смесица между бартер и хонорар и понякога изцяло и само на хонорар. Много далеч сме от Германия или Америка в това отношение, където има агенция зад теб, която те представлява, и ясни правила и норми, които се спазват. Тук всеки се оправя сам и е тотален хаос. А и българите винаги сме били доста консервативно настроени срещу "платените публикации/реклами и т.н.", тъй като моментното ни състояние на манталитета не ни позволява да погледнем малко по-напред и че е възможно да съществува и друг вид реклама, без тя да е "подкупна", както сме свикнали до момента."

Как се става влиятелен

Има и друг сценарий – да те направят инфлуенсър. "То малко е до усет и опит, обяснява Елизабет от Influencer.bg – да видиш потенциал в някого и да го развиеш."

Общото мнение е, че е много лесно – правиш си акаунт и всичко тръгва гладко. "А трябва да си сериозен и ангажиран на дневна база, коментира Елизабет. Изисква се четене, гледане, да си в час. Полагат се доста усилия и труд – снимане на видеа, писане, превеждане, те това работят и го правят не всеки работен ден от 9 до 5, а всеки божи ден. Най-трудно е ангажирането на аудиторията. Как ти за дълго време да караш едни хора да се връщат всеки ден при теб. И това не става изкуствено – или го имаш, или го нямаш."

Да, според Даниела от RevTag това може да се превърне в професия, стига инфлуенсърът да следи тенденциите и новостите в социалните мрежи и активно да ги прилага; да чете редовно имейла си, защото основната комуникация минава оттам: брифове и договори – т.е. да има елементарна комуникационна култура; да разбира важността в спазването на срокове; да осъзнае това, че прави бизнес, а той е свързан с дисциплина и качество. "Пари се плащат заради това, а не заради 15 000 последователи – в мрежата има много такива профили, а рекламодателите с пари на българския пазар не са малко." И най-важното - аудиторията им да има доверие в мнението им.

Antoinette Pepe

има 22 600 последователи в Instagram и още 34 796 в YouTube, като всяко нейно видео често прекача трицифрено число по гледаемост, а снимка – над 3000 харесвания. Стартира с личен блог (http://letterstoa.com) преди пет години. "В деня, в който публикувах първата си статия, напуснах переспективната си работа", разказва тя. Прави го от Дания, където живее в продължение на няколко години и заради това избира страницата й да е само на английски език. Откакто решава да се завърне в родната си София - преди няма и година, съдържанието в него е и на български, а YouTube каналът й, който - за няма и година - достига до десетките хиляди последователи, също таргетира бг аудиторията. Нейните теми са мода, здравословно хранене, спорт, към тях вече влиза и родителството. Каквото и да промотира със сигурност е част от лайфстайла й, казва Ети, и е нещо, което ползва в ежедневието си и страшно много харесва.

Като човек, живял извън България и публикувал съдържание за външна аудитория й прави впечатление, че пиар пратките заемат огромна част от съдържанието на родните инфлуенсъри. "В Дания това почти няма да го видиш. Там блогърството е бизнес, който работи от години. Тук е нещо много ново и ще отнеме време преди колелото да се завърти и всичко да започне да работи нормално. Блогърите в чужбина не се притесняват да изкажат крайно искреното си мнение. С това печелят публиката. Тук като че го има онова "какво ще си кажат хората".

Нейните стъпки да станеш инфлуенсър:

- Бъди автентичен. Няма нищо по-важно от това. Един инфлуенсър става такъв благодарение на лоялните си последователи, които са му гласували доверие и го следват неотлъчно.

- Правила няма. Всеки има собствен подход в началото, но много инфлуенсъри започват пътя си като такива с лична история (изповед), споделена пред широката аудитория. Днес те не са и предполагали, че ще станат такива, когато са стартирали. За жалост в момента бивува идеята, че ако започнеш да споделяш готини продукти и красиви тоалети из социалните си медии - ей така изведнъж ставаш инфлуенсър. Не е така. Отнема време, усилия дори и пари – инвестираш в техника, дрехи, гримове - каквото е необходимо, за да покажеш таланта си онлайн.

- Не прави това, което правят всички. Най-лесно е да бъдеш себе си. Бъди.

"Не съм плакала от години." С афектиран тон, размахваща ръце, 22-годишната британска блогърка Ел Дарби обяснява в 17-минутно YouTube видео наскоро преживяното от нея унижение и възмущение - била е върната от администрацията на ресторант White Moose Cafe и хотел Charleville Lodge в Дъблин, където искала да отседне безплатно. С 94 000 абонати в YouTube и 85 000 в Instagram, тя работи като социален инфлуенсър, който често действа така – ползва продукти и услуги на различни компании, като след това пише за тях и ги рекламира срещу пари или на бартер. Пол Стансън, собственикът на ирландските обекти, останал шокиран от молбата й да ги популяризира срещу безплатен престой, като призова нея и други блогъри да си намерят нормална работа и забрани пребиваването им в тях.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  peaspiring avatar :-P
  peaspiring

  Както е казал хотелиерът "В един момент, и инфлуенсърът трябва да си намери нормална работа" :-)))

 • 2
  roadie avatar :-|
  road fox

  Facebook bad, influencer good ...

 • 3
  indiana avatar :-|
  Индиана

  Собственика просто не е пожелал услугите на младата дама. Няма излишна драма, освен ако не си в България и вече не е гласуван новия закон на ГЕРБ а "корупцията в частния сектор".

 • 5
  anima77 avatar :-|
  anima77

  На развитите пазари вече има сериозен отлив от инфлуенсър маркетинга, защото не дава очакваните резултати. Но явно тук тепърва ще трябва да минаваме през тази глупост. Следването сляпо на някакви "моди" от маркетинг специалистите си е голям проблем у нас - едни бюджети си заминават ей така...

 • 6
  sparti avatar :-|
  sparti

  "Най-силният им коз е Емил Конрад" - браво, за пари правим всичко, дори очите си затваряме или каквито инфлуенсърите, такива и шефовете им. Ще запомня въпросното човече завинаги с видеото, в което 5 минути се подиграва с дете със синдром на Даун, и години по-късно все още не намира сили да каже "Извинявайте", а защо не и да свали видеото, ама къде ти толкоз акъл.

 • 8
  mitrata avatar :-|
  constantinmitreff

  Едвам изчетох до края текста. Изнервих се няколко пъти.
  Пълен с тъпи англицизми (по-скоро директно английски думи изписани на български), които представят като панецея поредния маркетингов канал. Отделно има множеството "печатни" грешки явно допуснати от редакторите. А по отношение на темата на дописката - разни хрантутници, които снимат всичко, което правят - от ставане сутрин до ходене до тоалетна и изпръдване - не са ми пътеводна светлина, че да им се връзвам на глупостите. Излезте от тези социални мрежи и не кълвете на глупости, ползвайте прости български думички и не крийте своята неграмотност с вносни думи.

 • 9
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  До коментар [#8] от "constantinmitreff":

  +++
  това е и една от причините да нямам профил във Фейсбук или Инстаграм.
  По-младите, а и по-старите безделници губят усещането за реалност и простичкия факт, че Господ им е дал определено време на тази прекрасна земя. Поради тази причина безметежно си го пропиляват в цъкане по екраните и безполезни дори за самите тях занимания. Вместо да правят нещо полезно за самите тях .
  И затова няма защо да се чудим, че като пуснем телевизора младите недотаковани репортерки, които не могат да пишат правилно на български език, но се самонаричат журналисти получават душевен оргазъм само при произнасяне на фразата "социалните мрежи".
  И въобще прекарването на дълго време в т.нар. "социални мрежи" води до генерално оглупяване на индивида, който започва да живее в измислен виртуален свят и при настъпване на слив в този извмислен свят като например във Фейсбук губи пълна ориентация и започва да се чувствува безпомощен.

 • 10
  tegripa avatar :-|
  Теодора

  Точно безделници е думата. Не съм особено запозната със световните инфлуенсъри, но родните не правят нищо друго освен да снимат видеа и да качват снимки в Инстаграм. Разбирам инфлуенсъра като някой, който ми говори нещо от позицията на човек със знания в някаква област, а не 20 годишни кифли, които нямат жизнен, професионален и какъвто и да е друг опит за крехката си възраст.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.