Железопътни дневници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Железопътни дневници

Shutterstock

Железопътни дневници

Влакови маршрути в Европа, които ще направят ваканцията ви необикновена

38241 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Пътуването с влак вече е един от най-бързите и удобни начини на придвижване в Централна и Западна Европа, който дава възможност за опознаване на Стария континент по неповторим начин и превръща пътуването в романтично приключение.

Дестинации

В зависимост от времето, с което разполагате, може да организирате пътуването си изцяло с влак или да го комбинирате с други видове транспорт. Най-удобно и сигурно е да започнете влаковото си пътешествие от Централна или Западна Европа.

Ако сте авантюристично настроени и достатъчно смели, започнете пътуването си с влак още от централната софийска гара. От България международни влакови връзки има до Белград, Букурещ, Истанбул и Солун. За разлика от европейските влакове на Балканите железопътният транспорт все още не е модернизиран и влаковете са доста по-скромно оборудвани, а пътуването е мъчително дълго. В интернет повечето споделени преживявания, включващи железопътния транспорт на Балканите, са негативни - остарели и мръсни влакове, несигурност и продължителни гранични проверки.

В момента директната влакова връзка София - Белград е отменена заради ремонтни дейности от границата до Ниш, които по информация от БДЖ ще продължат две години. Пътниците трябва да слизат на Драгоман и да се прекачват на автобус до Ниш, където отново се качват на влак, за да продължат към Белград. Сравнително краткото разстояние отнема почти десет часа. Спален вагон няма.

Посока запад

Веднъж пристигнали в Белград, опциите за следващи дестинации към европейски столици са многобройни. Всекидневно директни влакове тръгват за Будапеща, Загреб, Любляна, Сараево, Скопие, Солун, Подгорица, Виена, Цюрих.

Централна Европа - културна визита

Ако сте от онзи тип туристи, които за кратко искат да посетят възможно най-много различни места и предпочитате градския туризъм, тогава централната част на Европа е чудесен избор. Емблематични за европейската култура градове като Будапеща, Виена, Прага, Загреб, Братислава, Дрезден се намират на сравнително близко разстояние един от друг, а железопътният транспорт помежду им е бърз и удобен. Влаковете са всекидневни, а билети може да купите онлайн или директно на гарата даже броени минути преди заминаването. Всеки от тези градове впечатлява по свой начин с богата история и интересен културен афиш. Ако се пренаситите на градски пейзаж, добър начин да си починете, без да губите ценно време от вашата ваканция, е просто да вземете един от удобните Евросити влакове, оборудвани с вагон-ресторант, и на чаша виенско кафе да се насладите на гледките към безкрайните централноевропейски равнини, преминавайки през малки градчета и селца.

Швейцария

Бернина експрес (Bernina Express)

Това пътуване е много повече от придвижване от една точка до друга – "Бернина експрес" е туристически влак, прекосяващ швейцарските Алпи, и е идеалният начин да се порадвате на удивителни гледки през панорамните прозорци. Като алтернатива, може да вземете и регионалния влак, който преминава по същото трасе, но за разлика от "Бернина експрес" не е директен, прозорците не са панорамни и не се сервират напитки. Регионалният влак е на всеки час, "Бернина експрес" е по-нарядко и е необходимо да резервирате билети предварително. Може да започнете пътуването си с "Бернина" от Койра (Coira), Давос или Сейнт Мориц, а крайната дестинация е Тирано, Италия. Трасето е дълго 122 километра, които се изминават за 4 часа с общо 25 спирки. Цената е 11.50 евро, но както "Бернина експрес", така и регионалният влак са включени в Eurail pass.

Глазиер експрес

"Глазиер експрес" (Glacier Express), известен като най-бавния експресен влак в света, е преди всичко туристическа атракция. Цялостното трасе на влака между Сейнт Мориц и Цермат (Zermatt) е с дължина 275 км, а осемчасовият "скрийнсейвър" редува високи планински върхове, сочни долини и кристални езера в подножието на стръмни алпийски склонове. Влакът се катери по красиви мостове и минава през цели 91 тунела. Пътуването с този влак е истинско преживяване не само заради забележителните гледки, но и заради безупречното обслужване на борда. През пролетния и есенния сезон се организират тематични пътувания, които дават възможност да опознаете различни местни традиции и да опитате типични продукти от региона. Менюто е с цена 35-45 евро на човек, а през септември и октомври най-добрите готвачи от хотел "Церматенхоф" (Zermattenhof) изготвят специално меню и избират вина от местните винарни за дегустация.

Ако въпреки предлаганите забавления осемчасовото пътуване ви се струва прекалено дълго, просто започнете пътешествието от някоя междинна спирка.

Из Западна Европа

В западната част на Европа влаковете са най-бързият и лесен начин за придвижване между големите градове. Ако сте решили да пътувате от Париж до Лондон например и се колебаете дали да вземете самолет или влак, то без съмнение ви препоръчваме влак. Вярно, че полетът е доста кратък, но пътуването със самолет отнема повече време, поради факта, че трябва да се придвижите до летището и да пристигнете около два часа по-рано за полета.

Освен бърз и удобен транспорт, пътуването с влак е и идеалната възможност да опознаете по-добре различни кътчета на Европа, като се наслаждавате на разнообразни пейзажи, в които се редуват планини, равнини и море.

Някои от най-впечатляващите маршрути, които препоръчваме:

Средиземноморски тур с влака Euromed, който свързва Барселона с Аликанте и предлага гледки към Средиземно море по време на цялото пътуване.

Панорамен влак с гледки към Шварцвалд

Въпреки името на тези планини (от немски черни гори) този маршрут може да бъде определен по-скоро като зелен заради гледките към долини и непроходими гори. Вземете влака от Офенбург в посока Констанца (Constanza) и ще се нагледате на планини и низини, реки и езера, и като изскочили от пасторална картина германски селца с типичните шарени къщички.

Рейнската долина

Влакът от Кобленц (Koblenz) до Майнц (Mainz) разкрива чудесна панорама към долината на река Рейн и нейните стръмни, осеяни с лозя брегове. При спирка не пропускайте да дегустирате и местните вина.

По стъпките на Хари Потър

В книгата Хари Потър и неговите приятели поемат към "Хогуортс" от перон 9 ¾. Вие също може да преминете през Шотландия с парен влак, а трасето е магическо не само заради любимите герои, а и заради живописните гледки към долината и езерата Шиел и Еилт.

Маршрутът на цветята

Безкрайните полета, осеяни с лалета в десетки нюанси, едва ли ще ви позволят да се отделите от прозорците, докато пътувате между холандските градове Хаарлем (Haarlem) и Лейден (Leiden). Имате предостатъчно време да планирате това цветно пътуване за края на март или април идната година.

Към Северното сияние

Ако сте решили да опознаете Северна Европа и търсите начин да поемете максимално от несравнимата красота на скандинавската природа, влаковият транспорт отново е най-добрият избор.

През зимните месеци ви очакват неземни снежни пейзажи и ослепителните цветове на Северното сияние, но имайте предвид, че дните са кратки. За да може най-добре да оползотворите времето си, резервирайте спално купе, особено ако сте решили за прекосите големи разстояния. Влаковете са модерни, удобни и сигурни, а билетите са сравнително евтини за местните стандарти. Цените варират в зависимост от типа влак, разписанието и дестинацията, така че ако нямате стриктен график, може да организирате пътуването си около промоционалните цени.

Примерни цени

Швеция: Средно пътуване с разстояние от 500 км, например Стокхолм - Йостерсунд струва между 44 и 165 евро, в зависимост от класата и разписанието.

Норвегия: По трасето Осло - Трондхайм, дълго 500 км, се пътува на цени от 30 до 100 евро.

Едно от най-впечатляващите влакови трасета в Скандинавия е линията Флам - Мирдал (Flåm & Myrdal), която всъщност е доста къса (1час), но е една от препоръчваните атракции в Норвегия. Стръмното трасе преминава през планините на западната част на страната и разкрива панорамни гледки към скалисти планини, реки и малки селца.

Във Финландия ви препоръчваме линията, която свързва столицата Хелзинки с един от най-северните градове, Колари в Лапландия. Пътуването продължава 15 часа (изминават се 1000 километра) на фона на живописни гледки – в рамката на прозореца се редуват се китни селца, гори, езера и реки, както и животни.

На юг/изток

Ако решите да тръгнете в посока юг, от София има директни влакове до Солун и Истанбул.

Директният влак до Истанбул е нощен, със спален вагон.

Interrail pass

Тази карта за многократно пътуване ви позволява да се возите, с който и да било влак из Европа, в който и да е ден и по което си време пожелаете. Пътуванията може да се резервират и минути преди заминаването. Има различни видове абонаменти в зависимост от зоната и броя пътувания.

Пет звезди

Ако сте решили да предприемете луксозно пътуване под съпровода на романтичното потракване на влаковите колела, някои от най-известните организирани влакови пътешествия из Европа са:

Португалският президентски влак

Президентският влак в Португалия, строен още през 1890 г. за крал Луиш I предлага целодневно пътешествие през долината на река Дуро, а на борда му се сервират типични португалски плата и вина.

Венецианският "Симплон Ориент експрес"

Точно както си го представяте от книгите, "Ориент експрес" е символ на суперлуксозно пътуване. От Лондон през Париж и Венеция до Истанбул, прекосявате Европа в частно купе, обзаведено в стила на 20-те години на ХХ век.

Транскантабрия Северна Испания (El Transcantabrico Gran Lujo)

Осемдневното пътуване от Сантяго де Компостела (Santiago de Compostela) до Сан Себастиян (San Sebastian) е идеалният начин да се запознаете с испанската гастрономия, култура и природа на борда на луксозния влак, декориран като в началото на ХХ век.
Интересни дестинации и директни влакови връзки в Централна Европа

Прага - Дрезден продължителност на пътуването 2:20 часа, цена на билета 22 евро

Загреб - Любляна 2:15 часа, 9 евро

Загреб - Будапеща 5:30 часа, 47.50 евро

Будапеща - Прага, нощен влак (стига за 9:30 часа), цена от 22.60 евро; дневен 6:30 часа, 68 евро

Будапеща - Братислава 2:20 часа, 33.20 евро

Виена - Прага 3:30 часа, 69.60 евро

Будапеща - Виена 2:40 часа, 43.60 евро.

Пътуването с влак вече е един от най-бързите и удобни начини на придвижване в Централна и Западна Европа, който дава възможност за опознаване на Стария континент по неповторим начин и превръща пътуването в романтично приключение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  azavel avatar :-|
  Izmirliev

  Преди година и половина направихме Будапеща-Виена-Прага-Будапеща преди Коледа с влак. Беше страхотно, но ако се купят билети от унгарската и чешката железопътни компании, цените са доста по-ниски от тези, които са написани в статията.

 • 2
  nikolaymin avatar :-P
  NMink

  "Влакови маршрути в Европа, които ще направят ваканцията ви необикновена" и черешката на тортата - до Истанбул от София с "нощен, със спален вагон." хахах...

 • 3
  cap_caveman avatar :-|
  cap_caveman


  До коментар [#2] от "
  NMonk
  ":

  Въпрос на вкус. Аз лично, обожавам пътуването с влак, било то и 10 часа. Важното е да не " хейтваме" избора на другите, нали?

 • 4
  nikolaymin avatar :-|
  NMink

  До коментар [#3] от "cap_caveman":

  Разбира се. Не това ми беше идеята, а че някои от описанисаните влакови маршрути, които ще ти направят ваканцията необкиновена в комбинация с нощен влак София-Истанбул ми се видя малко като лош виц.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.