Хапки от реалността

Как да ограничим разхищението на храна и къде да дарим излишната

Голяма част от нас са израснали с реплики като "Храна не се изхвърля!" и "Децата по света гладуват, а ти не искаш да ядеш!". Но въпреки негативното отношение към прахосничеството на храна днес в България и ЕС се изхвърлят тонове годни за консумация продукти. БАБХ и НСИ не разполагат със статистически данни за точното количество, но доклад на Fusions EU от 2016 г. дава информация за ситуацията на общоевропейско равнище.

Резултатите показват, че на територията на ЕС се изхвърлят 88 млн. тона храна годишно (изчисленията са за 2012 г.), което прави по 173 кг похабена храна на човек и показва, че не употребяваме около 20% от произведените количества. Изненадващо най-голямото разхищение идва от домакинствата (53%), а заведенията за обществено хранене и магазините изхвърлят съответно 12% и 5% от целия неупотребен ресурс. Именно затова решението на проблема се корени в поведението и осведомеността на всеки от нас.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал